Anders Andersson

  Hej! Jag går nu andra året på teknikvetenskapsprogrammet. Jag planerar att ta Engelska 7, Matematik 5 och Matematik Specialisering för att få de extra 2.5 meritpoängen. Men jag har hört att Matte Spec är ett väldigt tufft ämne. Det jag undrar är om betyget i ämnet kommer att föras in i mitt jämförelsetal. Jag planerar att ta en Civilingenjörsutbildning inom industriell ekonomi. Jag siktar på ett merit på cirka 20.5 efter studenten. Jag undrar då om ett E som betyg i matte spec kommer att sjunka min medel, öka den lite eller öka den signifikant.

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej,
  betyg i kurserna som ger Meritpoäng räknas också in ditt snitt/jämförelsetal. Det kan du läsa om på gymnasieGuiden.se/meritpoäng
  Om du siktar på meritvärde på 20.5 och av de 20.5 kommer ha 2.5 Meritpoäng, då måste du ha snittbetyg (jämförelsetal) på 18.0 (det är alltså lite högre än "alla B-betyg").
  Har man alla betyg som räknas in (som betyget B) har man snitt/jämförelsetal på 17.5, så du behöver ha lite högre snittbetyg. 
  Vi kan ta några exempel:
  vi säger att du får alla A-betyg men inga meritpoäng; då blir ditt snittbetyg (jämförelsetal) på 20.0. Då är även ditt meritvärde 20.0.
  En annan situation: Du får alla A-betyg förutom matte specialisering (där du får betyget E); då blir ditt snitt/jämförelsetal 19.6 men sedan plussas det på + 0.5 som meritpoäng, då blir ditt meritvärde 20.1. 
  Så, du vinner + 0.1 (som höjning av ditt meritvärde) om du får E i matte specialisering, jämfört med att du inte ska kunna få den halva meritpoängen som den kursen ger.
  Vad gäller innehåll i kursen Matte specialisering så är min uppfattning den att eleverna kan läsa den kursen med Olika innehåll; man kan t o m läsa den kursen flera gånger (med olika innehåll). Kika gärna på matteboken.se/lektioner/mattespecialisering
  Att ha meritpoängen är inte obligatoriskt, men det går inte att få högre meritvärde än 20.0 om man ej har några meritpoäng. Du får 1.0 meritpoäng för eng7 och ännu 1.0 för matte5. Du kan i stället för att läsa matte specialisering försöka få högre betyg i några kurser; 
  om du får E i matte specialisering eller om du får "ett steg" högre betyg i en annan 100p-kurs blir din höjning (av meritvärdet) precis lika stor. Exempel: om du får A i stället för B i t.ex svenska 3, så får du samma höjning (+0.1) av ditt meritvärde som om du fick E i matte spec. "i stället".

  Studie- och yrkesvägledare

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga