Martin 19 år
  Hej!

  Jag tog studenten i år och gick det naturvetenskapliga programmet med inriktning mot samhälle. Under denna period upptäckte jag att naturvetenskap inte var ett program för mig och de utbildningar jag är intresserad av att söka till på universitet/högskola är mest samhällsinriktade. Ingen av de utbildningarna kräver naturvetenskapliga ämnen. Jag gick ut med 650 poäng F varav alla vara naturvetenskapliga kurser (med undantag på gymnasiearbetet). Det här var de ämnen jag inte klarade:

  Matte 2c
  Matte 3c
  Biologi 1
  Biologi 2
  Kemi 1
  Fysik 1a

  Jag läser 4 av dessa på Komvux för att kunna få gymnasieexamen och sedan söka till universitetet till förhoppningsvis vårterminen. Eftersom jag i bästa fall fortfarande har F i 200 ämnen (Matte 3c och Biologi 2), så sänker det mitt meritvärde. Jag har även högskoleprovet (0,35) fast det är inte tillräckligt högt när jag kollar på antagningsstatistiken. Anledningen till att jag ändå läser dessa kurser på Komvux är eftersom jag har ett godkänt gymnasiearbete inom naturvetenskap som jag inte vill förlora. Om jag hade sökt andra kurser skulle jag vara tvungen att göra om det. Jag vill helt ärligt undvika det eftersom jag skulle förlora mer tid och jag vet hur tufft det är att göra det. Det finns heller ingen garanti på att jag kommer klara alla kurser jag läser den här terminen. Om jag får ett F så har jag ännu inte uppfyllt kraven för att få ett gymnasieexamen eftersom det skulle stiga över 250p F. Kan jag läsa andra ämnen som exempelvis Historia 2a, filosofi och pedagogik och låta de ämnen jag har F i stå som "U-kurser"? Om jag överstiger de fullständiga 2500 poängen jag har läst (2400p eftersom mitt betyg i idrott och hälsa går bort), kan jag då välja vilka kurser jag vill räkna med i mitt meritvärde?

  Vi säger att jag läser Historia 2a, filosofi och pedagogik nästa termin i Komvux (250 poäng) och har kvar F i exempelvis Fysik 1a, Kemi 1 och Matte 3c, kommer jag vara tvungen att göra ett gymnasiearbete på nytt, eller ha kvar det gamla gymnasiearbetet från gymnasiet? Snälla hör av er så fort som möjligt!

  Mvh
  Martin Johansson

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Martin,

  i examensbevis från Komvux ingår 2400 p. (kurs Idrott och hälsa 1 får ej ingå) och max 150p.F betyg får ingå. I annat fall uppfyller man inte kraven och kan ej få ut examensbevis.
  Frågan är om du kan ta ut examensbevis från Samhällsvet.programmet från komvux och slipper i så fall matte 3, biologi, fysik och kemi helt och hållet. Det kan hända att du ska behöva göra om ditt gymnasiearbete - men det kanske är värt det.

  Ang. matte - om du skaffar dig betyg i matematik 1a (prövning om du ej får läsa kurs på komvux) kan du ta in matte 1a in i ditt examensbevis i stället. Det är en lättare kurs, lättare att få högre betyg.
  I examen från Samhällsvet.programmet ingår matematik 2b;
  om du tar examen från Humanistiska eller Estetiska programmet - behöver du inte ha matte 2, över huvudet taget, utan det räcker med matte 1a.

  Du kan också söka till folkhögskolorna - till Allmänna kurser; läsa där mot Omdöme om grundläggande behörighet; det kan gå att få ett sådant omdöme på ett läsår.

  • Martin +Jag läser redan Matte 2c, Biologi 1, Fysik 1 och Kemi 1 nu i Komvux. Om jag klarar dessa kurser, så får jag fortfarande ingen gymnasieexamen eftersom jag har 200p F som blir kvarstående? Okej, då vet jag. Är det absolut obligatoriskt att gymnasiearbetet ska stämma ihop med med det program/inriktning man går? Kan det inte göras någon form av undantag i detta fall? Eftersom höstterminen redan har startat igång och jag redan har påbörjat kurserna, vad är er rekommendation för hur jag ska göra i min situation? Jag läser dessa kurser enbart för att jag ska kunna få ut en gymnasieexamen så snart som möjligt. Med tanke på att jag inte alls har någon intresse i att fördjupa mig inom biologi, fysik eller kemi, får jag ingen direkt 'nytta' av de förutom att jag får kunskaper.
  • Martin Jag har redan ett godkänt betyg i Matte 1c. Varför skulle jag då behöva läsa Matte 1a/b?
  • Mikael Om du har A betyg i matte 1c vinner du inget på att försöka få betyg i matte 1a, men om du har lägre betyg än A i matte 1c, kan du få högre betyg i matte 1a och med det få högre jämförelsetal/snittbetyg i ditt examensbevis.
  Mikael SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan,
  om du har mycket högt resultat på högskoleprovet, då kan jag förstå att du "bara" behöver få ut högskoleförberedande examensbevis men annars så ska man göra med Examensbeviset om meritvärde i det är för lågt att komma in på någon av de utbildningar som man vill komma in på?
  Att få ut examensbevis kommer ge dig behörighet till högskola; sedan deltar alla behöriga i konkurrensen; med lågt meritvärde - kommer du inte komma in på de populära utbildningar där det finns många sökande med höga betyg, som du ska konkurrera mot. 
  Vad är ditt mål? Vilken utbildning du vill komma in på eftergymnasial nivå?

  Ang. tema för gymnasiearbete
  Det är ytterst rektorn på komvux som bestämmer; ansvar för bedömning vilket tema för GA som är passande till just "ditt program" är ofta delegerat till SYV på komvux eller till handledare för GA som SYV samråder med, men rektorn har sista ordet.

  Att studera och få mer kunskap är bra. Dock förstår inte jag riktigt vad du ska med naturvetenskapliga kurser till om du inte är intresserad av naturvetenskap. Det är svårt att få höga betyg i kurser/ämnen som man inte är "kompis" med. Du behöver inte heller just de kurserna för särskild behörighet, om du söker till samhällsvet.utbildningar sedan. 
  Lösningen kan vara att antingen söka till Allmän kurs på en folkhögskola; eller läsa mot examensbevis på komvux även om du får lågt meritvärde - satsa i så fall på Högskoleprovet. 

  Högskoleprovet
  Är man behörig, kan man konkurrera till högskoleutbildningar i Sverige med resultatet av högskoleprovet. Anmälningsperiod pågår nu. Anmäl dig, är mitt råd. 

  • Martin

   Jag ska ta ert råd, och försöka få ut högskoleförberedande examen och sedan satsa på högskoleprovet i höst. Jag läser nu 450p på Komvux. Kan jag då läsa någon liten kurs så att jag sedan kan få gymnasieexamen redan i December (då jag går ut med 200p F i totalt 2550/2600p ämnen? Då behöver jag inte vänta ännu ett halvår för att bara läsa en kurs för att kunna få ut ett gymnasieexamen. Finns det någon begränsning på antal kurser man får läsa? Eller är det upp till rektorn på den skola man går på?

  • Mikael Om du vill söka till högskoleutbildning som startar våren 2020, måste du ha ditt examensbevis senast 2 december 2019, för att det är sista kompletteringsdag. Att läsa på mer än Heltid på komvux kan gå... det är upp till rektor på komvux att bevilja det. När det fattas lite poäng, så brukar komvux låta läsa på mer än heltid.
  • Mikael på heltid läser man 20 gymnasiepoäng per vecka. Alltså, en kurs á 100 p. läser man på fem veckor. Om du nu läser 450poäng på komvux, då är det heltidsstudier i 22,5 veckor. att läsa på mer än heltid är rätt tufft - du måste ju också få godkända betyg, annars uppnår du inte kraven för examensbevis. i exam.bevis från komvux är det max 150 f-poäng som får finnas med.
  • Mikael Från idag, den 20 augusti och till 2 december är det, om jag har räknat rätt - 14 veckor; alltså läser man på den tiden på heltid 280 gymnasiala poäng.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Samuel 17 år

   Jag vill inte ha praktik i skolan?

   Jo hej! Jag går i 2:an på el & energi och ska ut på praktik snart och är verkligen inte taggad. Jag är skoltrött och känner att jag inte har nån motivation för praktik eller att gå el & energi. Klassen är det inget fel på, men det är bara att jag inte har nåt sug för El eller praktik. Och jag...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Martin 19 år

   Ta ut examensbevis från annat program på Komvux?

   Hej! Jag gick ut gymnasiet med endast 1950p godkända betyg av 2500. Jag gick det naturvetenskapliga programmet inriktat mot samhälle. Ämnen jag fick F på kommer jag att lista nedan: Matematik 2c (100p) Matematik 3c (100p) Fysik 1a (150p) Biologi 1 (100p) Kemi 1 (100p) Biologi 2...

   Anna SYV: Hej,komvux vill ge dig examensbevis och bli "färdig med dig" så fort som möjligt; det är billigare så (varje studieplats på varje kurs kostar pengar). Men komvux... Läs hela svaret
  • Kskdk 17 år

   Naturkunskap 1b och naturkunskap 2?

   Hej! Jag undrar om det är möjligt att läsa naturkunskap 1b och naturkunskap 2 pararellt med varandra? Förstår att det beror på vad skolan säger, men undrar om det till en början är möjligt

   Anna SYV: Hej,nk2 bygger på nk1b, det är Nästa kurs, alltså, högre eller "överliggande kurs" - så man läser först nk1b och om man fick godkänt betyg i nk1b, har man... Läs hela svaret
  • Alexander 18 år

   Vad händer om jag inte får godkänt i mina flygämnen?

   Jag går andra året på flygtekniska programmet. Jag har nu insett att jag inte vill bli något inom flyg. Men eftersom jag har valt detta programmet så har jag olika flygämnen som jag tror att jag inte kommer klara av. Jag valde även fel riktning och...

   Mikael SYV: Hej Alexander,flygteknikerutbildning -  är ett Specialprogram med egna examensmål; om du inte klarar av få godkända betyg i "flygämnena" kommer du tyvärr inte... Läs hela svaret
  • Maria 45 år

   hjälp med behörighet?

   Hej. Om man ska söka en yh utbildning - hur kan jag får hjälp med att veta om mina betyg (som är gamla) räcker och om jag har det som behövs om jag är osäker? Mvh M

   Anna SYV: Hej Maria, yh kan ta in obehöriga och du kan därför söka ändå, oavsett om du är behörig eller inte. Om du vill ha tid på dig att skaffa dig behörighet innan det är dags att... Läs hela svaret
  • Arne 20 år

   Vad är mitt meritvärde om jag söker till detta program?

   Hej! Är väldigt förvirrad just nu p.g.a. meritvärde och de kurser som ger meritpoäng. Jag vill söka detta program i Stockholms Universitet: https://www.su.se/sok-kurser-och-program/siadk-1.411900 Mitt meritvärde utan tillsatta meritpoäng är: 15.63...

   Julia SYV: Hej Arne,programmet kräver inte ngt. särskilt matte och därför borde du få en halv meritpoäng för vardera kurser matematik 2 och 3, alltså + 1.0... Läs hela svaret
  • Simon 22 år

   Jag vill läsa IT på distans i halvfart, hur går jag tillväga med det?

   Jag är en utbildad nätverkstekniker från gymnasiet och jag saknar certifikat som jag behöver för vinna tillräckligt mycket förtroende hos en arbetsgivare för ha en god chans att bli anställd. Jag vill gärna studera vidare, men jag vill...

   Mikael SYV: Hej Simon,fråga gärna dina "gamla" gymnasielärare i Data-ämnen, om de känner till ngn utbildning som skulle passa dig.Annars, så pågår nu... Läs hela svaret
  • Armin 17 år

   Ökas meritpoängen samma moderna språk från grundskolan?

   Hej! Har hört att det är en stor fördel att studera vidare sitt moderna språk som man läst ända sen grundskolan (6:an). Jag går nu i 2:an, läser spanska 4. Jag har fått mycket väl godkända betyg sedan 6:an. Stämmer det att jag nu...

   Milla SYV: Hej Armin, den fördelen, förutom djupare Kunskaper, så klart !!! :), som du syftar på heter Meritpoäng och max meritp. inom mod.språk för du för... Läs hela svaret
  • Daniel 19 år

   Systemutvecklare eller dataingenjör?

   Hej! Jag brinner för programmering och ogillar att vara "projektledare" som jag har hört många blir efter SU-programmet, är detta sant? Så just nu är jag osäker om jag ska välja Systemutvecklare eller dataingenjör. Jag gillar...

   Mikael SYV: Hej Daniel! Tyvärr, så är det så att vi här på Fråga SYV är inte experter just inom den specifika branschen, utan "allmänna vägledare" som endast har... Läs hela svaret
  • D 15 år

   är det möjligt för mig att plugga på IB efter gymnasiet (universitet)?

   Hejsan! Jag går i nian och tänker på mina gymnasie samt universitetsval. Jag vill gärna plugga utomlands (Japan) och tänker därför kanske gå på IB, men jag är rätt osäker på om jag verkligen vill lämna min familj och...

   Milla SYV: Hej D, du har rätt, det finns tyvärr inte IB-programmet i Falun. Presentationer av de gymnasieskolorna som finns i Falun finns här. Som tur är - är det inte alls... Läs hela svaret
  • Fanny 22 år

   Vad ska jag bli för lärare?

   Hej! Jag har länge funderat på att bli lärare, men har lite svårt o välja vilken åldersgrupp jag vill undervisa. Vad skulle du säga är dom största skillnaderna mellan att va lärare för åk 1-3 och 4-6 ?

   Milla SYV: Hej Fanny,det vi vet om yrket Lärare F-3 berättar vi på Framtid.se/yrke/lagstadielarareoch "mellanstadielärare" - är en sort Grundskolelärare.Det första jag tänker på... Läs hela svaret
  • Ingela 42 år

   Kurs som endast finns i samlat betygsdokument?

   Hej, I mitt slutbetyg från 1997 så finns inte Engelska B & Psykologi A med. De finns dock på ett sk samlat betygsdokument. Jag tänker söka till sjuksköterskeutbildningen för VT20. Jag läste att man kunde få meritpoäng för att man...

   Mikael SYV: Hej Ingela,enligt vår tolkning av reglerna borde du få 0.25 meritpoäng för din psykologikurs, även om den inte finns med i Slutbetyget, utan på ett Samlat betygsdokument.Men det... Läs hela svaret
  • Anonym 16 år

   Rektorn låter inte mig byta klass och jag har panik?

   Jag började gymnasiet i mitten av augusti. Jag gillade inte min klass jag fick men jag tänkte att det kanske skulle ändras. 1 vecka senare så har 3 personer bytt klass/program och jag blir vän med en kille som verkade trevlig. Klassen känns okej men efter 2...

   Mikael SYV: Hej! En tråkig situation.Prata med kuratorn.Fundera med kuratorn, tillsammans, om det finns ngt. att göra för att öka trivseln i eran klass.Kom med förslag på att ändra... Läs hela svaret
  • Svav 47 år

   Kan man läsa kortare till socionom om man har lärarlegitimation?

   Om någon har lärarexamen samt lärarlegitimation och vill läsa vidare till socionom. Kommer man läsa hela utbildningen eller kan jag läsa kortare? Tack för svaret

   Julia SYV: Hej Svav,du får gärna fråga studievägledare på just socionomprogrammet, men jag tror inte det blir en kortare utbildning på socionomprogrammet; lärare... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga