Ellen 28 år

  Hej! Jag vill studera men har precis börjat min mammaledighet. Som jag förstår det har man inte rätt att studera på universitet/folkhögskola samtidigt som man är föräldraledig, dvs man kan inte få föräldrapenning samtidigt som studier. Eftersom min föräldrapenning är vår enda inkomst kan jag inte ge upp den just nu. Jag har tidigare jobbat som kock men är nu anställd på kontor. Jag har kommit på att mitt drömyrke är förskolekock och jag har börjat kolla hur jag skulle kunna bli det. Eftersom jag inte har en formell kockutbildning antar jag att jag borde läsa kostvetenskap. Jag saknar betyg i naturkunskap 2, och därför skulle jag behöva studera det på komvux först. Har ni något förslag på hur jag kan gå tillväga? Hur fungerar det med föräldraledighet och studier? tack så mycket!

  • Vägledare

   Det är väldigt få jobbannonser om jobbet som Kock på en förskola, men du kan ändå se ett exempel på den aktuella annonsen (24 juli 2020) på https://arbetsformedlingen.se/platsbanken/annonser/24111326 - vikariat i 12 månader på 75%. Arbetsgivaren efterfrågar både utbildning till Kock/storhushåll och tidigare erfarenhet av att ha jobbat sock kock.

   Och här - https://arbetsformedlingen.se/platsbanken/annonser/24139564 - exempel på en heltidstjänst som kock på en förskola. Erfarenhet och utbildning krävs + man måste kunna ta budgetansvar.

  • Anna Jag har nu pratat med de sakkunniga och fick svar att det i princip är möjligt att få föräldrapeng från FK och studiemedel från CSN samtidigt. Om man hinner och orkar både ta hand om barnet och bedriva studier, samtidigt, och uppfyller övriga villkor också. Nu är det också så att Fribelopps-gränsen är borttagen till slutet av året 2020, och då kan man ha hur mycket "övrig inkomst" som möjligt och ändå få studiemedel utan avdrag.
  • Jelena Du är varmt välkommen att söka en plats på vår hemsida skurupsfolkhogskola.se Kocklinjen med storköksprofil vänder sig särskilt till den typen av kök som förskola och skola. Vänligen, hälsar Skurups folkhögskola :)
  • Ellen Hej Anna! Har du mer information angående detta? Finns det mer att läsa gällande studier och föräldraledighet? Tack så mycket!
  • Anna Men kommer du att orka och hinna både ta hand om barnet och studera samtidigt? Om du kommer studera på mindre än halvtid, alltså mindre än 20 timmar per vecka, har du inte rätt till studiemedel och då läser du utan några pengar som studiestöd, och har föräldrapeng som din inkomst. Läser du på minst halvtid, ansök om studiemedel i så fall. "Faran" med att ta studiemedel är att du kommer behöva uppvisa godkända studieresultat (godkända betyg i kurserna) för att i annat fall kommer du få avslag på ansökan om studiemedel nästa gång du ansöker om studiemedel. Vad handläggare på försäkringskassan sa till oss (i telefon) är att du skrivit under på Heder och Samvete att din huvudsakliga uppgift är att du tar hand om barnet och då ska du också göra det annars är det - typ "bedrägligt" och kan bli negativa påföljder om FK upptäcker att någon annan tar hand om barnet när du studerar. Det är annars inte speciellt vanligt att vara föräldraledig och samtidigt bedriva formella studier. Däremot självstudier kan man alltid bedriva - läsa böcker eller lära sig saker genom att se instruktionsfilmer på YouTube, t.ex.
  • Anna

   Läs också Julias svar - nedan samt kommentarer till Julias svar.

  Läs alla kommentarer

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Ellen,
  man behöver inte läsa kostvetenskap på högskolenivå (och över huvudet taget någonting på högre nivå än gymnasiet) om man vill jobba som kock. Påbyggnadsutbildningar för kockar kan finnas på eftergymnasial nivå, t.ex inom yrkeshögskola. Se exempel på en yrkeshögskoleutbildning: yhguiden.se/utbildning/yrgo-hogre-yrkesutbildning-goteborg/koksmastare

  Utbildning till kock ligger i Sverige på gymnasial nivå: för ungdomar som kommer från grundskolan - på yrkesprogrammet på gymnasiet, som heter RL. För vuxna - kock-kurspaket eller så kan det hela ngt annat, men det är i alla fall på komvux och brukar vara i 42 veckor, på heltid, på gymnasial nivå - kan ingå inom Yrkesvux.
  Och det finns också några utbildningar inom folkhögskola som är relevanta för yrket kock. Folkhögskolornas hemsida (gemensam sida) heter www.folkhogskola.nu - så vitt jag förstår så går de utbildningar på heltid på plats, i bunden form, alltså man måste komma till skolan för att kunna läsa till kock. Någon kurs som ingår kanske skulle man kunna läsa på distans, men de många praktiska moment måste man lära sig och praktik som ingår i utbildningen måste också ske på plats, på en arbetsplats - i köket och brukar erbjudas endast på heltid = 40 timmar i veckan.

  I kock-utbildningen:
  det är en del teoretiska kurser men mest praktiska och praktik ingår också. De flesta kockar jobbar på restauranger, men du vill jobba på en förskola.
  Vår erfarenhet är att förskolorna organiserar matlagning på olika sätt: kan t.ex finnas central-kök från viket maten körs till förskolan och endast värms upp, vid behov, på förskolan, men på andra förskolor kan matlagning ske i förskolans lokaler. Så vitt jag vet är tjänster so kock på förskolan oftast deltidstjänster - vanligt med max 75% tjänstgöringsgrad (och då får man endast 75% av lönen också, så klart). Fördelar är att man jobbar på "kontorstider" och ej på kvällen och helger, som de flesta kockar gör, om man får anställning just på förskola. Men de som jobbar på stora centrala kök behöver jobba även på helgerna, pga äldreboende och sjukhus behöver servera man även på helgerna.

  Studier under föräldraledighet?
  När du ansökte om föräldrapenning, skrev du under på heder och samvete att du kommer spendera majoritet av din tid med att ta hand om barnet. 
  Frågan om du skulle kunna få studiemedel från CSN om du samtidigt får föräldrapenning, bör du ställa till CSN. Dock måste man studera på minst halvtid (alltså 20 timmar per vecka) för att ha rätt till halva studiemedel.
  Om det är praktiskt möjligt att på heltid ta hand om barnet + studera 20 timmar/vecka - är en fråga som vi på FRåGA SYV inte kan svara på.
  Frågan är: hur du ska hinna och orka ta hand om barnet och läsa på heltid på komvux samtidigt då studier till kock bedriver man som regel på heltid? Se om komvux i din kommun har Kock-utbildning i sitt utbud. Du kan ansöka om att få läsa kock-utbildningen och det är först om du kommer in som det blir en "konkret fråga" om hur du ska göra - tacka Ja eller Nej till erbjuden studieplats.

  Det jag kan rekommendera att du bedriver självstudier - några timmar i veckan, i mån av möjlighet, t.ex kan du repetera matte med hjälp av www.matteboken.se vilket kan bli till stor hjälp senare, när du studerar eller söker jobb.

  • Vägledare Du får gärna kika på den generella programplanen för utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet som ungdomar läser på gymnasiet: https://www.gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/RL/programplan/Programplan_RL.pdf - på gymnasiet läser dem i 3 år och det ingår många kurser som vuxna ej behöver läsa, som t.ex Idrott och hälsa 1, historia, religion, naturkunskap mm.
  • Anna

   "Vägledare" i kommentaren (ovan) skriver att "vuxna ej behöver läsa historia, religion, naturkunskap mm" och det är "sanning med modifikation". om du sedan innan inte har examensbevis eller slutbetyg från gymnasiet, kan du med fördel läsa mot Examensbevis från komvux (mot yrkesexamen: kock- och servering och även inkludera bagar- och konditor kurser). För examensbevis behöver du kurser som läses på heltid i 3 år (sex terminer). Men om du endast vill läsa matlagningskurser, då kan du klara det på 1 år, 2 terminer och i så fall behöver du inte läsa de allmänna ämnena, utan endast yrkesspecifika. Jag tror det blir svårt att hitta var man skulle kunna läsa till kock samtidigt som man tar hand om ett barn. Detta pga studier brukar vara på heltid och praktik ingår också på heltid, på plats + man ska även lägga tid på att komma till-från skolan och praktikplatsen.

  Frågor och svar

  • Raja 15 år

   Vill ej ta natur men vill bli tandhygienist??

   Hej jag går i nian och vill utbilda mig till tandhygienist men jag tänker ta vård och omsorg istället för natur då den är för svår och jag vet att jag inte kommer klara mig. Men jag läste att man måste ta naturvetenskapsprogrammet...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Carl-Johan 22 år

   Går det att byta lärosäte vid civilingenjörutbildning?

   Hej! Jag studerar just nu på Umeå universitet till civilingenjör i teknisk datavetenskap. Jag undrar om jag kan läsa mina två sista år (då jag läser min master) vid ett annat lärosäte,  exempelvis på kth. Är detta...

   Julia SYV: Hej Calle,den frågan måste du ställa till utbildningsansvariga på den utbildningen som du vill byta till. Första frågan är om ledig plats finns. Sedan, om ledig... Läs hela svaret
  • Jonathan 21 år

   CSN vad som krävs och A betyg om man kan läsa om?

   Hej, Kan man läsa en kurs man har läst på gymnasiet och har fått A på igen på kumvux? Och där med få CSN tillhörande den nya studietiden? Samma sak om man läser en kurs man har t.ex. B i på kumvux och får ett lägre betyg...

   Julia SYV: Hej Jonathan!Om man har flera betyg i samma kurs, är det det Högre betyget som gäller (även om man fick lägre betyg senare än man fick högre betyg).ang.Studiemedel: beslut... Läs hela svaret
  • Phuranai 24 år

   Behörighet för Foundation year med svensk betyg?

   Så Foundation Year (Pre-Bachelor Preperation Program) programmet som finns nu i Lund Universitet (som styrs av ONCAMPUS LUND) och jag klarat gymnasiet fast inte tillräckligt poäng för det... så frågan är, hur många gymnasiet poäng eller vilken...

   Julia SYV: Hej!På lu.se/admissions/bachelors-and-masters-studies/preparation-programmes/pre-bachelors-preparation-programme läser man bland annat följande:Entry requirementsIn order to be eligible for... Läs hela svaret
  • Fatima 21 år

   hp till juristprogrammet?

   Hej! Jag har tänkt på att söka in till Juristprogrammet men har fortfarande inte klart för mig hur det här med betygen och högskoleprovet fungerar. Jag går just nu andra året på gymnasiet och har redan flera betyg som kommer dra ner mitt meritvärde vilket kan göra det svårt att komma in på...

   Julia SYV: Hej Fatima!Om man har resultat från högskoleprovet, prövas man av Antagning.se i HP-urvalet (oberoende av vilka betyg man har, men man måste fortfarande vara Behörig sökande; högskoleprovet... Läs hela svaret
  • Åsa 48 år

   Vad krävs för utökad behörighet i psykologi, ämneslärare gymnasiet?

   Poänggränsen för att bli behörig att undervisa på gymnasiet är 90 hp om jag har det som utökad behörighet. Jag har en kollega som ska ansöka om utökad behörighet i juridik och har fått till svar att det räcker med 90 hp,...

   Julia SYV: Hej Åsa!Det är skolverket som utfärdar lärarlegitimationer, närmare bestämt avdelning för lärarlegitimationer inom skolverket, så det... Läs hela svaret
  • alva 18 år

   Utlandsresor, varifrån ska jag börja?

   Hej! Jag har funderingar kring utlandsresor. Den senaste tiden har tänkt mycket på att plugga utomlands, men jag vet att det inte är enkelt.

   Min ena tanke är att plugga i Canada. Jag är inte riktigt säkert på vad jag vill studera till, men...

   Anna SYV: Hej Alva!Du kan börja med att tänka på följande: Ska du studera i ett land utanför EU måste du ha ett visum. Kontakta landets ambassad för frågor om kostnad och... Läs hela svaret
  • Emil 15 år

   El och energi eller teknik?

   Hejsan! Har lite svårt att klura ut vad jag vill jobba med när jag blir stor. Men jag är bra med datorer och tycker det är roligt, så nånting med datorer vore roligt. Då kommer problemet, jag vet inte om jag ska välja El och energi (dator och kommunikationsteknik) eller Teknik...

   Anna SYV: Hej Emil!Matten och även fysiken och kemi som också är obligatoriska ämnen på TE är rätt "tuffa" om man inte är bra kompis med de ämnena. Du kan t.ex kika på... Läs hela svaret
  • Anna 41 år

   Vad krävs för att bli SFI-lärare som socionom?

   Hej! Jag är utbildad socionom sedan jan 2007. Jag har under mitt arbetsliv arbetat med människor med utländsk härkomst och dom sista 8 åren med ensamkommande barn. Jag valde mellan att bli socionom eller lärare nu är jag så himla sugen på att...

   Mikael SYV: Hej Anna!det vi vet om yrket SFI-lärare inkl.vilken utbildning som krävs, berättar vi om i presentationen på framtid.se/yrke/sfi-lärareOm jag förstår din situation... Läs hela svaret
  • Elin 50 år

   Karriärmöjligheter för tandsköterska?

   Hejsan! kan ni besvara frågan om vad en utbildad tandsköterska kan jobba med, förutom det uppenbara, alltså förutom att jobba som just tandsköterska? Mvh Elin I.

   SYV-besökare Syv: Hej Elin!Jag har fått en liknande fråga förut och kan svaret, för att jag kontaktade flera sakkunniga och tog fram ett - förhoppningsvis - bra svar på den frågan du ställer.... Läs hela svaret
  • Nathan 18 år

   Meritpoäng för Engelska 7 i komvux?

   Hej, jag undrar om jag skulle kunna läsa Engelska 7 i komvux eftersom jag valt Naturkunskap 2 nu i trean och anser att den är viktig eftersom jag blir behörig till utbildningar jag vill gå på. Får man extra meriten alltså 1 poäng om man läser det på komvux eller tas den extra poängen bort?

   Mikael SYV: Hej Nathan!Om du läser en kurs som kan räknas in, t.ex Eng7, efter gymnasiet, på komvux och får godkänt betyg i den kursen, kommer du fortsättningsvis även prövas i BII,... Läs hela svaret
  • Petra 20 år

   Var kan man göra prövning på dari 3 i Stockholm?

   Hej, jag ska göra prövning på dari 3 som modernaspråk och jag fick veta att I Göteborg finns en sånt möjlighet. Men finns någons i Stockholm som man kan göra prövning på dari? Om inte, varför finns det bara i Göteborg? Kan...

   Mikael SYV: Hej Petra,Skolverket svarar att prövningar får och bör erbjudas om det finns pågående undervisning i den kursen som prövningen gäller. Om det inte finns... Läs hela svaret
  • My 21 år

   Polis och juridik-utbildning - samtidigt?

   Hej! Jag vill bli polis och läsa juridikutbildningen. Det jag undrar är om det finns något bra sätt att förkorta studietiden, och slå ihop utbildningarna på något sätt. Eftersom juridik tar 4 år och polis 2,5 år, så blir det 6,5 år studier, vilket blir väldigt lång tid och väldigt mycket...

   Mikael SYV: Hej My!om du med "juridik-utbildningen" menar juristprogrammet, så är det på 4.5 år - se exempel: Juristprogrammet på GU.Som svar på din fråga, så känner jag... Läs hela svaret
  • Emelie 25 år

   Två gymnasieexamen, hur räknar jag ut meritpoäng?

   Hej! Jag är intresserad av att läsa kriminologi. Jag har en gymnasieexamen från samhällsvetenskapsprogrammet och läste senare även undersköterskeutbildning på gymnasienivå och har goda betyg från den. Räknar jag endast poängen...

   Anna SYV: Hej Emelie!Det är 2 helt olika situationer: om du har även yrkesexamen (alltså examensbevis som undersköterska) eller om du endast har ett examensbevis, från SA + läste... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga