Xeba 25 år
  Hej!

  Jag går tredje året på gymnasiet. Jag kommer förmodligen gå ut med 4 F (350 poäng). Jag har läst några "extra" ämnen och har 2700 poäng så när jag tar studenten kommer jag ha 2350 poäng. Är det möjligt för mig att komma in på högskola? Jag har redan sökt till högskolan.

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Xeba!

  För att bli behörig till en högskoleutbildning krävs det alltid Grundläggande behörighet (+ ofta även Särskild behörighet). Du skriver inte vilken utbildning på högskolan du sökte och jag vet därför inte vilka kurser som du behöver för Särskild behörighet (lägst betyget E måste man ha i de kurserna).

  För Grundläggande behörighet behöver du få Gymnasieexamen (dvs Examensbevis och inte ett Studiebevis). Du kommer förmodligen att få just ett Studiebevis (förteckning över kurser med tillhörande betyg), detta pga i fall du har läst 2700 poäng och har F i 350 poäng - överskrider 10% gräns (max antal F är 10% och i ditt fall är 270 p.). Du kan själv läsa en sammanfattning på http://www.gymnasieguiden.se/informeras/vad-kraevs-foer-att-uppna-gymnasieexamen

  Det finns inga gymnasiala kurser á 20 eller 70 poäng, det år då i praktiken max 250 p. du kan ha F i och ändå ha rätt att få Examensbevis. 350 p. är 100 poäng för mycket F.

  Jag antar att du vet att du kan söka till Komvux http://goteborg.se/wps/portal/invanare/forskola-o-utbildning/vuxenutbildning-komvux-larvux/ansok-till-komvux/!ut/p/z1/04_Sj9CPykssy0xPLMnMz0vMAfIjo8ziAwy9Ai2cDB0N_N0t3Qw8Q7wD3Py8fdydPMz0wwkpiAJKG-AAjgb6BbmhigB7mx0N/dz/d5/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/ för att komplettera Studiebevis upp till Examensbevis. En annan möjlighet är att göra Prövningar http://goteborg.se/wps/portal/invanare/forskola-o-utbildning/gymnasieskola/betygsprovning/innan-anmalan-till-provning/!ut/p/z1/04_Sj9CPykssy0xPLMnMz0vMAfIjo8ziAwy9Ai2cDB0N_N0t3Qw8Q7wD3Py8fdydzAz1wwkpiAJKG-AAjgb6BbmhigBubQst/dz/d5/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/ (självstudier med efterföljande tentor).

  Bästa hälsningar & lycka till!
  ANNA
  Hej igen!
  Enligt reglerna, bör kurser INNAN ELEVEN PÅBÖRJAR LÄSA DEM skrivas in i elevens Studieplan som "Programfördjupande", "individuellt val" eller som "utökad kurs" - så det är på förhand bestämt vilka kurser som kommer att ingå i utbildningsdokument och under vilken "benämning" eller markering.

  Då kan man inte, enligt reglerna, i efterhand byta ut och fixa till Examensbevis. Studieplan får revideras PROAKTIVT men ej retroaktivt. På så sätt är diskussionen om att byta ut och ersätta kurserna nu, när du är i slutet av åk3 en rent teoretisk diskussion. I praktiken så är det redan på förhand bestämt vilka kurser som ingår i ditt utbildningsdokument och under vilken kategori.

  Det du kan göra nu är att försöka få så höga betyg som möjligt i alla de kurser i vilka betyg ännu inte satta. Du kan också be att få göra prövningar i de kurser där du fick F.

  En bra idé är att du bokar tid med SYV på din skola för att diskutera just din situation och vad som kan göras.

  Vill du inte uppge vilket program & inriktning du läser, kan du själv hitta rätt program i listan på http://www.fragasyv.se/dokument#Programplaner_foer_Nationella_gymnasieprogram

  där ser du längst ner Programstruktur för det aktuella programmet. Programstrukturen får frångås endast om en elev läser enligt Individuellt anpassat program (beslut om det måste fattas av rektor innan utgången av åk2 & det är ett undantag och inte en generell lösning).

  Du får gärna återkomma om du har andra frågor!
  Bästa hälsningar
  ANNA
  Hej igen!
  På NA ser Programplanen ut så här
  http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_NA.pdf

  Du läste en av inriktningarna - för det måste man göra på NA. Det är enbart Vård- & omsorgsprogrammet som inte har några inriktningar.

  Matte 3 ingår som en obligatorisk kurs på båda inriktningar på NA. Matte 4 ingår i en av inriktningarna ihop med Fysik 2. Om du läste inriktning "Naturvetenskap" då är Matte 4 och Fysik 2 också obligatoriska kurser för dig. Däremot Filosofi är inte en obligatorisk kurs på NA men du måste ha tillräckligt med poäng inom Programfördjupningen och det är inte vilka som helst kurser, utan bara de som finns med på listan (se länk ovan).

  Teoretiskt sett skulle man kunna "laborera" med det och säga att du "läste inriktning Samhälle" men då måste du ha betyg i Geografi 1 och Samhällskunskap 2. Har du de betygen? Om du inte har de betygen, då har du läst inriktning "Naturvetenskap" och då måste betygen i alla de kurser som står under den inriktningen finnas med. Ihop med Matte 3 (F i den kursen) - kommer du i så fall - hur som helt få fler F än det som ger rätt till Examensbevis. Därför tror jag du kommer att få Studiebevis (som inte ger Grundläggande behörighet till högskolestudier).

  Detta kan hjälpas genom att du läser på Komvux eller gör prövningar. Kan räcka med en kurs på Komvux, kanske t o m en 50 poängskurs som du på heltid kan läsa på 2,5 veckor. Sedan tar du Examensbevis från Komvux och kan med det söka till en högskoleutbildning till nästa antagningstillfälle. Att hinna fixa detta innan sista kompletteringsdag i mitten av juni (som du säkert själv vet om) - blir extremt svårt. Kanske inte helt omöjligt men mycket svårt.

  För Examensbevis från Komvux räcker det med 2400 poäng. Du måste läsa minst en kurs (eller göra prövning via Komvux) för att ha rätt att ta Examensbevis från Komvux. Hur man hinner med det så pass att du får ut Examensbeviset innan mitten på juni - vet jag inte. Du blir behörig att läsa på Komvux först EFTER det att du slutade på gymnasiet. När har ni avslutning? Om du redan nu anmäler dig till prövning och gör den direkt efter gymnasieavslutningen... men prövningar består oftast av två delar: skriftlig & muntlig - och det brukar vara ett par veckor emellan dem. Hur allt detta skulle fixas innan mitten av juni, vet jag inte. Det är för kort tid. Du måste nog vara beredd på att fixa Examensbevis från Komvux under hösten och söka om till högskola till vårterminen 2016 (om din utbildning startar på våren) och annars senare - till hösten 2016.

  Beklagar om mitt svar inte motsvarar dina förhoppningar. Det är möjligt att jag missuppfattade ngt. i din fråga eller missade någon detalj som ev. kan ge dig Grundläggande behörighet. Boka tid hos SYV på din skola - är mitt råd. Jag kommer att hålla tummarna för dig!

  ANNA
  • Xeba Jag har sökt till röntgensjuksköterska och jag har behörigheten som krävs. Jag fick F i Filosofi, Fysik 2, Matte 3 och Matte 4. Är det möjligt då jag har minst 2350 godkända gymnasiepoäng på en utbildning som omfattar 2500 gymnasiepoäng eller behöver jag läsa en kurs som täcker 100 poäng?
  • Anna Det beror på hur ditt Examensbevis kommer att utformas. Om du enbart har 2500 p. och av dem 150 p.F så klarar du dig och har Grundläggande behörighet.
  • Anna Skulle vara mycket fördelaktigt för dig om du kunde få E i Matte 3 för att du får Meritpoäng för Matte 3, vilket höjer konkurrenskraft i dina betyg ganska mycket. Så om du nu i slutet av gymnasiet skall satsa extra på någon kurs, så är det Matte 3 som jag skulle rekommendera. Fråga på skolan om du kan göra prövning i den eller om du kan skriva slutprovet med en annan klass - för att försöka få godkänt betyg i Matte 3.
  • Xeba Ok. Tack. Jag har läst två utökade ämnen, kan jag ersätta det med två av dessa ämnen (Matte 4, Matte 3, Fysik 2 eller Filosofi) då dessa ämnen inte behövs till röntgensköterska.
  • Anna Vilket program och inriktning läser du? Det är viktigt att veta för att kunna ge dig rätt svar. Varje program har viss programstruktur som inte får frångås.
  • Anna Jag skriver också ett utökat svar till dig nu.
  • Xeba Läser Naturvetenskapsprogrammet (finns ingen inriktning)
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Sofia 19 år

   Öka meritvärde?

   Hej! Jag läser vård- och omsorgsprogrammet och vill läsa vidare till socionom. Mitt program ger inga meritpoäng så jag funderar på att läsa engelska 7 och matte 3b för att få meriter. Jag funderar även på att läsa psykologi 2a,...

   Anna SYV: Hej Sofia,om kursen Psykologi 2a inte kommer ingå i ditt examensbevis (vilket den kan göra som t.ex Individuellt val) då kommer inte betyget i den kursen påverka ditt meritvärde. Detta för att den kursen... Läs hela svaret
  • Henrik 36 år

   Hur ska jag tänka kring ranking av utbildningar?

   Som f.d. student i USA är jag van vid ranking och kunde ibland bli galen på att varenda kurs och varenda professor skulle rankas i tid och otid. I Sverige är det lugnt på den fronten men nästan lite för lugnt, trots att man blir bombarderad med enkäter efter varenda kurs man läst men studenter...

   Anna SYV: Hejsan, intressant och viktigt fråga du ställer men jag vet inte om jag kan säga någonting som blir till hjälp för dig. Jag har ju inte läst någon av de utbildningar... Läs hela svaret
  • Waleid 23 år

   Vilka kursen måste man ha när man söker på universitet?

   Jag läste naturvetenskapsprogrammet och nu försöker jag höja mina betyg för att kunna komma in på tandläkarprogrammet. Jag har gjort prövningar på två kurser moderna språk och har fått A på både kurserna. Dessa...

   Anna SYV: Hej Waleid!om du fick examensbevis när du slutade på gymnasiet då kan du inte ersätta någonting på det sättet som du skriver om i din fråga.Alla kurser... Läs hela svaret
  • Sofia 21 år

   Ingår det att analysera med ideologier i historia 1b kursen?

   Hej, Jag ska skriva prövning i kursen historia 1b, jag har gått ut gymnasiet och har ett examensbevis. Jag har fått uppgifter till prövningen och det ingår att man ska analysera olika historiskamoment med ideologier. Men jag kommer ihåg att jag inte gjorde...

   Anna SYV: Hej Sofia!Läste du just historia 1b eller kanske historia 1a1 på gymnasiet? Inom ämnet historia på gymnasial nivå finns flera kurser. Om kurserna, innehåll i dem... Läs hela svaret
  • Kim 22 år

   Hur räknas meritpoängen?

   Om en väljer att läsa en kurs på komvux med syfte att bli behörig till ett specifikt program på universitetet, kommer det betyget från den kursen att räknas in vid ansökan till andra program som inte kräver den kursen för behörighet? Exempelvis, om jag har ett meritvärde i urvalsgruppen BII...

   Anna SYV: Hej Kim,ditt meritvärde kommer även fortsättningsvis vara på 17 (förutsatt att programmen du söker på universitetet inte kräver fysik-kursen för behörighet).Vad gäller... Läs hela svaret
  • Elin 19 år

   Hur går man till väga för att bli rättskemist?

   Hej! Jag är intresserad av att jobba med rättskemi, d.v.s. att undersöka exempelvis narkotika/droger i blod/hårstrån samt urin. Jag undrar hur man ska gå tillväga för att bli det. Vilken utbildning krävs? Räcker det med kemist? Eller?

   Anna SYV: Hej Elin, jag undrar om det är yrket Forensiker som du är intresserad av? Grundutbildning i kemi (t.ex kandidatprogrammet i kemi) är jag säker på att man behöver (som grund) och... Läs hela svaret
  • Anonym 23 år

   rektorsprogrammet?

   Hej! Jag utbildar mig just nu till förskollärare och har kollat in lite på masterprogram mm. Mitt intresse just nu är rektorsprogrammet men jag har svårt att förstå hur programmet är. Min fråga är då hur lång programmet...

   Anna SYV: Hej,oftast går de till så här: man söker jobbet som rektor eller som biträdande rektor och om man får jobbet, och inte sedan innan gick rektorsprogrammet, kan man bli anmäld till den utbildningen som... Läs hela svaret
  • Lea 20 år

   Vilka kurser får man välja på komvux?

   Hej, jag läser på komvux och planerar att skriva mitt GA i samhällsvetenskap, jag har fått en lista med kurser jag kan läsa som tillhör just samhällsprogrammet, men jag undrar om det är fortfarande okej att välja kurser som inte är med i listan (Exempel ekonomi) och fortfarande få göra GA I...

   Anna SYV: Hej Lea,att Läsa kurser på komvux och Vilka kurser som kommer ingå i ditt examensbevis? - behöver inte vara en och samma fråga.Om du undrar vilka kurser som får ingå i ditt... Läs hela svaret
  • Linnea 23 år

   Sjuksköterska utomlands?

   Hej! Finns det möjlighet att studera en Master i ”Psychiatric Nursing” utomlands t.e.x. i Australien efter avslutad sjuksköterskeutbildning i Sverige. Har funderat på specialistsjuksköterskeprogrammet i psykiatri här hemma men undrar om den finns...

   Anna SYV: Hej Linnea,mitt förslag är att du frågar på de utbildningar utomlands där du vill läsa; de som jobbar där bör veta vilka utbildningar som de kommer godkänna som förkunskaper/behörighet inför sina utbildningar.VänligenANNA
  • Margarita 21 år

   Söka till juristprogrammet men saknar poäng ?

   Hej! Jag vill söka till juristprogrammet men det fattas för mig ungefär 2 poäng, jag har full meritpoäng dvs 2,5. Jag har dessutom läst matematik 4 men som jag förstår så ger det inte meritpoäng med tanken på att jag har redan full...

   Anna SYV: Hej Margarita,i det fallet du beskriver i din fråga har jag följande tips att ge:- gör högskoleprovet- gör prövningar i de kurser som ingår i ditt examensbevis (för att... Läs hela svaret
  • Alice 16 år

   Kan man läsa moderna språk även om skolan inte erbjuder det?

   Hej! Jag vill väldigt gärna fortsätta läsa Tyska på gymnasiet, både för meritpoäng men också för att lära mig språket mer. Men de inriktningar jag har tittat på (utöver Natur) är Teknik med profil spel. De erbjuder dock inte moderna språk och jag undrar om man kan lägga till det på något sätt...

   Anna SYV: Hej Alice,det är inte förbjudet att på Teknikprogrammet läsa tyska, men det kan inte heller garanteras. Det är på TE en valbar kurs och erbjuds "i mån av... Läs hela svaret
  • k 17 år

   Sätta betyg utan att kursen har slutat?

   Hejsan! Undrar om det står något i skollagen om att lärare bör sätta betyg om det finns underlag för de flesta kurserna, även om man inte har läst klart de än? Personalen i min skola har sagt detta men vill bara försäkra om att det är sant.

   Anna SYV: Hej K;Ja, det stämmer att om underlag för betyg finns så bör läraren sätta ett betyg. F är också ett betyg. När kursen är slut, bör läraren sätta betyg... Läs hela svaret
  • k 17 år

   Kan man hoppa av och gå om ettan?

   Hej! Jag har fattat lite för sent att jag trivs ej i min nuvarande skola och har mått dåligt ända sen jag börja här. Nu undrar jag om det går att gå om ettan (samma linje)? Har en månad kvar och vill helst hoppa av. Har läst era svar innan där ni skrivit att man helst ska inte göra det men mår...

   Anna SYV: Hej K,vi råder söka till år1 via gymnasieantagningen och det måste du göra senast sista dagen i omvalsperioden. Om du kan få godkända betyg i år1, kan du bli uppflyttad till... Läs hela svaret
  • Sanna 45 år

   Vilken kvot räknas jag i?

   Hej! Jag kommer att göra en prövning av en kurs direkt efter studenten, innan sista kompletteringsdagen. Jag undrar därför ifall jag kommer hamna i BI- eller BII-gruppen. Tacksam för svar!

   Anna SYV: Hej Sanna,om prövningsbetyget har senare datum än datum för examensbeviset, då är det en komplettering. Om du redan innan komplettering är behörig, kommer du prövas både i BI och i BII.... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga