Hannan 26 år
  Hej. Jag är intresserad av att läsa ett program där examen slutar med en kandidat i juridik. Vilka olika sådana utbildningar finns det? Jag tycker att IMER-programmet i Södertörn med inriktningen offentlig rätt låter som något liknande; vad har man för jobbmöjligheter efter examen om man läser det programmet? Man kan ju inte söka samma jobb som jurister med juristexamen kan, om man läser IMER-programmet eller t.ex Förvaltningsjuridiska programmet. Och går det att gissa till en ungefärlig lön om man gått IMER-programmet, då det är svårt att googla eftersom att programmet ej leder till en yrkesexamen. Jag vill veta om det ”lönar” sig att läsa programmet & om det finns goda chanser att få ett bra jobb med bra lön efter examen. Jag är även inne på att läsa master eller påbyggnadskurser efter kandidatexamen, ökar det chanserna/lönen markant om man läser efter examen?

  1 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV

  Hej,
  så vitt vi på FRåGa SYV vet så kan man i Sverige idag (jan 2020) inte få kandidatexamen Jur.kand - på andra sätt än genom juristprogrammet; detta för att inget lärosäte erbjuder kandidatkurs så att man skulle kunna få ut kandidatexamen med huvudämne Juridik; det är i alla fall de svaren vi får från lärosätena.
  Det finns ett antal yrken som kräver att man har jur.kand (som det ser ut idag - examen från Juristprogrammet, som är 4,5 årigt högskole/universitets-program): Advokat, Åklagare, Domare är bland de yrken.

  Inom IMER-området kan det finnas ett stort antal yrken och de flesta - är i Sverige icke-reglerade; alltså arbetsgivare bestämmer vilken utbildning hen föredrar.
  Allmänt sett, så bör man ngt lättare få jobb och jobbet med högre lön efter master- jämfört med kandidat, detta pga man lär sig mer på fem år (jämfört med det man lär sig på 3 år).

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga