Jakob 25 år
  Hej. Jag går på sista året i gymnasiet, på en bygglinje. I sista året läser jag flera kurser (på distans) som jag behöver för att komma in på högskolan jag vill. Eftersom det kommer bli över 3000 poäng undrar jag hur det kommer bli med resterande, och eftersom man bara kan söka med 2500 poäng är jag lite osäker på vilka kurser som kommer att räknas och "bli" mitt meritvärde? Vet ju att kärnämnena som jag gjorde i ettan måste räknas med, men hur många poäng från byggkurserna måste räknas med? Det frågar jag för att kurserna jag gjorde i ettan och byggkurserna inte är så högt betygsatta, och svenska 2&3, engelska, matte 2,3,4(ingenjör) fysik1,2 och kemi och språk som jag har gjort extra är mycket högre betygsatta, hur blir det med de betygen? Kan jag använda dom för att räkna meritvärdet? Om inte, Hur många byggpoäng kan jag plocka bort för att fylla på med de "nya" betygen? Tacksam för svar ?

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Jakob,
  reglerna säger att ALLA kurser som du läste på gymnasiet måste ingå i ditt betygsdokument GYMNASIEEXAMEN eller Yrkesexamen om du går på ett yrkesprogram.
  De kurserna som överstiger 2500 poäng bör vara MARKERADE som "utökade" kurser.
  De utökade kurserna räknas in i Meritvärde vid ansökan till högskola bara om de är BEHÖRIGHETSGIVANDE till just den utbildning som du söker
  eller
  om de ger dig Meritpoäng.
  Vilka kurser som din skola kommer att markera som UTÖKADE, kan inte jag veta. Reglerna säger att det i din Studieplan /som upprättas INNAN man läser kurserna/ bör framgå - innan du påbörjar varje kurs utöver 2500 poäng - att den kurser läses av dig som "utökad kurs".

  Vad är behörighet till den utbildning på högskola/universitet som du vill söka?
  Detta frågar jag för att veta vilka kurser som ger dig meritpoäng. Tex. om behörighet till din utbildning på högskola är Matte 3, då får du meritpoäng för Matte 4.
  Engelska 7 ger alltid 1.0 meritpoäng.
  Moderna språk 3, 4 och 5 - ger också meritpoäng.

  Så, svar på din fråga är att du själv inte kan plocka bort någonting. Det är din skola som utfärdar betygsdokument. Yrkesexamen från byggprogrammet måste innehålla en stor lista på obligatoriska kurser och det finns inte så mycket utrymme för variation.
  Utan yrkesexamen har du inte Grundläggande behörighet till högskolestudier: men det måste finnas betyg i Engelska 6 och Svenska 2 och 3 i din yrkesexamen för att den skall ge dig Grundläggande behörighet.
  Se här http://www.gymnasieguiden.se/files/program/pdf/programplaner/BA.pdf
  alla gymnasiegemensamma och programgemensamma ämnen samt KURSER INOM EN AV INRIKTNINGARNA måste ingå i Yrkesexamen, sedan är det Programfördjupningar /mellan 300 och 800 poäng, beroende på Inriktning/ + 200 p Individuellt val + 100 p Gymnasiearbete. Summan ger 2500 poäng, som räcker för att få ut Yrkesexamen.
  Alla de kurser utöver detta, bör också finnas med men som "utökade kurser" /med en sådan MARKERING/.
  Alla "vanliga kurser" inom 2500 p räknas in i Jämförelsetal. Sedan är det från de "utökade kurser" de kurserna som ger dig meritpoäng eller de som krävs för behörighet till just den utbildning som du söker just nu - som också räknas in i Jämförelsetal.
  Om man, dessutom har meritpoängskurserna, då plussas dem på...
  Jämförelsetal + Meritpoäng = Meritvärde
  om man inte har några Meritpoäng blir Jämförelsetal = Meritvärde

  Jag vet inte hur många poäng programfördjupningar som du läser /det beror på inriktning/ men det är i alla fall minst 300 p.
  Plus 200 p individuellt val - det är då minst 500 p VALBARA KURSER. Här kan man laborera lite på så sätt att man markerar strategiskt som "utökade" de som inte krävs för behörighet och inte ger meritpoäng och som har lägre betyg - för de kommer då inte att räknas in.

  Krångligt?
  Jag håller med!
  Du kan återkomma med uppgift ang. vilken inriktning du läser samt vilken högskoleutbildning du kommer att söka.

  Tips: gör Högskoleprovet, det ger dig en extra chans att komma in på högskolan.
  Fler tips: besök www.yhguiden.se där finns det alternativ till högskola - utbildningar som ger mycket bra chanser att få jobb direkt. De är kortare än högskoleutbildningar, de flesta är 1,5 eller 2 år.

  Mvh
  ANNA SYV
  Ja, oavsett antal kurser som krävs för behörighet, räknas alla de behörighetsgivande kurser in i Jämförelsetal. Läs på https://www.antagning.se/Global/Faktablad%20HSV-VHS/gymnasiet-gy2011.pdf
  s.2 punkt 6.
  Det är Antagning.se som gör antagning till högskola. Det är de som kontrollerar att du är behörig och som räknar ut ditt Meritvärde.
  Mycket bra info- finns på https://www.antagning.se/Global/Faktablad%20SYV/for-dig-som-vill-soka-GY11.pdf
  speciellt för dig, som kommer att få gymnasieexamen & vill söka till högskola.

  Du själv kan inte sätta ihop ditt gymnasiebetyg för att det gör SYV på din skola och rektor kontrollerar att allt är rätt och försäkrar med sin underskrift.
  Ja, oavsett antal kurser som krävs för behörighet, räknas alla de behörighetsgivande kurser in i Jämförelsetal. Läs på https://www.antagning.se/Global/Faktablad%20HSV-VHS/gymnasiet-gy2011.pdf
  s.2 punkt 6.
  Det är Antagning.se som gör antagning till högskola. Det är de som kontrollerar att du är behörig och som räknar ut ditt Meritvärde.
  Mycket bra info- finns på https://www.antagning.se/Global/Faktablad%20SYV/for-dig-som-vill-soka-GY11.pdf
  speciellt för dig, som kommer att få gymnasieexamen & vill söka till högskola.

  Du själv kan inte sätta ihop ditt gymnasiebetyg för att det gör SYV på din skola och rektor kontrollerar att allt är rätt och försäkrar med sin underskrift. Det kan mycket väl vara så att du inte kommer att bli tillfrågad hur du vill ha ditt gymnasieexamen utformad för att det gör SYV enligt de gällande reglerna och de kurser som markeras som "utökade" måste redan innan du börjar läsa dem - stå i Studieplanen. Studieplanen får inte revideras i efterhand, bara proaktivt.

  Att du känner någon som fick byta ut kurser, kan bero på flera orsaker: om personen fick gymnasiebetyg när det var övergångsreglerna - man gick över från IG-MVG systemet till E-A systemet. Det är först i fjol som eleverna gick ut från gymnasiet som läste helt enligt det nya systemet.
  En annan orsak kan vara att din bekant läste ett Individuellt anpassat program. Rektor har rätt att fatta beslut om individuellt anpassat gymnasieprogram /det finns begränsningar även där - t.ex. Gymnasiegemensamma ämnen får inte bytas ut/ och det är ett undantag & är tänkt i de fall då eleven byter program och för att den inte skall gå om ett helt år bara för att läsa några få kurser, så kan man rektor i stället tillåta att byta ut mot de kurser, i vilka eleven redan har betyg från ett annat program. Beslut om Individuellt anpassat program måste, enligt reglerna, fattas innan utgången av åk2.

  Det finns inga begränsningar i hur omfattande gymnasieexamen får vara. Alla kurser som du läser inom gymnasieskola måste vara med i yrkesexamen men de som är utöver 2500 poäng bör vara markerade UTÖKAD. Och av de utökade så är det enbart de som krävs för behörighet eller de som ger meritpoäng som räknas in i Jämförelsetal.

  Om du uppger vilken inriktning på Bygg du går, kan jag meddela dig om hur många poäng inom Programfördjupningen du har - för att antal poäng är strikt reglerat och är lätt att få fram.

  Jag råder dig boka tid hos SYV på din skola. Det är ändå hen som skall sätta ihop din gymnasieexamen. Så får ni diskutera saken. Bra om du läser på länkarna som jag skickar nu. Du kan även kontakta Antagning.se med din fråga.

  Mvh
  Anna SYV
  • Jakob Jag vet inte exakt hur många poäng från byggkurserna som är tillvalda men det är minst 400. Och jag behöver matte 1,2,3,4 fysik 1 å 2, kemi 1 för utbildningen + grundläggande såklart. Men så de kurserna räknas i snitten oavsett hur många det blir alltså? Och jag hörde att det gick att byta ut några byggkurser som man inte byter ut utan har kvar såklart, men man räknar bara andra kurser som inte ingick i min studieplan istället, vet inte riktigt hur det där funkar dock. Det jag skulle vilka
  • Jakob Låt pss säga att ett program behöver 10 extra kurser och jag gör alla de, räknas dom med i snittet då? Även om det då blir över 3000 poäng?

  Frågor och svar

  • Tim 50 år

   Förtur till utbildning med hänsyn till särskilda skäl?

   Hej! som rubriken lyder undrar jag vad som gäller om man vill söka förtur till utbildning med hänsyn till särskilda skäl (gäller ansökan till en svensk högskoleutbildning). Tusen tack för all hjälp som ni kan bistå med! Tim V.

   Daniel Larsson: Hej Tim!”Förtur till utbildning med hänsyn till särskilda skäl” innebär att en sökande som under sin skolgång har haft försvårande... Läs hela svaret
  • Karoline 30 år

   Tänker jag rätt kring samlat betygsdokument?

   Jag har en elev som läst gymnasiet och gick ut gymnasiet med samlat betygsdokument (2008). Totala poängen är 2450 och icke godkända 600 så godkända är totalt 1850p. Godkänt i Svenska A,B,C och Matte A,B, Engelska A,B Samhällskunskap A, Historia A, Naturkunskap A, Idrott och hälsa A,B. Tänker...

   Peter SYV: Hej Karoline,utgå ifrån informationen på antagning.se/sv/dina-betyg/gymnasieskolan/slutbetyg-fore-2010/grundlaggande-behorighet och där står det bl.a att Samlat betygsdokument... Läs hela svaret
  • Emma 19 år

   vilka betyg söker jag med efter basår?

   Hej, jag går ekonomiprogrammet men vill arbeta inom vården i framtiden. Jag behöver därför gå ett naturvetenskapligt basår på högskola/komvux. Vilka betyg är det jag söker in med efter ett basår på universitetet?

   Peter SYV: Hej Emma,efter ett basår på universitetet söker du till en svensk högskole-/universitetsutbildning med det meritvärde du har från ditt examensbevis från gymnasiet men du... Läs hela svaret
  • Mohammed 38 år

   Engelska 6 = IlETS?

   Hej! Jag har master från mitt hemland och och den är validerat i Sverige samt engelska 6 från Sverige, nu tänker jag läsa vidare till PHD i ett europeisk land. För att kunna göra det, jag måste har ett intyg som visar att jag har bra kunskap på engelska språket, kunskaperna ska motsvarar...

   Peter SYV: Hej Mohammed!testet som du skriver om i din fråga finns i flera varianter. Jag gissar på att det är det högre Academic variant du behöver. Testet kan ge upp till max 9 poäng (från o till 9 poäng).... Läs hela svaret
  • Selma 18 år

   Vad motsvarar IB matematik ämnena i merit?

   Jag vill gå på chalmers bioteknik bachelorprogram, då behöver man matematik 4. Vilken IB matematik behöver jag läsa för att kunna få 1 merit poäng för matematik 5. Jag pluggar just nu Math AA HL, men det är lite för svårt och tänkte byta till Math AA SL men är osäker om det räknas som matematik 5.

   Peter SYV: Hej Selma,på antagning.se/sv/dina-betyg/international-baccalaureate/ib-examen-2021-och-framat/sarskild-behorighet ser du motsvrigheter mellan IB-kurser och "vanliga svenska" gymnasiekurser för... Läs hela svaret
  • Cathrine 55 år

   Utbildning 1989 ?

   Jag läste Barnskötare inom barnomsorg och allmän fritidsverksamhet 40 v år 1989. Utbildningen var sån att man läste in den snabbare. Den ska motsvara Barnskötare inom barnomsorg och allmän fritidsverksamhet gymnasieutbildning. Den informationen fick vi då utbildningen startade. När jag ser...

   Anna SYV: Hej Cathrine,p g a Undersköterska är ett av många icke-reglerade yrken, då är det inte ett krav att ha gymnasieexamen, utan man kan läsa just de yrkesspecifika komvux-kurserna mot yrket eller t o m få... Läs hela svaret
  • Julia 21 år

   Studieuppehåll?

   Hej, jag skulle egentligen åkt iväg för att jobba som au pair i 1-2 år nu till sommaren men pga corona lär det nog inte gå. Därför funderar jag på att börja plugga på universitet istället till hösten men jag undrar hur möjligheterna ser ut ifall jag skulle vilja åka iväg som au pair kanske nästa...

   Anna SYV: Hej Julia,om du påbörjar dina studier på ett program på en svensk högskola eller universitet men behöver ta uppehåll i dina studier kan du ansöka om uppehåll med Platsgaranti, se information... Läs hela svaret
  • Sara 23 år

   Kan jag ta bort ämnen i gymnasieexamen?

   Hej. Jag har räknat mina antagningspoäng och det har kommit upp till omkring 3.100 gymmasie poäng. Jag har gymnasieexamen från frisör utbildning som jag har fått 2.600 plus några extra ämne som jag pluggar nu i komvux(grundläggande behörighet och lite extra) och jag kommer upp till många...

   Anna SYV: Hej Sara,det du kan göra är följande:- gör högskoleprovet- se om du vill söka till folkhögskolans allmänna kurser (där du på ett år kan få ut omdöme... Läs hela svaret
  • Sirina 18 år

   Går estet men vill bli läkare?

   Hej! Jag går nu första året estetprogram men jag vill bli läkare efter gymnasiet. I min skola kan jag lägga till alla kurser som jag behöver (biologi2, matte4, kemi2, fysik2) . Jag tänkte att jag kan fokusera på dessa ämnen som jag behöver...

   Julia SYV: Hej Sirina,om du får mycket högt resultat på högskoleprovet, kan du med lågt meritvärde komma in, i HP-urvalet. Men i Betygsurvalet (BI) konkurrerar du med ditt meritvärde och där... Läs hela svaret
  • Anonym 23 år

   att bli yrkeslärare?

   Hej! Jag har kollat lite runt och undrar hur det fungerar med att bli yrkeslärare? som jag har förstått så räcker det med en lärarutbildning och några års erfarenheter, sedan söka till jobbet?

   Julia SYV: Hej!För att bli behörig yrkeslärare behöver du få ut en Yrkeslärarexamen, på 90 högskolepoäng som motsvarar tre terminers heltidsstudier på högskolenivå men ofta ges... Läs hela svaret
  • Anonym 23 år

   Förskollärare till lågstadielärare?

   Hej! Jag har lite funderingar kring lågstadielärare. Just nu pluggar jag till förskollärare och älskar det men jag har sätt att det finns kurser som gör att man blir behörig lärare till tex grundlärare mm. Min fråga är då, går det att blir lågstadielärare ifall jag är förskollärare? Finns det...

   Julia SYV: Hejsan, jag förstår hur du tänker, men kan tyvärr inte ge ett annat svar än att du måste prata med studievägledare på din institution. Du kan också ta och... Läs hela svaret
  • Patil 21 år

   BMA / Biomedicin ?

   Hej! Biologin har alltid blivit mitt favorit ämne i skolan. Jag läser på komvux och är klar med biologi 1 och 2 . Kemin är lite krångligare för mig men just nu läser jag kemi 1. För att inte tappa bort tid vill jag bestämma vilket program...

   Anna SYV: Hejsan,Läs om högskoleprovet på https://www.fragasyv.se/info/hogskoleprovet och där finns också länkar till webbplatserna där det finns ännu mer information om HP.Hur man man höja sitt... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga