Emil

  Hej, jag har läst samhällsprogrammet på gymnasiet, men fick F i matte 2 b. Kan jag nu på komvux läsa matte 2 a istället (eller göra en prövning i matte 2 a), även om det egentligen ingår matte 2 b i programmet? Matte 2 a räcker för att komma in i det högskoleprogrammet jag tänker välja.

  • Anna : Fick du Examensbevis eller studiebevis när du avslutade dina gymnasiestudier?
  • Emil : Examensbevis
  • Anna : I så fall kan du gott läsa matte 2a eller göra prövning i 2a. Om komvux i din kommun inte erbjuder undervisning i matte 2a, läs i så fall 2b men sedan kan du göra prövning i matte 2a i så fall. Kurserna är inte så olika, utan det är nästan samma kurs. Matte 2a är lite enklare/lättare än 2b.
  • Emil : Tack för svar! Då kan jag höja mitt jämförelsetal genom prövning i en kurs som inte ingår i mitt examensbevis ( det ingår ju matte 2 b och inte matte 2 a)? Alltså F i matte 2 b försvinner och istället räknas matte 2 a från komvux in?
  • Julia : Betyget i matte 2b kommer inte "försvinna". Det står fortfarande i ditt examensbevis. Inget i Examensbeviset kan ändras, och om du söker till utbildning där matte 2 ej krävs, t.ex juristprogrammet, då kommer du i BI, direktgruppen, prövas med det meritvärde som räknas ut endast på de betygen som ingår i ditt examensbevis, där F i matte 2b räknas in. Och om du då även har godkänt betyg i matte 2a, eller 2c, då kommer du samtidigt prövas med det högre meritvärde i BII, kompletteringsgruppen.
  Läs alla kommentarer

  1 Svar

  Anna SYV på FrågaSYV

  Hej Emil,
  till högskolestudier måste du både ha Särskild behörighet (och här räcker det med matte 2a) men du måste även ha Grundläggande behörighet. Om du har examensbevis från gymnasiet eller från komvux, då kan du läsa matte 2a. Om du har studiebevis och måste därför ta ut Examensbevis från komvux, så kan det hända att du måste ha betyget i matte 2b in i det examensbeviset. Du kan ta in F i matte 2b in i ditt examensbevis, men det sänker ditt jämförelsetal ganska mycket och med det även sänker ditt meritvärde. 
  Svara på min fråga om du har examensbevis eller studiebevis? Du kan också samråda med SYV på komvux.

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga