Peggy 20 år
  Hej!
  Jag har varit i Sverige nästan 1 år och jag går i språkintroduktionsprogrammet.
  I ett år jag gick från A till C nivå och nu är jag 18.5 år.
  Efter det jag ska gå till komvux för att studera vidare.
  Jag vill bli tandläkare i framtiden.
  Jag hade några frågor...
  1.I komvux kan jag göra alla kurser som jag behöver i cirka 1.5 år och sen gå på universitet?
  Om nej, i hur många år jag kan?
  2.mina betyg är vanligtvis A eller B, tror du att jag kan bli behörig till denna programmet på universitet?
  Jag tror det ska aldrig bli det...
  3. Jag hörde att tandläkar programmet behöver 20 eller mer poäng och det beror på vilken stad vill do studera i, jag vill veta vilka städer mellan Stockholm,Lund, Uppsala och Umeå behöver minder poäng?
  Jag blir så glad om du hjälper mig. jag är så förvirrad... :(♡

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Peggy!
  Om du har varit i Sverige under så kort tid som nästan ett år och redan skriver så bra på svenska, då är du jätteduktig! Fortsätt lära dig svenska och gör också ditt bästa i alla andra ämnen du läser!

  Du vill i framtiden bli Tandläkare. Glöm bara inte att det finns även flera tandvårdsyrken som till exempel Tandtekniker, Tandhygienist och Tandsköterska, som alla kräver lägre/kortare utbildning är utbildning till Tandläkare.

  Hur lång tid det skulle ta för just dig att uppnå behörighet till tandläkarprogrammet och om du sedan även kommer in på tandläkarutbildningen, kan inte vi här på Fråga SYV svara om. Det beror på vilka betyg och kunskaper du redan har och hur snabbt du lär dig svenska. Det kan ta några år och till och med ganska många år innan du blir behörig till tandläkarprogrammet och komma in är rätt så svårt. Det är en populär utbildning med många sökande som söker med mycket höga betyg.

  Inom Svenska behöver du, som lägst, uppnå godkänt betyg i tredje gymnasiekurs i svenska eller SAS, svenska som andraspråk, som heter SAS 3. Efter det att du blir godkänd i svenska från grundskolan, är det ännu tre kurser: SAS1, 2 och sedan 3 som du måste läsa och få godkända betyg i.

  Inom Engelska behöver du få godkänt betyg i Engelska 6 (som är andra kurs på gymnasienivå).

  Särskild behörighet till tandläkarprogrammet är godkända betyg i gymnasiala kurser: Fysik 2, Kemi 2, Biologi 2 och Matematik 4. Innehåll i kursen Matematik 4 kan du se på matteboken.se/lektioner/matte-4

  Jag vet inte vilka betyg du har med dig från ett annat land. Att ha KUNSKAPER är dock ännu viktigare än att ha betygen med sig för att i fall man har kunskaper kan man genom tester visa att man kan tillräckligt mycket och få betyg på sina kunskaper.

  Angående konkurrens till tandläkarutbildningar
  Var tandläkarprogrammet ges (på vilka universitet) i Sverige kan ändras tills det blir dags för dig att söka. Nästan på alla universitet krävs idag mycket höga betyg eller mycket högt resultat på högskoleprovet, för att kunna komma in på tandläkarprogrammet.

  Det kan, dock, finnas alternativa sätt att komma in: till exempel
  ki.se/utbildning/alternativt-urval - se info om Alternativt Urval till läkar- och tandläkarprogrammen på Karolinska Institutet i Stockholm (info om alternativt urval till tandläkarprogrammet TAPIL finns längre ner på hemsidan, länk ovan). I vilket fall, måste man vara BEHÖRIG och det gäller både Grundläggande och Särskild behörighet. Men genom Alternativt urval kan man komma in med lite lägre betyg och lite lägre resultat på högskoleprovet.
  Till vilka utbildningar alternativt urval kommer finnas när det blir dags för dig att söka - går inte säga på förhand. Varje lärosäte i Sverige bestämmer självt, inför varje antagningsomgång, om de ska införa AU, alternativt urval, eller inte och i så fall till vilka av sina utbildningar.

  Hur höga betyg krävs annars, om man bortser från alternativt urval (AU)?
  Det går inte att säga på förhand. Antal utbildningsplatser ställs mot sökande med deras meriter och man kan först i efterhand se hur höga meriter som gav plats. Antagningsstatistik för föregående antagningsomgångar ger en viss "fingervisning" men antagningsgränserna kan gå upp och ner; så helst ska man ha så höga betyg som möjligt och även högt resultat från högskoleprovet.

  Hoppas mitt svar blir till hjälp!
  Lycka till i dina studier!

  • Peggy Tack så jätte mycket Julia! Är SAS och Engelska 6 kurser i komvux? Förlått, jag vet inte riktig hur komvux fungerar
  • Julia Var god läs information på https://www.framtid.se/studier/komvux
  • Julia Läs också hela mitt svar, ovan.
  • Julia Jag råder dig i första hand satsa på svenska språket, alltså lära dig så mycket svenska du kan så snabbt du kan. Detta för att du då sedan lättare lär dig andra ämnen, eftersom svenska är undervisningsspråk: lärare på gymnasiet och på komvux förklarar på svenska och läroböcker och tester/prov är också på svenska.
  • Peggy Jaha!tackar, och vad är skillnaden mellan folkhögskola och komvux?
  • Julia

   Om olika svenska studieformer - var god se framtid.se/studier Det tar lång tid att förklara alla de olika skillnader. Jag ska dock ge ett kort svar, men läs mer på framtid.se/studier Kort svar: Komvux & Folkhögskola... Komvux = kommunal vuxenutbildning (här läser vuxna samma kurser som ungdomar läser på grund- och gymnasieskolorna och man får Betyg i varje kurs). .... Folkhögskola: har många olika utbildningar, men bland annan finns ALLMÄNNA KURSER där man på 3 år på heltid kan uppnå OMDÖME OM GRUNDLÄGGANDE BEHÖRIGHET men om man har goda förkunskaper, kan man uppnå det på kortare tid än 3 år, men kortast möjliga tid är 1 läsår. Man får inte betyg på en folkhögskola; man får Omdöme. Högsta omdöme är 4.0 och med omdöme söker man till högskoleutbidlningar i BF-urvalsgruppen.

  • Peggy Tack så jätte mycket för dina svar! Hjälpte mycket tack tack tack ^-^♡♡
  • Peggy Och ursäkta, vad är kortast möjliga tid i komvux?
  • Julia De kortaste gymnasiala kurser är på 50 poäng, som man läser på 2,5 veckor på heltid; så om man endast läser en sådan liten kurs och läser den på heltid, då blir komvuxutbilding på endast 2,5 veckor.
  • Peggy

   Och hur många behöver man för att komma in på tandläkarprogrammet?

   Jag menar om jag vill läsa i komvux heltid för det

  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga