Tea
  Hej!
  Jag går i åk3 på gymnasiet och funderar på vad jag ska studera.
  Jag har inte godkänt betyg i matte 2b.
  Jag funderar kanske att bli psykolog.
  Igår fick jag en katalog från Luleå tekniska universitet, och det står för behörighet: Grundläggande behörighet + Matematik 1a/1b/1c, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 (områdesbehörighet A5).
  Eller:
  Matematik A, Samhällskunskap A (områdesbehörighet 5).

  Men, på Saco:s webbsida har jag hittat följande behörighet: Grundläggande behörighet + Matematik B, Samhällskunskap A. Eller: Matematik 2a / 2b / 2c, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2.

  Så min fråga är behöver man matte 2 för att bli psykolog och vad betyder områdesbehörighet 5?

  1 Svar

  Julia SYV på FrågaSYV

  Hej Tea,
  jag kan inte se att psykologprogrammet skulle ges på Luleå universitet. Om de ska starta en ny utbildning, som idag ännu inte finns - ? - du får kontakta dem och fråga.
  Annars så finns en lista på lärosäten där psykologprogrammet brukar ges: se studera.nu/psykolog

  Angående behörighet till psykologprogrammet, vad gäller matematik. Så vitt jag vet så krävs det godkänt betyg i matematik 2. Man kan ha godkänt betyg i matte 2a eller 2b eller 2c. Det är lite lättare att få godkänt betyg i matte 2a, än i 2b. Så, kanske ska du satsa på att försöka få godkänt betyg i matte 2a, är mitt tips!
  Att matte 2 inte skulle krävas inför psykologprogrammet i Sverige - har inte jag hört talas om.

  Ang.Områdesbehörigheter... så är det rätt så krångligt. Högskoleutibldningar är indelade i områden och till de olika områden krävs olika Särskild behörighet. Finns dock många undantag och andra "konstigheter" i det systemet. Det är mycket lättare att bara försöka få reda på vad Särskild behörighet till just den här högskoleutbildnigen är, det är i alla fall vad jag tycker. T.ex så består särskild behörighet inför psykologprogrammet av: godkända betyg i följande gymnasiala kurser Matematik 2a / 2b / 2c, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2.
  Men om du vill kan du läsa information om områdesbehörigheter t.ex på antagning.se/sarskild-behorighet/omradesbehorigheter

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga