Fatima

  Hej! Jag har alltid haft stort intresse och presterat bra på matte och fysik under gymnasiet. Sedan efter studenten testade jag flera kurser på universitetet inom dessa ämne och fick ganska ofta en känsla av att det är svårt och det kändes väldigt tufft då jag sällan kände så. Sen detta fick mig att känna att jag kanske inte gillar dem ”bara för att jag kände att jag inte kan”. Och jag gav liksom upp snabbt, för det var väldigt intensivt och man behövde verkligen vara bra på det och förstå snabbt. För mig kändes det så tungt och press på mig när jag är i föreläsningen, och ville bara gå därifrån. Men jag kan inte glömma hur bra jag trivdes med dessa ämnen under gymnasiet :( och de kändes alltid rätt för mig… Nu började jag fundera på att läsa sjukhusfysiker, och jag läste att det är väldigt krävande va det gäller matte och fysik, och att det är stort fokus på det. Första två år är det tillsammans med kandidatprogrammet i fysik, dvs det kommer blir ren fysik och matte. Så jag vet inte, det känns så svårt och när jag tänker på hur det gick på de fristående kurser jag läste så blir jag rädd liksom. Så jag undrar hur vet jag om jag verkligen kan klara mig när jag får såna här känslor som bara får mig att vilja sluta kursen :( Jag är så lost och det är så tufft…

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej!
  Att känna oro och tvivel inför en utmanande utbildning är det många som gör, särskilt när det handlar om ämnen som man tidigare har upplevt som svåra eller krävande. Det är viktigt att komma ihåg att det är vanligt att känna sig överväldigad av utbildningen i början, och att det tar tid att anpassa sig till det högre tempot och den ökade svårighetsgraden på universitetet jämfört med gymnasiet.

  För att bedöma om du har vad som krävs för att klara av en utbildning till sjukhusfysiker, kan det vara till hjälp att ta hänsyn till följande:

  1. Reflektera över din tidigare erfarenhet
  Tänk på vad som gjorde att du trivdes med matte och fysik under gymnasiet. Var det ämnet i sig självt som intresserade dig, eller var det din förmåga att förstå och lösa problem som lockade dig? Att identifiera vad som tidigare motiverade dig kan hjälpa dig att bedöma om du fortfarande har passion för ämnena.

  2. Självbedömning
  Försök att vara ärlig mot dig själv när du bedömer din förmåga och dina styrkor. Om du tidigare har presterat bra på matte och fysik och har ett starkt intresse för ämnena, finns det goda chanser att du har förmågan att klara av den utmaning som en utbildning till sjukhusfysiker innebär.

  3. Planera för framgång
  Utbildning till sjukhusfysiker kan vara krävande, men med en noggrann planering och ett dedikerat arbete är det möjligt att klara av dem. Se till att skapa en studieplan, använda dig av resurser som handledning och studiegrupper, och var redo att be om hjälp när det behövs.

  4. Utforska alternativ
  Om du fortfarande känner dig osäker kan det vara värt att utforska andra alternativ inom ämnena, kanske genom att ta några kortare kurser eller genom att prata med yrkesverksamma inom området för att få en bättre förståelse för vad det innebär att vara sjukhusfysiker.

  Det viktigt att komma ihåg att nästan ingen känner sig helt förberedd inför en ny utmaning, och att det är vanligt att känna sig nervös eller osäker inför en stor förändring. Ge dig själv tillåtelse att utforska dina intressen och följa din passion, och var redo att ta steg utanför din komfortzon för att nå dina mål.
  Å andra sidan, så finns det så många olika yrken, förutom just sjukhusfysiker, så du får gärna kika på många andra yrken och kanske välja ngt yrke där högre studier i fysik och matematik inte krävs. Du kan börja med att titta på "Sjukhusyrken" och på "liknande yrken" (OBS! yrken kan likna varandra på olika sätt):
  En lista på de så kallade "sjukhusyrken" finns på framtid.se/yrke/sjukhusyrken
  Nedan finner du snabblänkar till några yrkespresentationer som på ngt sätt liknar yrket Sjukhusfysiker...

  Biomedicinare

  Life science yrken

  Medicinhistoriker

  Medicinsk genetiker

  Medicinsk ingenjör

  Medicinteknisk ingenjör

  Reglerade yrken

  Röntgensjuksköterska

  Specialistläkare

  Specialistsjuksköterska

  Specialisttandläkare

  Tandtekniker

  Studie- och yrkesvägledare

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga