oops

  I vintras sökte jag till samhäll media då jag kände att jag inte visste exakt vad jag ville jobba med och det kändes som det rätta valet men nu de senaste månaderna har jag verkligen funderat på vad jag vill bli och kommit fram till att jag nog vill plugga till civilingenjör inom medieteknik eller något med ekonomi men jag ska ju gå samhäll??? Har bara tänkt att så länge man väljer en högskoleförberedande utbildning på gymnasiet så kan man jobba med allt men så är det ju inte och nu blir jag orolig att jag inte kommer kunna utbilda mig till det jag vill på högskolan/universitetet om jag går samhäll på gymnasiet. Vad ska jag göra? Finns det möjlighet att lägga till kurserna som behövs för att bli civilingenjör inom medieteknik eller finns det någon som helst möjlighet att byta linje såhär sent? Och om man inte skulle trivas på samhäll i höst kan man byta till en annan linje då eller är det omöjligt?

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej,
  att byta inriktning på sina studier kan man även efter gymnasiet. Om du inte blir behörig till "din" eftergymnasial utbildning genom studier på gymnasiet, kan du komplettera på komvux eller på en folkhögskola eller på universitetens basår. 
  Till svenska utbildningar till yrket Civilingenjör (civilingenjörsprogrammen på universitet) krävs (förutom grundläggande behörighet) godkända betyg i Fysik 2, Kemi 1 och Matematik 4. 
  SA läser man inte fysik eller kemi (i alla fall som regel); inom matematik ingår i SA kurserna matematik 1b och 2b men ofta kan man som en valfri kurs läsa även matematik 3b. Kan kanske även finnas möjlighet att läsa matematik 4 (beror på vad just din gymnasieskola kan erbjuda). Att även skulle läsa fysik 1a och 2 samt kemi 1 blir svårt på SA men kanske inte omöjligt... De kurserna utgör tillsammans 350 gymnasiala poäng; inom Individuellt val finns plats för 200poäng. Om den gymnasieskola du går på kan erbjuda studier i fysik och kemi (vilket beror bl a på om lärare finns på skolan som kan undervisa i de ämnena) då är det inte omöjligt att rektorn kan låta dig läsa utökat program. I detta fall skulle utökning med 150 poäng krävas. På tre år på gymnasiet läser eleverna, som regel, 2.500poäng, så 150poäng är inte så jättestor del av gymnasiestudier (inte så stor utökning så det är inte omöjligt). 
  Att ändra sitt gymnasieval så sent som till midsommar brukar vara svårt. Du har rätt att göra sen ansökan men då brukar eleven ställas sist i kön, efter alla de som sökte i tid. Innan du försöker ändra i din gymnasieansökan råder jag dig få svar från ditt gymnasieantagningskansli om vad det skulle innebära för dig. I värsta fall riskerar du bli utan gymnasieplats, över huvudet taget. 
  Olika gymnasieantagningskanslier gör i detta fallet olika. Om du kan stå kvar som sökande till SA men samtidigt också få chans att eventuellt komma in i NA/inriktning Naturvetenskap, vilket du får söka svar om hos ditt gymnasieantagningskansli, då är det ingen fara och jag råder dig i så fall göra den ändringen, men om du får svar att din ansökan till SA som du gjorde i tid kommer tas bort för att du skulle kunna ställas sist i kön till NA/inriktning Naturvetenskap då finns det ganska stor risk att du blir helt utan plats på gymnasiet när läsåret börjar. I absolut värsta fall kommer du vara utan studier i ett helt läsår. 
  Studier på högre nivå än grundskola är i Sverige inte obligatoriska och erbjuds "i mån av möjlighet", alltså kan man vara utan de studier. 
  Min åsikt är att någon gymnasieplats är bättre än ingen plats. Att läsa på "fel program" är bättre att inte gå i skola alls. 
  Så, mitt råd är att du söker svar hos ditt gymnasieantagningskansli om vad det skulle innebära för dig att göra sen anmälan. Se till att du inte riskerar att bli utan plats på gymnasiet, är mitt råd.
  Kom ihåg att det finns kompletteringsmöjigheter efter gymnasiet. 
  Det finns också studier som DATA-IT (på eftergymnasial nivå) i fler studieformer än endast högskola-universitet. 
  För att jobba inom DATA-IT behöver man inte nödvändigtvis utbilda sig till Civilingenjör i datateknik, utan kan t.ex skaffa sig en yrkeshögskoleutbildning som är kortare och mer praktisk samt brukar ganska snabbt ge jobb (ofta redan innan man är klar med sin YH-utbildning). Behörighetskraven till YH_utbildningar brukar vara ganska mycket lågre än till utbildningar i samma område på högskola-universitet.
  Du får gärna "kasta ett öga" på några exempel på YH_utbildningar:
  utbildning till Webbutvecklare inom .NET >>
  utbildning i Mobila System & GIT >>
  utbildning till Agil Javautvecklare >>
  utbildning till IT-säkerhetstestare >>
  utbildning till AI-ingenjör/maskininlärning >>
  utbildning i Cybersäkerhet >>
  utbildning till Applikationsingenjör >>
  utbildning till FPGA-ingenjör >>
  utbildning till Javautvecklare >>
  utbildning till Front-end-utvecklare >>

  Studie- och yrkesvägledare

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga