Ellen 25 år
  Jag ska till hösten läsa klar mitt sista år av gymnasiet och läser detta på distans, har med min mentor medvetet valt att lämna så många individuella val kvar tills sista året då jag inte vet vad jag vill välja.
  Men jag vill läsa till skidlärare, och då finns det en utbildning i Åre som heter Åre Sport och Skidlärarlinjen.
  Kan jag "hoppa av" mitt gymnasium men med de 1000 poäng som ingår i Skidutbildningen få fullständiga gymnasiebetyg?
  Just nu läser jag Sam Beteende och där ingår några av kurserna jag läser på gymnasiet i Skidutbildningen.

  3 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Ellen!

  Jag råder dig att inte hoppa av gymnasiet, utan söka till Skidlärarlinjen i Åre och se om du kommer in först.
  Du kan väl läst på http://www.skidlararlinjen.se/Filer/Faktablad%20skidlararlinjen.pdf
  att det är utbildning inom Vuxenutbildningen (Komvux) - det är i alla fall vad som står i info om utbildningen. Detta innebär att du är beroende av om din kommun kan bevilja "interkommunal ersättning", dvs köpa plats på Komvux i Åre åt dig. Om din kommun svarar att det inte finns pengar till det, kan du i så fall inte bli antagen.

  Du kan ta kontakt med de ansvariga på Skidlärarlinjen i Åre och fråga om detta stämmer med Interkommunal ersättning. Det brukar i alla fall vara så som jag beskriver.

  Ang. om du kan baka ihop dina redan avklarade kurser och de kurser som läses på Skidlärarlinjen, blir med det "nästa fråga". Jag tror det kan gå att baka ihop dem till en gymnasieexamen från Komvux.

  Bästa hälsningar & stort lycka till!
  ANNA
  Hej igen!
  Nu fick vi svar från Rektor på Skidlärarlinjen som bekräftar att det är "hemkommunen" (där man är folkbokförd vid tiden då ansökan kommer in) som tar ställning till om de kan betala för din utbildningsplats.

  Rektor skriver också att man bör läsa i infoblandet om utbildningen ang. möjlighet att "baka ihop" kurserna för gymnasieexamen. Detta tolkar vi som att en sådan möjlighet eventuellt kan finnas.

  Vi kan inte lova någonting men tycker att - i fall du är mycket intresserad av Skidlärarlinjen - så bör du undersöka detta vidare. Du kan definitivt göra ansökan. Det är fördelaktigt för dig om du är skriven i Åre när ansökan kommer in till Skidlärarutbildningen. Ta kontakt med Skidlärarutbildningen och förklara att du kommer kunna skriva in dig i Åre. Du kan också be dem att ge dig någon sort "garanti" på att deras kurser skall kunna "bakas ihop" - om de nu skulle kunna göra det, vilket i nuläge är oklart.

  Önskar dig stort lycka till!
  ANNA
  • Ellen Tack så mycket! Okej , men vet du om det bli annorlunda om jag är skriven i Åre? Har nämligen lägenhet där och skulle ju kunna skriva mig där på heltid? Eller är det alltid kommunen man är född i som gäller?
  • Mikael Jag skriver svar till dig nu.
  • Anna Vi fick nu svar från Rektor på Skidlärarlinjen och det kan ev. finnas möjlighet att baka ihop deras utbildning med din nuvarande utbildning för gymnasieexamen. :) Läs mitt utökade svar.
  • Ellen Jaha, kanske är bäst att kontakta de direkt så jag kan gå vidare då :) tack så mycket!
  • Anna Som sagt, vi fick motstridiga uppgifter ang. möjlighet att få ihop dina kurser med "deras kurser" för gymnasieexamen. Det är Rektor på Komvux i din "hemkommun" som har sista ordet när Examensbevis från Komvux utfärdas. Det är SYV på Komvux som förbereder Examensbeviset men Rektor godkänner och undertecknar. Lycka till!
  Läs alla kommentarer
  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Ellen!

  Vi kontaktade Skidlärarlinjen i Åre och fick följande svar: "För att söka till skidlärarlinjen måste man söka på ett gymnasiebetyg så det går inte att söka utbildningen istället för ett annat gymnasieprogram. Det går inte att baka ihop gymnasiet med skidlärarlinjen och få en gymnasieexamen tyvärr. Det är gymnasiekurser men sorterar in under komvux lärling."

  Vi råder dig därför fortsätta läsa mot gymnasieexamen, inte hoppa av. Du kan givetvis göra ansökan till Skidlärarlinjen och se om du kommer in. Min bedömning är att det borde vara lättare att komma in i fall du är skriven i Åre. Din "hemkommun" = kommun där du är folkbokförd "för tillfälle", dvs om du söker till Komvux i Åre och är samtidigt skriven i Åre, är du deras "egen" sökande och dina f d kommuner har inte med saken att göra.

  Ta du själv direkt kontakt med utbildningen i Åre och ställ alla dina frågor, är mitt råd. I vilket fall hoppa inte av skolan. Skulle du komma in i Åre, kan du i så fall överväga att byta utbildning. Fram tills du blir Antagen i Åre, stanna i skolan. Det finns ingen anledning att hoppa av skolan i onödan.

  Med vänlig hälsning
  Mikael
  • Ellen Hej Mikael!
  • Ellen Tusen tack för ditt svar, super bra! Då vet jag att jag inte ska gör så, och ska nog flytta upp till Åre till hösten oavsätt om jag kommer in på linjen eller ej så folkbokför mig där :) toppen tack för era svar, jätte mycket hjälpt. Mvh Ellen!
  • Mikael Vi är glada om vi kan hjälpa till! Stort lycka till!
  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hejsan!

  Nu kom det ännu ett mail från rektor på Skidåkarlinjen, som lyder:
  "Hon kan skicka in en ansökan , ansökan finns på www. skidlararlinjen.se
  Ansökan skickas till campus åre för att sedan skickas till hemkommunen för beslut.
  Säger hemkommunen nej, har hon möjlighet att skriva sig i Åre kommun om hon blir antagen till utbildningen."

  Det är inget väldigt nytt eller oväntat som framkommer i detta mailet, men jag tänkte att jag meddelar dig i alla fall om det svaret (ovan).

  bästa hälsningar
  stort lycka till
  Milla

  Frågor och svar

  • My 23 år

   Kan jag byta universitet vid valet av mitt andra ämne?

   Hej! Jag läser för nuvarande ämneslärarprogrammet 7-9 med geografi som ingångsämne. Jag vill gärna läsa historia som andra ämne men finns tyvärr inte att välja vid universitetet jag läser på. Är det möjligt att byta lärosäte vid ämne 2?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • saga 28 år

   Studera kriminologi under våren?

   Kan jag studera kriminologi med inriktning psykologi eller tvärt om, nu under våren 2021? Hittar endast enstaka kurser Att välja till vårterminen och jag vill gå hela 3års utbildningen med en kandidat examen.

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sophia 27 år

   Ang svenska 3 som behörigt ämne?

   Hej! Jag har ett slutbetyg från 2012 och har inte svenska 3, jag undrar om jag måste läsa Svenska 3 för att ha behörighet till att söka in på högskolan.. ingår svenska 3 i grundläggande behörighet?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Lisa 20 år

   F Idrott och hälsa 1!?

   Hej! Jag går mitt sista år på gymnasiet. I juni kommer jag inte att få gymnasiexamen eftersom jag har F i engleksa 5,6 och idrott och hälsa 1. För att få examen tänker jag läsa upp engleksa kurser 5,6 på komvux efter gymnasiet. Räknas idrott då bort om jag läser upp dessa betyg på komvux? Eller...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Malin 22 år

   Söka nytt program?

   Hej! Jag läser just nu första terminen på ämneslärarprogrammet, men skulle vilja söka till socionomprogrammet vt 2021 eftersom jag hellre skulle vilja läsa det. Hur går jag tillväga om jag skulle komma in på socionomprogrammet? Ska...

   Anna SYV: Hej Malin, du för söka andra utbildningar och om du kommer in på en ny utbildning, kan du då bestämma dig om vad du vill göra. Jag råder dig söka till socionomprogrammet som ditt... Läs hela svaret
  • Ella 19 år

   Bastermin inkluderande matte 3c i vår?

   Hej! Jag har funderat på att bli arkitekt men eftersom jag har 20,48 i meritpoäng har jag bara en chans att komma in på Umeås arkitektlinje. Där behöver man dock matte 3c vilket jag inte har läst. Jag vill inte läsa det på konvux då jag...

   Julia SYV: Hej Ella,se listan på studera.nu/jamfor-utbildning/?q=&f=9%5Bf*7%5BV21 - det är basterminer med start VT-21. Innehåll i varje bastermin måste du se själv; det kan vara olika. Kan vara... Läs hela svaret
  • Lea 14 år

   Vilken skola ska jag välja?

   Hej! Jag är en tjej som är intresserad av teater och vill jobba med texter för teater i framtiden. Jag vet att det finns humanistiska inriktning språk och estetiska inriktning teater. Båda passar mig för jag är intresserad både av teater och...

   Julia SYV: Hejsan!Fundera på att i första hand söka till inriktning Teater på estetiska programmet och i andra hand till inriktning Språk på HU.Inriktning Teater erbjuds i Sverige på cirka 50 gymnasieskolor. Se listan på gymnasieguiden.se/gymnasium?ES-teater
  • Ella 19 år

   Behörighet matte 3c utan påverkan på betyge?

   Hej! Jag har funderat på att bli arkitekt men eftersom jag har 20,48 i meritpoäng har jag bara en chans att komma in på Umeås arkitektlinje. Där behöver man dock matte 3c vilket jag inte har läst. Jag vill inte läsa det på konvux då jag är rädd att det kan sänka mitt meritvärde. Finns det...

   Anna SYV: Var god läs tråden på https://www.fragasyv.se/fragor/bastermin-inkluderande-matte-3c-i-var
  • X 18 år

   Kan man byta ut betyget i Idrott 1 mot ett annat betyg?

   Hej! Jag undrar om det är möjligt att byta ut betyget i idrott mot något annat. Går mitt tredje ring och har inte ett bra betyg i idrott (E), kan jag läsa en utökad kurs och sätta ett A för att sedan ersätta den med idrotts betyget? Tack på...

   Julia SYV: Hej X!I gymnasieexamen från gymnasiet (dokumentet heter Examensbevis) är betyget i kursen Idrott-och-hälsa 1 obligatoriskt att ha. Och den kursen pga den är obligatorisk kan inte ha... Läs hela svaret
  • Moamel 19 år

   Vad finns det för utbildningar som kräver minst matte kunskap ?

   Hej Jag studerar inom ekonomi och undrar vad som finns för utbdilningar både för de som vill läsa vidare efter gymnasie och för de som vill börja jobba istället efter gymnasiet ,och jag siktar för utbdilningar som kräver minst matte kunskap...

   Julia SYV: Hejsan,det finns uppskattningsvis cirka 8.ooo yrken - så det finns mycket att kika och välja mellan inom utbildningsväsendet.Läser du på ekonomiprogrammet på... Läs hela svaret
  • Melinda 19 år

   kan man byta från biomedecinprogrammet till läkarprogrammet?

   hej jag har funderat på biomedicin programmet men funderar på om man kan byta till läkarprogrammet, och måste man då läsa om hela läkarlinjen eller kan man komplettera några år från biomedicin kandidaten? och hur ansöker man?...

   Julia SYV: Hej Melinda,jag tror inte ngn sådan möjlighet finns som du frågar om. Men fråga gärna studievägledare som jobbar på läkarprogrammen. Jag tror tyvärr... Läs hela svaret
  • Estelle 16 år

   Kan jag byta till estet musik utan att kunna musik?

   Hej, Jag började i gymnasiet för några veckor sedan. I en annan stad, och allting känns helt okej men jag vill på något sätt få ut mycket mer av gymnasietiden då jag känner att jag inte får det här. Alla mina andra vänner...

   Anna SYV: Hej, lära sig spela instrument eller sjunga eller komponera musik kan man även på andra sätt än genom att gå ES/musik på gymnasiet. T.ex kan man gå på... Läs hela svaret
  • Mira 19 år

   Höja mitt meritpoäng?

   Hej, jag har precis gått ut gymnasiet ur vård & omsorg och fått ett examenbevis då jag inte fått F i något ämne. Jag har ganska bra meritpoäng men vill höja det för större chanser att komma in på den utbildningen jag vill,...

   Anna SYV: Hej,om du inte har (i ditt examensbevis från gymnasiet) godkända betyg i eng 7, moderna språk 3 och 4 eller i "högre kurser inom matematik", då har du idag inga merit-/extrapoäng. Vilka som... Läs hela svaret
  • Lily 21 år

   Läsa franska steg 3?

   Hej! Det är så att jag hade valt att läsa spanska som moderna språk på grundskolan, från årskus 6-9. Då skolan jag gick på hade inte franska. Så jag fick välja mellan tyska eller spanska. Men jag ville så gärna...

   Anna SYV: Hej Lily!du kan söka läsa franska på komvux (i den kommunen där du är folkbokförd). Men studier i franska kan även finnas på andra ställen - t.ex inom... Läs hela svaret
  • Victoria 20 år

   Prövningar på komvux?

   Hej! Jag hade pluggat inför högskoleprovet, men nu i och med att det blivit inställt två gånger i rad har jag börjat att kolla upp info om prövningar. Jag skulle vilja komma in på juristprogrammet, jag har 18,39 i poäng från gymnasiet. Min...

   Anna SYV: Hejsan,du skriver inte ngt om Meritpoängen/extrapoängen. du har kanske redan godkända betyg i eng 7 och mod.språk 3,4. Meritp. för matte: eftersom juristprogrammet inte kräver matte för... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga