Simon 25 år

  Hej Jag gick ur gymnasiet 2013 med bara G och någon enstaka vg. Håller nu på att söka till högskola samt yrkes högskola. Försöker komma in på ekonom utbildning på högskolan och redovisning ekonom på yrkes högskolan. När jag kollar på dom utbildningarna känner jag att G i alla ämnen i princip inte går att konkurrera med. Det jag undrar nu är är det värt att läsa upp betygen? Sen om jag bara borde läsa upp dom meriterande och om det är bättre att läsa nästa steg istället. Exempel läste engelska B i skolan och har G är det bättre att läsa om och höja eller läsa engelska C istället? Är 25 och har ingen bindning till jobb eller barn så kan plugga 100% Tack i förhand för hjälp

  • Anna Har du fått ut ett SLUTBETYG eller ett Samlat betygsdokument?
  • Simon Jag har ett fullständigt slutbetyg
  • Anna Om du har ett slutbetyg, kan du inte få ett nytt slutbetyg eller examensbevis, tyvärr. du måste höja de betygen som finns i ditt slutbetyg, men komvux tar ju mycket sällan in för "omläsning" (för komvux har inte råd). Det är i så fall självstudier och prövningar, vilket tar lång tid och blir dyrt.
  • Simon

   Tack för ett väldigt informativt och bra svar! Har frågat på min närmaste komvux och dom hänvisar mig som du säger till prövningar om jag vill höja. Hänger med med det du säger om yrkeshögskola och att betygen inte har lika stor tyngd där. Min fundering ligger på om jag ska försöka höja mitt ursprungliga betyg med prövningar eller om det väger mer och är en "smartare" idé att läsa nästa kurs i följd. Som exempel om det väger mer att höja mitt G i engelska B (heter något annat nu) eller om det väger mer när jag söker till högskolan med exempel ett vg/mvg i engelska C?

   Funderar vad som ger mig bättre konkursen möjligheter till högskolan

  • Anna Eng B heter nu Eng 6; nästa kurs i Eng (och sista/högsta) på gymnasienivå är Eng7. Gör både och. Komvux borde kunna ta in dig på att läsa Engelska 7; när du läser eng7 blir du ännu bättre på engelska och kan då få högt betyg i en underliggande kurs (genom prövning) dvs i Eng6. det är ju Samma Ämne och kurser bygger på varandra... :)
  • Anna Dock blir höjningen inte så jättestor med endast 2 kurser - eng6 och 7, även om du får högsta betyget (A) i båda. Har du mestadels G betyg i ditt Slutbetyg, har du nu meritvärde på kanske 11-12 eller kanske som högst 12.5... Jämför: för att ha meritvärde på 17.5 så måste man ha betyget C (= VG) i ALLA KURSER i sitt slutbetyg + max antal Meritpoäng. Du måste alltså höja Alla kurser från G till VG eller hälften av kurserna från G till MVG (nytt betyg A).
  • Simon

   Som jag räknar på det med merit poängen till kursen hamnar jag på som du säger mellan 11-12. Och dom jag ser söker ligger på runt 17. Frågan är då om det är värt att försöka tenta av alla kurser för att höja mig från 11 till 17 eller om YH är den möjlighet jag har. Då är väll bara frågan om högskolan är det rätta alternativet eller försöka med YH där betygen inte väger lika tungt.

   Vet att det är jag som bestämmer men alltid och lättare att besluta med någon annans synpunkt. Vad tycker/tror du? Känns som att YH känns som den ändå möjligheten? Som sagt tar det lång tid och är väldigt dyrt med 500kr per slut prov för varje kurs

  • Anna Jag tycker du bör satsa på yh i första hand.
  Läs alla kommentarer

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Simon;

  jag vill börja med yrkeshögskola. Hela utbudet finns på www.yhguiden.se och betygen, när man söker till yrkeshögskola, spelar inte så jättestor roll; yrkeshögskola tittar på dina egenskaper, motivation och mål; de gör ofta egna tester (inträdesprov). Du har läst 3 år på gymnasiet och har därför behörighet (allmän) till yrkeshögskolestudier; sedan kan vissa yh kräva t.ex att man har godkänt betyg i någon kurs, t.ex i matematik 2 eller i programmering eller i någon/några andra kurser. Det är bra att ha just det som uppges under "särskild behörighet" men även utan det, så är det inte omöjligt att bli antagen till en yrkeshögskoleutbildning.
  Och ännu en sak som är bra med yh är att det går att söka hur många olika yh som helst - samtidigt, och komma in på flera yh, också det - samtidigt; och samtidigt kan du också söka till komvux och till folkhögskolorna, söka jobb och söka till högskola.
  Det kan fortfarande finnas restplatserna på yh - så kika gärna på www.yhguiden.se nu på en gång. Det är inte omöjligt för dig att börja på en yh inom några få dagar (om de har en ledig plats, kan de göra antagning mycket fort).

  Högskola/universitet
  Det krävs att man är BEHÖRIG och har både Grundläggande behörighet och Särskild behörighet. Obehöriga kan inte antas till högskola/universitet.
  Konkurrera kan man på flera sätt samtidigt: med betyg (med eller utan Kompletteringar), med resultatet av högskoleprovet, med omdöme från en folkhögskola.
  Gör högskoleprovet. Detta för att konkurrera även i HP-urvalet.
  Om du har mestadels G-betygen, kan det vara snabbare och smidigare att (i stället för att söka kurser på komvux och göra prövningar) söka till folkhögskolornas Allmänna kurser. På ett år kan man på en folkhögskola få Omdöme om grundläggande behörighet. I så fall kommer du konkurrera även i BF-urvalet.

  Höja godkända betyg är svårt. Detta för att komvux har inte råd att ge plats på kurserna, om du redan har godkända betyg.
  Det blir i så fall hänvisning till att göra Prövningar; svårt att hitta var man kan göra prövning (många vill göra prövningar och det är lärarbrist).
  Du kan alltid rätt att vända dig till komvux i den kommunen där du är folkbokförd: boka tid för vägledning; ta med dig dina tidigare betyg när du ska gå prata med SYV på komvux.

  Om du pratar med SYV på komvux och ni tittar på dina gymnasiebetyg:
  - har du Slutbetyg eller Samlat betygsdokument? det är stor skillnad...
  _ är du behörig till ekonomiutbildningar på högskolenivå? det borde du vara om du har godkänt betyg i Matematik C (men till vissa utb. kan matte D krävas); Motsvarande ny kurs till matte C är mattte 3.
  - utred hur många meritpoäng du har. Du, som har Slutbetyg (numera får man Examensbevis, från år 2014 och senare...), kan få meritpoäng även genom "områdeskurserna" om du har några av dem i ditt slutbetyg. Om du idag har färre meritpoäng än 2,5 som är max; kan du i första hand försöka få max i merit.
  Om du har Samlat betygsdokument, kan du försöka läsa på komvux och få ut ett Slutbetyg innan 1 juli 2020, som är "deadline"; efter det måste man läsa mot Examensbevis, vilket ställer högre krav.

  Frågor och svar

  • Linda 22 år

   På vilka olika sätt kan man arbeta med hjärtat i fokus?

   Hej! Jag undrar vilka olika yrkestitlar det finns om man vill arbeta med hjärtat i fokus. Jag undrar även vad dessa yrkestitlar innebär i arbetet med hjärtat i fokus. Jag vet ex. att det finns de som gör arbetstester, men jag vet inte vad titeln är för dem. Sedan finns det självklart...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sofia 18 år

   Vilket ämne ska man välja till gymnasiearbetet?

   Hej! Jag går sam-beteende programmet sista året och ska börja på mitt gymnasiearbete. Det som är svårt just nu är val av ämne då jag vill välja en metod som är relativt enkel att använda. Jag är intresserad av att undersöka exempelvis reklamfilmer/ reklamaffischer/ loggor/ valaffisher, för...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • vinitha 23 år

   Vård och omsorg utbildning ?

   Hej! Jag undrar måste man gå i Vård- och Omsorgsprogrammet innan man studerar till undersköterska? Är det så för att man ska lära sig grunden? Vad händer då om man har pluggat i Handel. Hur går det till med för vuxna som vill studera till undersköterska? Finns det alternativ istället för...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • A 16 år

   Yrket robotingenjör?

   Hej! Vad måste man vara bra på och vad gör man i yrket, robotingenjör? Vet inte exakt om det heter så men undrar även om vilket land som är bäst till att plugga inom robotik:)

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • A 16 år

   Antagningen hos KTH?

   Hej! Jag är en tjej som går i teknik och är intresserad utav robotik och vill senare börja i KTH. Ungefär vad för betyg ska man ha?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Mimosa 15 år

   Vill inte gå ekonomi men kan jag bli jurist?

   Hej! Jag går i nian nu och har från början tänkt gå natur sen jag lärde mig vad gymnasium var. Men nu när vi får mer information från vår SYV om alla olika linjer blir man ju lite tveksam. Jag är väldigt intresserad av juridik men är inte helt hundra på vad jag vill inför framtiden. Jag har...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • jessica 17 år

   Läsa nivå 1 eller 3?

   Jag tänkte tenta av modersmål snart men är lite osäker på vilken nivå jag kommer att tenta. så min fråga är: sen i arbetslivet och framtiden eller universitet, kommer det vara ett plus för mig om jag har betyg i modersmål nivå 3 och uppåt eller spelar det ingen roll?. Eftersom att jag tänkte...

   Anna SYV: Inom ämnet Modersmål finns det i Sverige idag tre kurser: modersmål 1, modersmål 2 och Aktiv tvåspråkighet. Menar du att du vill tenta av Aktiv tvåspråkighet?
  • lina 19 år

   skillnad mellan civilingenjör arkitekt och arkitekt?

   Hej! Jag undrar vad som är skillnaden mellan civilingenjör arkitekt och vanlig arkitekt? Det ända jag vet är att civilingenjör arkitekt har lägre intagningspoäng än arkitektur programmet.

   Anna SYV: Civilingenjörprogrammen är på fem år; andra arkitekturutbildningar kan vara kortare. Arkitekt är i Sverige möjligt att bli även genom studier på... Läs hela svaret
  • Evelina 27 år

   Studera basår distan?

   Heej jag heter Evelina och har inte riktiga betyg från gymnasiet då jag inte gick ut med fulla betyg. Jag har testat att plugga komvux 2 gånger men misslyckat då jag mådde väldigt dåligt. Nu ska jag på mammaledighet och vill testa att plugga ett basår så jag eventuellt kan plugga vidare. Kan jag...

   Anna SYV: Om du menar basår på komvux, då vänder du dig till komvux i den kommunen där du är folkbokförd. Detta gäller även om du vill läsa på distans.
  • Lema 19 år

   Blir man mer konkurrenskraftig med fler ansökningkvoter?

   Hej! Har hört talas om att vid reservantagning till högskola/universitet först går på antal ansökningskvoter man är med i. (BI, BII, HP osv). Alltså oberoende av poängen utan enbart antal kvoter man är med i. Och ifall det är flera som är med i samma antal ansökningskvoter går man sedan på...

   Anna SYV: Det är inte säkert det blir reservantagning till läkarprogrammet pga alla antagna i urval 1 kanske tackar jag till sina platser.Om det blir reservantagning, då kan man vara aktuell... Läs hela svaret
  • Samuel 19 år

   Ingen prövning, vad ska man göra?

   Har fyra ämnen som jag vill göra en prövning på; mekatronik, energiteknik och 2 IT ämnen, men ingen kommun erbjuder de kurser och min gamla skola kunde ej ta emot mig då de har fullt upp. Vad kan man göra? Jag behöver höja dessa ämnen för att kunna komma in på universitetet

   Anna SYV: Skolverket säger att prövningar måste erbjudas i de kurser, i vilka finns pågående undervisning; och du som inte längre är gymnasieelev får göra prövningar i hela... Läs hela svaret
  • Rakibul 22 år

   Reell kompetens ?

   Hej! Jag undrar om man studerar och jobbar parallell mer än 3 år tillgodo räknas dess tider till reell kompetens ?

   Julia SYV: Hej,villkor för att kunna bli bedömd som behörig (grundläggande behörighet) till högskola/universitet - finner du på Antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/En-annan-väg och enl. som vi... Läs hela svaret
  • Laura 21 år

   Finns det en distansutbildning inom etologi och djurskydd?

   Jag skulle vilja utbilda mig inom etologi och djurskydd och har ännu bara hittat en utbildning som ligger i en annan stad (som ligger för långt bort för att pendla till). Jag har inte möjlighet till att flytta men vill jättegärna studera. Har inget emot att pendla om så skulle vara fallet (bor i...

   Julia SYV: Hej Laura, till våren 2020 startar en distanskurs Fortsättningskurs i etologi och Introduktionskurs, som man läser inför den fortsättningskursen - brukar starta på... Läs hela svaret
  • Sonja 23 år

   Skillnaden mellan psykologi kurs på gymnasiet och universitet?

   Hejsan, jag läste psykologi 1a och 2a på gymnasiet och såg att det finns en kurs som heter psykologi A, B och C på universitetet. Motsvara kursen 1a och 2a för kursen A och B eller är de helt olika kurser? Mvh

   Anna SYV: Hej Sonja,på gymnasiet finns det följande kurser: Psykologi1, Psykologi 2a och Psykologi 2b - vardera kurs á 50 gymnasiala poäng, alltså om man läser en... Läs hela svaret
  • Evelina 22 år

   Svensk socionomutbildning i Norge?

   Om jag vill studera till socionom i Sverige, kan jag då använda den utbildningen i Norge och jobba som socionom där? Eller har vi olika socialtjänstlag?

   Anna SYV: Hej Evelina; det svenska socionomprogrammet tar 3,5 år att läsa och på den tiden kan reglerna och förhållandena ändras... Norge är inte med i EU, därför skulle jag ha... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga