billie

  Hej syv! Jag studerar IB programmet utomlands (Engleska,Spanska,Matematik, Konst, Psykologi, och Kemi) och vill komma tillbaka till Sverige för att studera arkitektur på universitet. För att göra detta skulle jag behöva: Grundläggande behörighet samt Matematik 3b eller 3c, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1b eller 1a1 + 1a2 (Fysik 1a (alternativt Fysik 1b1 + 1b2) och Kemi 1 ersätter tillsammans Naturkunskap 2 för behörighet till Arkitektutbildningen). Innan jag åkte utomlands och bytte till IB programmet, så gick jag ut 1an i gymnasiet och läste bland annat: Engelska 5, Historia 1b, Matematik 1b, Samhällskunskap 1b, Svenska 1 (alltså dessa var mina Gymnasiegemensamma ämnen). Min fråga är alltså om det är möjligt att läsa igen dessa kurser för att kunna studera arkitektur, och isåfall hur? Tacksam för svar!

  • Milla : När är du klar med din IB-utbildning utomlands? Läser du svenska under din IB-utbildning?

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej,
  det finns flera olika scenario:
  - om du får ut Diplom från IB-programmet utomlands, så kommer den utbildningen med stor sannolikhet bli bedömd ha gett dig grundläggande behörighet + även särskild behörighet inom vissa ämnen/kurser;
  - om du inte får ut diplom från IB-programmet, utan avslutar dina studier med en ofullständig utbildning på gymnasienivå, då måste du på ngt sätt skaffa dig grundläggande behörighet; Grundläggande behörighet kan man skaffa sig på flera olika sätt. Allmänna kurser på folkhögskolorna kan leda till studieomdöme om grundläggande behörighet; du kan också söka till komvux i den kommunen i Sverige där du är folkbokförd. 
  Har du redan godkänt betyg i Samhällskunskap 1b? du skriver att du läste den kursen, men har du Godkänt betyg? 
  Vad gäller svenska så behöver du antingen få godkänt betyg i gymnasiekursen svenska 3 eller svenska som andraspråk 3 eller klara TiSUS-test. Vad gäller engelska så tror jag dina studier på IB-programmet blir bedömda ge behörighet för att undervisning på IB-programmet sker ju på engelska, eller hur?
  Så, det är olika situationer i fall du får ut diplom (fullständigt utbildning på IB-programmet) eller går ut med ofullständiga betyg/meriter. 
   

  Studie- och yrkesvägledare
  • billie : Hej Milla, tusen tack för ditt snabba svar! Här kommer svar på dina frågor: Jag blir klar med IB programmet sommaren 2024. Nej, jag läser inte svenska, då utbildningen är i England och på engelska. Ja, jag har redan godkänt i Samhällskunskap 1b. Naturligtvis kan jag inte förutse om jag får ut mitt diplom, men mina "förutspådda betyg" är alla över 6, så sannolikheten är ganska stor att jag gör det. Är det alltså universitetet jag ansöker till som bedömer om jag har rätt behörighet, eller finns det ett sätt att ta reda på det innan ansökningsperioden? Det är ett tag kvar innan jag ansöker till universitet, men det hade varit bra att ta igen nödvändiga kurser innan dess... :) tack!
  • Milla :

   Utländska betyg är det, i Sverige, UHR, universitets- och högskolerådet som gör bedömning kring, se information på uhr.se/bedomning-av-utlandsk-utbildning Vad gäller svenska språket så behöver du antingen skaffa dig godkänt betyg i svenska 3 eller svenska som andraspråk 3 eller med godkänt resultat klara TiSUS-test ("test i svenska för universitets-studerande"). Det är inte gratis att göra TiSUS-test och det kostar pengar och svårt att klara godkänt nivå på grund av hög svårighetsgrad. Enligt de flesta är det lättare att få godkänt betyg i gymnasiekurs Svenska 3 (eller SAS, svenska som andraspråk 3). Läs även information på antagning.se/sv/betyg-och-behorighet/international-baccalaureate och du får gärna kontakta de som jobbar på www.antagning.se för att det är där som administration kring antagning till svenska högskole-universitetsutbildningar sker.

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga