Tila

  Hej, Jag läste natur på gymnasiet och har godkänt i Kemi 1 och biologi 1 men inte fysik 1 och 2 eller kemi 2 och biologi 2. Kan jag läsa naturkunskap 1 på komvux eller ska jag läsa naturkunskap 2?

  • Milla : Vad är målet med dina studier på komvux? Vill du uppnå naturvetenskaplig behörighet så att du har godkända betyg i kemi2, biologi2, fysik 2 och matematik 4, om du t.ex vill blir behörig till läkarprogrammet? eller är ditt mål att ta ut Examensbevis från komvux?

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej!
  för att svara på din fråga måste man veta vilken eftergymnasial utbildning du vill bli behörig till. 
  En annan sak man måste vet är om du gick ut gymnasiet med Examensbevis eller med ett Studiebevis. Det är två olika situationer som kräver två olika svar. 
  Det är helt enkelt för lite information i din fråga, därför går det inte att svara.

  Studie- och yrkesvägledare
  • Tila : Jag gick ut med ett studiebevis, jag vill läsa till lärare men måste läsa några kurser på komvux. Det jag undrar är om det är möjligt för mig att söka till naturkunskap 1.
  • Milla :

   Det är bra om du kunde svara i vilka ämnen du vill bli lärare. För olika lärarutbildningar krävs olika kurser för särskild behörighet. Eftersom du har ett Studiebevis, gör du en ny studieplanering med SYV-en på komvux. Det finns två stycken olika typer av högskoleförberedande examensbevis på komvux: inom område Naturvetenskap-Teknik och inom område Samhälle-Humaniora. Du kan även läsa mot yrkesexamen t.ex som Barnskötare eller Elevassistent. Inom yrkesexamen kan du ta in alla kurser som krävs både för grundläggande behörighet (svenska 2,3 och engelska 6) och kurser som kommer krävas för särskild behörighet till just Din högskoleutbildning. Varför skriver jag allt detta? Jo, för att vilken eller vilka kurser inom Naturvetenskap som måste ingå i ditt examensbevis beror på VILKEN SORT EXAMEN DU SKA LÄSA MOT. Du behöver inte läsa mot examen i just Naturvetenskap-Teknik. Om du av ngn anledning vill läsa mot examen i just Naturvetenskap-Teknik då bör du läsa fysik1a, eller så kan du ta in kursen fysik1a (150 poäng) med betyget F in i ditt examensbevis från komvux.
   Saken är den att innehåll i kurserna Naturkunskap 1b och 2 "överlappar" innehåll i kurserna i ämnena biologi, kemi och fysik. Det är därför upp till rektor på komvux att göra bedömning om vilka av de kurserna som får ingå i samma examensbevis. Som regel, bör inte kurserna som ingår i samma examensbevis "överlappa" varandra. 
   Så, om du i ditt examensbevis vill ta in kurserna kemi1 och biologi1, då bör du nog läsa fysik1a (eller ta in 150poäng F-betyget i fysik1a); du läser i så fall inte någon kurs i ämnet naturkunskap.

  • Tila : Tack så mycket för ditt svar, jag har kontaktat studievägledaren på komvux.
  • Milla : Bra! gör planering mot examensbevis tillsammans med SYV-en på komvux.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga