Emilia Veronica

  Hejsan, Jag vill hölja min merit och hade tänkt göra en prövning i matte 2 eller 3 och svenska 2 då det var mina sämsta betyg. Vilken av matte 2 och 3 är smartas att plugga upp om man vill höja sin merit? Fick samma betyg i båda men tänker eftersom Matte 3 ger extra merit eller spelar det ingen roll? Sedan har jag ej läst engelsak 7 så tänkte plugga upp det på konvux för att få extra merit men jag undrar vad som händer om man får dåligt betyg i den kursen, sänker jag mitt genomsnitt då? Vad gör man om man isf skulle få lägre genomsnitt med engelksa 7? Sedan har jag har hört att om man presterar dåligt på prövning är det det bästa betyget som ta med, sker det aoutomatiskt eller måste man aktivt göra något? Om det kan hjälpa frågan så har jag 19:65 i merit idag med 2600 poäng. Tack på förhand.

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej,

  har man flera betyg i samma kurs, gäller det Högre betyget. Du kan inte genom studier på komvux eller genom prövningar försämra din chans att komma in på en eftergymnasial utbildning. Om du pluggar för att bli Behörig, då måste du plugga... Om du pluggar eller gör prövningar för att höja ditt meritvärde, när du redan är behörig, då räknas de nya kursernas betyg in endast om det höjer ditt meritvärde.
  Vad gäller eng.7 så ger godkänt betyg i den kursen + 1.0 meritpoäng och även om du får endast E i den kursen, så höjer du ändå ditt meritvärde. Betyget F ger inte meritpoäng; men då räknas inte det betyget in (eftersom den kursen ej ingår i ditt examensbevis). Exempel: vi säger att du har alla A betyg i ditt examensbevis från gymnasiet och med det har du 20.0 som snittbetyg (jämförelsetal). Du läser eng7 och får E. Du får sänkning i jämförelsetalet till 19.6 men sedan läggs + 1.0 som meritpoäng; ditt nya meritvärde blir 20.6. Och tidigare hade du 20.0 så det blir en höjning även om du får E som betyg. Högre betyg ger högre höjning. Försök få så högt betyg du kan!
  Vad gäller matte - så brukar det vara lättare att få högre betyg i matematik 2a och 3b (på nivå 3 finns kurserna 3b och 3c). Har du i ditt examensbevis matte 2b eller 2c gör prövning i matte 2a; högre betyg kommer räknas in om du får högre i matte 2a. Har du i ditt examensbevis matte 3b eller 3c, gör prövning i matte 3b.
  Om du vill göra prövning i en av kurserna matte 2 och 3, satsa i så fall på matte 2a, är mitt råd. Det är lättare att höja betyget i en lägre kurs (enklare kurs). Att matte 3 kan ge meritpoäng stämmer. Men för att få meritpoäng räcker det med betyget E. 
  Läs gärna en förklarande sammanfattning om meritpoäng på gymnasieGuiden.se/meritpoäng

  Studie- och yrkesvägledare

  Frågor och svar taggade med 'universitet' (1124 st.)

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga