Robin 23 år
  Hej Syv!
  Jag gick förra året i Samhällskunskap, beteendevetenskap men jag fick en svår depression och slutade därför. Jag mår nu mycket bättre tackvare alla vännerna från klassen, men de går nu i tvåan så jag undrar hur jag ska göra för att kunna börja där igen? Oroa er inte för om det blir över 10h plugg per dag, jag gör det. Jag vill bara veta om det är möjligt och hur.

  Tack för er tid

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Robin,
  jättebra att du mår bättre och känner att du kan komma tillbaka till skolan nu. Bra att samråda med läkaren och kanske börja på deltid till att börja med. Det är inte alltid bra med "tvära kast": jag menar från heltidssjukskrivning till mer än heltidsstudier. Kroppen och psyket våra är inte gjorda för sådana extrema omväxlingar. Jag är inte läkare och kan inte uttala mig om exakt vad som är bäst för dig, men jag vill ge dig råd att höra med den sjukskrivande läkaren.
  Angående möjlighet att komma tillbaka till just din klass, så beror det på hur mycket du har missat - om det är en månad eller ett år - är det väldigt stor skillnad. Angående plugga 10 timmar om dagen, så är det inte bra för hälsan, men det finns ännu ett annat problem här: någon måste lägga upp studieplan för dig, ge dig handledning och möjlighet att tenta av det, som du har missat. Frågan är om de resurserna finns på skolan och det är rektor på programmet som är rätt person att tillfråga.
  Det kan vara en mycket bättre lösning om du hoppar in i åk1 på SA nu. Vi hoppas att det finns plats där och att rektor tar in dig - då har du och skolan rimliga förutsättningar att ordna upp det hela. Dina f d klasskamrater, som går nu i tvåan, kan hjälpa dig med läxorna, bli dina "faddrar" - och det känns som en bättre lösning för dig och alla andra också än att försöka läsa in det, som du har missat. Jag säger inte att det är omöjligt, men du kommer troligtvis "bara" få E betyg på kurserna som du läser in i efterhand. Det är mycket bra det, men du kanske har förutsättningar att få mycket högre betyg om du får en rimlig studiesituation då du läser kurserna i normal takt.
  Betyg från gymnasiet har du sedan "för livet", dvs du kan på de betygen söka eftergymnasial utbildning även många år senare. Med "bara E" från SA kommer man inte in på så många eftergymnasiala utbildningar och definitivt inte på de attraktiva, där konkurrensen är hård.
  Mitt råd till dig:
  ta kontakt med läkaren och diskutera om det är OK för dig att komma tillbaka till studierna på heltid;
  om läkaren svarar JA, ta kontakt med rektor på SA och meddela att du vill komma tillbaka (här råder jag dig i första hand fråga om det finns plats i åk1).
  I fall läkaren rekommenderar börja på deltid - ta kontakt med både rektor på SA och på IM (Introduktionsprogrammen, Individuellt alternativ). Du kan t.ex. vara inskriven på Individuellt alternativ och läsa vissa kurser i en SA klass (på deltid).

  Jag hoppas att mitt svar hjälper dig att ordna upp situationen på ett bra sätt!
  Bästa hälsningar och stort LYCKA TILL! Återkom om någonting är oklart eller om du har andra frågor.
  Du är alltid välkommen att höra av dig & vi skall försöka hjälpa dig med de bästa råden & tips som vi har att ge! Vår enda ambition är att det blir bäst för dig, att du trivs med studierna och mår bra!
  Anna SYV
  Hej, Robin,
  det är inte upp till mig att bestämma. Jag kan bara ge dig råd.
  Du är inte myndig än och dina vårdnadshavare har också mycket att säga till om dina studier. T.ex. om dina föräldrar är emot det att du börjar studera på mer än heltid /vilket det blir i fall du försöker läsa ikapp/, kommer inte rektor att ta in dig. Personal på skolan går inte emot vårdnadshavarens önskemål.

  Jag vet inte heller hur mycket du har missat. Jag vet inte din kapacitet - i vilka ämnen du har lätt för dig t.ex.
  Allmänt gäller: om eleven har missat en betydande del av kurserna, bör läsåret "tas om" dvs gå hela året igen. Vad "betydande del" betyder - är en bedömningsfråga.
  Rektor på programmet är ytterst ansvarig för att allt funkar för alla elever. Rektor har begränsade resurser och måste göra bedömning i fall det är möjligt att avsätta ett antal lärartimmar för handledning av en enskild elev (vilket behövs om en elev skall läsa ikapp). Om du kan helt på egen hand skaffa dig de nödvändiga kunskaper, kanske med hjälp av dina kompisar - är det större chans att du kan komma ikapp, men även i detta fallet - måste lärarna förbereda tentor för dig för att kunna sätta betyg på de kurser, som du har missat. Detta kräver också mer tid och extra arbete för lärarnas sida. En enskild lärare får inte bestämma på egen hand vad som ingår i arbetsuppgifterna. Det är rektors ansvar och beslut, som gäller.

  För dig personligen ser jag fler fördelar i att gå om ett år. Jag kan givetvis ha fel. Jag känner inte det och din situation. Jag vet inte ens hur lång tid du inte gick i skolan och hur långt efter du ligger i kurserna.
  Du ber om råd och jag ger dig det bästa rådet som jag kan ge: att prata med
  först läkaren & dina föräldrar
  sedan med rektor på SA .
  Om läkaren tycker det är OK att du läser på mer än heltid och dina föräldrar går med på det också, hänger det sedan på rektorns beslut. Jag vet ej vad beslutet blir. Kan bero på många olika omständigheter: om det är full i klassen eller om rektor anser att det saknas resurser för att ge dig det stödet som behövs.
  Personligen skulle inte jag satsa på att läsa ikapp, utan jag ser fler fördelar i att gå om ett år: läsa i lugn och ro, möjlighet att skaffa ännu fler kompisar (då behåller dina gamla och skaffar ännu fler från din nya klass); möjlighet att ha högre betyg från gymnasiet.
  Med dina "gamla" klasskompisar kommer ni att träffas på rasterna och efter skolan samt på helgerna och under lov/studiedagar.
  Det är vad jag tycker. Som sagt, du ber om råd och jag ger dig råd - utifrån min egen personliga erfarenhet samt utifrån vad andra elever berättar: att läsa ikapp flera månaders undervisning är sällan en god idé.
  Du får hemskt gärna ställa samma fråga till SYV på din skola, till kurator och din klasslärare/mentor och jämför våra svar.
  Vad dina föräldrar tycker, är också väldigt viktigt - i formell mening är det (fram tills du fyller 18 år) deras beslut i fall du skall in i åk1 eller 2 och om du skall börja studera över huvudet taget. Det är enbart grundskola som är obligatorisk. Gymnasiet är en frivillig skola /än så länge i alla fall/ och i fall dina föräldrar tycker du inte ännu är redo för att återvända till studier, kommer inte rektor ta in dig (även om du skulle bli friskskriven av läkaren).

  Jag önskar dig det bästa! Stort lycka till! och skickar tips på en sida där alla mattekurserna är upplagda för självstudier: du kanske redan känner till den, men här kommer det i alla fall www.matteboken.se


  Anna SYV


  • Robin Så har jag förstått det rätt : det är inte helt omöjligt
  • Robin Är på mobilen så jag kan inte se vad jag skriver därav det korta och lite otrevliga meddelandet, bara så att du vet
  • Anna Jag skriver ett utökat svar till dig, kommer inom några min.
  • Robin Jag slutade runt sista månaden och hade bra betyg och psykologen sa JA till heltid,
  • Robin Tack
  • Anna Sista månaden när? i åk1, i maj, alltså förra året?
  • Robin Ja ungefär jag missade tyvärr alla nationella proven. Juste jag går för tillfället i Natur åk1 men tycker bättre om samämnena. Tack för all hjälp
  • Anna I så fall kan du önska byta från Natur till SA till åk1. Alt: om du fortsätter i NA men väljer inriktning "Samhälle" från åk2 samt tillvalskurserna /progrmafördjupningen & individuellt val- samhällsämnena där med). Det behöver inte vara så stor skillnad mellan kurserna på NA och SA. Det kan man reglera genom valbara kurser.
  • Robin Hej igen, förlåt att jag tjatar men trorbdu att det finns sätt? :)
  • Anna Det är rektors beslut - att ta in dig eller ej. Du måste fråga rektorn. Rektorn bör tillfråga dina föräldrar - i fall det finns plats och hen tycker det skulle funka: det hänger på rektorn och dina föräldrar, men om jag var i "dina skor" skulle jag gå om ett år för att jag ser många fördelar i det. *L* :-)
  • Robin Tack så hemskt mycket för svar
  • Robin :)
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Monica 44 år

   vart ska modersmål placeras?

   Elev i ettan vill läsa modersmål, går på natur, vill ha det som individuellt val. Men det kommer inte förrän i tvåan och trean. Hur gör vi nu?

   Evelyn Orest: Hej! Modersmål är en rättighet och ska därför erbjudas även om eleven inte har individuellt val (i-val) på schemat i ettan. Detta kan sedan justeras så att eleven inte behöver... Läs hela svaret
  • Adi 29 år

   omdöme och svenska 3?

   Hej! I vilken kvot kommer man att konkurrera om har har läst bara Svenska3 och särskilda behörighet på en folkhögskola?

   Julia SYV: Hej, omöjligt att svara på din fråga - då du inte uppger på vilket sätt du kommer ha din Grundläggande behörighet, alltså "fullständig gymnasiekompetens": har du... Läs hela svaret
  • Nara 19 år

   Är det värt att göra högskoleprovet?

   Hej, jag undrar om det är värt att göra högskoleprovet då jag förmodligen inte kommer få ett bra resultat (första gången jag kommer göra det nu i höst)? Jag vill söka till socionom och har 18 i merit, ska jag då fortfarande göra högskoleprovet?

   Julia SYV: Hej,att göra högskoleprovet kan inte på ngt sätt försämra dina chanser. Säg att det inte går bra och du får lågt resultat på HP, då blir det som om du... Läs hela svaret
  • Leah 15 år

   Hur svårt är natur?

   Hej! Jag är en tjej som just nu har 320 i merit och har hyfsat lätt i skolan och har inget emot att plugga och studera. Jag ska snart välja gymnasium och jag är väldigt inriktad på naturvetenskap programmet men när jag läser om det så sägs det vara otroligt svårt. Det som skrämmer mig mest är...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sofia 20 år

   Hur blir det om jag redan läst kursen som ingår i programmet?

   Hej, Jag har läst ett samhällsvetenskapligt program och har examensbevis och vill nu läsa ekonomi på universitet. Jag är pågränsen att komma in på ett ekonomiprogram men det är inte säkert att jag kommer in. Jag har nu tänkt att söka till en kurs (ekonomisk historia) som ingår i...

   Julia SYV: Hej Sofia!om man kommer in på ett högskoleprogram och sedan innan har godkända högskolepoäng, kan man ansöka om "Tillgodoräknande av tidigare... Läs hela svaret
  • Baqer 23 år

   Kan jag studera till lokförare utan gymansieexamen?

   Hej! Jag har studerat en del av mina kurser på Komvux och den andra delen på folkhögskola (Kurserna finns nedan) sammanlagt har jag 1900 poäng om man räknar med folkhögskola kurserna. Så min fråga är ifall jag kan komma in på lokförare utbildning ifall jag studera de 350 resterande poängen på...

   Julia SYV: Hej!yrkeshögskoleutbildningar gör egna bedömningar och kan ta in utan gymnasieexamen. Detta gäller bl.a den här yh-till lokförare också. För övrigt, så... Läs hela svaret
  • Joy 24 år

   Teknik program?

   Hej, jag ville veta vilken kurs som behövs för att kunna studera programmering i högskolan?

   Julia SYV: Hej!det finns många olika kurser och program där man på högskolan studerar programmering. Hitta den utbildningen på högskolenivå som du är intresserad av: www.studera.nu är... Läs hela svaret
  • Olle 19 år

   Spelar biologi 9 någon roll om man söker till folkhögskola?

   Så just nu går jag mitt fjärde och sista år på gymnaiset (Introduktions) och läser biologi 9. Jag börjar känna att det börjar bli jobbigt att läsa biologi. Då jag läser andra gymnaiseämnen, så min fråga spelar det någon roll fall man inte har biologi 9 och söker till en folkhögskola med...

   Anna SYV: Hejsan,när man söker till folkhögskolans allmän kurs, brukar de utbildningsansvariga på folkhögskolan titta på vad man har "med sig" och... Läs hela svaret
  • Lily 21 år

   Kan fastighetsförvaltare jobba som fastighetsmäklare?

   Hej igen! Jag läser nu till fastighetsförvaltare på yrkeshögskolan och jag undrar om jag kan jobba som fastighetsmäklare senare? Jag känner de som har läst på universitet i 2 år till fastighetsmäklare och senare jobbade de som fastighetsförvaltare. Går det tvärtom? Förresten kan man jobba som...

   Peter SYV: Hej Lily;i Sverige måste man få Registrering som Fastighetsmäklare (det är ett yrke som i Sverige är Reglerat och det är FMI som bestämmer). De kurser som man... Läs hela svaret
  • Lily 21 år

   Hur fungerar skolan i Frankrike?

   Hej! Jag skulle vilja studera utomlands i Frankrike. Jag undrar hur skolorna fungerar där? Yrkeshögskolan och universitet? Räcker det med mina svenska gymnasie betyg för att komma in på vissa program / utbildningar? Eller måste jag ha hög snitt värde på mina betyg, T.ex 19.00 för att komma in?...

   Anna SYV: Hej Lily,mitt förslag är att du lär dig så mycket franska du kan. Även om utbildning du ska läsa i Frankrike kanske har undervisningsspråk engelska, så är det ändå... Läs hela svaret
  • isabelle 18 år

   Läsa upp betygen?

   hej jag pluggar just nu gymnasium men jag kommer behöva läsa på komvux men jag saknar 200 poäng för att jag inte läser morderna språk. Så min fråga är behöver jag läsa språk 200 poäng eller kan jag ta vilken kurs som helst som ger 200 poäng? tacksam för snabbt svar

   Anna SYV: Hej Isabelle!om du går ut gymnasiet med ett studiebevis (i stället för examensbevis) - rekommenderar vi att du gör planering med SYV på komvux. Att ha betygen i moderna språk är - på komvux -... Läs hela svaret
  • Nur 23 år

   Vilka kurser är obligatoriska för gymnasieprogrammet ekonomi juridik?

   Hej! Jag har tidigare fått ett studiebevis och satser nu för att få mitt gymnasieexamen. Däremot undrar jag vilka kurser som var obligatoriska inom det programmet (dvs som man måste ha studerat). För naturprogrammet är det exempelvis obligatorisk att ha studerat somliga kurser inom kemi, fysik...

   Peter SYV: Hej, för gymnasieexamen från komvux måste du ha 2400poäng, av dem max 150p. får vara betygsatta med betyget F.Betyget i idrott och hälsa 1 får ej... Läs hela svaret
  • Elahe 40 år

   Vilken kurs i nuvarande system motsvarar Franska B i gamla systemet?

   Hej, Jag skulle vilja tenta upp mina gamla betyg och undrar vad några av dem motsvarar utifrån dagens benämning, tex. Franska B, Matematik A och Historia B. Om jag tentar upp dessa, kommer de att motsvara samma poängantal som när jag gick i gymnasiet, dvs. Franska B 130 p och de andra två 110...

   Peter SYV: Hej!Motsvarande kurser hittar du i Tabellen (för utbyteskomplettering). Historia B motsvarar en av de nya kurserna, vilken som av dem: his 2a eller his 2b-kultur. Kurser i... Läs hela svaret
  • Aza 41 år

   Val av utbildning som fristående kurser och paralellt läsning?

   Vad är skilnaden mellan antropologiprogrammet dvs socialantropologi och sociologi programmet? Min andra fråga är vilka är popularast när det gäller arbetsmarknad och vilka arbete kan man få efter avslutad utbildningen som sociolog och antropolog?! Är...

   Mikael SYV: Antagning.se kan anta till 45 hp per termin = 1,5 heltid = en heltidsutbildning + en halvtidsutbildning (samtidigt).Om innehåll i olika Högskoleprogram och vilka jobb man kan få... Läs hela svaret
  • Berken 18 år

   Vad är skillnaden mellan master och program i industriell ekonomi?

   Hej, Läser nu 3e året på gymnasiet och står snart inför det stora valet av program för högskolan. Det jag är osäker på är, vad är den största skillnaden mellan att läsa industriell ekonomi som ett program kontra...

   Mikael SYV: Hej,jag läser att du skriver "sedan tog master", men det är ju konkurrens om platser på masterprogrammet och bara för att man är behörig och söker betyder... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga