Kiwi

  Hej! Jag ska läsa på humanistiska på gymnasiet men en av mina stora drömmar är att bli läkare eller något liknande. Jag är en kreativ människa så att läsa natur på gymnasiet var inte alls i mitt val, tre år på natur hade jag inte klarat av alls. Hur ser det ut, kan jag ta ett naturvetenskapligt basår efter studenten eller behöver jag läsa på komvux för att kunna få behörighet till en läkarlinje på universitetet?

  1 Svar

  Mikael SYV på FrågaSYV

  Hej!
  HU läser man, vad gäller Matematik, endast matematik 1b, som en obligatorisk kurs. Det kan man bl.a se i Programplanen för HU
  Jag råder dig försöka läsa mer matte, som valbara kurser: 2b och även 3b, om det går (om din skola kommer kunna erbjuda det). 
  Sedan kommer du också behöva skaffa dig godkända betyg i Matematik 4, i kemi2, fysik2 och biologi2. Skaffa de betygen (eller Omdöme om Särskild behörighet från en folkhögskola) kan man inom olika skolformer: 
  - basår på högskolenivå;
  - folkhögskolorna;
  - komvux
  eller 
  - självstudier + prövningar.

  Vill du läsa om yrken som är "liknande" Läkare: var god se framtid.se/yrke/lakare där det bl.a finns länkar till många yrken som på olika sätt liknar yrket Läkare.
  Exempel på "liknande-läkare" yrken:
  optiker
  specialistsjuksköterska
  med.ingenjör
  perfusionist

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga