Robin 22 år
  Hej Syv!
  Jag gick förra året i Samhällskunskap, beteendevetenskap men jag fick en svår depression och slutade därför. Jag mår nu mycket bättre tackvare alla vännerna från klassen, men de går nu i tvåan så jag undrar hur jag ska göra för att kunna börja där igen? Oroa er inte för om det blir över 10h plugg per dag, jag gör det. Jag vill bara veta om det är möjligt och hur.

  Tack för er tid

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Robin,
  jättebra att du mår bättre och känner att du kan komma tillbaka till skolan nu. Bra att samråda med läkaren och kanske börja på deltid till att börja med. Det är inte alltid bra med "tvära kast": jag menar från heltidssjukskrivning till mer än heltidsstudier. Kroppen och psyket våra är inte gjorda för sådana extrema omväxlingar. Jag är inte läkare och kan inte uttala mig om exakt vad som är bäst för dig, men jag vill ge dig råd att höra med den sjukskrivande läkaren.
  Angående möjlighet att komma tillbaka till just din klass, så beror det på hur mycket du har missat - om det är en månad eller ett år - är det väldigt stor skillnad. Angående plugga 10 timmar om dagen, så är det inte bra för hälsan, men det finns ännu ett annat problem här: någon måste lägga upp studieplan för dig, ge dig handledning och möjlighet att tenta av det, som du har missat. Frågan är om de resurserna finns på skolan och det är rektor på programmet som är rätt person att tillfråga.
  Det kan vara en mycket bättre lösning om du hoppar in i åk1 på SA nu. Vi hoppas att det finns plats där och att rektor tar in dig - då har du och skolan rimliga förutsättningar att ordna upp det hela. Dina f d klasskamrater, som går nu i tvåan, kan hjälpa dig med läxorna, bli dina "faddrar" - och det känns som en bättre lösning för dig och alla andra också än att försöka läsa in det, som du har missat. Jag säger inte att det är omöjligt, men du kommer troligtvis "bara" få E betyg på kurserna som du läser in i efterhand. Det är mycket bra det, men du kanske har förutsättningar att få mycket högre betyg om du får en rimlig studiesituation då du läser kurserna i normal takt.
  Betyg från gymnasiet har du sedan "för livet", dvs du kan på de betygen söka eftergymnasial utbildning även många år senare. Med "bara E" från SA kommer man inte in på så många eftergymnasiala utbildningar och definitivt inte på de attraktiva, där konkurrensen är hård.
  Mitt råd till dig:
  ta kontakt med läkaren och diskutera om det är OK för dig att komma tillbaka till studierna på heltid;
  om läkaren svarar JA, ta kontakt med rektor på SA och meddela att du vill komma tillbaka (här råder jag dig i första hand fråga om det finns plats i åk1).
  I fall läkaren rekommenderar börja på deltid - ta kontakt med både rektor på SA och på IM (Introduktionsprogrammen, Individuellt alternativ). Du kan t.ex. vara inskriven på Individuellt alternativ och läsa vissa kurser i en SA klass (på deltid).

  Jag hoppas att mitt svar hjälper dig att ordna upp situationen på ett bra sätt!
  Bästa hälsningar och stort LYCKA TILL! Återkom om någonting är oklart eller om du har andra frågor.
  Du är alltid välkommen att höra av dig & vi skall försöka hjälpa dig med de bästa råden & tips som vi har att ge! Vår enda ambition är att det blir bäst för dig, att du trivs med studierna och mår bra!
  Anna SYV
  Hej, Robin,
  det är inte upp till mig att bestämma. Jag kan bara ge dig råd.
  Du är inte myndig än och dina vårdnadshavare har också mycket att säga till om dina studier. T.ex. om dina föräldrar är emot det att du börjar studera på mer än heltid /vilket det blir i fall du försöker läsa ikapp/, kommer inte rektor att ta in dig. Personal på skolan går inte emot vårdnadshavarens önskemål.

  Jag vet inte heller hur mycket du har missat. Jag vet inte din kapacitet - i vilka ämnen du har lätt för dig t.ex.
  Allmänt gäller: om eleven har missat en betydande del av kurserna, bör läsåret "tas om" dvs gå hela året igen. Vad "betydande del" betyder - är en bedömningsfråga.
  Rektor på programmet är ytterst ansvarig för att allt funkar för alla elever. Rektor har begränsade resurser och måste göra bedömning i fall det är möjligt att avsätta ett antal lärartimmar för handledning av en enskild elev (vilket behövs om en elev skall läsa ikapp). Om du kan helt på egen hand skaffa dig de nödvändiga kunskaper, kanske med hjälp av dina kompisar - är det större chans att du kan komma ikapp, men även i detta fallet - måste lärarna förbereda tentor för dig för att kunna sätta betyg på de kurser, som du har missat. Detta kräver också mer tid och extra arbete för lärarnas sida. En enskild lärare får inte bestämma på egen hand vad som ingår i arbetsuppgifterna. Det är rektors ansvar och beslut, som gäller.

  För dig personligen ser jag fler fördelar i att gå om ett år. Jag kan givetvis ha fel. Jag känner inte det och din situation. Jag vet inte ens hur lång tid du inte gick i skolan och hur långt efter du ligger i kurserna.
  Du ber om råd och jag ger dig det bästa rådet som jag kan ge: att prata med
  först läkaren & dina föräldrar
  sedan med rektor på SA .
  Om läkaren tycker det är OK att du läser på mer än heltid och dina föräldrar går med på det också, hänger det sedan på rektorns beslut. Jag vet ej vad beslutet blir. Kan bero på många olika omständigheter: om det är full i klassen eller om rektor anser att det saknas resurser för att ge dig det stödet som behövs.
  Personligen skulle inte jag satsa på att läsa ikapp, utan jag ser fler fördelar i att gå om ett år: läsa i lugn och ro, möjlighet att skaffa ännu fler kompisar (då behåller dina gamla och skaffar ännu fler från din nya klass); möjlighet att ha högre betyg från gymnasiet.
  Med dina "gamla" klasskompisar kommer ni att träffas på rasterna och efter skolan samt på helgerna och under lov/studiedagar.
  Det är vad jag tycker. Som sagt, du ber om råd och jag ger dig råd - utifrån min egen personliga erfarenhet samt utifrån vad andra elever berättar: att läsa ikapp flera månaders undervisning är sällan en god idé.
  Du får hemskt gärna ställa samma fråga till SYV på din skola, till kurator och din klasslärare/mentor och jämför våra svar.
  Vad dina föräldrar tycker, är också väldigt viktigt - i formell mening är det (fram tills du fyller 18 år) deras beslut i fall du skall in i åk1 eller 2 och om du skall börja studera över huvudet taget. Det är enbart grundskola som är obligatorisk. Gymnasiet är en frivillig skola /än så länge i alla fall/ och i fall dina föräldrar tycker du inte ännu är redo för att återvända till studier, kommer inte rektor ta in dig (även om du skulle bli friskskriven av läkaren).

  Jag önskar dig det bästa! Stort lycka till! och skickar tips på en sida där alla mattekurserna är upplagda för självstudier: du kanske redan känner till den, men här kommer det i alla fall www.matteboken.se


  Anna SYV


  • Robin Så har jag förstått det rätt : det är inte helt omöjligt
  • Robin Är på mobilen så jag kan inte se vad jag skriver därav det korta och lite otrevliga meddelandet, bara så att du vet
  • Anna Jag skriver ett utökat svar till dig, kommer inom några min.
  • Robin Jag slutade runt sista månaden och hade bra betyg och psykologen sa JA till heltid,
  • Robin Tack
  • Anna Sista månaden när? i åk1, i maj, alltså förra året?
  • Robin Ja ungefär jag missade tyvärr alla nationella proven. Juste jag går för tillfället i Natur åk1 men tycker bättre om samämnena. Tack för all hjälp
  • Anna I så fall kan du önska byta från Natur till SA till åk1. Alt: om du fortsätter i NA men väljer inriktning "Samhälle" från åk2 samt tillvalskurserna /progrmafördjupningen & individuellt val- samhällsämnena där med). Det behöver inte vara så stor skillnad mellan kurserna på NA och SA. Det kan man reglera genom valbara kurser.
  • Robin Hej igen, förlåt att jag tjatar men trorbdu att det finns sätt? :)
  • Anna Det är rektors beslut - att ta in dig eller ej. Du måste fråga rektorn. Rektorn bör tillfråga dina föräldrar - i fall det finns plats och hen tycker det skulle funka: det hänger på rektorn och dina föräldrar, men om jag var i "dina skor" skulle jag gå om ett år för att jag ser många fördelar i det. *L* :-)
  • Robin Tack så hemskt mycket för svar
  • Robin :)
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Anton 51 år

   Hur fungerar betygssystemet?

   Hej! Hur fungerar det med betygssystemen i gymnasiet? Har hört att man måste t.ex läsa Engelska 5 och andra ämnen för att komma in i universitetet ETT EXEMPEL BARA. Men måste man ha A i de ÄMNET eller för att de ska räknas som engelska 5 eller...

   Julia SYV: Hej Anton,efter gymnasiereformen 2011 läser gymnasieelever mot EXAMENSBEVIS. Om kraven för examensbevis - var god läsa på gymnasieguiden.se/examenDe som inte uppnår kraven för examensbevis, men... Läs hela svaret
  • Anton 51 år

   Betygssystemet?

   Hej! Hur fungerar det med betygssystemen i gymnasiet? Har hört att man måste t.ex läsa Engelska 5 och andra ämnen för att komma in i universitetet ETT EXEMPEL BARA. Men måste man ha A i de ÄMNET eller för att de ska räknas som engelska 5 eller...

   Julia SYV: Hej Anton,för att bli BEHÖRIG till svenska högskolor eller universitet måste man alltid uppnå den så kallade "grundläggande behörigheten" (till Högskolestudier); för elever som... Läs hela svaret
  • Anders 22 år

   Gammal samt ny kurs?

   Hej, om man har läst Datorkunskap med betyg VG i det gamla systemet och Datorteknik 1a med betyg B i det nya systemet, kan båda ingå i ett slutbetyg?

   Julia SYV: Hej Anders,det är mycket omständigt/komplicerat med ett Slutbetyg bl.a finns det en 8-års regeln som säger att betyg som är äldre än 8 år får ej ingå i ett slutbetyg. Det är... Läs hela svaret
  • Sara 16 år

   Undantag när det kommer till skolbyte?

   Hej, om man har blivit utsatt för grova saker i ens nuvarande skola, och behöver byta, Har skolan skyldighet att göra ett undantag för att ta in eleven före alla andra i kön som är i kö baserade på nians betyg? (Detta gäller gymnasium...

   Milla SYV: Tips! Prata med kuratorn. Om undantag i detta fallet kan göras, då är det i första hand om kuratorn kontaktar rektorn... Annars, så tänker jag att i fall en elev behöver komma... Läs hela svaret
  • Sara 16 år

   Byta skola till en annan?

   Hej! Jag vill byta skola, men skolan jag vill söka till har ett kösystem baserat på nians betyg, och ber därför deras föräldrar att skicka in elevens betyg, men varför det? Har de inte ett system på nått sätt där de kan se elevens...

   Milla SYV: En svår fråga för oss på fråga syv att svara på. Vi vet inte om den skolan du vill komma in på har ett enkelt tillgång till betygen från åk 9. Du kan fråga på den... Läs hela svaret
  • Jeanette 52 år

   Nationella prov? kan en lärare sänka ens betyg?

   kan man bli sänkt i ex matte om man gör ett dåligt prov på nationella. Får en lärare sänka betygen. Fast man har haft c i genomsnitt hela året. Men misslyckas på NP?

   Milla SYV: Ja. Läraren sätter det betyget som hen anser är rätt betyg. NP resultat är viktigt för att det Provet mäter Hela kursen och för att alla elever gör samma eller... Läs hela svaret
  • aleksander 22 år

   Gymnasieexamen?

   jag har nu läst kursen Matematik 3b hos er, jag fick F i den kursen, nu undrar jag om jag kan sätta in den i mitt betygskatalog, så det står att jag läst kursen, eftersom att jag fick - i gymnasiet så räknades den inte in i antalet lästa kurser och jag kunde därav inte ta examen, eftersom jag...

   Milla SYV: Vänd dig till komvux i den kommunen där du är folkbokförd- det är där frågan om examensbevis kan lösas.
  • R:M 16 år

   Spelar det någon roll vilken individuell kurs jag väljer?

   Hej Jag går i Gymnasiet (NaturNatur) och vill komma in i läkareprogrammet. Jag undrar om det spelar någon roll vilken individuell kurs jag väljer? Jag vill helst inte läsa Matte 5 och istället läsa Engelska 7 och Moderna Språk 4. (Alla tre ger ju en...

   Milla SYV:  Vid en ”vanlig antagning” konkurrerar man med Meritvärde som är en siffra. Men om man söker i Alternativt urval som ibland kan finnas t.ex brukar finnas på... Läs hela svaret
  • Nara 18 år

   Jämförelsetal och merit?

   Hej igen, vad är skillnaden mellan jämförelsetal och meritpoäng? Är jämförelsetalet poängen innan meritpoäng?

   Milla SYV: Läs gärna på http://Gymnasieguiden.se/meritg
  • Nara 18 år

   Vilket betyg kan man få i dessa ämnen?

   Hej, jag går i årskurs 3 på samhällslinjen och undrar vilka betyg man kan få i Humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering, entreprenörskap och gymnasiearbetet? Jag vet att man bara kan få max E på gymnasiearbetet, gäller detta...

   Milla SYV: Nej, det är endast GA, gymn.arbete som har betygsskalan E och F. Andra gymnasiala kurser har skalan: E till A.
  • Lily 23 år

   Vem vänder jag mig till för att söka universitetsstudier utomlands?

   Jag har försökt på egen hand, men har svårigheter att förstå dokumenten jag ska fylla i. Jag har kontaktat min SYV på den folkhögskola jag går på, men hon kunde inte hjälpa mig. Utbildningen i fråga är en BA i...

   Julia SYV: Hej Lily;kort svar på din fråga är - tyvärr, så kan inte vi heller hjälpa dig. Förklaring: att sätta sig in i alla detaljer kring studier... Läs hela svaret
  • Eva 20 år

   Hoppa av distans kurs?

   Hej! Jag studerar just nu programmering på nti skolan och har kommit mer än halvvägs genom hela kursen och tycker helt enkelt att kursen är för komplex för mig, min fråga är då om det är möjligt för mig att hoppa kursen? Kommer...

   Julia SYV: Hej Eva,att kursen går på distans eller inte på distans, spelar för studiemedels-frågan ingen roll. CSN tittar på studieomfattning (om du vid varje given vecka läser på heltid, på 75%... Läs hela svaret
  • Anna 21 år

   Kan du hjälpa mig hitta en utbildning/jobb?

   Hej! Jag är 21 år och vet inte vad jag ska studera efter gymnasiet. Är väldigt intresserad av miljön och psykisk ohälsa. Vill gärna göra mer än att bara tjäna pengar, göra någon skillnad, men då jag inte har ett dröm...

   Liselotte Johansson: Hej Anna,du får gärna kika på många yrken på www.framtid.sedu kan t.ex börja med att kika på Psykiatrisjuksköterska och Miljövetaremen kika även på... Läs hela svaret
  • Cecilia 17 år

   Byta individuellt val sent in i kursen?

   Hej! Det är så att jag har valt Formgivning 1 som individuellt val. Problemet är att min lärare inte tycker om mig alls (av någon anledning jag inte förstår) och hela tiden anklagar mig för saker som jag inte har gjort. Jag anser att det finns en risk att hon kommer att ge mig ett orättvist...

   Anna SYV: Hej Cecilia,så tråkigt att du upplever dig orättvist behandlat!Dessvärre kan inte vi här på fråga SYV lova dig att du ska få byta en kurs mitt i läsåret. Att du... Läs hela svaret
  • Thea 15 år

   Studera igen på komvux?

   Hej. jag går nu i 9an och tänkte efter sommaren börja på korrespondensgymnasiet. Jag vill antagligen gå hum eller ekonomi. Efter studenten vill jag plugga på universitet, datavetenskap. Om jag inte har läst de kurser man måste ha läst för...

   Anna SYV: Hej Thea, som det är nu, så krävs det inte matte 5 till ngn utbildning i Sverige;till civilingenjörsprogrammen krävs det matematik 4.Om du på gymnasiet inte blir behörig kan du söka både... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga