Tea
  Hej!
  Jag går i åk3 på gymnasiet och funderar på vad jag ska studera.
  Jag har inte godkänt betyg i matte 2b.
  Jag funderar kanske att bli psykolog.
  Igår fick jag en katalog från Luleå tekniska universitet, och det står för behörighet: Grundläggande behörighet + Matematik 1a/1b/1c, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 (områdesbehörighet A5).
  Eller:
  Matematik A, Samhällskunskap A (områdesbehörighet 5).

  Men, på Saco:s webbsida har jag hittat följande behörighet: Grundläggande behörighet + Matematik B, Samhällskunskap A. Eller: Matematik 2a / 2b / 2c, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2.

  Så min fråga är behöver man matte 2 för att bli psykolog och vad betyder områdesbehörighet 5?

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Tea,
  jag kan inte se att psykologprogrammet skulle ges på Luleå universitet. Om de ska starta en ny utbildning, som idag ännu inte finns - ? - du får kontakta dem och fråga.
  Annars så finns en lista på lärosäten där psykologprogrammet brukar ges: se studera.nu/psykolog

  Angående behörighet till psykologprogrammet, vad gäller matematik. Så vitt jag vet så krävs det godkänt betyg i matematik 2. Man kan ha godkänt betyg i matte 2a eller 2b eller 2c. Det är lite lättare att få godkänt betyg i matte 2a, än i 2b. Så, kanske ska du satsa på att försöka få godkänt betyg i matte 2a, är mitt tips!
  Att matte 2 inte skulle krävas inför psykologprogrammet i Sverige - har inte jag hört talas om.

  Ang.Områdesbehörigheter... så är det rätt så krångligt. Högskoleutibldningar är indelade i områden och till de olika områden krävs olika Särskild behörighet. Finns dock många undantag och andra "konstigheter" i det systemet. Det är mycket lättare att bara försöka få reda på vad Särskild behörighet till just den här högskoleutbildnigen är, det är i alla fall vad jag tycker. T.ex så består särskild behörighet inför psykologprogrammet av: godkända betyg i följande gymnasiala kurser Matematik 2a / 2b / 2c, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2.
  Men om du vill kan du läsa information om områdesbehörigheter t.ex på antagning.se/sarskild-behorighet/omradesbehorigheter

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga