Förälder1234

    Kan gymnasieskolan neka elev till att fortsätta med moderna språk andra året på naturvetenskapsprogrammet? De säger att klassen är full. Finns där något vi kan göra? Har eleven rätt till språk i tvåan? Kan vi få veta varför just denna elev inte fick plats i klassen? Måste skolan bereda plats? Har vi rätt att begära möte med syv eller rektor?

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej!
    I NA ingår endast en kurs i ämnet Moderna språk som obligatorisk. Men som valbara kurser får flera kurser inom ämnet moderna språk läsas, om eleven så önskar och om skolan har möjlighet att erbjuda det. Någon rätt att läsa en kurs som på elevens program inte är obligatorisk finns tyvärr inte.
    En fundering från min sida - kan det kanske bli möjligt att läsa fortsättningskurs i språk (moderna språk) i årskurs 3? Detta kan ni ha i åtanke om det inte blir så att det öppnas möjlighet att läsa den i årskurs 2.
    Vad gäller prata med SYV och rektor och annan personal på skolan, så har vårdnadshavare rätt att begära boka tid för möte med skolans personal. Som vårdnadshavare kan du också kontakta skolverkets upplysningstjänst; men jag tror du får samma svar där som jag ger dig nu - nämligen att endast obligatoriska kurser måste tvunget erbjudas av gymnasieskolorna och "valbara" kurser kan skola välja åt eleverna. 
    Vad gäller svar på frågan varför just ditt barn blir utan plats i den kursen som hen vill läsa, så vet jag inte varför det blev så; en gissning från min sida är att hen kanske missade lämna in önskemål om att välja den kursen inom tiden då önskemål skulle lämnas? Jag vet, annars, att det har tidigare hänt på några av gymnasieskolorna att platserna på valbara kurser lottades ut bland eleverna; det var t.ex så att väldigt många elever velat läsa Engelska 7 men lärarkapacitet räckte endast till att lära en undervisningsgrupp, så vissa elever av de som alla anmält intresse för den kursen i tid fick läsa den kursen och andra - inte (och det var lottning, slumpen fick avgöra); vid ett par tillfällen fick vi frågor från föräldrarna om det (nämnare bestämt - klagomål på att just deras barn ej fick läsa den kursen hen velat läsa).
    Jag tycker definitivt att du, som vårdnadshavare, bör kunna få svar från skolan om hur platsfördelningen/antagningen till kursen gick till och varför just ditt barn inte fick plats. 
    Om det är väldigt viktigt för eleven att läsa just den kursen, så kanske ni kan fundera på att byta skola - till den där hen ska få läsa den kursen. Ni kan också fundera på möjlighet att läsa språk utanför gymnasieskolan: på egen hand, på ett av studieförbunden, planera för språkresa under loven eller efter gymnasiet, planera för att söka läsa det språket på universitetet efter gymnasiet eller på ngt annat sätt (ex.med privat lärare)... det är de exemplen som jag kan komma på så här på "raka arm". Och senare när man har de faktiska kunskaperna kan man skaffa sig betyg genom en prövning. En förklarande sammanfattning kring prövningar får du/ni gärna läsa på fragasyv.se/info/provning -- Om studierformen Studieförbund se framtid.se/information/studieforbund
    Om man i den situationen du beskriver funderar på att byta skola, vill jag upplysa om att i SA och HU ingår 200 poäng moderna språk (två kurser) som obligatoriska och i inriktningen Språk på HU ännu fler kurser. Och därför är chansen större att få läsa fler kurser i ämnet moderna språk, även på NA, om man går på en skola, som för övrig, även erbjuder SA och/eller HU och särskilt om skolan har HU/språk i sitt utbud; detta för att fler lärare i språk finns på den skolan och fler undervisningsgrupper i olika moderna språk bör rimligtvis finnas på den skolan.
    Exempel på en gymnasieskola som i sitt utbud har NA, SA och HU: gymnasium/norra-real

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga