Feriel 49 år

  Hej Sonen går i 9:an och kämpar för att få behålla ett E i franska. Han vill läsa ekonomi på gymnasiet. Som jag ser det verkar det som man läser moderna språk även då? Måste man det? Kan han byta till ett annat modernt språk där han kan börja om från början även om jag har förstått att det blir mer merit att fortsätta med det moderna språk man läst tidigare? Han har för många luckor och kämpar för fullt och känns för svårt.

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej!
  En kurs i ämnet Moderna språk är obligatorisk på ekonomiprogrammet på gymnasiet. Det kan man se i programplanen för EK. I stället för moderna språk kan modersmål/hemspråk läsas men ändast om eleven har ett annat modersmål än svenska.
  Man behöver inte fortsätta med samma språk som man läste på grundskolan, utan kan t.ex välja läsa Tyska 1 eller Spanska 1.
  Om eleven kämpar med franska på grundskolan, så kanske Spanska 1 är rätt val på gymnasiet, nybörjarkurs i spanska. Franska och spanska tillhör samma språkgrupp och mycket inom de 2 språken är likt... så, om man tidigare läst franska, bör det vara lättare att börja läsa spanska, än t.ex tyska.
  En kurs mod.språk på EK brukar läsas under årskurs 1 men kan ibland förläggas senare, t.ex under årskurs 2.

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga