Hej 24 år

  Hej, jag gick samhällsprogrammet på gymnasiet men tog ingen examen därifrån, utan läste naturkunskap och matematik 2a på komvux och tog ut en examen då genom komvux. Har medel i meritpoäng. Undrar om jag kan söka till läkarprogrammet genom att läsa biologi 1&2, fysik 1&2, kemi 1&2 och matematik 3 och 4 på komvux och skriva högskoleprovet? Och vilken nivå är det man måste ha på matten, är det nivå 3a/3b/3c man behöver? Liksom specifikt 3c eller kan man välja nån av dom?

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Ida, 
  på nivå 3 i matematik (inom svensk gymnasieskola) finns det två kurser: Matematik 3b och 3c. Godkänt betyg i en av de kurserna (vilken som) visar på att man har förkunskaper inför Matematik 4. Jag rekommenderar att du läser matematik 3c, pga c-spår i matte är mer inriktat på naturvetenskap, än b-spår som är mer inriktat på ekonomi.
  För särskild behörighet till läkarprogrammet behöver du godkända betyg i Matematik 4, Fysik 2, Kemi 2 och Biologi 2. Sök läsa fysik1a och sedan 2, Kemi 1 och sedan 2, Biologi 1 och sedan 2 och matematik 3c och sedan 4 - på komvux, eller sök till naturvetenskapliga basår som kan finnas på högskolor-universitet och på folkhögskolorna.

  • Hej Hej Julia, tack för svaret! en följdfråga: gör det något att jag läste matematik 2a istället för 2b/2c? liksom kan det bli en begränsning för att komma in?
  • Anna Nej, det spelar ingen som helst roll att du läste matte 2a och inte 2b eller 2c. Du kan med godkänt betyg i matte 2a läsa 3b eller 3c och sedan matte 4.
  • Hej Okej, tack för snabbt svar!
  • Anna vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga