Malin 26 år
  Hej jag har en frågor jag skulle behöva få svar på.
  På gymnasiet läste jag ekonomi, därefter har jag läst ett tekniskt basår, sökte in till universitet nu i höst men kom inte in. Så nu måste jag läsa upp mina betyg så jag kan komma in nästa år.
  Då till min fråga:
  Jag har läst moderna språk 3 och fått 0,5 i meritpoäng. Men jag läste aldrig moderna språk 4, kan man göra det nu i efterhand och då få 1 helt meritpoäng att lägga in i mitt meritvärde? Om det skulle gå, skulle det då påverka de övriga poängen, eftersom det blir som en utökad kurs, då jag redan har över 2500 poäng.
  Tacksam för svar.

  Malin

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Malin!
  Ja, du kan genom prövning eller genom att läsa Moderna språk 4 och få betyg i slutet av en läst kurs få 1.0 i Merit. Dock räknas betyg i den kursen även i ditt jämförelsetal och på så sätt kan du få både ännu högre ökning eller mindre än 1.0 ökning av ditt meritvärde.

  Jämförelsetal + Meritpoäng = Meritvärde

  Som sagt, får du "bara E" i Moderna språk 4, kan du, beroende på vad du har för jämförelsetal nu kanske få bara 0.7 i ökning av ditt Meritvärde.
  Det är, alltså, fördelaktigt att ha så högt betyg som möjligt i Moderna språk 4.

  Max antal meritpoäng är 2,5 och det kan uppnås på olika sätt. Läs på http://www.gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng-meritkurser-omradeskurser

  I din fråga nämner du "utökade kurser" men i ditt fall när du KOMPLETTERAR efter det att du fått gymnasieexamen (dvs kommer att ha betyg i två olika dokument) är det inte en utökad kurs, men det spelar ingen roll just på den punkten att betyg i meritpoängskurserna räknas in i jämförelsetal, oavsett om det är utökade kurser eller ej.

  Däremot kommer du att prövas MED BETYGET I MODERNA SPRÅK 4 i BII (kompletteringsgruppen) och utan det betyget i BIex eller BI (icke-kompletteringsgruppen). I kompletteringsgruppen brukar det krävas lite högre betyg (inte alltid men oftast är det så) och det är därför ännu viktigare att försöka få så högt betyg som möjligt.

  Jag vill påminna dig om Högskoleprovet, som ger en extra chans att komma in på en högskoleutbildning. Vi samlade info om HP på http://www.fragasyv.se/dokument#Hoegskoleprovet

  Jag vill också tipsa om Yrkeshögskoleutbildningar, se hela utbudet på www.yhguiden.se som är något mindre kända än högskoleutbildningar och det tycker vi på Fråga SYV är synd för att YH ger störst chans till jobb direkt efter utbildningen.

  Bästa hälsningar och lycka till!
  ANNA
  • Malin Okej tack så jättemycket för det svaret!
  • Malin Då har jag bara en fråga till, under basåret läste jag matte 4, kan jag läsa upp matte 5 på Komvux och få meritpoäng i den kursen?
  • Anna Det är max 2,5 i Merit man kan få. Om Matte 4 krävs för behörighet till den högskoleutbildningen som du söker, så är det från matte 5 och matte specialisering som du kan få Meritpoäng. Betyget E räcker för att få Meritpoäng men det betyget räknas även in i jämförelsetal: på så sätt kan man höja ännu mer eller höja något mindre men höjning blir det alltid, om än kan bli liten liten. Bra att ta med dig dina betyg och gå prata med SYV på Komvux, då reder ni ut allt på en gång.

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga