Martin 20 år
  Hej!

  Jag tog studenten i år och gick det naturvetenskapliga programmet med inriktning mot samhälle. Under denna period upptäckte jag att naturvetenskap inte var ett program för mig och de utbildningar jag är intresserad av att söka till på universitet/högskola är mest samhällsinriktade. Ingen av de utbildningarna kräver naturvetenskapliga ämnen. Jag gick ut med 650 poäng F varav alla vara naturvetenskapliga kurser (med undantag på gymnasiearbetet). Det här var de ämnen jag inte klarade:

  Matte 2c
  Matte 3c
  Biologi 1
  Biologi 2
  Kemi 1
  Fysik 1a

  Jag läser 4 av dessa på Komvux för att kunna få gymnasieexamen och sedan söka till universitetet till förhoppningsvis vårterminen. Eftersom jag i bästa fall fortfarande har F i 200 ämnen (Matte 3c och Biologi 2), så sänker det mitt meritvärde. Jag har även högskoleprovet (0,35) fast det är inte tillräckligt högt när jag kollar på antagningsstatistiken. Anledningen till att jag ändå läser dessa kurser på Komvux är eftersom jag har ett godkänt gymnasiearbete inom naturvetenskap som jag inte vill förlora. Om jag hade sökt andra kurser skulle jag vara tvungen att göra om det. Jag vill helt ärligt undvika det eftersom jag skulle förlora mer tid och jag vet hur tufft det är att göra det. Det finns heller ingen garanti på att jag kommer klara alla kurser jag läser den här terminen. Om jag får ett F så har jag ännu inte uppfyllt kraven för att få ett gymnasieexamen eftersom det skulle stiga över 250p F. Kan jag läsa andra ämnen som exempelvis Historia 2a, filosofi och pedagogik och låta de ämnen jag har F i stå som "U-kurser"? Om jag överstiger de fullständiga 2500 poängen jag har läst (2400p eftersom mitt betyg i idrott och hälsa går bort), kan jag då välja vilka kurser jag vill räkna med i mitt meritvärde?

  Vi säger att jag läser Historia 2a, filosofi och pedagogik nästa termin i Komvux (250 poäng) och har kvar F i exempelvis Fysik 1a, Kemi 1 och Matte 3c, kommer jag vara tvungen att göra ett gymnasiearbete på nytt, eller ha kvar det gamla gymnasiearbetet från gymnasiet? Snälla hör av er så fort som möjligt!

  Mvh
  Martin Johansson

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Martin,

  i examensbevis från Komvux ingår 2400 p. (kurs Idrott och hälsa 1 får ej ingå) och max 150p.F betyg får ingå. I annat fall uppfyller man inte kraven och kan ej få ut examensbevis.
  Frågan är om du kan ta ut examensbevis från Samhällsvet.programmet från komvux och slipper i så fall matte 3, biologi, fysik och kemi helt och hållet. Det kan hända att du ska behöva göra om ditt gymnasiearbete - men det kanske är värt det.

  Ang. matte - om du skaffar dig betyg i matematik 1a (prövning om du ej får läsa kurs på komvux) kan du ta in matte 1a in i ditt examensbevis i stället. Det är en lättare kurs, lättare att få högre betyg.
  I examen från Samhällsvet.programmet ingår matematik 2b;
  om du tar examen från Humanistiska eller Estetiska programmet - behöver du inte ha matte 2, över huvudet taget, utan det räcker med matte 1a.

  Du kan också söka till folkhögskolorna - till Allmänna kurser; läsa där mot Omdöme om grundläggande behörighet; det kan gå att få ett sådant omdöme på ett läsår.

  • Martin +Jag läser redan Matte 2c, Biologi 1, Fysik 1 och Kemi 1 nu i Komvux. Om jag klarar dessa kurser, så får jag fortfarande ingen gymnasieexamen eftersom jag har 200p F som blir kvarstående? Okej, då vet jag. Är det absolut obligatoriskt att gymnasiearbetet ska stämma ihop med med det program/inriktning man går? Kan det inte göras någon form av undantag i detta fall? Eftersom höstterminen redan har startat igång och jag redan har påbörjat kurserna, vad är er rekommendation för hur jag ska göra i min situation? Jag läser dessa kurser enbart för att jag ska kunna få ut en gymnasieexamen så snart som möjligt. Med tanke på att jag inte alls har någon intresse i att fördjupa mig inom biologi, fysik eller kemi, får jag ingen direkt 'nytta' av de förutom att jag får kunskaper.
  • Martin Jag har redan ett godkänt betyg i Matte 1c. Varför skulle jag då behöva läsa Matte 1a/b?
  • Mikael Om du har A betyg i matte 1c vinner du inget på att försöka få betyg i matte 1a, men om du har lägre betyg än A i matte 1c, kan du få högre betyg i matte 1a och med det få högre jämförelsetal/snittbetyg i ditt examensbevis.
  Mikael SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan,
  om du har mycket högt resultat på högskoleprovet, då kan jag förstå att du "bara" behöver få ut högskoleförberedande examensbevis men annars så ska man göra med Examensbeviset om meritvärde i det är för lågt att komma in på någon av de utbildningar som man vill komma in på?
  Att få ut examensbevis kommer ge dig behörighet till högskola; sedan deltar alla behöriga i konkurrensen; med lågt meritvärde - kommer du inte komma in på de populära utbildningar där det finns många sökande med höga betyg, som du ska konkurrera mot. 
  Vad är ditt mål? Vilken utbildning du vill komma in på eftergymnasial nivå?

  Ang. tema för gymnasiearbete
  Det är ytterst rektorn på komvux som bestämmer; ansvar för bedömning vilket tema för GA som är passande till just "ditt program" är ofta delegerat till SYV på komvux eller till handledare för GA som SYV samråder med, men rektorn har sista ordet.

  Att studera och få mer kunskap är bra. Dock förstår inte jag riktigt vad du ska med naturvetenskapliga kurser till om du inte är intresserad av naturvetenskap. Det är svårt att få höga betyg i kurser/ämnen som man inte är "kompis" med. Du behöver inte heller just de kurserna för särskild behörighet, om du söker till samhällsvet.utbildningar sedan. 
  Lösningen kan vara att antingen söka till Allmän kurs på en folkhögskola; eller läsa mot examensbevis på komvux även om du får lågt meritvärde - satsa i så fall på Högskoleprovet. 

  Högskoleprovet
  Är man behörig, kan man konkurrera till högskoleutbildningar i Sverige med resultatet av högskoleprovet. Anmälningsperiod pågår nu. Anmäl dig, är mitt råd. 

  • Martin

   Jag ska ta ert råd, och försöka få ut högskoleförberedande examen och sedan satsa på högskoleprovet i höst. Jag läser nu 450p på Komvux. Kan jag då läsa någon liten kurs så att jag sedan kan få gymnasieexamen redan i December (då jag går ut med 200p F i totalt 2550/2600p ämnen? Då behöver jag inte vänta ännu ett halvår för att bara läsa en kurs för att kunna få ut ett gymnasieexamen. Finns det någon begränsning på antal kurser man får läsa? Eller är det upp till rektorn på den skola man går på?

  • Mikael Om du vill söka till högskoleutbildning som startar våren 2020, måste du ha ditt examensbevis senast 2 december 2019, för att det är sista kompletteringsdag. Att läsa på mer än Heltid på komvux kan gå... det är upp till rektor på komvux att bevilja det. När det fattas lite poäng, så brukar komvux låta läsa på mer än heltid.
  • Mikael på heltid läser man 20 gymnasiepoäng per vecka. Alltså, en kurs á 100 p. läser man på fem veckor. Om du nu läser 450poäng på komvux, då är det heltidsstudier i 22,5 veckor. att läsa på mer än heltid är rätt tufft - du måste ju också få godkända betyg, annars uppnår du inte kraven för examensbevis. i exam.bevis från komvux är det max 150 f-poäng som får finnas med.
  • Mikael Från idag, den 20 augusti och till 2 december är det, om jag har räknat rätt - 14 veckor; alltså läser man på den tiden på heltid 280 gymnasiala poäng.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Hannah 18 år

   Hur blir jag en morddetektiv?

   Jag undrar vad jag behöver för grunder för att bli en morddetektiv, jag har velat bli en morddetektiv väldigt länge. Jag vill börja plugga kriminologi i Örebro så jag undrar om jag behöver plugga kriminologi eller inte för att kunna bli en morddetektiv. Med andra ord, vad behöver jag för att...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • James 19 år

   Prioriteras förstahandssökande?

   Hej, jag vill bara fråga om det finns nåt sorts prioriteringssystem eller nåt sånt för förstahandssökande? Jag vet att dem implicit prioriteras men finns det nåt mer?

   Anna SYV: Hej James, av din fråga framgår inte vilken utb du menar, men du har taggat frågan med "högskola", så gissar jag på att din fråga gäller ansökan till... Läs hela svaret
  • Ida 23 år

   Behörighet matte?

   Hej. Jag har läst ett basår, men strykit alla andra kurser. Jag har alltså bara betyg från matte 3c på basåret. Räknas det som behörighet när jag söker in till Sveriges olika universitet?

   Anna SYV: Hej Ida,med "basår" menar du kurspaket på komvux eller studier på högskolenivå?Om du har godkänt betyg från komvux (E eller högre), så gäller det betyget vid ansökan till svenska... Läs hela svaret
  • Filip 17 år

   Läsa upp matte?

   Tjena, råkade tabba mig på matte kursprovet (2c) och fick inte de betyg som jag siktar på. Går det att läsa upp kursen snabbt efter skolan om det sabbar slutbetyget? Eller hur funkar det?

   Liselotte Johansson: Hej Filip!om eleven får F på en kurs hen läser på gymnasiet, har eleven rätt att gå om kursen och har också rätt att göra prövning innan hen slutar på gymnasiet. Men om eleven... Läs hela svaret
  • Amin 22 år

   moderna språk för ekonomiprogrammet?

   Hej Jag läser kusar på komvux för att få ekonomi gymnasium examen inom programmet har man möjlighet att läsa max  300 poäng ämnet moderna språk som programfördjupning. samt 200 poäng individuella val. Frågan är...

   Liselotte Johansson: Hej Amin,det är friare kurssammansättning i examensbeviset från komvux (jämfört med gymnasiet). Teoretiskt sett, borde det kunna gå ha många kurser Moderna språk in i... Läs hela svaret
  • Ida 23 år

   Betyg i både matematik 3c & 3b?

   Hej! Jag har tidigare läst matte 3c på ett basår och fick betyget D i den kursen. Jag ska söka handelshögskolan som kräver lägsta betyg C i matte 3b/3c. Jag får inte göra en prövning på universitetet; så frågan är om jag kan läsa matte 3b (för att det lättare för högre betyg) på tex....

   Julia SYV: Hej Ida,om man har flera betyg i samma eller i motsvarande kurser (och matematik 3b och 3c är "motsvarande" kurser), då gäller det högre betyget.Sök läsa matte 3b på komvux och om du... Läs hela svaret
  • Elin 17 år

   Sabbatsår/gå om årskurs 1 på gymnasiet?

   Hej! Jag började gymnasiet HT-19 men hoppade av i november för att jag inte trivdes. Har sökt om till ettan på ett annat gymnasium och ser framemot att få börja där. Hur vanligt är det att folk tar sabbatsår eller går om ettan?

   Anna SYV: Hej!Enligt min erfarenhet är det inte alls ovanligt att eleverna tar sabbatsår eller börjar om årskurs 1 på gymnasiet. Även om det kanske i just din klass inte kommer finnas någon elev,... Läs hela svaret
  • Linn 18 år

   Plugg i Irland?

   Hej! Jag är intresserad av att plugga på ett universitet i Irland, men är osäker på hur man översätter betygen till deras poängsystem. Tacksam för hjälp! :)

   Julia SYV: Hej!Tyvärr har inte vi på FRåGA SYV egna experter på studier utomlands.De råd jag kan ge dig är att du kontaktar den skola på Irland som du vill plugga i.Du kan också testa ställa frågor... Läs hela svaret
  • Azra 30 år

   Ändra komvux gymnasiebetyg??

   I ett tidigare samtal med SYV i min hemkommun, kom vi överens att jag ska slutföra kemi, biologi och fysik via komvux för att få bort naturkunskap 2 från min gymnasieexamen. Idag fick jag samtal från SYV att hen inte kan ta bort naturkunskap men vill ta bort...

   Milla SYV: Hej Azra!Slutbetyg och Examensbevis är 2 olika typer av dokument som båda bekräftar grundläggande behörighet till högskolestudier. ********För examensbevis från Komvux... Läs hela svaret
  • Alexandra 20 år

   Hur söker man till komvux?

   Hej Jag har gått ut naturprogrammet men jag fick F i flera natur kurser. Jag vill nu på komvux byta ut de kurserna mot samhällsvetenskapliga kurser som samhällskunskap 2, historia 2 osv. Hur söker jag det? Ska jag söka varje kurs individuellt ?

   Milla SYV: Hej!jag råder dig boka tid med SYV på komvux för individuell studieplanering (detta för att du inte ska söka till "fel kurser"). Ni kan ha "möte" på telefon eller Skype... Läs hela svaret
  • HElen 48 år

   Samlade betygsutdrag?

   Hej, Jag har en son som av olika anledningar inte slutfört mina gymnasiestudier och han tänkte nu läsa in saknade kurser via Komvux. Han har tidigare läst på 2 olika gymnasieskolor. När vi nu begärde ett utdrag av hans betyg från den senaste skolan...

   Milla SYV: Hej Helen,när man söker till komvux går det bra att skicka betygen som finn i olika betygsdokument. Den krävs inte att ha betygen på samma dokument.VänligenMilla SYV
  • elle 17 år

   Utbyte högskola?

   Hej syv! Jag är väldigt intresserad av att studera utomlands efter gymnaiset och jag har kollat en hel del på hur man kan gå till väga och då hittade jag att utbyte var ett mycket fungerande sätt att utnyttja den chansen på. Jag är inte...

   Milla SYV: Hej Elle,läs gärna information... Läs hela svaret
  • Amanda 21 år

   Söka in till högskola när man läser på komvux?

   Hej, Jag har precis sökt in till undersköterska utb på komvux och kommer då att börja den 3 augusti om jag kommer med. Men kommer jag att kunna söka in till förskollärare utb eller sjuksköterska utb på universitetet ändå i...

   Anna SYV: Hej Amanda, att man söker till komvux utgör inga hinder för att samtidigt söka till andra utbildningar, på högskola-universitet, på yrkeshögskola eller... Läs hela svaret
  • Klara 21 år

   Räkning av jämförelsetal?

   Hej! Jag har gått naturvetenskapliga programmet inrikting natur på gymnasiet och har en fråga kring jämförelsetalet. Jag läste en kurs extra på gymnasiet så jag har 2600 poäng inklusive gymnasiearbetet. Om jag ska söka in till en utbildning som bara kräver Matte 3C som behörighet men jag har...

   Anna SYV: Hej, det avgörande för att ge svar på din fråga är att veta vilken eller vilka kurser som i ditt examensbevis är markerade med "U" = utökat program. Om du har betyg i 2600p. in i ditt... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga