Elias0709

  Hejsan! Jag är en ganska driven elev och jag har fått dille på franska! Jag har väldigt goda kunskaper i ämnet och kan språket ganska väl i förhållande till övriga i min ålder. Jag är väldigt intresserad av franska men skulle gärna vilja kunna spanska också. Jag funderar därför på om det är möjligt för en elev som har läst Franska 3 och ska läsa Franska 4 i 2an, att läsa utökat program med Spanska 1 i 3an? Är detta möjligt?

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej!
  ang.Utökat program är det rektor på gymnasieskola som fattar det beslutet. Att läsa utökat program ingår inte i elevens rättigheter. Rektorerna brukar titta på elevernas närvaro och prestationer vad gäller klara sina studier. Men det är också så att hindret kan ligga i att "schemat inte går ihop", t.ex om det blir så att när du går år3 så ligger lektionerna i Spanska 1 på samma tider som någon för dig Obligatorisk kurs, och du kan ju inte klona dig... och att gå på varannan lektion i två olika kurser är inte heller ngn bra idé... då riskerar du att missa få godkända betyg i båda de kurserna. 
  Språken franska och spanska är inte så olika. De hör till samma språkgrupp... Min gissning är att det blir lätt för dig att läsa Spanska 1, när du kan så pass mycket franska.
  Du måste helt enkelt fråga på din gymnasieskola; oftast går det till så här: du pratat med SYV-en på din skola och hen tar frågan till rektorn. Men det finns också gymnasieskolorna som kanske har fattat beslut att på "vår skola" läser inga elever utökade program. Punkt och slut. Och SYV-en på din skola berättar det till dig i så fall.

  Studie- och yrkesvägledare
  • Elias0709 : Tack så mycket! Jag vet iallafall redan att skolan definitivt har utökat som alternativ!
  • Milla : Prata med SYV-en; "i värsta fall" får du själv ta frågan till rektorn. Det krävs rektorns beslut om att en viss elev ska få lov att läsa Utökat program.

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga