Malin

  Hej! Jag har i grunden en personalvetarexamen men funderar på att bli lärare. Jag är medveten om att man kan behöva läsa 4-årig program för att bli lärare men undrar ifall det finns kortare väg för att bli lärare? Och då syftar jag på i det här fallet när man har examen inom personalvetenskap?

   

  I de flesta institutioner och universitet har de listat vilka ämnen man bör ha examen i. Olika ämnen som man har examen i för att läsa KPU i universitet (någon som redan har examen och vill bli lärare). Men tittar på min utbildning så finns det inget ämne kopplat till det. Jag hade läst Personal, arbete och organisation med inriktning pedagogik.

  • Milla : I vilka ämnen du vill bli lärare? På vilken nivå vill du bli lärare: grundskolelärare, gymnasielärare, lärare i fritidshem, yrkeslärare?
  • Malin :

   Jag önskar att bli lärare inom årkurs F-3. De ämnena som jag kan tänka mig är då ämnen som svenska, matematik, naturvetenskap, samhällsvetenskap osv.

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej,
  du får gärna fråga studievägledare på lärarhögskolorna. Du kan också söka jobb som obehörig lärare. När det är lärarbrist kan även obehöriga få lov att undervisa. Fördelen i det fallet, för dig, blir att du, för det första får testa jobba som lärare + får lön (i stället för att plugga och inte få ngn lön); och för det andra, så finns det ofta (efter några år som obehörig lärare) möjlighet att komma med i ngt projekt som hjälper obehöriga lärare läsa till sig rätt behörighet (man brukar i så fall jobba och plugga samtidigt - det är förmånligt, för att man får ju lön när man pluggar + utbildningen brukar i så fall bli kortare).
  Vad gäller bli behörig lärare (alltså få legitimation från skolverket) så finns det ett ganska stort antal olika läraryrken. I grunden för legitimationen brukar skolverket kräva rätt sort lärarexamen, t.ex yrkeslärarexamen är ju inte alls detsamma som examen för F-3 lärare eller för lärare i fritidshem. 
  Kika gärna på olika läraryrken t.ex
  Lärare i fritidshem
  Yrkeslärare - för att kunna få legitimation krävs examen från yrkeslärarprogrammet;
  Ämneslärare - kan ha behörighet för att undervisa på grundskolan eller på gymnasiet;
  F-3-lärare.
  Vad gäller KPU, så måste hen som vill bli antagen ha tillräckligt antal godkända högskolepoäng i minst ett av ämnen som det undervisas i på grund- eller på gymnasieskolan. Det är möjligt att det i din utbildning inte ingick kurser i de ämnen som undervisnings finns i Sverige även på grund- eller gymnasieskolan och i så fall måste du först läsa in tillräckligt antal högskolepoäng i ngt undervisningsämne.

  Studie- och yrkesvägledare
  • Malin :

   Hej, precis jag har jobbat och jobbar än idag som lärarvikarie. Det har också lett till att jag nu intresserar mig för läraryrket även om jag har utbildning inom personalvetenskap. Jag intresserar mig helst för årkurs f-3. Ifall jag skulle läsa in ett undervisningsämne så får jag söka på hur länge det blir det. Om vi däremot väljer att läsa upp ett par ämnen som man vill undervisa i och beroende på högskolepoängen kan dessa ämnen ta 1 år typ (bara som gissning) men vi lägger till även kpu som oftast är 1,5 år, och Jämför man detta med lärarprogrammet som är 4 år, så är frågan om det är värt att läsa upp olika ämnen eller börja från början, dvs studera de 4 åren för lärarprogrammet inom årskurs F-3?

  • Milla : Du får höra med de som ansvarar för KPU om man genom KPU kan bli F-3lärare; jag tvivlar på att man kan bli det. KPU utbildar inför yrket Ämneslärare (i alla fall är det min uppfattning). Prata gärna med studievägledare på lärarhögskolorna. Sök till F-3lärar-programmet, du förlorar inget på att göra ansökan för att man alltid kan tacka Nej till erbjuden studieplats. Se vilka kurser som ingår i F-3lärarprogrammet; jag tvivlar starkt att någon kurs i det programmet och i utbildningen till personalvetare är identisk eller "motsvarande"; utbildning till personalvetare och till F-3-lärare har olika innehåll och jag tror inte ngt kan bli tillgodoräknat från din tidigare utbildning. Min bästa gissning att du kommer behöva läsa hela F-3lärarprogrammet om ditt mål är legitimation som ger behörighet att undervisa som F-3lärare.

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga