Hanna
    Hej, Jag är en tjej som gärna vill upptäcka världen och studera utomlands, jag vill inte byta ut ett år utan vill läsa alla tre år här hemma, går det? Kan man läsa ett år på High School i London direkt efter nian och sedan komma hem och studera design på estet? Eller går det inte att ansöka? Vet att jag isånnafall kommer få gå med dem som är ett år mindre än mig, eller finns det något mer alternativ? Om man läser på High School i London finns det så man kan läsa till Teater, något instrument eller just design som jag ska gå sedan när jag kommer hem? Hur ansöker man ens till High School? Tack.

    2 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV
    Hej Hanna,
    du glömde väl inte prata med dina föräldrar (du är ännu inte myndig) - är de med "på noterna"? *L* ;-)

    Angående läsa på gymnasienivå i London - finns några olika alternativ.
    Se på länkarna nedan:
    kontakta den här skolan, fråga om hur du ansöker http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/swedish-school-london
    läs här http://www.framtid.se/studera-utomlands/ - kolla in länkarna och se vad som är relevant för dig och kontakta de organisationer som hjälper till med att ordna studier utomlands.
    När du inte är myndig, är det svårare - får någon måste ta ansvar för dig när du är utomlands (även om dina föräldrar låter dig åka).
    Det finns inte någon utstakad väg angående studier utomlands. Det som är ganska vanligt är att svenska ungdomar läser gymnasieutbildning i Sverige på ett "vanligt" program eller på IB http://www.gymnasieguiden.se/program/IB och söker eftergymnasiala utbildningar utomlands /på egen hand som "freemover" eller kommer in på en svensk högskoleutbildning som erbjuder studera en eller två terminer inom sin svenska utbildning - utomlands/.
    Kolla på länkarna ovan och återkom när du hittar något konkret alternativ /glöm inte att få dina föräldrars samtycker - för att i annat fall får du inte åka studera utomlands innan du är 18 år/.
    bästa hälsningar
    Mikael SYV
    Hej igen,
    det är ovanligt om en svensk ungdom läser på gymnasienivå i ett annat land /utan att hela familjen flyttar dit/. Personligen känner jag inte någon som har gjort det, vet att många skulle velat med de praktiska hindrens såsom kostnader och svårigheter med att hitta bostad - står i vägen.

    Jag måste hänvisa din fråga till Storbritanniens ambassad, se kontaktuppgifter nedan. Det är kanske bäst om dina föräldrar tar kontakt med Ambassaden för att du inte är myndig och personal på Ambassaden kommer med största sannolikhet vilja direkt prata med ding vårdnadshavare.
    Storbritanniens ambassad https://www.gov.uk/government/world/sweden
    Skarpögatan 6-8
    Box 27819
    115 93 Stockholm
    Tfn: 08-671 30 00
    Fax: 08-671 31 04
    E-post: [email protected]

    Du kan även kontakta någon organisation som t.ex. http://www.rotarystudent.se.

    Jag lovar att jag skall samråda med kollegorna & i fall vi hittar ett bättre svar på din fråga - återkommer vi.
    Önskar dig lycka till!
    Mikael SYV
    • : Hej! Jag hittade inte ritktigt svar till det jag ville. Jag får gärna åka iväg ett år för mina föräldrar. Jag vill gärna läsa i en vanlig brittisk skola om det går. Kan man läsa ett år där och ta det som ett slags sabbats år och sedan börja gymnasiet när jag kommer hem? Tack.
    • Mikael : Jag skriver ett utökat svar till dig. *L*
    • : Förstår inte. Kan jag åka iväg ett år efter 9an till London och läsa ett High School år och sedan komma hem och gå gymnsiet med dem som är ett år yngre än mig?
    • Milla : jag skriver ett nytt svar nu.
    Läs alla kommentarer
    Milla SYV på FrågaSYV
    Hej Hanna,
    i Sverige får man söka till gymnasiet till och med det år man fyller 19 år.
    När du har läst färdigt grundskolan, har du uppfyllt din skolplikt för att gymnasieskola är ännu inte obligatorisk.
    Det finns elever som är ett, två och t o m tre år äldre än sina klasskamrater på gymnasiet.
    Svar på din fråga är, alltså: Ja, du får åka iväg efter å k 9 eller göra vad annat som helst /arbeta, studera utomlands, praktisera mm./ - om du får för dina vårdnadshavare, som har ansvar för dig till den dagen du fyller 18 år.

    Ha det bäst & förlåt att vi missuppfattade din fråga från början: vi trodde du vill ha praktisk hjälp med att ordna dina studier i London.
    Milla SYV
    Studie- och yrkesvägledare
    Hej igen,
    jag har läst om din fråga och för mig låter det som att du inte vet hur man ansöker till High School och med det drar jag den slutsatsen att du önskar få hjälp med info- om hur man ordnar studier på gymnasienivå utomlands, t.ex. i London.
    Det är, alltså, två delar i din fråga (rätta mig om jag har missuppfattat dig, ok? *L* ;-):

    1. du vill veta om reglerna tillåter att du inte direkt efter grundskolan söker till gymnasiet i Sverige.
    Svar på den frågan är: JA, du behöver inte söka till gymnasiet i Sverige över huvudet taget.

    2. du vill veta hur man ordnar det praktiska kring studier på gymnasienivå utomlands.
    Svar på den frågan: det är mycket svårt. Det finns ingen klar plan och där är många ungdomar som skulle velat åka iväg och läsa ett år eller hela gymnasiet utomlands, men det är väldigt få som faktiskt gör det. För att få information om hur du kan ansöka, kontakta Ambassad, som brukar ha någon ansvarig för studiefrågor. En annan väg att gå är att få hjälp av en organisation så som Rotary t.ex. & du fick länk till deras sida. Tredje väg att gå är om du har en släkting eller god vän till familjer som bor i London som kan personligen kontakta ett antal skolor med frågor om det praktiska - vad det kostar mm., vilka dokument du behöver ordna. Nästan allt går att ordna, men det kan kosta en hel del pengar och kan ta lång tid. Vi på Fragasyv.se känner inte någon billig och enkel sätt att ordna studier på gymnasienivå utomlands och hänvisar därför vidare - till de ställen där vi tror kunskap kan finnas.

    Råd till dig: gå in på alla länkar som min kollega skickade till dig. Skicka epost till alla de adresser som du kan hitta där - och hoppas att någon kan svara med bra tips. Eures är en organisation kring samarbete om studier, arbete och praktik för unga i EU. Deras rådgivare svarade när vi frågade sist att det är från 18 årsålder som de flesta utbytesprogram är tänkta och de kände inte till något sätt att ordna studierna på det sättet som du vill ha det.

    Bästa hälsningar & stort LYCKA TILL!
    MILLA SYV
    Kom på en sak till: du kan prova kontakta de skolorna där du kan tänka dig att läsa - direkt /via epost/. Du skriver till dem på engelska och berättar vem du är samt ställer frågor om de kan hjälpa dig att ordna så att du skulle kunna studera hos dem. Det kan lyckas. Känner ingen som har lyckats hittills, möjligt att de finns men inte många i så fall. Systemet är inte tänkt för att unga under 18 år får läsa i andra länder, inte än i alla fall - trots att alla vi är nu EU medborgare. Det som du efterfrågar - borde finnas, tycker i alla fall jag - men finns ändå inte, inte än. Om du hittar ngt. bra, är vi tacksamma om du tipsar oss om det!
    Bästa hälsningar och stort LYCKA TILL!!!
    Milla SYV
    • : Bra, tack! Men om man ska gå ett High School år i London kan man gå i en kommunal och hur ansöker man?
    • Milla : Läs mitt utökade svar till dig. Råder dig att söka ÄVEN TILL GYMNASIET I SVERIGE (som back-upp i fall studier utomlands inte blir av).

    Frågor och svar taggade med 'tandläkarutbildning' (14 st.)

    • Albia

      Jurist som vill bli tandläkare?

      Hej! Jag har en juristexamen men har bestämt mig för att börja studera till tandläkare. Jag tänkte ansöka till Uppsala universitets tekniskt-naturvetenskapliga basår (som täcker behörigheten för Tandläkarprogrammet,...

      Mikael: : Hej, det viktigaste är att du blir BEHÖRIG; alltså att du får godkända betyg i fysik2, kemi2, biologi2 och matematik 4. Om du inte är behörig, spelar det ingen roll hur höga betyg du... Läs hela svaret
    • Phraephan

      Från undersköterska ( komvux ) till tandläkare?

      Hej! Jag har läst vård och omsorg på distans. Men nu bestämmer jag mig för att läsa vidare och jag vill gärna blir tandläkare. Men jag vet inte riktig hur jag ska börja. Jag har kollat lite på internet, det kräver lika mycket poäng som läkare. Vad behöver jag läsa för att får 22.0 antagning...

      Anna: : Hej Phraephan, det viktigaste är att bli BEHÖRIG, då obehöriga deltar inte i konkurrensen om utbildningsplats och har med det inte någon möjlighet att bli antagna till en... Läs hela svaret
    • Camilla

      Vad ska jag göra för stt studera vidare i Turkiet?

      Hej Syv! Jag går sista året på gymnasiet i Stockholm men kommer läsa upp några kurser under ett fjärde år en kort tid. Jag vill bli tandläkare men jag vet att jag inte kommer bli det här I Sverige då antagningspoängen är jätte högt. Jag har samtidigt tänkt att jag vill träffa nya människor och...

      Liselotte: : Hej Camilla, jag undrar också om du kan turkiska. Eller tänkte du läsa med undervisningsspråk Engelska? För att undervisning på svenska får man inte i... Läs hela svaret
    • Kimia

      Behöver hjälp med att reda ut det här?

      Jag vet fortfarande inte hur mycket större chans det blir att komma in på läkar/tandläkarutbildning ,när man hamnar i både urvalsgruppen för betyg & för Hp. Kan ni ge exempel på,när man hamnar i en 1 urvalsgrupp respektive när man är med i 2 urvalsgrupper,hur stor chanserna är då var för...

      Lise-Lotte : : Om du inte har gjort högskoleprovet hamnar du endast i betygsgruppen medan om du har gjort högskoleprovet hamnar du i båda grupperna. Du kan inte enbart hamna i urvalsgruppen för högskoleprovet eftersom du måsta vara... Läs hela svaret
    • Kimia

      Fråga om tandläkarutbildning?

      Är det bäst att efter VO,först utbilda sig till tandsköterska och sedan vidare till tandläkare,eller är det bäst om man direkt efter komplettering av kurser söker till tandläkarutbildning?. Mvh

      Milla : : Hej! Jag råder dig söka till tandsköterska och till tandläkare samtidigt. Det är oberoende av varandra ansökan och antagning. Skulle du komma in på båda, kan du välja sen. Kommer du bara in på en av dem, läser du den som du... Läs hela svaret
    • Kimia

      Vad gäller vid antagning?

      Hej vad gäller vid antagning till tandläkarutbildningen efter Na?,& även andra attraktiva högskoleutbildningar,som tandhygienist utbildning & BMA?,eller andra yrken inom laboratorium?. Mvh

      Anna: : Hej Kimia, det som gäller vid antagning till alla högskoleutbildningar och även andra utbildningar - som t.ex. yrkeshögskole, folkhögskoleutbildningar - är att de som har de bästa förutsättningarna att klara av utbildningen på det... Läs hela svaret
    • Saja

      Grundläggande behörighet till Tandläkarutbildningen?

      Hej! Jag tog studenten år 2002 med ett slutbetyg från omvårdnadsprogrammet med inriktning tandvård. På mitt betyg står det: Fullständig poäng: 2370 Individuell poäng: 2380 Antal godkända poäng: 1955 Jag har mellan åren 2007-2009 läst jag på komvux: Biologi B, Fysik A, Kemi A, Matematik...

      Milla : : Hej Saja, för dig som har Slutbetyg från 2002 (dvs innan år 2010) gäller de reglerna som finns på https://www.antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gymnasieskolan/Slutbetyg-fore-2010-/ du... Läs hela svaret
    • A

      Tandläkarutbildningen, intagningspoäng?

      Har läst om tandläkarutbildningen och vad intagningspoängen är och då är det 20.0 eller 21.0 osv. Betyder det då att man måste ha betyget A på alla kurser?

      Liselotte: : Hej, 20.0 får man i Meritvärde om man har alla A betyg i alla gymnasiekurser eller om man har B-betyg i alla gymnasiekurser + max antal Meritpoäng. Om det förra året krävdes 21.0 för att komma in, då krävdes... Läs hela svaret
    • sara

      Tandläkarutbildning utomlands i Europa?

      Hej jag har inte topp betyg har mest E och ett par C, men har E på Englska. jag vill söka universitet i polen för tandläkarutbildning. Jag vet att det finns någon utbildning där som tar emot låga betyg men vet inte hundra vart den heter och vet inte hur jag kan hitta sådana utbildningar. Jag...

      Milla : : Hej Sara, jag börjar med att svara på din sista fråga - om sommarskola. Om jag försåt dig rätt, så går du i å k 3 på en fristående skola. Gymnasieexamen /eller för dem, som inte uppfyller krav för det, - Studieintyg/... Läs hela svaret
    • Stephanie

      Tandläkarutbildning? Hur går det till?

      Hej! Jag går just nu i Vård & Omsorg i årskurs 2. Och har funderar en hel del att bli tandläkare men efter gymnasium så kommer jag inte bli behörig till utbildningen. Och undrar då om jag kan gå ett basår ( och hur kommer det funka?) eller konvux ( hur kommer det att funka) för att plugga Bi B,...

      Lena: : Hejsan, ja, det är ju en helt del kurser som du behöver komplettera. Du kan välja att läsa upp till Matte 3b på Komvux för att då bli behörig att söka till ett Naturvetenskapligt basår på högskolan. Alternativt att du läser upp alla kurser på Komvux. Det går ju också./Lena, Syv

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga