V 20 år
  Hej,
  Jag påbörjade mina gymnasiestudier i en annan kommun och fortsatte att gå där även fast mina föräldrar flyttade till en annan kommun. Jag går nu i 2an och vill så hemskt gärna flytta hem då jag inte trivs längre, känner mig fruktansvärt ensam och bara vill flytta hem. Jag flytta hem nu och har pratat med syven på min skola och han har pratat med syven på den skola jag ska byta till och dem har plats på ekonomiprogrammet som jag går och den inriktningen jag går, men syven har mailat följande:

  Hej U
  Jag har överlämnat information och ärendet till beslutande rektor, A. Det är klart att hen kan komma tillbaka till kommunen men det hen främst tittar på är huruvida hen ska gå tvåan eller trean nästa läsår. Hen ska meddela mig så snart hen vet besked.

  Betyder detta att jag måste gå klart 2an där jag går nu trots att jag mår jättedåligt i den stad jag går i nu? Eller gå om 2an nästa läsår?

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan,
  eftersom gymnasiet är en frivillig skolform och skolplikten, hur som helst, upphör för dig när du fyller 18 år, så är det tyvärr inte så att du har automatisk rätt att hoppa in i en pågående utbildning.

  Varför det ofta finns många "problem" med att byta gymnasieskola mitt i läsåret?
  För det första, så kanske inte alla kurser är exakt samma: som du läser nu och som finns på den skolan dit du vill byta och hur ska du hoppa in i en kurs som andra elever gick från aug 2019 (och nu är det febr 2020) och ha en chans att uppnå godkänt betyg i den kursen? Men även om alla kurser är exakt samma, så är Upplägg - t.ex i vilken ordning kapitlerna läses eller vilka delprov som eleverna gör och när - troligtvis inte exakt identiska; sedan ska ju "någon" sätta betyg i slutet av kurserna - och när du gick halva kursen på en skola men en lärare och andra halvan av kursen på en annan skola men en annan lärare - så hur ska du få betyget? Lärarna på den nya skolan måste då be om alla uppgifter om vad du har gjort i varje kurs - från dina "gamla lärare" och det är jättemycket extraarbete för lärarna... Rektor skulle i och för sig "beordra" lärarna att göra det, men allt som oftast görs inte det - då det anses "kosta mer än det smakar" om du förstår vad jag menar; skolorna har ansträngd ekonomi och behöriga lärare är bristvara... tycker läraren att hen fick för många uppgifter "helt plötsligt" och hen är behörig, så hittar hen lätt jobb på en annan skola (och med högre lön, dessutom...) och skolorna har inte råd att förlora behöriga lärare. Hur skulle du om du var rektor på skolan, göra i detta fallet?

  Fördelar med "omgång"
  Om du skulle få möjlighet att gå år 2 nästa år på den skolan där du vill gå - så är det en jättefördel för dig! Du kan repetera kurserna och få högre betyg. Du blir också mognare med med livserfarenhet när du slutar på gymnasiet. Sådan möjlighet att gå om ett år på gymnasiet får eleverna allt mer sällan nu för tiden, pga ekonomiska förutsättningar.
  Om du har godkända betyg från år1 och den nya skolan tar in dig till hösten in i år 2 - så skulle jag Tacka JA!!!! direkt. under resten av det här året kan du, om du orkar, fortsätta kämpa med skolan och i fall du får godkända betyg på din nuvarande skola, kan du kanske börja i år3 hösten 2020...

  Jobb eller praktik under resten av det här läsåret?
  Har du möjlighet att få jobb eller praktikplats nu, under våren - är det också en möjlighet: att skaffa sig arbetslivserfarenhet; och du börjar i så fall i år2 till hösten.

  Ansök via gymnasieantag!
  Lägg in ansökan via gymnasieantagningen! - är det bästa rådet jag kan ge (det finns endast fördelar för dig om du gör det!).
  Det skadar inte alls att du lägger in en ANSÖKAN till den skolan där du vill läsa - via gymnasieantagningen; du konkurrerar i så fall med dina grundskolebetyg, på nytt. Detta "krockar" inte på ngt sätt med dina nuvarande studier eller möjlighet att hoppa in i år2 eller 3... Genom att ansöka via gymnasieantagningen (under val- eller omval) och om du då kommer in, kan inte den nya skolan sedan säga: "Nej, omständigheterna ändrades; rektorn har slutat och en ny kommer inom ett par månader.. så får vi se sen... vi kan tyvärr inte ta in i varken sig år2 eller 3", - sådant kan tyvärr hända; och för att försäkra dig om att du ska få gå på den nya skolan, skulle jag absolut lagt in ansökan via gymn.antagningen.

  Förra året (jag känner till det fallet) sökte en elev till år1 på en gymnasieskola i Stockholm (också hen sökte till ekonomiprogrammet) och hen blev antagen till år1, men sedan kunde hen på skolan uppvisa godkända betygen från år 1 och 2 som hen läste i en annan kommun, så blev hen uppflyttad till år3 och tog studenten i juni förra året... Den skolan hen velat gå på i Stockholm skulle annars ej ta in i år3 på EK, för de hade igentligen inga lediga platser och även en "kö" av de som velat hoppa in...

  Sammanfattning
  Lägg in ansökan via gymnasieantagningen till år1 på EK på den skolan där du önskar läsa (eller ett annat program, men då får du gå om från år1, om du blir antagen).
  Att du kommer bli antagen nu, i februari - in i år2 i en pågående utbildning på en skola i en annan kommun är mycket osannolikt (men har du mycket tur, så kanske...! men sedan kan det bli jobbigt för dig att hoppa in i en pågående utbldning).
  Testa "skugga" - gå en dag på den nya skolan (som elever i år9 brukar göra).

  Och du kan också kika på alternativet att söka till Korr-on-line /distansstudier/.

  • V Hej igen, Jag har ännu inte fyllt 18 och kommer inte hinna göra det denna termin. Jag läser 2 kurser nu som dem läser i 3an, en som dem läser i 1an och har avslutat en kurs som dem läser i 3an. På den skolan jag går i nu brukar dem lösa med att man får läsa dem kurserna som krockar med den klass som läser det nu. Nu när du vet att jag inte är 18, finns det på något sätt jag jag kan få byta då? Det beror ju trots allt på en flytt och jag är folkbokförd i den kommunen där skolan jag vill byta till är och går just nu i en annan kommun.
  • Julia

   Det där med 18 år och skolplikt - eleven har uppfyllt skolpliken när hen blev Behörig till gymnasiet; och om hen ej blev behörig till gymnasiet, är ändå ej skolpliktig när hen fyllde 18 år... så i ditt fall spelar det där med 18 år ingen roll i detta fallet; däremot om du fyller 18 under hösten 2020, kan du söka till folkhögskolans Allmänna kurser till HT20.
   När du är under 18 år bestämmer vårdnadshavare var du bor; när du fyllt 18 år bestämmer du själv var du bor. Du/ni kan testa följande: om dina vårdnadshavare bestämmer att du från imorgon ska bo hos dem, då flyttar du dit; om det är då för långt att pendla till din nuvarande skola, blir du "hemmasittare" (som ej går i skolan och inte är inskriven på AF) - då har din "hemkommun" ansvar för dig; heter KAA - kommunens aktivitetsAnsvar. Det funkar olika bra i olika kommuner - beror mycket på vem KAA-ansvarig är.

  • Julia

   Du eller ngn annan elev har tyvärr inte ngn automatisk rätt att byta gymnasieskola. Det är många elever som läser i andra kommuner än deras folkbokföringskommun. Det som kan hjälpa är om kuratorn skriver utlåtande att du pga hur du mår, skulle behöva flytta till föräldrahemmet... så gå prata med kuratorn och be honom/henne skriva utlåtande om det. Sedan visar du det utlåtande hos utbildningsförvaltningen i din folkbokföringskommun och vi hoppas det hjälper.
   Som sagt, tyvärr ingen automatisk rätt att byta gymnasieskola mitt i läsåret. :(

  Frågor och svar

  • Mohammad Mamoon 16 år

   Hur kommer jag in i gymnasiet ?

   Hej ! Jag heter Mamoon Omar. Jag vill komma in på gymnaiset men jag vet inte riktigt hur jag ska göra. Jag blev tipsat av en vän att kolla er sida. Jag är född 2006 och är 16 år gammal. Jag gick på Sofielundsskolan i Malmö, Jag läste mitt sista läsår i nian i cirka 3 månader och var glad...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Stoffe 20 år

   Läkarprogrammet efter samhäll?

   Hej Jag har tog studenten redan förra året och har bestämt mig att ta en paus från plugg några år. Jag gick samhällsvetenskap programmet inriktning beteende. Jag läste bara matte 1b och 2b för jag var rätt säker på vad jag ville...

   Julia SYV: Hej Stoffe,naturvetenskapliga basår på olika lärosäten i Sverige kan kräva lite olika förkunskaper, t.ex räcker det med matte 2 för särskild behörighet till... Läs hela svaret
  • A 24 år

   Måste man komplettera sin utländska utbildning för erhållande av jobb?

   En vän till mig har bort i Sverige i tre år och studerar grundskolesvenska. Hon kommer från Belarus och studerade på yrkesgymnasiet i tre år samt universitetet i 4 år. Hennes specialitet är kemiskt ingenjörskap. Hon har jobbat som...

   Julia SYV: Hej A!jag undrar om din vän fick sin utländska utbildningen bedömd av UHR, universitets- och högskolerådet? om inte - se information på... Läs hela svaret
  • Alva 20 år

   hur utbildar man sig till polisfotograf?

   Jag undrar hur man bär sig åt för att bli en utbildad polisfotograf. Har läst på flertalet hemsidor att det sker internt men inte hur man skall gå tillväga. Dvs. Var man söker, vad man behöver för att ta sig in, vad man får lära sig under utbildningen m.m.

   Julia SYV: Hej Alva,det vi vet om yrket Polisfotograf berättar vi om i presentationen av yrket: Framtid.se/yrke/polisfotograf och vad gäller bli utbildad, då gäller det först att bli anställd... Läs hela svaret
  • Jennifer 19 år

   Hur blir jag djursskötare?

   Hej! jag gick linjen vård och omsorg i 3 år och är nu färdig utbildad undersköterska, jag är och har alltid varit intresserad av djur men kände att natur linjen va för svår för mig, men nu är jag mer än redo och vill plugga till djurskötare, men jag har absolut ingen aning om hur jag gör, vad...

   Anna SYV: Hej Jennifer!för att kunna svara vilken utbildning du behöver skaffa dig, behöver jag veta exakt vilket yrke du vill utbilda dig till - är det Djurvårdare/djurskötare och i så fall inom... Läs hela svaret
  • Hajir 20 år

   Byta utbildning?

   Hej! Jag ska byta högskola samt utbildning till hösten. Vad måste jag göra?

   Anna SYV: Hej Hajir!Din fråga är kort och innehåller alldeles för lite information. Den lyder: " Jag ska byta högskola samt utbildning till hösten. Vad måste jag göra?". Eftersom du skriver... Läs hela svaret
  • Julia 22 år

   Kan jag få stöd för att komma tillbaka efter ett studieuppehåll?

   Hej! Jag har varit tvungen att ta studieuppehåll då jag inte klarade av en spärrtenta. Under uppehållet fick jag en ADHD diagnos. Jag har försökt komma tillbaka genom att skriva omtenta men har inte lyckats.

   Jag undrar om det finns något stöd...

   Anna SYV: Hej Julia,du har rätt: under sommaren brukar det ta lång tid att få svar från lärosätena pga semestrar. Se om du kan komma i kontakt med kuratorn på ditt... Läs hela svaret
  • Maja 16 år

   Hur stor sannolikhet är det att jag kommer in som reserv?

   Hej! Jag hamnade på reservlistan till mitt förstahandsval i gymnasieantagningen. Jag hade 277.5 i merit och lägsta var 287.5 och jag hamnade på reservplats nummer 6. Linjen har 160 platser, men är stans "trendigaste skola" om man kan säga så. Det är även natur på den mest prestigefyllda skolan...

   Mikael SYV: Hej Maja! Håll hoppet uppe men ställ dig samtidigt in på att du kanske kommer att börja på den skolan där du nu är antagen. Att komma in från reserv kan man... Läs hela svaret
  • Alex 16 år

   Hur ställer jag mig på reservplats?

   Hej! Jag kom inte in på mitt förstahandsval, men jag är helt behörig till det. Hur gör jag för att komma på reservplats innan det är försent? Behöver jag även säga "ja" till den plats som jag inte vill ha?

   Anna SYV: Hej Alex,olika gymnasieantagningskanslier (i olika delar av Sverige) kan göra på lite olika sätt. Oftast ställs behöriga elever automatiskt i reservkön till sina högre prioriterade... Läs hela svaret
  • Leo 16 år

   Kom inte in på förstahandsval och vill inte gå på dem under?

   Så jag var rätt säker på att jag skulle komma in på första valt som var teknikprogrammet, men det gjorde jag inte det blev 272.5 i gräns och jag har 270, så nu kommer jag inte gå på teknikprogrammet men vill ju göra det så undrar om detta går och lösa hade ju kommit in på de flesta andra teknik...

   Anna SYV: Hej Leo,om du är behörig sökande, så borde du få en RESERVplats (köplats på reservlistan), fick du den? Det var ju synd att du inte sökte Teknikprogrammet... Läs hela svaret
  • V 16 år

   Hur stor chans är det att jag kommer in på det programmet jag vill gå?

   Vill så gärna komma in på mitt första hands val, och jag ångrar mig helt och hållet om vilken ordning jag valt dem andra valen då jag egentligen inte ville gå på dem, utan jag la bara till dem ifall. Men är reserv nr 6 till teater...

   SYV-besökare Syv: Hej V!Jag vill "spinna vidare" på Annas förslag (se svar från SYV Anna) om att utöva (syssla med) teater på fritiden. Det kan du göra även... Läs hela svaret
  • I 23 år

   Vilken skola ska jag välja?

   Hej! Jag har nyligen blivit antagen till utbildningen Redovisningsekonom på två olika skolor och vet nu inte vilken av skolorna jag ska välja. Skolorna jag har blivit antagna till är TUC och Stockholm School of Business. Utbildningen via TUC är på 430 yh -...

   Julia SYV: Hej I!Vad jag kan se erbjuder Stockholm School of Business yrkeshögskoleutbildningar till Redovisningskonsult.TUC erbjuder yh-utbildningar till Redovisningsekonom. En yrkeshögskoleutbildning som är 20yh... Läs hela svaret
  • Linn 21 år

   Lärare åk 4-6 eller f-3?

   Hej! Till hösten så har jag sökt till universitet. Efter mycket om och men så valde jag att ha grundlärare åk 4-6 som förstahandsval och grundlärare f-3 som andrahandsval. Jag har princip alltid vetat att jag vill jobba med barn på något...

   Anna SYV: Hej Linn!det finns många olika läraryrken. F-3 lärare jobbar med barn från förskoleklass och t o m år3 i grundskolan (men ibland kan man även få behörighet att undervisa i något... Läs hela svaret
  • Hanna 18 år

   Gymnasiearbete om person?

   Hej! Kan man skriva sitt gymnaisearbete om en känd person och utifrån egna reflektioner skriva om hur den t.ex. förändrade världen?

   Julia SYV: Hej Hanna,ställ den frågan till din handledare för gymnasiearbete. Eleven väljer temat och frågeställningar inom kursen GA, gymnasiearbete, 100poäng, i samråd med sin handledare. Eleven... Läs hela svaret
  • Marie 61 år

   särskild behörighet matematik?

   Hej! Jag tänker söka till en högskoleutbildning som kräver ma3 i den särskilda behörigheten. Just nu är jag elev på TE vid ungdomsgymnasiet. Vad händer om jag får ett godkänt betyg i ma3 men betyget F i ma1 och ma2?

   Julia SYV: Hej Marie,utan godkänt betyg i matematik 1 (1a eller 1b eller 1c) går inte att få ut examensbevis från gymnasiet eller från komvux och då kommer du sakna grundläggande behörighet... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga