Sandra 16 år
  Hej, jag funderar på att välja samhälle med inriktningen beteendevetenskap efter 9:an. Jag har tänkt att sedan kanske vidareutbilda mig till psykolog. Jag är dock osäker på om det är rätt utbildning för mig. Har hört att det är ganska mycket med presentationer och retorik om man går samhälle. Men jag är en blyg person och avskyr just: presentationer. Det är något jag kan få ångest över, och därför undrar jag om detta verkligen skulle vara rätt linje för mig?
  • Anna Vill du försöka överkomma det "hindret" att du inte vill/kan prata inför grupper?
  • Sandra Det skulle självklart kännas skönt att överkomma hindret, jag vet dock inte hur?
  • Liselotte Har du pratat med kurator på din skola om det?
  • Anna Tips: kontakta Maria Kaikkonen - SYV maria.kaikkonen@tbschool.se - du kan ställa dina frågor om studier på Thorens gymnasieskola i Örebro direkt till Maria. ;)
  • Sandra Tack för tipset! Det ska jag göra :)
  Läs alla kommentarer

  3 Svar

  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden

  Hej Sandra,

  att inte vilja eller kunna prata inför grupper kan bli ett stort hinder, som begränsar dina framtida möjligheter till studier och ditt yrkesval. Därför är det bra att försöka överkomma det.
  Du skriver i din kommentar att du vill göra det men vet inte hur.

  Jag är inte expert /och SYV-ar är överlag inte experter på just hur man ska försöka komma tillrätta med det problemet, men jag kan hänvisa dig till dem som är experter - det är i första hand psykologen /du kan få kontakt till en skolpsykolog via skolsköterska på din skola/.
  Jag kan tänka mig att det kan finnas Olika orsaker till varför man inte kan eller inte vill prata inför grupper... och om man inte vet orsaken och inte heller vet grad och omfattning av problematiken, är det omöjligt att ge råd... dessutom, är inte SYV-en expert på just det område.
  Dock tycker jag att det är kanske inte farligt om du testar "i små steg" - små-små steg... att hålla "presentation" först inför din hund eller katt... sedan inför en av dina föräldrar - sedan inför några familjemedlemmar /i grupp/ - kanske börja med 2 st.; mamma och moster... och sedan lägga till ännu en familjemedlem eller en nära vän till dig... så blir det en grupp á 3 personer som du gör en presentation inför.
  Innehåll i presentationen kan t.ex vara det som senast berättades på nyheterna på SVT. eller "vad annat som helst"...

  Du kan också berätta för "din grupp" om det yrket som intresserar dig - Psykolog och/eller om några andra yrken, ex. om Liknande yrken - Psykologilärare >>, Psykologisk coach >> och Psykoterapeut >>. Fakta-info kan du inhämta bl a på www.framtid.se där tusentals yrkesbeskrivningar finns.

  Mitt råd till dig är också att du pratat med din klasslärare/mentor och säger exempelvis att du vill försöka överkomma din blyghet i att tala inför grupper, men att du tycker det är rätt svårt... och du vill därför ta det i små steg; be exempelvis att få göra KORT-KORT "presentation" på 2 meningar - på en klasstimmen... att du "påannonserar" ngt. - eller kanske börjar t o m med att ställa en fråga på en klasstimmen /du och klassläraren kan komma överens om att du ställer en fråga - och då kanske du kan komma fram och ställa dig inför klassen och visa en bild eller visa ngt. annat - och ställa en kort fråga...- det går fort men då har du redan "pratat inför en hel klass"! Jippi! :)
  Och så ökar du på så här - lite i taget... pratar med och inför allt större grupper. När du märker att inget farligt händer, blir du allt modigare!

  • Sandra Tack så mycket för alla svar, det uppskattas verkligen! Jag ska försöka tänka på allt ni har sagt och förhoppningvis kanske jag övervinner lite av min rädsla tillslut. TACK :)
  • Anna Vi på Fråga SYV är mycket glada om våra svar blir till hjälp! :) Du får gärna gilla oss på https://www.facebook.com/fragasyv.se/?fref=ts ;)
  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Sandra, jag håller med Liselotte och tycker att hennes förslag kan vara bra att du testar och min förhoppning är att det kommer att hjälpa dig, men i min tur har jag också ett förslag: du kan börja "forska i" hur man överkommer sin blyghet och lär sig tala inför grupper. Exempelvis sök info på nätet, fråga på biblioteket efter böcker som behandlar det ämnet, prata med kurator och med lärare på din skola om det... sök och samla info och bra tips överallt du kan komma åt dem. 
  Du kommer på så sätt ha bra omfattande material inför ditt Gymnasiearbete /som är obligatoriskt att göra under sista året på gymnasiet/; du kan också i framtiden ha det som ditt specialintresse och det passar mycket bra om du ska jobba som psykolog, men även kan komma till användning inom många andra yrken. Exempelvis kan du i egenskap av lärare eller kurator eller skolsköterska hjälpa de framtida grundskoleelever att överkomma samma eller liknande svårigheter som du själv upplever att du nu har.

  Bästa hälsningar och Lycka till!

  ANNA

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Sandra,
  mitt råd till dig blir att du givetvis vinner mycket på att försöka övervinna din rädsla av att tala inför grupper, men att du samtidigt också tar kontakt med de gymnasieskolorna som intresserar dig - kanske i första hand med kurator på de gymnasieskolorna och frågar om det vore möjligt att gymnasieskolan visar förståelse för dina svårigheter och antingen aktivit ska hjälpa dig att överkomma dem och/eller anpassa undervisning för dig så att det blir frivilligt för dig att göra de presentationerna som måste göras... En skola har rätt att göra rätt stora anpassningar, om de vill. Problemet är dock att det är rätt besvärligt för skolan... för det finns olika elever med olika svårigheter och önskemål; just du ej vill eller kan prata inför grupper; andra elever blir kanske mycket frånvarande pga sjukdom... eller har grav dyslexi och/eller andra svårigheter.
  Egentligen ska varje skola anpassa undervisning till varje elev, är tanken... men i praktiken går det inte att göra det.
  Men om du både försöker träna upp din förmåga att tala inför grupper och samtidigt också försöker få svar från de gymnasieskolorna inom pendlingsavstånd från där du bor, om vilka skolor som är beredda att anstränga sig extra för att göra anpassningar för dig - då gör du allt du kan för att ordna så bra skolgång för dig själv på gymnasiet som det går att göra.

  Du får gärna höra av dig framöver och berätta hur det går med ditt gymnasieval! Fråga syv håller tummarna för dig!

  Vänligen och LYCKA TILL!

  Mikael SYV

  Frågor och svar

  • Tobias 16 år

   Kan man byta gymnasie utbildning i trans termins byte?

   Hej, jag undrar om det är möjligt att byta gymnasie utbildning innan man börjar sin sista termin, t.ex från industri trean till transport ettan?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Michael 19 år

   Fastighetsmäklare dömt för grovt narkotikabrott?

   Hej. Har tänkt läsa mäklarekonomprogrammet men är dömd för grovt narkotikabrott vilket kommer följa med mig när jag avslutar min utbildning. Finns det möjlighet för mig att registrera mig som fastighetsmäklare och få en licens?

   Julia SYV: Hej Michael,det är Fastighetsmäklarinspektionen som registrerar fastighetsmäklare; På FMI´s hemsida kan man läsa om vilka som behöver registrera sig och vad som... Läs hela svaret
  • Mariama 19 år

   vad kan man studera vidare till inom hotell & turism linjen?

   Hej mitt namn är Mariama jag studerar sista året i gymnasiet drottning blanka malmö och efter jag tagit studenten undrar jag vad man kan studera vidare till? för jag vill gå högskola men jag läser yrkesprogrammet nu sista året i gymnasiet. Hotell och...

   Julia SYV: Hej,du skriver inte om - i fall du kommer få godkända betyg i svenska 2, 3 och engelska 6 (godkända betyg i de kurser krävs för Grundläggande behörighet till... Läs hela svaret
  • Göran 19 år

   Systemvetenskap ÖREBRO?

   Hej! Jag sökte till systemvetenskapliga programmet på Örebro Universitet nu till våren 2020. Jag fick idag beskedet att jag har hamnat som reserv 50 i BI gruppen urval 1. Tror ni att det ens finns en möjlighet att jag kommer in eller ska jag bara strunta i det?

   Julia SYV: Hej Göran,planera för att du ska göra annat under våren... men "strunta i den" - menar du att du vill tacka Nej till att stå i reserv? Om du nu bestämt dig att du inte vill gå den... Läs hela svaret
  • Sara 21 år

   Vad ska jag läsa?

   Hej! Jag vill gärna börja studera till något på högskolan men vet inte riktigt vad... Jag tycker om organisering och planering, men vill gärna inte "sitta vid ett skrivbord" hela dagen utan gärna ha lite omväxling där man även...

   Julia SYV: Hej Sara; jag tycker du kan börja med att kika på många olika yrken på www.framtid.se - det är en sida där över 2.ooo yrken finns presenterade.Det är många yrken som kan passa in på... Läs hela svaret
  • Angelica 21 år

   Vad ska jag söka?

   Hej, Jag har en fråga vad för program jag ska söka. Jag har tidigare sökt till socionomprogrammet men har inte kommit in.. Och jag vet att jag vill jobba med barn och ungdomar, dock inte som förskolelärare/lärare. Det jag ser mig själv jobba inom...

   Julia SYV: Hej, Om du vill komma på socionomprogrammet, sökte men kom inte in - gör högskoleprovet så många ggr du orkar. Det är det högsta resultatet som gäller på HP.*****Vill du läsa... Läs hela svaret
  • Hiba 21 år

   När öppnas ansökan för röntgensjuksköterskeprogrammet i lund 2020?

   Hej! Jag undrar bara när kommer ansökan förröntgensjuksköterskeprogrammet i lund att öppnas så att man kan söka in för att har sökt mkt efter det men hittar inget finns bara om senare ansöka, vill börja redan efter sommaren 2020 men...

   Julia SYV: Hej Hiba,Röntgensjuksköterskeprogrammet är en akademisk, alltså högskoleutbildning och då är ansökningssida - www.antagning.seOch på... Läs hela svaret
  • Rema 20 år

   Antagning vårtermin?

   Hej! Jag har läst natur på gymnasiet men mina betyg är inte så höga och räckte inte till den utbildning som jag ville egentligen, men iallafall nu i hösten har jag börjat läsa förskollärareprogrammet, men jag inte nöjd med...

   SYV-besökare Syv: Hej Rema,basår och basterminer på högskolenivå är de så kallade "för-utbildningar" och varje lärosäte (högskola eller universitet) får alldeles självt bestämma Om de... Läs hela svaret
  • Maja 15 år

   Finns idrott och hälsa 2?

   Jag har en kusin som går i tvåan på ekonomiprogrammet. (Jag vill också gå där). På hans skola har de idrott och hälsa 1 i både ettan och tvåan. Finns det idrott och hälsa 2?

   Julia SYV: Hej Maja,på gymnasiets nationella program ingår kursen IDROTT-&-HÄLSA 1 som en obligatorisk kurs.Det finns också fler kurser i idrott, bl.a Idrott och hälsa 2 men om den erjuds på just den... Läs hela svaret
  • Maja 15 år

   Vilka inriktningar finns på barn och fritid?

   Vilka inriktningar finns på barn och fritid? Vad ska man tänka på när man väljer inriktning? Vad kan man bli på de olika inriktningarna?

   Julia SYV: Hej Maja,läs gärna info på gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/BF där i texten finns också länkar till beskrivningar av de tre inriktningar som finns på BF. Inriktning... Läs hela svaret
  • Karla 18 år

   Räknas Ma3b in i meritvärdet?

   Hej! Jag läser alla 2500 poäng som är i min utbildning (Samhällsprogrammet) plus 100p för Ma3b. Jag läser Ma3b som någon slags blandning av prövningskurs och utökad kurs, jag studerar själv (är alltså inte med på lektionerna) men skriver proven tillsammans med de andra. Men jag kommer få ett...

   Julia SYV: Hej Karla!Det blir mycket viktigt hur ditt examensbevis kommer se ut. Om matte 3b blir en "vanlig kurs", alltså inte U-kurs (och en annan kurs kommer bli en U-kurs) då räknas betyget i matte 3b in, precis som... Läs hela svaret
  • Phoebe 18 år

   Rasism mot mörkhyade människor?

   Hej! Jag går i 3:an och har haft svårt hittils att påbörja med min gymnasietarbete. Jag är intresserad av att skriva om rasism speciellt mot mörkhyade människor. Fast vet inte vad exat man kan undersöka det vill säga syfte,...

   Julia SYV: Hej Phoebe!Jag tycker man kan belysa problemet ur olika perspektiv:- historiska perspektivet: berätta om slavhandeln och nämna de viktigaste händelser t.ex när slaverihandel blev förbjuden mm.-... Läs hela svaret
  • ... 15 år

   Vad kan man bli efter samhälle - kriminologi?

   Hej, jag såg att Drottning Blankas gymnasium erbjöd samhällsprogrammet men problemet är att det är även kriminologi. Nu undrar jag, kan man bli t.ex lärare även om man går inriktningen samhälle - kriminologi, alltså har den samma jobbmöjligheter som sam-sam och sam-beteende? Tack för svar!

   SYV-besökare Syv: Hejsan,det är väldigt liten skillnad på vad man kan göra efter gymnasiet, beroende på Vilken Inriktning på samhällsvet.programmet man gick. Kika gärna på... Läs hela svaret
  • Linda 40 år

   Flytta tillbaka till Sverige?

   Min dotter går på Europeiska skolan i Luxemburg i S5 (motsvarande 1 året på gymnasiet). Hon har gått två år här och tidigare gick hon i vanlig skola i Sverige. Versionen av skola här leder fram till en European Baccalaureate examen. Vi tittar eventuellt på att flytta tillbaka till Sverige...

   SYV-besökare Syv: Hej Linda,till och med det året ungdomen fyller 19 år har hen rätt att kunna bli antagen till år1 på svenska nationella gymnasieprogram.Mitt råd är att din dotter söker via... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga