Niklas 17 år

  Jag går Teknikprogrammet, inriktning Design- och produktutveckling, och läser därför inte Fysik 2. Jag kan lägga till den kursen om jag vill, men jag har inte bestämt mig vilket högskoleprogram jag vill gå. Om jag kommer vilja gå tex ett civilingenjörsprogram, kommer jag behöva Fy2 för särskild behörighet. Min fråga är ifall man kan söka till ett program utan att ha den särskilda behörigheten som krävs, och sen komplettera med den kursen under sommaren, och fortfarande räknas med på samma sätt i uttagningen??

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  HEJ NIKLAS,
  svar på din fråga är - nej. 
  Svenska högskole-universitetsutbildningar låter inte obehöriga delta i konkurrensen om utbildningsplats. Om fysik2 krävs för särskild behörighet, då måste den sökande ha godkänt betyg i den kursen + betyget i den kursen kommer också räknas in i jämförelsetal/meritvärde (en siffra med vilken man konkurrerar om utbildningsplats). Sista dag för komplettering inför start på hösten (på svenska högskole-universitetsutbildningar) brukar ligga mitt i juni. 
  Den utbildningsform som kan göra undantag och ta in obehöriga är Yrkeshögskola. Se gärna utbud på www.yhguiden.se
  Det är alltid bäst att försöka bli behörig men eftersom yh-utb.kan göra undantag, kan man söka även om man är obehörig. till de tekniska utbildningar på yrkeshögskola brukar matematik 2 krävas. Fysik och kemi brukar inte krävas alls. Se gärna några exempel på yh-utbildningar:
  utbildning/yrgo-hogre-yrkesutbildning-goteborg/internationell-affarsinriktad-speditör
  utbildning/pahlmans-handelsinstitut/projekteringsingenjor-bim
  utbildning/tcc-sverige-ab/arbetsmiljoingenjör
  utbildning/nbi-handelsakademin/anlaggningsprojektor-ingenjor-med-bim-kompetens
  utbildning/sky-stiftelsen-yrkeshogskolan-sverige/abonnentingenjör
  utbildning/yrkeshogskolan-eeot/optimering-av-hallbara-energisystem
  utbildning/tcc-sverige-ab/jarnvagsprojektor-tcc-distans
  *************
  Du kan komplettera, för behörighet, efter gymnasiet. 
  Om du slutar på gymnasiet och inte har godkänt betyg i fysik2 och vill söka till utbildning där fysik2 krävs, då behöver du komplettera och söka sen, när du har kompletterat. Komplettera kan du på komvux, på en av folkhögskolorna eller på ett basår på de svenska högskolor-universitet. Det går också bra att skaffa sig kunskap genom självstudier och betyg - genom en prövning. Ansökan till svenska högskole-universitetsutbildningar måste man göra inom anmälningsperioden, men sedan kan man t o m sista dag för komplettering - Komplettera. Är man efter sista dag för komplettering obehörig - skickar antagning.se svar OBEHÖRIG och hen som söker utbildning deltar ej i konkurrensen om utbildningsplats.

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga