Hanan 19 år

  Hej syv! Jag tog studenten nyligen och funderar på att ta ett basår under hösten 2019, alt våren 2020. Jag bor i Järfälla och kan söka till Jakobsbergs folkhögskolan. Det står att man borde ha sökt det redan under april. Min plan är att bli apotekare, jag vet att man kan söka till receptarie och fortsätta senare till apotekare men behöver man inte högskole poäng? En faktor som spelar roll är att mitt välmående är inte på topp men vill verkligen inte slösa tid, jag hade hört att basår är väldigt tufft och att många inte klarar det :( - Finns det någon sätt att plugga det under våren, alltså att man börjar basår från våren? - Är det bättre att läsa alla kurser och sedan söka till annat om jag skulle ändra mig? - Det känns som att jag är lite skoltrött för att ta ett basår om typ en månad, vad kan jag göra istället? - Hur kan man läsa en kurs i taget om man behöver vara 20 för att komma in i komvux? - Är det bättre att söka till receptarie och sedan apotekare? är det svårare att komma in i apotekarelinjen? - Jag har hört att det finns brist hos farmaceuter? finns det jobbmöjligheter för mig? - kan jag läsa basår i Uppsalas universitet och söka till apotekare där? eller är det begränsat med ansökningen?


  - Annars har jag tänkt tandläkarlinjen, kan man plugga till tandhygienist och sedan tandläkare? hade hört att vissa gjorde så. 


  Tack på förhand! behöver verkligen en hjälpande hand!

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Om du har på gymnasiet fått examensbevis eller Studiebevis - behöver du inte vara 20 år. Vänd dig till komvux i den kommunen där du är folkbokförd ... .på komvux kan man läsa en kurs i taget. 

  Ang. Receptarieprogrammet - det är lättare att komma in (antagningsgräns brukar vara lägre) än till Apotekare. 

  Det finns ingen ordinarie utbildning som skulle komplettera utbildning till Tandhygienist till Tandläkare. Men om msn kommer in på Tandläkarprogrammet och har,sedan innan godkända högskolekurser, kan man ansöka om Tillgodoräknande av tidigare utb., och utb till tandläkare kan bli kortare. 

  • Hanan Hej! Jag hade andra frågor ang receptarieprogrammet
  • Julia Jag har nu skrivit ett nytt svar till dig.
  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Hanan,

  du skriver om att du tog studenten, men jag vet inte från vilket program. gissar på att du ej har examen från Naturvetenskapsprogrammets inriktning Naturvetenskap och har därför inte läst alla kurser som krävs för särskild behörighet till Receptarie eller Apotekare eller Tandläkare-utbildningar. Stämmer det?

  Du kan alltid boka tid hos SYV på komvux i den kommunen där du är folkbokförd. Då kan ni gå igenom dina betyg och prata om dina mål och framtida möjligheter. 

  Du kan också alltid kika på olika yrkenwww.framtid.se
  inom Hälsa-och sjukvård finns det många olika yrken, exempelvis Gipstekniker och Optiker
  Även inom apoteksbranschen finns det fler yrken än endast apotekare och receptarie, ex. finns det ett yrke som det finns en Yrkeshögskoleutbildning till - Apotekstekniker
  Alla yrkeshögskoleutbildningar hittar du lätt på www.yhguiden.se - kika gärna på dem.

  Du nämner i din fråga - yrket Farmaceut; det är ett samlingsnamn för apotekare och receptarier.

  Du har rätt många olika frågor i "din fråga" och det är inte lätt att reda ut allt i ett svar här på Fråga SYV. Bra därför om du träffar en SYV på komvux, tänker jag. 

  Ang. basår
  de finns inom olika skolformer: högskolor/universitet, folkhögskolorna och komvux. Det är bra att söka till de olika skolformerna samtidigt. I fall du skulle komma in på fler än ett ställe, kan du välja sen. Söker man till bara en utbildning och inte kommer in, då har man ingen plats... Att man Söker till en utbildning, betyder inte att man garanterat kommer in. :( 

  Om man är "Skoltrött"
  då kanske det är bra att jobba ett tag. Det är svårt att lyckas med studier om man är skoltrött. 
   

  Ang. bli apotekare via receptarieprogrammet
  Det är många fler platser på receptarieprogrammen och de ges på fler lärosäten än apotekarprogrammet och det är många som efter receptarieutbildningen vill läsa vidare och bli apotekare. Konkurrensen är tuff. Urval till masterprogrammet i farmaci görs på antal högskolepoäng; hur många "extrapoäng" som kommer att krävas i framtiden, vet man ej på förhand. Som det är nu, så brukar det krävas 3 terminer extrastudier på heltid (90 högskolepoäng, utöver receptarieprogrammet) för att komma in på master i farmaci. 

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga