Lisa
    Vår familj ska eventuellt flytta till Kanada under en period.
    Vår dotter går nu i åk 8. Om hon till höstterminen 2017 flyttar med till Kanada kan hon då efter ett år söka in till gymnasiet i Sverige utan att gå om åk 9? Vad gäller? Kan hon eventuellt söka in på hennes svenska betyg från åk 8?

    Tacksam för svar!
    /mamman
    • Ludmila : Jag vill tipsa om svenska föreningar i Kanada, se mitt svar som kommer inom kort. :)

    4 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Lisa,

    det finns flera möjligheter för din dotter att bli behörig till gymnasiet:

    1. läsa på distans - för mer info se här>>

    2. läsa på en utbildning i Kanada som kommer att ge behörighet till gymnasiet och komma sedan in på IB-programmet>> eller på nationellt svenskt gymnasieprogram (för ett nationellt svenska program ska din dotter behöva även skaffa sig ett godkänt betyg i svenska från vårterminen i åk9 på grundskolan, vilket man t.ex kan göra genom en prövning);

    3. att bedriva sjävstudier och göra prövningar i alla "svenska kurser i åk9".

    Ännu ett alternativ som skulle vara att läsa på en svensk skola utomlands finns inte för Kanada, för att jag kan inte se att någon svensk grundskola finns i Kanada. Se själv vilka svenska skolor som finns utomlands - på Skolverket.se>> (men jag råder ändå kontakta den svenska ambassaden i Kanada och fråga om de kan ge tips, råd eller om de själva har en liten skola för ambassadens personal och skulle kunna ta in din dotter i den skolan) - vet inte var i Kanada ni ska befinna er, om det är långt från ambassaden eller inte ... även konsulat kan finnas i Kanada. Undersök den möjligheten - alltså att få tips och råd på svenska ambassad och konsulatet i Kanada.

    Att söka till gymnasiet "på" betyg från åk8 i grundskolan kan man inte göra.

    Hoppas någonting i mitt svar blir till hjälp!

    ANNA

    Ludmila SYV på FrågaSYV

    Hej Lisa,

    jag vill tipsa om att det på skolverkets hemsida här>> 

    finns information om "svenksa föreningar" och längst ner ser man 6 st. svenska föreningar i Kanada, som ger "kompletterande undervisning" av något slag.

    Du/ni kan höra med dem om ni vill - och delvis kanske ni får tips på andra möjliga lösningar; och delvis kanske kan din dotter få undervisning i svenska hos eller via dem. Jag kan inte tänka mig att en sådan förening kan utfärda ett giltigt betyg i svenska men om din dotter får (genom deras undervisning) Kunskaper, kan hon sedan göra Prövning och få betyg i svenska.

    Det skadar i alla fall inte att höra med de föreningar! Kanske kan det bli till någon sort hjälp!

    Bästa hälsningar & lycka till!

    L. SYV på Fråga SYV :)

     

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hejsan,

    om din dotter läser på en Kanadensisk skola nästa år, och sedan vill söka till gymnasiet i Sverige - till ett vanligt nationellt svenskt gymnasieprogram, söker hon i så fall med "utländska grundskolebetyg". AntagningskansIiet kommer ta emot hennes betyg och bedöma om de ger behörighet tiII svenskt gymnasiet + att hon måste på ngt. sätt bekräfta att hon har tillräckliga kunskaper i svenska (troigtvis genom en prövning). Som det är nu, så söker eIever med utIändska grundskoIebetyg i "fri kvot", dvs Iite "utanför" vanIig antagning till gymnasiet, pga de ej kan konkurrera om plats med sina grundskolebetyg, då deras utländska betyg går ej att "översätta" rakt av vad det gäller betygspoäng.

    Om du berättar i vilken del av landet din dotter kommer att söka till gymnasiet, kan jag ge dig uppgifter till rätt Antagningskansli. Det är inte helt fel att höra med antagningskansliet vad de har att säga om att söka till gymnasiet med utländska betyg.

    Men i fall din dotter läser på t.ex Sofia Distans och får vanliga svenska betyg, då söker hon på "vanIigt sätt" som om hon läste åk9 här hemma i Sverige.

    Du kan själv hitta rätt antagningskansli - på www.antagningskanslier.se och kontakta personal där, ställa frågor till dem.

    Vänligen

    Julia SYV

    Peter SYV på GymnasieGuiden

    Vi fick nu svar via E post som lyder:

    Det finns en klass för äldre barn som drivs av Ottawa Carlton District School board (OCDSB). I den klassen får man highschool credits men det är oklart om det ger behörighet till svenska skolsystemet.

    I Kalada börjar barnen i Åk1 när de är 6 år och highschool är åk 9-12. Åk 9 börjar man när man är 14 år. 
    Kanadensiska och svenska skolsystemen är ganska lika men det finns så klart ämnen som är specifika för Sverige och som är specifika för Kanada.

    Frågor och svar taggade med 'kandidat i rättsvetenskap' (5 st.)

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga