A 32 år
  Hej,

  Jag vet att jag ska börja studera till hösten - men jag är inte säker på vad.
  Jag är intresserad av en utbildning som lätt kan generera jobb direkt efter att man är färdig.
  Har ni möjligtvis några förslag på en sådan?

  De enda önskemålen jag egentligen har, är att min framtida utbildning inte ska innehålla mycket matematik, och sedan vill jag att den ska generera en inkomst över medel.

  Skulle kunna tänka mig i princip vad som helst, är ganska förvirrad. Men om man vill få jobb fort, inte utbilda sig alltför länge, men samtidigt få en god inkomst - vad gör man då??? :D


  Har sett lite på Risk- och krishanteringsprogrammet i Östersund, och har då en del funderingar.

  Är detta en utbildning med bra framtidsutsikter?
  Hur stora är möjligheterna att få jobb som nyutexaminerad?
  Måste man läsa någon påbyggnad för att bli attraktiv på arbetsmarknaden?

  Vore toppen om ni hade haft möjlighet att ge mig nån typ av svar, ha en fin dag ! :)

  Mvh

  3 Svar

  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden
  Hejsan, A!
  Den typ av utbildning som ger bäst utdelning vad det gäller att få jobb snabbt är yrkeshögskola.
  Hela utbudet finns på www.yhguiden.se

  och ALLA yrkeshögskoleutbildningar har mycket bra utsikter på arbetsmarknaden för att de får lov att starta bara om behov på arbetsmarknaden kan påvisas. YH utbildningar är kortare än högskoleutbildningar och leder i ca 85-90% fall till jobb direkt efter examen.
  Det går att hitta Yh utbildningar som är t o m på en termin, men för att komma in krävs då arbetslivserfarenhet inom den aktuella branschen. Dock, kan man alltid prova söka (20% av platserna får upptas av studerande som inte fullt ut uppfyller alla behörighetskrav). De utbildningsansvariga bestämmer om de tror att du klarar av utbildningen och kan ta in dig. Bra att skicka med alla sina meriter (inte bara betyg) utan även beskriva vad du har testat att jobba eller praktisera i, t o m kanske fritidsintressen (för man kan ha erfarenhet genom fritidsintressena också och kunskaper kan man skaffa sig genom självstudier, dvs inte nödvändigtvis ha betyg som bekräftar att man har kunskaper).

  Utbildningen som du är intresserad av - nämns bland dem, som har god koppling till arbetsmarknaden, läs här https://www.miun.se/utbildning/program/ekonomi-juridik-samhalle-och-turism/risk--och-krishanteringsprogrammet/artiklar/utbildningar-topprankas-for-samverkan-med-arbetslivet och därför är det troligt att chanserna är relativt goda att få jobb efter den utbildningen.

  Dock, skulle jag ändå rekommendera att du tittar lite närmare på Yh utbildningarna och du kan söka båda samtidigt och få plats på en högskoleutbildning & en YH utbildning. Det finns personer som läser 2 utbildningar samtidigt /t.ex. om en av dem är på halvtid eller på distans/.

  Jag vet inte var i landet du bor, men eftersom du nämner utbildning i Östersund, antar jag att du bor där eller att du kan tänka dig flytta dit. Här kommer jag därför med några företag på Yh utbildningar i Östersund eller på distans: http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkesakademin/systemutvecklare-java
  http://www.yhguiden.se/utbildning/hermods-yrkeshogskola/redovisningsekonom17
  http://www.yhguiden.se/utbildning/teknikhogskolan/agil-projektledare
  http://www.yhguiden.se/utbildning/teknikhogskolan/bi-utvecklare1
  http://www.yhguiden.se/utbildning/nackademin/kvalitetssakrare-och-testare-inom-it-distans
  http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskola-halsingland-bollnas-kommun-hogskoleenheten/3d-cad-konstruktor
  http://www.yhguiden.se/utbildning/work-for-you-i-sverige-ab/bygginstallationssamordnare
  http://www.yhguiden.se/utbildning/lapplands-larcentra/vattenkrafttekniker
  http://www.yhguiden.se/utbildning/folkuniversitetet-trollhattan/konceptutvecklare-inom-besoksnaring-och-smaskaligt-foretagande
  http://www.yhguiden.se/utbildning/goteborgs-stad-utbildning/avancerad-cad

  Det finns inga jobbgarantier och man tar alltid en risk när man söker utbildning - att man kanske inte får jobb direkt efter. Man ökar sina chanser att få jobb om man är flexibel: kan flytta dit jobbet finns, kan jobba deltid eller övertid och kan tänka sig utföra även de arbetsuppgifter som inte direkt ligger inom yrket.
  Jag hoppas att mitt svar blir till hjälp för dig i din planering av studier framöver.
  Bästa hälsningar
  Liselotte SYV
  • A Just nu bor jag inte i Sverige men ska flytta tillbaka dit efter sommaren - det fina är att jag kan tänka mig att flytta vart som helst bara jag hittar rätt utbildning! Min dröm sedan jag var liten är att arbeta med djur. Dock har jag inte gått någon naturutbildning och är ingen stjärna i matte, så veterinär har jag lagt på hyllan för länge sen. Djursjukskötare hade varit ett fantastiskt yrke, men det faller tyvärr på att jag tycker inkomsten känns mycket låg i förhållande till min ambition. Så har nu börjat fundera dels på Risk – och krishantering men även på Kriminologprogrammet då dessa områden intresserar mig. Skulle även kunna tänka mig att arbeta med någon form av ledarskap, har funderat på gymnasielärare också men tycker att utbildningen känns lite väl lång med tanke på min ålder. Som du hör så är jag intresserad av att arbeta med människor på något sätt, om du kommer på någon mer utbildning (var som helst i landet) så får du gärna hojta till ! Tack för hjälpen! :)
  • Anna Jag kommer att skriva ett svar till dig nu inom kort.
  • A Hej igen!
  • A Jag har kikat runt en del på olika YH-utbildningar och hittat en som eventuellt känns intressant: http://www.xenter.se/utbildning/radgivare-inom-bank-och-finans . Främst tänker jag då på att det kanske finns goda möjligheter att vidareutbilda sig inom det företag man arbetar på. Är det riktigt? Denna utbildning lockar mest eftersom att den är kort och kan leda till jobb direkt. Annars är det ingenting jag brinner för. En sak till som jag verkligen skulle kunna tänka mig att läsa är Kriminoloprogrammet, men jag har fått för mig att det är väldigt svårt att arbeta just inom det området och att de flesta som gått en sådan utbildning hamnar på arbetsplatser så som inom tullen/kriminalvården/behandlingshem. Detta är inte något som känns lockande för mig efter en treårig utbildning i kriminologi. Stämmer den bild jag har fått? En annan idè jag fått som alternativ är att man kanske skulle kunna jobba som föreläsare inom detta område i så fall? Jag gillar att prata inför folk och har alltid fått höra att jag är duktig på det. Är det en realistisk tanke? Och hur går man tillväga för att bli föreläsare? Ha en fin dag! 
  • Milla Jag kommer att ge dig ett nytt svar snart. ;-)
  Läs alla kommentarer
  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hejsan, alla högskoleutbildningar som finns i Sverige på alla högskolor&universitet finns på www.studera.nu

  och alla yrkeshögskoleutbildningar - på www.yhguiden.se

  Bra om du kan genomsöka de två sajtena - och hittar några intressanta för dig alternativ.

  Ang. djurvårdare och låg lön, så finns det kanske en väg kring detta - om du t.ex. kan tänka dig starta eget: hunddagis, t.ex. - och går den bra, så kan du ta ut hur hög lön som helst, det blir ju ditt eget företag.
  Det krävs hårt arbete med ett eget företag men belöningen kan också bli hög.

  Det finns inga jobb-garantier i Sverige idag och man kan faktiskt vara arbetslös även om man är duktig och har hög utbildning. Man får hitta något som man tror på eller det som verkar vara intressant eller om man är jätteduktig på ngt. och vill göra det till sitt yrke. Exakt vad det är för just dig - är det svårt för mig att säga.
  Ett tips är att kolla igenom en lista på Yrken på http://www.framtid.se/professions/
  och se om ngt fångar din uppmärksamhet där.

  Man kan också titta på arbetsmarknadsprognoser och t.ex. för ett par veckor sedan SACO´s prognos säger att av de yrken där en eftergymnasial utbildning krävs är det följande som är "top tre": Inredningsarkitekt, Skolledare och Grundskolelärare /speciellt upp till å k 6, dvs på låg- och mellanstadiet/ som det blir stor brist på, eftersom det utbildas för få inom de områdena.
  Skolledare är det rektorer och grundskole- & gymnasiechefer. Man utbildar sig till lärare och kan söka rektorsjobb direkt men ofta krävs det arbetslivserfarenhet och/eller påbyggnadsutbildning inom ledarskap för att få en rektorstjänst.
  Fundera lite över den info- & de tips som jag skickar nu & återkom i fall du tror att vi kan hjälpa dig mer.
  Önskar dig allt väl & stort LYCKA TILL! ANNA syv
  • A Tack för mycket fina svar! Ska klura lite och återkommer förmodligen framöver ;)
  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hejsan, du har hittar en Yrkeshögskoleutbildning som du är intresserad av. Just den utbildningen har inte någon planerad start framöver, så vi vet ej om det blir fler starter. Det blir ingen start på den utbildningen under 2015 i alla fall och längre fram är det ännu inte bestämt.
  Jag hittade en liknande utbildning i Sundsvall som har start i augusti 2015, se här http://www.yhguiden.se/utbildning/sundsvallsregionens-yrkeshogskola/radgivare-handlaggare-bank-forsakring-och-pension

  Angående läsa kriminologi och bli föreläsare så har du rätt: de flesta jobbar som kriminalvårdare eller på ett behandlingshem. Teoretiskt sett finns det möjlighet att bli forskare i kriminologi - om man är tillräckligt duktig och har även lite tur för att om det inte annonseras någon doktorandtjänst så kan man inte söka den. När det väl annonseras en doktorandtjänst, så finns det inte så jättemånga sökande men de få sökande (kanske ca 10-15 personer är alla mycket meriterade).

  Du gillar att prata inför folk och det kan man använda i många olika yrken. Har du funderat på att bli lärare t.ex.? Lärare pratar mycket inför sina elever, inför föräldrar på föräldramötena och inför andra lärare på lärarmötena.

  Angående bli föreläsare så är de flesta föreläsare - egna företagare. De bokar sina uppträdanden själva, hittar företag eller organisationer som är beredda att betala för en föreläsning. F d idrottsmän, äventyrare, uppfinnare, framgångsrika företagare har lättare att hitta någon som vill betala för att de skall föreläsa. Man måste först lära sig ngt. som är intressant för folk att få lyssna på och sedan kunna framföra det på ett spännande sätt. Exempel på innehåll av föreläsningar är mycket varierande. Organisationskonsulter föreläser om hur man bör omorganisera företag och organisationer för att de skulle funka bättre. Dietister föreläser om vad man bör äta för att må bra. Äventyrare berättar om hur de lyckades nå nordpolen eller mount Everests topp. Det gäller, alltså, att hitta ngt. som folk vill höra om och är beredda att betala för.
  Det finns mig veterligen inte någon utbildning till just föreläsare. På gymnasiet finns det en kurs som heter Retorik (om konsten att tala). Alla, även de som redan är bra på att tala inför folk, kan bli ännu lite bättre, därför är det bra att läsa den kursen. Sedan gäller det att hitta innehåll - vad vill folk höra om just nu? - hitta svar på den frågan och lyckas även ta betalt för det.
  Jag hoppas att mitt svar blir till hjälp för dig i din framtida studieplanering.
  Återkom gärna om du tror att vi kan hjälpa dig med ngt. mer.
  Bästa hälsningar
  Milla SYV
  Hej igen,
  se på http://www.framtid.se/professions/
  om du hittar ngt. yrke som du fastnar för.

  Angående Yrkeshögskoleutbildningar, så har du rätt - de är kortare och leder oftast direkt till att man får jobb. Det är väldigt goda resultat för just YHutbildningar vad det gäller att få jobb direkt efter.

  Vad sägs om Reklam och Marknadsföring, http://www.yhguiden.se/utbildning/goteborgs-stad-utbildning/reklam-marknadsforing startar januari 2016 i Göteborg?

  Exempel på utbildningar som jag tror kan vara av intresse för dig: http://www.yhguiden.se/utbildning/nackademin/marknadskommunikator-inom-sociala-medier
  http://www.yhguiden.se/utbildning/medieinstitutet/webbkommunikator-sociala-medier
  http://www.yhguiden.se/utbildning/gtv-gamley/tv-produktionsspecialist1
  http://www.yhguiden.se/utbildning/xenter-botkyrka/livesandningsspecialist
  http://www.yhguiden.se/utbildning/caddie-sport-and-business/sportmarknadsforare
  http://www.yhguiden.se/utbildning/service-manager/service-manager-for-future-tourism
  http://www.yhguiden.se/utbildning/akademi-bastad-yrkeshogskola/kvalificerad-koordinator-specialisering-turism-och-service
  http://www.yhguiden.se/utbildning/frans-schartaus-handelsinstitut/revenue-management-i-besoksnaringen
  http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskolan-i-landskrona/eventkoordinator
  http://www.yhguiden.se/utbildning/campus-nykoping/musik-eventarrangor
  http://www.yhguiden.se/utbildning/affarshogskolan/konceptutvecklare-projektledare-inom-besoeksnaeringen
  http://www.yhguiden.se/utbildning/frans-schartaus-handelsinstitut/projektledning-incoming-tourism-and-event
  http://www.yhguiden.se/utbildning/frans-schartaus-handelsinstitut/sustainable-tourism-management
  http://www.yhguiden.se/utbildning/frans-schartaus-handelsinstitut/hotel-management1
  http://www.yhguiden.se/utbildning/frans-schartaus-handelsinstitut/trac-diplomerad-resekonsult4
  http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkesakademin/trac-diplomerad-resekonsult
  http://www.yhguiden.se/utbildning/folkuniversitetet-trollhattan/konceptutvecklare-inom-besoksnaring-och-smaskaligt-foretagande
  http://www.yhguiden.se/utbildning/goteborgs-stad-utbildning/event-marketing-management
  http://www.yhguiden.se/utbildning/goteborgs-stad-utbildning/hospitality-management
  http://www.yhguiden.se/utbildning/goteborgs-stad-utbildning/receptions-konferens-och-housekeepingansvarig
  http://www.yhguiden.se/utbildning/akademi-bastad-yrkeshogskola/affarsutvecklare-hallbar-turism
  http://www.yhguiden.se/utbildning/tec-travel-educational-center/management-inom-hotell-och-besoksnaringen
  http://www.yhguiden.se/utbildning/tec-travel-educational-center/project-manager-meetings-events
  http://www.yhguiden.se/utbildning/campus-varberg/turism-och-destinationsutvecklare

  Jag hoppas att du hittar några utbildningar som du vill söka. Lycka till!
  Milla SYV
  • A Tack för ett svar som gav mig en del klarhet! Gymnasielärare har jag funderat på länge och det är ett yrke jag vet skulle passa mig och som jag tycker skulle vara kul! Problemet är bara att utbildningen är så himla lång. Jag fyller 26 i år och tycker att det känns lite mastigt med en så pass lång utbildning – det är därför jag varit inne på YH-utbildningar.. Men har du något annat förslag på jobb där man "står i centrum"? Det är något jag gillar, förstår du ; P
  • Milla De nya Yrkeshögskolestarter är nu inlagda på www.yhguiden.se och jag råder dig kolla runt på den sajten, förhoppningsvis hittar du någon intressant för dig utbildning. Jag skall se om jag kan komma med några förslag. Frågan är om du kan flytta fritt inom Sverige eller om det är distans och vissa orter som är aktuellt för dig?
  • A Tack för svar - igen =) I hjärteroten är jag egentligen intresserad av att jobba med framför allt djur, men skulle också kunna tänka mig ett jobb där man gör något för människor. Tänker mig då något i stil med socionom / kurator / familjerådgivare eller liknande. Kruxet när det kommer till det är först och främst att jag tycker det verkar lite lågavlönat men också att det skulle kunna vara lite väl psykiskt påfrestande och komma för nära inpå skinnet för den relativt känsliga person jag är. Hur kan man tänka när det gäller detta tycker Du? Frågan är om man ska gå efter hjärta - jobba med något man brinner för men som kanske inte genererar överdrivet mycket pengar. Eller jobba med något man tycker är ganska OK - men tjäna mycket pengar... Hmmmmm...
  • Mikael Det finns olika sätt - t.ex. att man jobbar med det som är OK och om man tjänar mycket, kan man då gå ner till deltid (halvtid eller 75% av heltid t.ex.) då har man mer fritid och på sin fritid kan man göra precis vad man vill. Det är också en framkomlig väg! Att satsa på jobbet som är "kul" & som man "brinner för" är också jättebra men problemet är att det kommer i längden inte vara jättekul exakt varje dag (i alla jobb kommer det dagar då det inte känns roligt att gå till jobbet), så man kan tyvärr inte räkna med att man kommer att trivas på jobbet varje dag och till 100%. Socionom är en mycket bred och efterfrågad utbildning. Man kan läsa påbyggnad mot terapeut eller söka jobb på olika ställen: som skolor, sjukhus, i olika projekt och även starta eget. Mvh Mikael SYV på Fragasyv.se
  • A Tack för ditt svar, Mikael! Vad tror du om framtidsutsikterna för denna utbildning? http://www.yhguiden.se/utbildning/goteborgs-stad-utbildning/bank-och-forsakringstjansteman .. Är något jag skulle kunna tänka mig. Men, är det svårt att få jobb inom denna bransch? Har läst att det är ganska hård konkurrens om jobben nämligen. Och om man nu skulle gå denna utbildning - finns det goda möjligheter att vidareutbilda sig inom företaget man arbetar på? Mvh Amalia
  • Milla Yrkeshögskoleutbildningar får lov att starta bara om arbetsmarknaden bedöms vara mycket god för just det yrket just den delen av landet. Det är väldigt stor andel (ca 85%) som får jobb efter en Yrkeshögskoleutbildning. Ang.möjlighet att vidareutbilda sig inom företaget, kan inte vi svara på. Det beror helt på just det specifika företaget, dess förutsättningar, ekonomiska möjligheter, vilja att satsa på sina anställda mm. Mvh Milla SYV
  • A Hej.. igen! Nu har jag grunnat och grunnat. Och kommit fram till att det förmodligen blir Risk- och krishanteringsprogrammet jag kommer att satsa på. Vad tror ni om det? Är det en utbildning som leder ganska direkt till jobb? Och vad tror ni att man kan få för olika yrkesroller efter utbildningen? Kommer ni på nåt mer än vad som står på utbildningens hemsida liksom? :) Mvh
  • Julia Så bra att du har bestämt dig! De utbildningsansvariga är experter på området och vet mest om just sin utbildning och vad de f d eleverna gör idag. Kontakta dem och fråga allt som du kan komma på. Där får du de bästa svaren om just den utbildningen. Det finns ingen som vet mer än de som driver den. Bästa hälsningar Julia SYV på Fragasyv.se
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Ebba 21 år

   Frågor kring att bygga kandidatexamen?

   Hej! Jag vill bygga min egen kandidatexamen, men vet fortfarande inte riktigt vilket huvud- eller biområde jag vill läsa. Jag lutar åt att bygga en kandidat inom HR, och kommer då troligtvis att välja sociologi eller arbetsrätts som huvudämne. Jag...

   Anna SYV: Hej Ebba!Du vinner på att få svar från studievägledare på den institutionen där du vill få ut kandidatexamen. Och detta på grund av att endast "generella ramar"... Läs hela svaret
  • Inès 21 år

   Läsa språk utomlands?

   Hej! Jag skulle vilja läsa italienska eller franska i Italien eller Frankrike. Den enda italienskakursen jag hittade behövde man ha läst italienska 2 för att vara behörig till, och jag har bara lät italienska 1, så det går tyvärr inte. Sen undrar...

   Anna SYV: Hej Inés,jag tror tyvärr inte att vi på FRåGA SYV kan ge ett fullständigt svar på din fråga.Hör med Rotary, är mitt första tips till dig. ROTARYS UNGDOMYTBYTE är en stiftelse... Läs hela svaret
  • Sara 21 år

   Tillgodose kurser från socionomprogrammet till personalvetare?

   Hej! Jag läser just nu min femte termin på socionomprogrammet vid Uppsala Universitet. Jag har efter denna termin 2 terminer kvar och är sugen på att fortsätta studera även efteråt. Jag har tittat lite på personalvetarprogrammet och undrar om det finns kurser som jag kan tillgodoräkna från...

   Anna SYV: Hej Sara!jämför vilka kurser du läser på socionomprogrammet och vilka kurser som ingår i de programmen där du vill tillgodoräkna kurserna inom. Det måste... Läs hela svaret
  • Jonathan 19 år

   Komvux, tid och krav?

   Tjena. Jag tog studenten i år (2021) Jag jobbar som fast anställd men känner att jag även vill plugga vidare därav mitt intresse för Komvux. Min fritid finns men är självfallet inte obregränsad så därför undrar jag lite om hur jag ska göra när jag väljer kurser, min taktik var en kurs i...

   Anna SYV: Hej Jonathan!Om du fick Examensbevis eller Studiebevis (ej Studieintyg) när du tog studenten, då är din ålder (19 år) ej något hinder. I annat fall är det från 1 juli det kalenderåret som... Läs hela svaret
  • Hannah 25 år

   Hur gör jag när jag flyttar?

   Sedan 1 år tillbaka har jag studerat till undersköterska på distans, jag är antagen till alla kurser tills slutet av utbildningen. Är som sagt helt på distans. Nu kommer jag flytta till en annan kommun, kan jag bara fortsätta som jag gjort tills nu eller...

   Julia SYV: Hej Hannah!Enligt vad jag vet, så har du rätt att läsa de kurser där du är Antagen, även om du under studiernas gång flyttar till en annan kommun. Du kan för säkerhets skull... Läs hela svaret
  • Emma 25 år

   Hur kan jag höja min antagningspoäng?

   Kan jag ansöka till kursen matematik 4 som redan finns i min utländska gymnasieexamen, i syfte att höja min antagningspoäng? Om svaret är ja, har jag rätt till att läsa en vanlig kurs i matte 4, eller ska jag göra en prövning? P.S. jag har redan...

   Julia SYV: Hej Emma!Jag kan nu direkt svara på den delen av din fråga som gäller rätten att läsa på komvux. Den andra delen om högre matte4-betyg skulle hjälpa dig får vi avvakta... Läs hela svaret
  • Elif 19 år

   Måste jag ersätta idrott och hälsa 1 i komvux?

   Hej! Jag läser några kurser i komvux för att komplettera mina studier. Jag undrar ifall jag måste lägga till ytterligare en kurs för att ersätta de 100p jag förlorar pga idrott och hälsa 1?

   Julia SYV: Hej Elif,Nej, det behöver du inte göra. För examensbevis från komvux krävs 100p.mindre. Du behöver ha 2400 betygsatta poäng. På gymnasiet är det 2500p.Gör planering mot examensbevis tillsammans med SYV på komvux, är mitt råd.
  • alva 18 år

   Vad ska jag studera vidare till?

   Hej! Jag är osäker på vad jag vill studera till. Något jag vet är att jag vill studera i Sverige, men i framtiden vill jag arbeta och bo i något annat land. Antingen i ett engelskt talande land eller i sydkorea. Vad ska man studera till? Jag funderar på ett yrke inom vård/omsorg (Då jag är...

   Julia SYV: Hej Alva,det kan finnas många fördelar i att skaffa sig högre utbildning i samma land där man senare vill jobba i. Anledningen är att landets utbildningar är anpassade till de regler, lagar och... Läs hela svaret
  • Leonard 20 år

   Matte 3b, höja meritvärde?

   Hejsan! Jag gick ut gymnasiet med 20,5 i meritpoäng och vill nu läsa upp genom att läsa matt 3b på komvux. Har jag förstått rätt att denna kurs ger 0,5 meritvärde. Eller är det beroende på om man får E-A? Kan det alltså...

   Julia SYV: Hej Leonard!Jag tror du menar att du har 20.5 i meritvärde.Max antal meritpoäng man kan ha är 2.5 och inom dem max 1.5 meritp.för mattekurser.Om du har meritvärde på över 20.0 betyder det att du... Läs hela svaret
  • Nicolai 26 år

   Hur blir man psykolog: Master i psykologi <> Psykologprogrammet?

   Hej, Jag är lite osäker på skillnaden (om det är en skillnad) mellan psykologprogrammet och en master i psykologi. Så vitt jag kan förstå är det bara psykologprogrammet som är behörighetsgivande om man vill jobba som psykolog, men vad...

   Anna SYV: Hejsan,eftersom yrket psykolog är i Sverige ett yrke som kräver legitimation (som utfärdas av socialstyrelsen), så måste man ha examen från psykologprogrammet... Läs hela svaret
  • Michelle 26 år

   Hur funkar det med examensbevis, valfria kurser eller meritpoäng?

   Hej! Jag har läst till examensbevis genom komvux på 2400 poäng, sedan har jag läst valfria kurser i efter hand för att få upp till 100% på grund av CSN. Nu till frågan kommer dessa valfria kurser finnas med i min examensbevis när jag söker till högskolan?? Fråga nummer två om jag läser matematik...

   Liselotte Johansson: Hej Michelle!I dokumentet Examensbevis kan ingenting ändras.Om du fick godkända betyg i ännu fler gymnasiala kurser efter det att du fick ut Examensbevis, då kommer endast... Läs hela svaret
  • Amira 20 år

   Studera utan gymnasieexamen?

   Hej, jag har flyttat till Sundsvall och bor nära universitetet här och jag vill jättegärna studera i någon utbildning i Mittuniversitetet men jag har ingen gymnasieexamen och jag har inte så många kurser, och jag har svårt att plugga i komvux eller...

   Mikael SYV: Hej!För att kunna antas till en svensk högskola eller universitet måste man bland annat ha uppnått grundläggande behörighet t.ex ha examen från gymnasiet eller från komvux eller... Läs hela svaret
  • Ramo 20 år

   Byggingenjör till Arkitektur ?

   Hej, Jag läser nu byggingenjör programmet och jag undrar om jag kan läsa till arkitektur och ta några kurser för att komplettera arkitektur programmet efter jag har tagit byggingenjör examen? Eller måste man läsa hela arkitektur programmet?

   Julia SYV: Hej Ramo!Arkitektur på eftergymnasial nivå kan man läsa även inom yrkeshögskola, se exempel på... Läs hela svaret
  • Caroline 22 år

   På hur många procent får jag studera på högskolan?

   Hej jag studerar mitt andra år på högskolan nu på heltid. Jag vill söka några olika kurser att läsa samtidigt som min utbildning pågår. Hur mycket mer är 100 procent får jag studera?

   Julia SYV: Hej Caroline!antagning.se kan anta dig till 45 hp per termin nya kurser och så kan du platsgaranti på ditt nuvarande program, om du läser ett program. På så sätt kan man bli... Läs hela svaret
  • Kristina 52 år

   Gå basår två gånger?

   Hej! Jag frågar åt min 18-åriga dotter som just nu läser naturvetenskapligt basår på Komvux, med målet att senare läsa biologi på universitetet. Utbildningen är svår och hon är orolig att inte klara alla kurserna eller att...

   Julia SYV: Hej Kristina!Att göra högskoleprovet är en mycket bra idé, men högskoleprovet befriar inte från kraven på både grundläggande och särskild behörighet. Grundläggande... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga