Sarah
  Jag vet att gymnasieexamen är låst och man kan inte ändra något i den, men vad gäller ämnen som tillsates genom komvux efter gymnasie?

  Jag gick ut med 2,0 i merit. För att få de extra 0,5 gjorde jag en prövning i matematik specialisering och fick D, men fick också 0,5 i merit.
  Jag ville från början skriva en prövning i arabiska 7, men studievägledaren i min förra kommun sa att det är olagligt att göra prövning i arabiska 7 om arabiska är också mitt hemspråk. I min nuvarande kommun är det inget problem med att skriva prövning i arabiska 7 även om det är ens hemspråk.
  D i matematik specialisering drar ner mitt snittbetyg, kan jag få byta ut matematik specialisering mot arabiska 7?


  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej Sarah,
  eftersom du får + 0.5 som extra-Meritpoäng för matte specialisering så får du totalt sett en Höjning. men höjningen är inte så stor som om du hade högre betyg i matte specialisering.

  ang. Arabiska 7
  Om du redan har i ditt examensbevis 1,5 meritpoäng för moderna språk, och det har du om du har godkända betyg i moderna språk 3 och 4 - då kan du inte få fler meritpoäng för moderna språk. Genom godkända betyg i mod.språk 3 och 4 uppnår man Maximalt antal meritpoäng inom ämnet moderna språk. Om du i dina 2.0 meritpoäng inte har 1,5 meritpoäng för moderna språk (t.ex om du har 1.0 för engelska 7 och 1.0 för högre mattekurser) då räcker det att du i så fall gör prövning i Arabiska 3 och får du högre betyg än D i arabiska 3 då kommer antagning.se räkna in betyget för arabiska 3 i ställer för matte spec.

  Studie- och yrkesvägledare
  • :

   Hej igen,

   tack så jättemycket för svaret!

   Jag anmälde mig till kursen Arabiska 4 eftersom det var kursen som min hemkommun erbjuder just nu, men jag blev struken därför att jag saknar betyg i Arabiska 1, 2 och 3 Måste man ha läst alla steg för atf få betyg i Arabiska 3?

  • Anna : Komvux brukar inte ge plats på en högre kurs om man inte har godkänt betyg i en lägre kurs. Komvux vet ju inte vilka faktiska KUNSKAPER du har. Komvux ser vilka BETYG du har. Om du inte har godkänt betyg i arabiska 3, då vill inte komvux ta in dig på arabiska 4 (och på samma sätt - om du inte har godkänt betyg i arabiska 2, då vill inte komvux ta in dig på arabiska 3). Så man börjar oftast med arabiska1, sedan2, sedan 3 och sedan 4. Läser man på heltid, kan man läsa alla de fyra kurser inom en termin, på sammanlagt 20 veckor.

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga