Emissen

  Hej! Jag funderar på att läsa på komvux för att uppnå ett gymnasieexamen då jag i nuläget bara har ett studiebevis från mitt gymnasium. Jag har F i matte 1a och inte gjort gymnasiearbete. Behöver man göra gymnasiearbete för att få gymnasiexamen eller bara bli godkänd i matte 1a? Jag vill i framtiden kunna läsa på universitet. Om jag skulle läsa matte 1a på komvux, kräver det att man gör en prövning eller kan man ansöka och läsa kursen utan att göra en prövning? I kursen matte 1a, behöver man göra ett muntligt nationellt prov?

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej!
  du kan ansöka till komvux (i den kommunen där du är folkbokförd) om att läsa matematik 1a. Vilka prov som kommer att ingå i kursen kan jag inte svara om; det beror på... om komvux i din kommun använder sig av nationella provet i matematik 1a eller inte. Du behöver få godkänt betyg i matematik 1 (a, b eller c) för att det är en kurs som måste ingå i examensbevis med godkänt betyg.
  Vad gäller gymnasiearbete, så kommer du på komvux behöva göra komvuxarbete. Komvuxarbete är en motsvarande kurs (mot gymnasiearbete). Båda kurserna har omfattning 100poäng och kan därför läsas på heltid på fem veckor, eller på halvtid på 10 veckor, eller på 25% av studietakt på 20 veckor. 
  Om det är ngn skillnad mellan gymnasiearbete och komvuxarbete, förutom namnet, kan jag faktiskt inte upplysa om. Du måste tvunget få godkänt betyg i komvuxarbete för att annars uppfyller du inte kraven för examensbevis.
  Du vill i framtiden kunna läsa på universitetet. Om du inte redan har godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk1, 2 och 3 och i engelska 5 och 6, läs de kurserna på komvux. Du behöver få godkänt betyg i alla de kurserna också (detta för att uppnå grundläggande behörighet till svenska högskolestudier).
  Jag vill annars påminna om att eftergymnasiala utbildningar finns även inom andra skolformer än endast högskola-universitet. Titta gärna på yrkeshögskoleutbildningar, se www.yhguiden.se -- det krävs lägre behörighet inför yrkeshögskola (i alla fall som regel). Och yrkeshögskola kan även ta in obehöriga, så du kan söka till YH-utbildningar redan nu, innan du har tagit ut examen från komvux och du har viss chans att bli antagen. Det skadar i alla fall inte att minnas att eftergymnasiala utbildningar finns i olika skolformer. 
  Kasta gärna ett öga på några exempel på YH_utbildningar:
  utbildning till Handläggare på byggnadsnämnd >>
  utbildning till Bryggeritekniker >>
  utbildning i Växtkompetens >>
  utbildning till Teknikinformatör >>
  utbildning till Green Urban Developer >>
   

  Studie- och yrkesvägledare

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga