A 32 år
  Hej,

  Jag vet att jag ska börja studera till hösten - men jag är inte säker på vad.
  Jag är intresserad av en utbildning som lätt kan generera jobb direkt efter att man är färdig.
  Har ni möjligtvis några förslag på en sådan?

  De enda önskemålen jag egentligen har, är att min framtida utbildning inte ska innehålla mycket matematik, och sedan vill jag att den ska generera en inkomst över medel.

  Skulle kunna tänka mig i princip vad som helst, är ganska förvirrad. Men om man vill få jobb fort, inte utbilda sig alltför länge, men samtidigt få en god inkomst - vad gör man då??? :D


  Har sett lite på Risk- och krishanteringsprogrammet i Östersund, och har då en del funderingar.

  Är detta en utbildning med bra framtidsutsikter?
  Hur stora är möjligheterna att få jobb som nyutexaminerad?
  Måste man läsa någon påbyggnad för att bli attraktiv på arbetsmarknaden?

  Vore toppen om ni hade haft möjlighet att ge mig nån typ av svar, ha en fin dag ! :)

  Mvh

  3 Svar

  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden
  Hejsan, A!
  Den typ av utbildning som ger bäst utdelning vad det gäller att få jobb snabbt är yrkeshögskola.
  Hela utbudet finns på www.yhguiden.se

  och ALLA yrkeshögskoleutbildningar har mycket bra utsikter på arbetsmarknaden för att de får lov att starta bara om behov på arbetsmarknaden kan påvisas. YH utbildningar är kortare än högskoleutbildningar och leder i ca 85-90% fall till jobb direkt efter examen.
  Det går att hitta Yh utbildningar som är t o m på en termin, men för att komma in krävs då arbetslivserfarenhet inom den aktuella branschen. Dock, kan man alltid prova söka (20% av platserna får upptas av studerande som inte fullt ut uppfyller alla behörighetskrav). De utbildningsansvariga bestämmer om de tror att du klarar av utbildningen och kan ta in dig. Bra att skicka med alla sina meriter (inte bara betyg) utan även beskriva vad du har testat att jobba eller praktisera i, t o m kanske fritidsintressen (för man kan ha erfarenhet genom fritidsintressena också och kunskaper kan man skaffa sig genom självstudier, dvs inte nödvändigtvis ha betyg som bekräftar att man har kunskaper).

  Utbildningen som du är intresserad av - nämns bland dem, som har god koppling till arbetsmarknaden, läs här https://www.miun.se/utbildning/program/ekonomi-juridik-samhalle-och-turism/risk--och-krishanteringsprogrammet/artiklar/utbildningar-topprankas-for-samverkan-med-arbetslivet och därför är det troligt att chanserna är relativt goda att få jobb efter den utbildningen.

  Dock, skulle jag ändå rekommendera att du tittar lite närmare på Yh utbildningarna och du kan söka båda samtidigt och få plats på en högskoleutbildning & en YH utbildning. Det finns personer som läser 2 utbildningar samtidigt /t.ex. om en av dem är på halvtid eller på distans/.

  Jag vet inte var i landet du bor, men eftersom du nämner utbildning i Östersund, antar jag att du bor där eller att du kan tänka dig flytta dit. Här kommer jag därför med några företag på Yh utbildningar i Östersund eller på distans: http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkesakademin/systemutvecklare-java
  http://www.yhguiden.se/utbildning/hermods-yrkeshogskola/redovisningsekonom17
  http://www.yhguiden.se/utbildning/teknikhogskolan/agil-projektledare
  http://www.yhguiden.se/utbildning/teknikhogskolan/bi-utvecklare1
  http://www.yhguiden.se/utbildning/nackademin/kvalitetssakrare-och-testare-inom-it-distans
  http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskola-halsingland-bollnas-kommun-hogskoleenheten/3d-cad-konstruktor
  http://www.yhguiden.se/utbildning/work-for-you-i-sverige-ab/bygginstallationssamordnare
  http://www.yhguiden.se/utbildning/lapplands-larcentra/vattenkrafttekniker
  http://www.yhguiden.se/utbildning/folkuniversitetet-trollhattan/konceptutvecklare-inom-besoksnaring-och-smaskaligt-foretagande
  http://www.yhguiden.se/utbildning/goteborgs-stad-utbildning/avancerad-cad

  Det finns inga jobbgarantier och man tar alltid en risk när man söker utbildning - att man kanske inte får jobb direkt efter. Man ökar sina chanser att få jobb om man är flexibel: kan flytta dit jobbet finns, kan jobba deltid eller övertid och kan tänka sig utföra även de arbetsuppgifter som inte direkt ligger inom yrket.
  Jag hoppas att mitt svar blir till hjälp för dig i din planering av studier framöver.
  Bästa hälsningar
  Liselotte SYV
  • A Just nu bor jag inte i Sverige men ska flytta tillbaka dit efter sommaren - det fina är att jag kan tänka mig att flytta vart som helst bara jag hittar rätt utbildning! Min dröm sedan jag var liten är att arbeta med djur. Dock har jag inte gått någon naturutbildning och är ingen stjärna i matte, så veterinär har jag lagt på hyllan för länge sen. Djursjukskötare hade varit ett fantastiskt yrke, men det faller tyvärr på att jag tycker inkomsten känns mycket låg i förhållande till min ambition. Så har nu börjat fundera dels på Risk – och krishantering men även på Kriminologprogrammet då dessa områden intresserar mig. Skulle även kunna tänka mig att arbeta med någon form av ledarskap, har funderat på gymnasielärare också men tycker att utbildningen känns lite väl lång med tanke på min ålder. Som du hör så är jag intresserad av att arbeta med människor på något sätt, om du kommer på någon mer utbildning (var som helst i landet) så får du gärna hojta till ! Tack för hjälpen! :)
  • Anna Jag kommer att skriva ett svar till dig nu inom kort.
  • A Hej igen!
  • A Jag har kikat runt en del på olika YH-utbildningar och hittat en som eventuellt känns intressant: http://www.xenter.se/utbildning/radgivare-inom-bank-och-finans . Främst tänker jag då på att det kanske finns goda möjligheter att vidareutbilda sig inom det företag man arbetar på. Är det riktigt? Denna utbildning lockar mest eftersom att den är kort och kan leda till jobb direkt. Annars är det ingenting jag brinner för. En sak till som jag verkligen skulle kunna tänka mig att läsa är Kriminoloprogrammet, men jag har fått för mig att det är väldigt svårt att arbeta just inom det området och att de flesta som gått en sådan utbildning hamnar på arbetsplatser så som inom tullen/kriminalvården/behandlingshem. Detta är inte något som känns lockande för mig efter en treårig utbildning i kriminologi. Stämmer den bild jag har fått? En annan idè jag fått som alternativ är att man kanske skulle kunna jobba som föreläsare inom detta område i så fall? Jag gillar att prata inför folk och har alltid fått höra att jag är duktig på det. Är det en realistisk tanke? Och hur går man tillväga för att bli föreläsare? Ha en fin dag! 
  • Milla Jag kommer att ge dig ett nytt svar snart. ;-)
  Läs alla kommentarer
  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hejsan, alla högskoleutbildningar som finns i Sverige på alla högskolor&universitet finns på www.studera.nu

  och alla yrkeshögskoleutbildningar - på www.yhguiden.se

  Bra om du kan genomsöka de två sajtena - och hittar några intressanta för dig alternativ.

  Ang. djurvårdare och låg lön, så finns det kanske en väg kring detta - om du t.ex. kan tänka dig starta eget: hunddagis, t.ex. - och går den bra, så kan du ta ut hur hög lön som helst, det blir ju ditt eget företag.
  Det krävs hårt arbete med ett eget företag men belöningen kan också bli hög.

  Det finns inga jobb-garantier i Sverige idag och man kan faktiskt vara arbetslös även om man är duktig och har hög utbildning. Man får hitta något som man tror på eller det som verkar vara intressant eller om man är jätteduktig på ngt. och vill göra det till sitt yrke. Exakt vad det är för just dig - är det svårt för mig att säga.
  Ett tips är att kolla igenom en lista på Yrken på http://www.framtid.se/professions/
  och se om ngt fångar din uppmärksamhet där.

  Man kan också titta på arbetsmarknadsprognoser och t.ex. för ett par veckor sedan SACO´s prognos säger att av de yrken där en eftergymnasial utbildning krävs är det följande som är "top tre": Inredningsarkitekt, Skolledare och Grundskolelärare /speciellt upp till å k 6, dvs på låg- och mellanstadiet/ som det blir stor brist på, eftersom det utbildas för få inom de områdena.
  Skolledare är det rektorer och grundskole- & gymnasiechefer. Man utbildar sig till lärare och kan söka rektorsjobb direkt men ofta krävs det arbetslivserfarenhet och/eller påbyggnadsutbildning inom ledarskap för att få en rektorstjänst.
  Fundera lite över den info- & de tips som jag skickar nu & återkom i fall du tror att vi kan hjälpa dig mer.
  Önskar dig allt väl & stort LYCKA TILL! ANNA syv
  • A Tack för mycket fina svar! Ska klura lite och återkommer förmodligen framöver ;)
  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hejsan, du har hittar en Yrkeshögskoleutbildning som du är intresserad av. Just den utbildningen har inte någon planerad start framöver, så vi vet ej om det blir fler starter. Det blir ingen start på den utbildningen under 2015 i alla fall och längre fram är det ännu inte bestämt.
  Jag hittade en liknande utbildning i Sundsvall som har start i augusti 2015, se här http://www.yhguiden.se/utbildning/sundsvallsregionens-yrkeshogskola/radgivare-handlaggare-bank-forsakring-och-pension

  Angående läsa kriminologi och bli föreläsare så har du rätt: de flesta jobbar som kriminalvårdare eller på ett behandlingshem. Teoretiskt sett finns det möjlighet att bli forskare i kriminologi - om man är tillräckligt duktig och har även lite tur för att om det inte annonseras någon doktorandtjänst så kan man inte söka den. När det väl annonseras en doktorandtjänst, så finns det inte så jättemånga sökande men de få sökande (kanske ca 10-15 personer är alla mycket meriterade).

  Du gillar att prata inför folk och det kan man använda i många olika yrken. Har du funderat på att bli lärare t.ex.? Lärare pratar mycket inför sina elever, inför föräldrar på föräldramötena och inför andra lärare på lärarmötena.

  Angående bli föreläsare så är de flesta föreläsare - egna företagare. De bokar sina uppträdanden själva, hittar företag eller organisationer som är beredda att betala för en föreläsning. F d idrottsmän, äventyrare, uppfinnare, framgångsrika företagare har lättare att hitta någon som vill betala för att de skall föreläsa. Man måste först lära sig ngt. som är intressant för folk att få lyssna på och sedan kunna framföra det på ett spännande sätt. Exempel på innehåll av föreläsningar är mycket varierande. Organisationskonsulter föreläser om hur man bör omorganisera företag och organisationer för att de skulle funka bättre. Dietister föreläser om vad man bör äta för att må bra. Äventyrare berättar om hur de lyckades nå nordpolen eller mount Everests topp. Det gäller, alltså, att hitta ngt. som folk vill höra om och är beredda att betala för.
  Det finns mig veterligen inte någon utbildning till just föreläsare. På gymnasiet finns det en kurs som heter Retorik (om konsten att tala). Alla, även de som redan är bra på att tala inför folk, kan bli ännu lite bättre, därför är det bra att läsa den kursen. Sedan gäller det att hitta innehåll - vad vill folk höra om just nu? - hitta svar på den frågan och lyckas även ta betalt för det.
  Jag hoppas att mitt svar blir till hjälp för dig i din framtida studieplanering.
  Återkom gärna om du tror att vi kan hjälpa dig med ngt. mer.
  Bästa hälsningar
  Milla SYV
  Hej igen,
  se på http://www.framtid.se/professions/
  om du hittar ngt. yrke som du fastnar för.

  Angående Yrkeshögskoleutbildningar, så har du rätt - de är kortare och leder oftast direkt till att man får jobb. Det är väldigt goda resultat för just YHutbildningar vad det gäller att få jobb direkt efter.

  Vad sägs om Reklam och Marknadsföring, http://www.yhguiden.se/utbildning/goteborgs-stad-utbildning/reklam-marknadsforing startar januari 2016 i Göteborg?

  Exempel på utbildningar som jag tror kan vara av intresse för dig: http://www.yhguiden.se/utbildning/nackademin/marknadskommunikator-inom-sociala-medier
  http://www.yhguiden.se/utbildning/medieinstitutet/webbkommunikator-sociala-medier
  http://www.yhguiden.se/utbildning/gtv-gamley/tv-produktionsspecialist1
  http://www.yhguiden.se/utbildning/xenter-botkyrka/livesandningsspecialist
  http://www.yhguiden.se/utbildning/caddie-sport-and-business/sportmarknadsforare
  http://www.yhguiden.se/utbildning/service-manager/service-manager-for-future-tourism
  http://www.yhguiden.se/utbildning/akademi-bastad-yrkeshogskola/kvalificerad-koordinator-specialisering-turism-och-service
  http://www.yhguiden.se/utbildning/frans-schartaus-handelsinstitut/revenue-management-i-besoksnaringen
  http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskolan-i-landskrona/eventkoordinator
  http://www.yhguiden.se/utbildning/campus-nykoping/musik-eventarrangor
  http://www.yhguiden.se/utbildning/affarshogskolan/konceptutvecklare-projektledare-inom-besoeksnaeringen
  http://www.yhguiden.se/utbildning/frans-schartaus-handelsinstitut/projektledning-incoming-tourism-and-event
  http://www.yhguiden.se/utbildning/frans-schartaus-handelsinstitut/sustainable-tourism-management
  http://www.yhguiden.se/utbildning/frans-schartaus-handelsinstitut/hotel-management1
  http://www.yhguiden.se/utbildning/frans-schartaus-handelsinstitut/trac-diplomerad-resekonsult4
  http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkesakademin/trac-diplomerad-resekonsult
  http://www.yhguiden.se/utbildning/folkuniversitetet-trollhattan/konceptutvecklare-inom-besoksnaring-och-smaskaligt-foretagande
  http://www.yhguiden.se/utbildning/goteborgs-stad-utbildning/event-marketing-management
  http://www.yhguiden.se/utbildning/goteborgs-stad-utbildning/hospitality-management
  http://www.yhguiden.se/utbildning/goteborgs-stad-utbildning/receptions-konferens-och-housekeepingansvarig
  http://www.yhguiden.se/utbildning/akademi-bastad-yrkeshogskola/affarsutvecklare-hallbar-turism
  http://www.yhguiden.se/utbildning/tec-travel-educational-center/management-inom-hotell-och-besoksnaringen
  http://www.yhguiden.se/utbildning/tec-travel-educational-center/project-manager-meetings-events
  http://www.yhguiden.se/utbildning/campus-varberg/turism-och-destinationsutvecklare

  Jag hoppas att du hittar några utbildningar som du vill söka. Lycka till!
  Milla SYV
  • A Tack för ett svar som gav mig en del klarhet! Gymnasielärare har jag funderat på länge och det är ett yrke jag vet skulle passa mig och som jag tycker skulle vara kul! Problemet är bara att utbildningen är så himla lång. Jag fyller 26 i år och tycker att det känns lite mastigt med en så pass lång utbildning – det är därför jag varit inne på YH-utbildningar.. Men har du något annat förslag på jobb där man "står i centrum"? Det är något jag gillar, förstår du ; P
  • Milla De nya Yrkeshögskolestarter är nu inlagda på www.yhguiden.se och jag råder dig kolla runt på den sajten, förhoppningsvis hittar du någon intressant för dig utbildning. Jag skall se om jag kan komma med några förslag. Frågan är om du kan flytta fritt inom Sverige eller om det är distans och vissa orter som är aktuellt för dig?
  • A Tack för svar - igen =) I hjärteroten är jag egentligen intresserad av att jobba med framför allt djur, men skulle också kunna tänka mig ett jobb där man gör något för människor. Tänker mig då något i stil med socionom / kurator / familjerådgivare eller liknande. Kruxet när det kommer till det är först och främst att jag tycker det verkar lite lågavlönat men också att det skulle kunna vara lite väl psykiskt påfrestande och komma för nära inpå skinnet för den relativt känsliga person jag är. Hur kan man tänka när det gäller detta tycker Du? Frågan är om man ska gå efter hjärta - jobba med något man brinner för men som kanske inte genererar överdrivet mycket pengar. Eller jobba med något man tycker är ganska OK - men tjäna mycket pengar... Hmmmmm...
  • Mikael Det finns olika sätt - t.ex. att man jobbar med det som är OK och om man tjänar mycket, kan man då gå ner till deltid (halvtid eller 75% av heltid t.ex.) då har man mer fritid och på sin fritid kan man göra precis vad man vill. Det är också en framkomlig väg! Att satsa på jobbet som är "kul" & som man "brinner för" är också jättebra men problemet är att det kommer i längden inte vara jättekul exakt varje dag (i alla jobb kommer det dagar då det inte känns roligt att gå till jobbet), så man kan tyvärr inte räkna med att man kommer att trivas på jobbet varje dag och till 100%. Socionom är en mycket bred och efterfrågad utbildning. Man kan läsa påbyggnad mot terapeut eller söka jobb på olika ställen: som skolor, sjukhus, i olika projekt och även starta eget. Mvh Mikael SYV på Fragasyv.se
  • A Tack för ditt svar, Mikael! Vad tror du om framtidsutsikterna för denna utbildning? http://www.yhguiden.se/utbildning/goteborgs-stad-utbildning/bank-och-forsakringstjansteman .. Är något jag skulle kunna tänka mig. Men, är det svårt att få jobb inom denna bransch? Har läst att det är ganska hård konkurrens om jobben nämligen. Och om man nu skulle gå denna utbildning - finns det goda möjligheter att vidareutbilda sig inom företaget man arbetar på? Mvh Amalia
  • Milla Yrkeshögskoleutbildningar får lov att starta bara om arbetsmarknaden bedöms vara mycket god för just det yrket just den delen av landet. Det är väldigt stor andel (ca 85%) som får jobb efter en Yrkeshögskoleutbildning. Ang.möjlighet att vidareutbilda sig inom företaget, kan inte vi svara på. Det beror helt på just det specifika företaget, dess förutsättningar, ekonomiska möjligheter, vilja att satsa på sina anställda mm. Mvh Milla SYV
  • A Hej.. igen! Nu har jag grunnat och grunnat. Och kommit fram till att det förmodligen blir Risk- och krishanteringsprogrammet jag kommer att satsa på. Vad tror ni om det? Är det en utbildning som leder ganska direkt till jobb? Och vad tror ni att man kan få för olika yrkesroller efter utbildningen? Kommer ni på nåt mer än vad som står på utbildningens hemsida liksom? :) Mvh
  • Julia Så bra att du har bestämt dig! De utbildningsansvariga är experter på området och vet mest om just sin utbildning och vad de f d eleverna gör idag. Kontakta dem och fråga allt som du kan komma på. Där får du de bästa svaren om just den utbildningen. Det finns ingen som vet mer än de som driver den. Bästa hälsningar Julia SYV på Fragasyv.se
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Elin 50 år

   Hur många utbildningar finns det?

   Hej, jag har på olika håll hört att bäst chans att få jobb är efter en yrkeshögskoleutbildning, stämmer det? och undrar också hur många utbildningar finns inom yrkeshögskola? Var finns alla de att hitta på en och samma sida/sajt? Tack på förhand!

   Julia SYV: Hej Elin,att yrkeshögskola uppvisar mycket bra resultat vad gäller att leda direkt till jobb, stämmer! Läs t.ex på yhguiden.se/reportage/vill-du-ha-basta-chansAngående antal YH:::man kan inte... Läs hela svaret
  • Anna 49 år

   Hur blir man enhetschef?

   Hej! Jag har arbetat inom omsno ca 25 år och är intresserad av att bli enhetschef. Har dock bara 2 årigt gymnasium utan matte. Vad behöver jag läsa? Finns det möjlighet att utbilda sig till enhetschef utan att behöva läsa matte? Mvh Anna

   Liselotte Johansson: Hej Anna,enhetschef är i Sverige ett av de många icke-reglerade yrken, alltså finns inga strikta krav på vilken utbildning man ska ha. Det är den bedömning som de som anställer gör, som... Läs hela svaret
  • Elionora 17 år

   Jag behöver hjälp med Börsmäklare, kan ni hjälpa mig?

   Hej! Mitt namn är Elionora och jag går första året på gymnasiet men jag har lite problem då jag inte vet vad jag ska välja för universitet för jag vill bli börsmäklare! Jag går på ekonomiprogrammet och tänker mig civilekonomi men då behöver väl jag lägga till en kurs utanför för att kunna bli...

   Anna SYV: Hej Elinora,det som i folkmun kallas för "börsmäklare" är yrken Aktiemäklare och Mäklare inom finans. Vad gäller utbildning så gäller (i alla... Läs hela svaret
  • vera 24 år

   Fick F i matte 2a, är jag behörig till Grundskollärare programmet?

   Hej, Jag gick matte 2a på komvux för några år sedan och fick betyget F. Nu är jag sugen på att läsa till grundskollärare F-3 och behöver iallafall vara behörig. Så min fråga är: Är jag behörig till utbildningen än fast jag fick F i betyg? Och vart får jag tag på det dokumentet där det betyget...

   Liselotte Johansson: Hej, i programmen som utbildar till F-3 lärare brukar kravet på att ha Godkänt betyg i matte 2 ingå, så man måste bland annat ha godkänt betyg i... Läs hela svaret
  • Sara 25 år

   Icke reglerade yrken?

   Vad menar ni när ni säger att ekonomi utbildningar eller revisor tex är icke reglerade arbeten? Menar ni att de inte krävs en speciell spikad utbildning som tex sjuksköterska utbildning för att bli sjuksköterska, och typ läkarprogrammet för att bli...

   Milla SYV: Ja, på ett ungefär kan man säga så som du förklarar själv i din fråga. Det finns ett mindre antal Reglerade yrken - se framtid.se/yrke/reglerade-yrkenoch den stora mängden är -... Läs hela svaret
  • Sara 25 år

   Betyg från komvux?

   Jag har pluggat på komvux och läst matte 3 engeöska 7 o moderna språk 3 och 4 Men hur kommer skolan veta att jag läst de när jag söker till högskola? Det står bara mina betyg från gymnasiet

   Milla SYV: Hej Sara,om du på din inloggning på www.antagning.se inte kan se dina betyg i matte , engelska 7 och moderna språk 3 och 4, då behöver du ladda upp de betygen själv, så att personal på... Läs hela svaret
  • Sara 25 år

   Mäklarekonom eller fastighetsmäklare?

   Hej jag undrsr skillnaden mellan mäklarekonom och fastighetsmäklare? Läste men förstod inte! Kan du förklara ?

   Milla SYV: Hej Sara,om yrket fastighetsmäklare berättar vi på Framtid.se/yrke/fastighetsmäklare - det är ett av de reglerade yrken där strikta krav ställs på vilken utbildning man... Läs hela svaret
  • Josefine 27 år

   Komvux grundskola, poäng?

   Hej, Jag har två frågor. Jag har precis läst klart tre kurser på grundskolenivå via Komvux som totalt ger 500 poäng, matte 100 poäng, engelska 200 poäng och svenska 200 poäng. Jag har blivit godkänd i matte och svenska ( fick B i...

   Milla SYV: Hej Josefine,hur CSN gör bedömningar är det bäst att fråga CSN om. Det finns tyvärr många olika "punkter" på vilka CSN kan ge avslag om ansökan om studiemedel.... Läs hela svaret
  • Silke 18 år

   Vad motsvarar matematik B(i Danmark) för nivå i matematiken i Sverige?

   Jag vill studera på ett bachelor-program i Danmark som kräver matematik B. Vet ni vad det motsvaras av i Sverige(om det är matematik 2b/3b) eller var jag annars skulle kunna hitta den informationen?

   Milla SYV: Hej,ställ din fråga till Öresund direkt. Mycket info bl.a om att studera i Danmark hittar du på oresunddirekt.se/se/jag-vill-studera-i-danmarkAnnars kan jag ge... Läs hela svaret
  • studerande 24 år

   Betyg från komvux?

   Jag har tagit studenten och tänkte läsa ma3 på komvux. Kommer betyget i ma3 adderas till mitt gymnasiebetyg ? Ex. Jag har A i allt i mina gymnasiebetyg och läser ma3 på komvux och får E, kommer det sänka min merit ? Tänkte söka...

   Mikael SYV: Hej Studerande!Till läkarprogrammet i Sverige behöver du ha godkänt betyg i matematik 4. Och det är just betyget, alltså i matte 4 som kommer räknas in i ditt jämförelsetal. Om du läser... Läs hela svaret
  • PAULINA 22 år

   Komvux och högskola?

   Hej, jag kommer plugga komvux nu i vår från 15?mars till 16 maj, jag kommer söka högskola men då mina kurser går längre än vad den sists ansöknings datumet är för högskola kommer inte jag få med dem poängen då...

   Mikael SYV: Hej Paulina,info om viktiga datum för dig som söker till högskola-universitet i Sverige finns på antagning.se/sv/anmal-dig-och-hall-koll/viktiga-datumom det står där att sista Kompletteringsdag... Läs hela svaret
  • Khaleed 33 år

   Kan jag använda mig av tilläggskomplettering?

   Hej Fråga Syv, Jag tog examen i Naturvetenskaplig linje år 2008, jag saknar 200 poäng för att bli behörig till Uni/högskola. Kurserna som gör mig obehörig är bl.a. Matte D (3C) Fysik B (2) och Kemi B(2). Redan år 2010 så besökte jag Syv i min hemort och berättade att jag gärna hade velat byta...

   Mikael SYV: Hej, om du gick ut gymnasiet i Sverige 2008, så borde du ha fått antingen ett SLUTBETYG eller ett Samlat betygsdokument. Du skriver att du "tog examen" vilket ej kan stämma... Läs hela svaret
  • Emma 19 år

   Vad händer med mitt andrahandsval?

   Hej! Jag planerar på att söka till universitet nu i mars och undrar kring huruvida antagningen fungerar. Om man skulle komma in på sitt förstahandsval som man sökt, har man då möjlighet att tacka nej och därefter välja sitt andrahandsval osv? Eller är det förstahandsvalet som gäller om man blir...

   Milla SYV: Hej Emma,vi ställde din fråga till Antagningshandläggare på Avdelningen för antagning och studentstöd vid Universitets- och högskolerådet (UHR) och nedan kan du läsa hennes... Läs hela svaret
  • Sofia 24 år

   Kan jag tillgodoräkna min juristexamen inom ämneslärarprogrammet?

   Hej, Jag vill bli gymnasielärare och har en juristexamen. Jag har förstått att det går att läsa ämneslärarprogrammet och bli behörig lärare för att sedan ansöka om utökad behörighet för att bli behörig juridiklärare. Jag undrar däremot om det är möjligt att på något sätt tillgodoräkna...

   Anna SYV: Hej Sofia,du måste ställa din fråga till studievägledare på de institutioner där programmen ges som du vill läsa, för att du ber i så fall om... Läs hela svaret
  • Josefine 32 år

   Behörighet till universitetet, Tandteknikerutbildningen?

   Kära SYV! Till hösten vill jag gärna läsa till Tandtekniker på Malmö universitet. Jag har saknar behörighet i Naturvetenskap, då jag bara har läst Naturvetenskap A. Har dock läst Matte B och Sam A. Detta säger universitetets hemsida om...

   Daniel Larsson: Hej Josefin,det svaret du fick från SYV på komvux stämmer. Jag ska förklara hur det ligger till.Se i Tabellen - vilka gamla kurser som motsvarar de nya kurserna. Den gamla kursen... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga