Cirkulation

  Jag har en fråga som jag sett bli besvarad eller frågad. Om en person tar ett lite svårare program som tex teknik och natur där man läser snabbare matte högre tempo och läser ämnen med högre svårighetsgrad till exempel ämnen som fysik 2 och kemi 2 som krävs vid särskild behörighet till utbildningar med hög nivå. Vi säger att den personens gymnssiegång inte gick helt fantastiskt, vilka förutsättningar skulle han/hon ha inför universitetet eller högskolan om de inte har vad som krävs för att söka till ett program med hög nivå och bestämmer sig för att söka till ett ekonomiinriktat program där man mest behöver grundläggande behörighet så har de som sökt sig dit genom ”den lättare vägen” att ta ekonomi från början högre betyg i gymnasiegemensamma ämnen eftersom de inte behövde lägga mer tid på svårare/ snabbare kurser har de bättre förutsättningar? Och i värsta fall vad händer med den personens valmöjligheter och val inför utbildning?

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej!
  Till svenska högskole-universitetsutbildningar konkurrerar man med sitt Meritvärde. Meritvärde är en siffra som kan, som högst, bli 22.5. 
  Så här räknas meritvärde: alla betyg från examensbevis från gymnasiet eller från komvux räknas in (förutom betyget i gymnasie- eller komvuxarbete). Har man några meritpoäng, plussas de på. har man inga meritpoäng är snittbetyget = meritvärdet. Vilka kurser som ingår i examensbevis är viktiga endast för att påvisa att man har grundläggande behörighet och särskild behörighet till "sin" universitetsutbildning. Ingen tittar på vilka kurser som ingick (förutom då att se att man är behörig). 
  Om man är behörig men har för lågt meritvärde och kommer av den anledning inte in - kan man göra högskoleprovet. Med resultatet från högskoleprovet konkurrerar man i HP-urvalet. 
  Det finns också möjlighet att höga sina betyg genom prövningar. Läs om prövningar på fragasyv.se/info/provning

  Studie- och yrkesvägledare

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga