Jonathan 22 år
  Hej, jag har precis börjat första året på TEDES (saab tekniska gymnasium) i Arboga och har lite frågor om meritpoäng. Räknas de meritpoäng som man får i åk 1 även in i betyget i åk 3? Hur ska jag få mest nöjliga meritpoäng då kurser som matematik 4 och engelska 5 ingår i programmet? Vilka ämnen ska jag ha som individuellt val och när kommer jag få välja det? Moderna språk ingår inte i programmet men första dagen fick vi välja om vi ville lägga till moderna språk 3 under första året om vi ville, kommer man få meritpoäng för det?

  Tack på förhand// Jonathan

  1 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Jonathan!
  En bra sammanfattning om Meritpoäng finns att läsa på http://www.gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng-meritkurser-omradeskurser

  Inom engelska är det enbart Engelska 7 som ger meritpoäng.
  Inom Moderna språk - från steg 3(och uppåt).
  Inom Matematik är det "högre kurser" än behörighet till den högskoleutbildning som du vill söka. Exempel: om det krävs Matte 3 för "din högskoleutbildning", är det från Matte 4 (och uppåt) som du får meritpoäng när du söker just den utbildningen.
  OBS! meritpoängen gäller enbart i Sverige och inte på alla högskolor heller. Det finns exempel på högskolor som inte erkänner meritpoängen (Handels högskola i Stockholm erkänner inte meritpoängen, t.ex). Men de flesta högskolor/universitet i Sverige erkänner meritpoängen.

  Läs på länken som jag skickar till dig nu och återkom sedan om du vill fråga ngt. mer.
  Lycka till med dina studier!
  Milla SYV

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga