Hej Helen!
Om du går in på
http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_SA.pdf ser du den fullständiga programplanen för Samhällsvetenskapsprogrammet. 200 poäng Moderna språk ingår i Programgemensamma ämnen, vilket betyder att de är obligatoriska på alla inriktningar på Samhälsvetenskapsprogrammet.
Däremot finns det inga krav på att fortsätta med samma språk som man läste på grundskolan. Man kan läsa t.ex. Franska 1 och 2 eller Tyska 1 och Kinesiska 1. Alla kurser i Moderna språk på gymnasiet är á 100 poäng "styck". Vad som menas med just "Moderna språk" kan man läsa här:
http://www.fragasyv.se/info/sprakkurser-moderna-sprak-modersmal-och-oevriga-sprak
I fall en elev vill läsa mindre än 200 poäng Moderna språk, bör man söka till ett annat program. På Teknikprogrammet
http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_TE.pdf och på Estetiska programmet
http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_ES.pdf är inte Moderna språk obligatoriska.
På Ekonomi
http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_EK.pdf och på Naturvetenskapsprogrammet
http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_NA.pdf läser man 100 poäng obligatoriska Moderna språk, dvs en kurs.
Det är mycket tråkigt när elever upplever att de har "otur med lärarna" och av den anledningen inte gillar ett helt ämne. Men som ordspråket säger "Blixten står inte på samma ställe två gånger", :) jag menar att det borde vara så att ha "otur med läraren" i samma ämne både på grundskolan & på gymnasiet skulle vara en chans på tusen. Därför tror jag att det kan gå bra att läsa spanska på gymnasiet. Man kan t.ex. välja en kurs i spanska - till att börja med och lämna de resterande Modersmålspoängen "öppna" - till så länge och se sen i fall det känns som att det är bättre att läsa ännu en kurs i spanska eller välja ett nytt språk.
Nu har jag förklarat hur det ligger till med obligatoriska kurser i Moderna språk på gymnasiet. Ni får samråda i familjen och besluta vad ni vill göra, dvs vilket program som blir första hands alternativet i gymnasievalet.
Stort lycka till!
Anna