Robin 24 år
  Hej Syv!
  Jag gick förra året i Samhällskunskap, beteendevetenskap men jag fick en svår depression och slutade därför. Jag mår nu mycket bättre tackvare alla vännerna från klassen, men de går nu i tvåan så jag undrar hur jag ska göra för att kunna börja där igen? Oroa er inte för om det blir över 10h plugg per dag, jag gör det. Jag vill bara veta om det är möjligt och hur.

  Tack för er tid

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Robin,
  jättebra att du mår bättre och känner att du kan komma tillbaka till skolan nu. Bra att samråda med läkaren och kanske börja på deltid till att börja med. Det är inte alltid bra med "tvära kast": jag menar från heltidssjukskrivning till mer än heltidsstudier. Kroppen och psyket våra är inte gjorda för sådana extrema omväxlingar. Jag är inte läkare och kan inte uttala mig om exakt vad som är bäst för dig, men jag vill ge dig råd att höra med den sjukskrivande läkaren.
  Angående möjlighet att komma tillbaka till just din klass, så beror det på hur mycket du har missat - om det är en månad eller ett år - är det väldigt stor skillnad. Angående plugga 10 timmar om dagen, så är det inte bra för hälsan, men det finns ännu ett annat problem här: någon måste lägga upp studieplan för dig, ge dig handledning och möjlighet att tenta av det, som du har missat. Frågan är om de resurserna finns på skolan och det är rektor på programmet som är rätt person att tillfråga.
  Det kan vara en mycket bättre lösning om du hoppar in i åk1 på SA nu. Vi hoppas att det finns plats där och att rektor tar in dig - då har du och skolan rimliga förutsättningar att ordna upp det hela. Dina f d klasskamrater, som går nu i tvåan, kan hjälpa dig med läxorna, bli dina "faddrar" - och det känns som en bättre lösning för dig och alla andra också än att försöka läsa in det, som du har missat. Jag säger inte att det är omöjligt, men du kommer troligtvis "bara" få E betyg på kurserna som du läser in i efterhand. Det är mycket bra det, men du kanske har förutsättningar att få mycket högre betyg om du får en rimlig studiesituation då du läser kurserna i normal takt.
  Betyg från gymnasiet har du sedan "för livet", dvs du kan på de betygen söka eftergymnasial utbildning även många år senare. Med "bara E" från SA kommer man inte in på så många eftergymnasiala utbildningar och definitivt inte på de attraktiva, där konkurrensen är hård.
  Mitt råd till dig:
  ta kontakt med läkaren och diskutera om det är OK för dig att komma tillbaka till studierna på heltid;
  om läkaren svarar JA, ta kontakt med rektor på SA och meddela att du vill komma tillbaka (här råder jag dig i första hand fråga om det finns plats i åk1).
  I fall läkaren rekommenderar börja på deltid - ta kontakt med både rektor på SA och på IM (Introduktionsprogrammen, Individuellt alternativ). Du kan t.ex. vara inskriven på Individuellt alternativ och läsa vissa kurser i en SA klass (på deltid).

  Jag hoppas att mitt svar hjälper dig att ordna upp situationen på ett bra sätt!
  Bästa hälsningar och stort LYCKA TILL! Återkom om någonting är oklart eller om du har andra frågor.
  Du är alltid välkommen att höra av dig & vi skall försöka hjälpa dig med de bästa råden & tips som vi har att ge! Vår enda ambition är att det blir bäst för dig, att du trivs med studierna och mår bra!
  Anna SYV
  Hej, Robin,
  det är inte upp till mig att bestämma. Jag kan bara ge dig råd.
  Du är inte myndig än och dina vårdnadshavare har också mycket att säga till om dina studier. T.ex. om dina föräldrar är emot det att du börjar studera på mer än heltid /vilket det blir i fall du försöker läsa ikapp/, kommer inte rektor att ta in dig. Personal på skolan går inte emot vårdnadshavarens önskemål.

  Jag vet inte heller hur mycket du har missat. Jag vet inte din kapacitet - i vilka ämnen du har lätt för dig t.ex.
  Allmänt gäller: om eleven har missat en betydande del av kurserna, bör läsåret "tas om" dvs gå hela året igen. Vad "betydande del" betyder - är en bedömningsfråga.
  Rektor på programmet är ytterst ansvarig för att allt funkar för alla elever. Rektor har begränsade resurser och måste göra bedömning i fall det är möjligt att avsätta ett antal lärartimmar för handledning av en enskild elev (vilket behövs om en elev skall läsa ikapp). Om du kan helt på egen hand skaffa dig de nödvändiga kunskaper, kanske med hjälp av dina kompisar - är det större chans att du kan komma ikapp, men även i detta fallet - måste lärarna förbereda tentor för dig för att kunna sätta betyg på de kurser, som du har missat. Detta kräver också mer tid och extra arbete för lärarnas sida. En enskild lärare får inte bestämma på egen hand vad som ingår i arbetsuppgifterna. Det är rektors ansvar och beslut, som gäller.

  För dig personligen ser jag fler fördelar i att gå om ett år. Jag kan givetvis ha fel. Jag känner inte det och din situation. Jag vet inte ens hur lång tid du inte gick i skolan och hur långt efter du ligger i kurserna.
  Du ber om råd och jag ger dig det bästa rådet som jag kan ge: att prata med
  först läkaren & dina föräldrar
  sedan med rektor på SA .
  Om läkaren tycker det är OK att du läser på mer än heltid och dina föräldrar går med på det också, hänger det sedan på rektorns beslut. Jag vet ej vad beslutet blir. Kan bero på många olika omständigheter: om det är full i klassen eller om rektor anser att det saknas resurser för att ge dig det stödet som behövs.
  Personligen skulle inte jag satsa på att läsa ikapp, utan jag ser fler fördelar i att gå om ett år: läsa i lugn och ro, möjlighet att skaffa ännu fler kompisar (då behåller dina gamla och skaffar ännu fler från din nya klass); möjlighet att ha högre betyg från gymnasiet.
  Med dina "gamla" klasskompisar kommer ni att träffas på rasterna och efter skolan samt på helgerna och under lov/studiedagar.
  Det är vad jag tycker. Som sagt, du ber om råd och jag ger dig råd - utifrån min egen personliga erfarenhet samt utifrån vad andra elever berättar: att läsa ikapp flera månaders undervisning är sällan en god idé.
  Du får hemskt gärna ställa samma fråga till SYV på din skola, till kurator och din klasslärare/mentor och jämför våra svar.
  Vad dina föräldrar tycker, är också väldigt viktigt - i formell mening är det (fram tills du fyller 18 år) deras beslut i fall du skall in i åk1 eller 2 och om du skall börja studera över huvudet taget. Det är enbart grundskola som är obligatorisk. Gymnasiet är en frivillig skola /än så länge i alla fall/ och i fall dina föräldrar tycker du inte ännu är redo för att återvända till studier, kommer inte rektor ta in dig (även om du skulle bli friskskriven av läkaren).

  Jag önskar dig det bästa! Stort lycka till! och skickar tips på en sida där alla mattekurserna är upplagda för självstudier: du kanske redan känner till den, men här kommer det i alla fall www.matteboken.se


  Anna SYV


  • Robin Så har jag förstått det rätt : det är inte helt omöjligt
  • Robin Är på mobilen så jag kan inte se vad jag skriver därav det korta och lite otrevliga meddelandet, bara så att du vet
  • Anna Jag skriver ett utökat svar till dig, kommer inom några min.
  • Robin Jag slutade runt sista månaden och hade bra betyg och psykologen sa JA till heltid,
  • Robin Tack
  • Anna Sista månaden när? i åk1, i maj, alltså förra året?
  • Robin Ja ungefär jag missade tyvärr alla nationella proven. Juste jag går för tillfället i Natur åk1 men tycker bättre om samämnena. Tack för all hjälp
  • Anna I så fall kan du önska byta från Natur till SA till åk1. Alt: om du fortsätter i NA men väljer inriktning "Samhälle" från åk2 samt tillvalskurserna /progrmafördjupningen & individuellt val- samhällsämnena där med). Det behöver inte vara så stor skillnad mellan kurserna på NA och SA. Det kan man reglera genom valbara kurser.
  • Robin Hej igen, förlåt att jag tjatar men trorbdu att det finns sätt? :)
  • Anna Det är rektors beslut - att ta in dig eller ej. Du måste fråga rektorn. Rektorn bör tillfråga dina föräldrar - i fall det finns plats och hen tycker det skulle funka: det hänger på rektorn och dina föräldrar, men om jag var i "dina skor" skulle jag gå om ett år för att jag ser många fördelar i det. *L* :-)
  • Robin Tack så hemskt mycket för svar
  • Robin :)
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Malte 21 år

   Utbildningar till djurskyddsinspektör?

   Hej, jag skulle vilja jobba som djurskyddsinspektör i framtiden. Har läst en del på nätet, har tagit reda på att utbildning krävs för yrket men det är lite oklart vad exakt man behöver för något. Har sett att etologi, zoologi är...

   Anna SYV: Hej Malte,Vill man bli djurskyddshandläggare/djursjydsinspektör, behöver man utbildning och erfarenhet som ger kunskap om djurskyddslagstiftningen, om hur man bedömer i fall... Läs hela svaret
  • Zoe 20 år

   Urvalsgrupp om man får grundläggande behörighet från komvux?

   Hej! Jag läste igenom några frågor här om urvalsgrupper men vet fortfarande inte specifikt var jag faller in. Jag har läst alla kurser förutom två på gymnasieskola, och resten på komvux. Jag tolkar det som att jag tillhör BII, men jag har...

   Anna SYV: Hej Zoe,yrkesexamen som har kompletterat för grundläggande behörighet - tillhör enligt informationen på antagning.se/sv/anmal-dig-och-hall-koll/platsfordelning-och-urval till urvalsgruppen BI, direktgruppen.
  • Tim 50 år

   Förtur till utbildning med hänsyn till särskilda skäl?

   Hej! som rubriken lyder undrar jag vad som gäller om man vill söka förtur till utbildning med hänsyn till särskilda skäl (gäller ansökan till en svensk högskoleutbildning). Tusen tack för all hjälp som ni kan bistå med! Tim V.

   Daniel Larsson: Hej Tim!”Förtur till utbildning med hänsyn till särskilda skäl” innebär att en sökande som under sin skolgång har haft försvårande... Läs hela svaret
  • Karoline 30 år

   Tänker jag rätt kring samlat betygsdokument?

   Jag har en elev som läst gymnasiet och gick ut gymnasiet med samlat betygsdokument (2008). Totala poängen är 2450 och icke godkända 600 så godkända är totalt 1850p. Godkänt i Svenska A,B,C och Matte A,B, Engelska A,B Samhällskunskap A, Historia A, Naturkunskap A, Idrott och hälsa A,B. Tänker...

   Peter SYV: Hej Karoline,utgå ifrån informationen på antagning.se/sv/dina-betyg/gymnasieskolan/slutbetyg-fore-2010/grundlaggande-behorighet och där står det bl.a att Samlat betygsdokument... Läs hela svaret
  • Emma 19 år

   vilka betyg söker jag med efter basår?

   Hej, jag går ekonomiprogrammet men vill arbeta inom vården i framtiden. Jag behöver därför gå ett naturvetenskapligt basår på högskola/komvux. Vilka betyg är det jag söker in med efter ett basår på universitetet?

   Peter SYV: Hej Emma,efter ett basår på universitetet söker du till en svensk högskole-/universitetsutbildning med det meritvärde du har från ditt examensbevis från gymnasiet men du... Läs hela svaret
  • Mohammed 38 år

   Engelska 6 = IlETS?

   Hej! Jag har master från mitt hemland och och den är validerat i Sverige samt engelska 6 från Sverige, nu tänker jag läsa vidare till PHD i ett europeisk land. För att kunna göra det, jag måste har ett intyg som visar att jag har bra kunskap på engelska språket, kunskaperna ska motsvarar...

   Peter SYV: Hej Mohammed!testet som du skriver om i din fråga finns i flera varianter. Jag gissar på att det är det högre Academic variant du behöver. Testet kan ge upp till max 9 poäng (från o till 9 poäng).... Läs hela svaret
  • Selma 18 år

   Vad motsvarar IB matematik ämnena i merit?

   Jag vill gå på chalmers bioteknik bachelorprogram, då behöver man matematik 4. Vilken IB matematik behöver jag läsa för att kunna få 1 merit poäng för matematik 5. Jag pluggar just nu Math AA HL, men det är lite för svårt och tänkte byta till Math AA SL men är osäker om det räknas som matematik 5.

   Peter SYV: Hej Selma,på antagning.se/sv/dina-betyg/international-baccalaureate/ib-examen-2021-och-framat/sarskild-behorighet ser du motsvrigheter mellan IB-kurser och "vanliga svenska" gymnasiekurser för... Läs hela svaret
  • Cathrine 55 år

   Utbildning 1989 ?

   Jag läste Barnskötare inom barnomsorg och allmän fritidsverksamhet 40 v år 1989. Utbildningen var sån att man läste in den snabbare. Den ska motsvara Barnskötare inom barnomsorg och allmän fritidsverksamhet gymnasieutbildning. Den informationen fick vi då utbildningen startade. När jag ser...

   Anna SYV: Hej Cathrine,p g a Undersköterska är ett av många icke-reglerade yrken, då är det inte ett krav att ha gymnasieexamen, utan man kan läsa just de yrkesspecifika komvux-kurserna mot yrket eller t o m få... Läs hela svaret
  • Julia 21 år

   Studieuppehåll?

   Hej, jag skulle egentligen åkt iväg för att jobba som au pair i 1-2 år nu till sommaren men pga corona lär det nog inte gå. Därför funderar jag på att börja plugga på universitet istället till hösten men jag undrar hur möjligheterna ser ut ifall jag skulle vilja åka iväg som au pair kanske nästa...

   Anna SYV: Hej Julia,om du påbörjar dina studier på ett program på en svensk högskola eller universitet men behöver ta uppehåll i dina studier kan du ansöka om uppehåll med Platsgaranti, se information... Läs hela svaret
  • Sara 23 år

   Kan jag ta bort ämnen i gymnasieexamen?

   Hej. Jag har räknat mina antagningspoäng och det har kommit upp till omkring 3.100 gymmasie poäng. Jag har gymnasieexamen från frisör utbildning som jag har fått 2.600 plus några extra ämne som jag pluggar nu i komvux(grundläggande behörighet och lite extra) och jag kommer upp till många...

   Anna SYV: Hej Sara,det du kan göra är följande:- gör högskoleprovet- se om du vill söka till folkhögskolans allmänna kurser (där du på ett år kan få ut omdöme... Läs hela svaret
  • Sirina 18 år

   Går estet men vill bli läkare?

   Hej! Jag går nu första året estetprogram men jag vill bli läkare efter gymnasiet. I min skola kan jag lägga till alla kurser som jag behöver (biologi2, matte4, kemi2, fysik2) . Jag tänkte att jag kan fokusera på dessa ämnen som jag behöver...

   Julia SYV: Hej Sirina,om du får mycket högt resultat på högskoleprovet, kan du med lågt meritvärde komma in, i HP-urvalet. Men i Betygsurvalet (BI) konkurrerar du med ditt meritvärde och där... Läs hela svaret
  • Anonym 23 år

   att bli yrkeslärare?

   Hej! Jag har kollat lite runt och undrar hur det fungerar med att bli yrkeslärare? som jag har förstått så räcker det med en lärarutbildning och några års erfarenheter, sedan söka till jobbet?

   Julia SYV: Hej!För att bli behörig yrkeslärare behöver du få ut en Yrkeslärarexamen, på 90 högskolepoäng som motsvarar tre terminers heltidsstudier på högskolenivå men ofta ges... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga