lydia 26 år
  Hej! Jag undrar ifall man skulle kunna söka in till universitet/högskola med bara högskoleprovet, eftersom jag kommer gå ut med F mer än 250 poäng. Jag vill helst undvika komvux, men jag har godkänt i kärnämnen (matematik, engelska, svenska). Skulle jag kunna söka reell kompetens, eller går det bra med att bara göra högskoleprovet?

  1 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Lydia,
  Högskoleprovet gör man för konkurrens, dvs för att få en extra chans att komma in - i fall betygen inte skulle räcka.
  Du kan inte ersätta avsaknad av behörighet med HP, tyvärr.
  Med fler än 10% poäng betygsatta med F, får man Studiebevis /ett intyg/ & inte Gymnasieexamen. Detta innebär att man saknar Grundläggande behörighet till högskolestudier. Man är alltså inte behörig.

  Den situationen kan man jämföra med när en elev söker till gymnasiet. Om hen inte får godkända betyg i svenska, engelska och matematik från vårterminen i åk9 i grundskolan, hjälper inte det att hen hade fått A i alla andra ämnen. Hen är ändå inte behörig.

  Komvux är ett alternativ. Göra prövningar - är ett annat. Prövningar kan man göra på prövningsenheten i kommunen eller på sin gamla gymnasieskola.

  Reell kompetens kan du alltid prova att söka på, men jag vill inte ge dig falska förhoppningar: jag tror inte det går i ditt fall. Detta pga du är för ung för att ha mångårig arbetslivserfarenhet. Det är det som är reell kompetens - betyg i kombination med mångårig erfarenhet i något yrke. Det kan inte du ha pga din ålder. Du får givetvis söka, men chansen är obefintlig att du skulle kunna få igenom det.

  Ett möjlig alternativ för dig är att söka till en yrkeshögskoleutbildning, där kraven är något lägre vad det gäller just betyg. På de flesta YH krävs det arbetslivserfarenhet men inte på alla. Ibland räcker det med 3 månaders praktik för att räknas som behörig. Ibland finns inte med arbetslivserfarenhet alls nämnd bland behörighetskraven. Jag råder dig i alla fall kasta ett öga på www.yhguiden.se där samtliga YH utbildningar finns.
  Du skriver inte i vilken bransch du vill utbilda dig. Jag skickar därför några exempel på YH utbildningar från olika branscher. Se om ngt. verkar vara intressant:
  http://www.yhguiden.se/utbildning/medieinstitutet/digital-content-designer
  http://www.yhguiden.se/utbildning/folkuniversitetet-lund/teknikinformator1
  http://www.yhguiden.se/utbildning/affarshogskolan/inkopare
  http://www.yhguiden.se/utbildning/gtv-gamley/tv-produktionsspecialist1
  http://www.yhguiden.se/utbildning/ab-nybro-brunn/design-och-konstglas
  http://www.yhguiden.se/utbildning/malarakademin-vasteras/redovisningsekonom15
  http://www.yhguiden.se/utbildning/handelsakademin/butikskommunikator-visual-merchandiser-haparanda
  http://www.yhguiden.se/utbildning/brobygrafiska-utbildning/manusforfattare
  http://www.yhguiden.se/utbildning/nackademin/frontend-utvecklare
  http://www.yhguiden.se/utbildning/sadelmakeriskolan-i-tarnsjo/sadelmakarehttp://www.yhguiden.se/utbildning/campus-i12/visuell-design-arkitektur-och-inredning
  http://www.yhguiden.se/utbildning/big-peak-ab/koksmastare2
  http://www.yhguiden.se/utbildning/exportakademien/exportforsaljning-interkulturellt-affarsmannaskaphttp://www.yhguiden.se/utbildning/lernia-yrkeshogskola/mekanikkonstruktor-inom-offshore-mechanical-designer-for-oil-and-gas
  http://www.yhguiden.se/utbildning/xenter-botkyrka/trycksaksproducent
  http://www.yhguiden.se/utbildning/service-manager/service-manager-for-future-tourism
  http://www.yhguiden.se/utbildning/brobygrafiska-utbildning/visuell-grafisk-kommunikator

  Önskar dig allt väl!
  Återkom om du har andra frågor!
  Mvh Milla SYV  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga