Arya

    Hej, jag har studerat samhällsvetenskap med inriktning samhälle på gymnasiet. Jag har bestämt mig för att bli tandläkare, men har ej behörighet till det. Har funderat på att läsa kurserna biologi, kemi, fysik 1-2, samt matte 3-4.


    Jag vill veta vad exakt skillnaden mellan att läsa ett naturvetenskapligt basår respektive läsa samma kurser på komvux är. Vilka skillnader finns det? Är det så att man får mer hjälp med kurserna på högskolan än komvux? Vad är effektivast om man vill bli färdig under ett år och få så mycket hjälp som möjligt?


     Jag undrar också hur detta kommer att påverka mitt meritvärde som är 19,6 för tillfället. Kommer de behörighets kurserna som jag har läst läggas till på mitt meritvärde när jag söker in och andra kurser räknas bort?


    Tack på förhand!


     

    • : Jag vill även tillägga att jag endast har läst matte 1 och 2b. Behörigheten till utbildningen kräver matte 4. Behöver jag då även läsa matte 3?
    • :

      För prövning i matte 4 kan du enligt Skolverket genomföra den utan att ha betyg i matte 3, dock får du inget betyg i matte 3 så säkrast är att göra båda då det också är en del att plugga och att läsa kurserna kommer nog gynna dig bättre än en prövning i matte 4 om du endast löst till 2b.


       För ditt meritvärde så läggs kurserna på, undantaget är kompletteringar på lägre nivå (i ditt fall matte 3 och fysik 1 om du gör matte 4 o h fysik 2) enligt UHR. Man kan inte ta bort kurser, endast byta ut om man gör en prövning i en kurs man redan har betyg i för att höja sitt betyg. 

      Väljer du att ta tekniskt basår måste du ha rätt behörighet samt meritvärde för att komma in. Har du det är det är detta ett smidigt sätt att plugga ett år på högskola samt få all behörighet du ska ha (förutsatt att dessa är dom enda kurserna du behöver för att sedan söka till din utbildning) då en kursplan redan finns. Det ställs liknande krav som högskoleutbildningar här på elever. Mycket självstudier t.ex. så upplägget är likt hur det kommer vara att plugga efteråt.
       

      Annars, för att plugga på komvux går du genom din kommun och kurser du behöver för behörighet (alltså inte för att höja betyg eller ge meritpoäng) prioriteras i ansökningar på komvux. Du ansöker för kurser när ansökan öppnas och får veta några veckor innan dom startar om du blivit antagen. Detta kan vara mer flexibelt om du vill göra prövningar, höja något betyg etc, då man ansöker om kurser och prövningar själv istället för att följa en kursplan. Samt bra för att kunna bestämma själv studietakten och när du pluggar vilken kurs. Upplägget beror på vad du väljer för kurs (distans, dagtid, 100%, 50% takt) 

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Om man under sin gymnasietid inte blev behörig till den utbildning som man vill söka till efter gymnasiet, kan man behörighetskomplettera: genom att läsa kurser på Komvux alternativt göra Prövningar i dem eller genom att läsa på ett Naturvetenskapligt eller Tekniskt basår eller bastermin.

    Oavsett om man behörighetskompletterar på Komvux eller på högskola/universitet, prövas man efter behörighetskompletteringen i BII gruppen, den så kallade "kompletteringsgruppen".

    Finns det någon skillnad (för- eller nackdelar) i att behörighetskomplettera på Komvux eller på högskola/universitet?
    Ja, det gör det och här nere har vi "punktat ner" info som vi tycker är bra att känna till för den som behöver komplettera för behörighet inför högskolestudier:

    1. Behörighet
    För att komma in på ett Naturvetenskapligt eller Tekniskt basår på högskolenivå, måste man även ha Grundläggande behörighet till högskolestudier. Det behöver man inte ha om man söker kurser på Komvux eller anmäler sig till prövningar. Man kan på Komvux läsa för grundläggande behörighet och för särskild behörighet samtidigt. Däremot för att bli antagen till ett naturvetenskapligt eller tekniskt basår på högskola, måste man sedan innan ha grundläggande behörighet.

    2. Påverkan på Meritvärde
    Kurser som man läser på Komvux får man "vanliga" gymnasiebetyg för och i fall de kurser krävs för behörighet eller om de ger Meritpoäng, räknas dem också in i ditt jämförelsetal.
    Däremot kan inte betyg i kurserna lästa på basår eller bastermin på högskolan påverka ditt jämförelsetal.* De påverkar inte heller meritvärde av gymnasiala betyg, eftersom man ej kan få meritpoäng för betyg i de kurserna.**

    3. Platsgaranti
    Kan finnas efter ett Tekniskt basår till vissa tekniska utbildningar på samma högskola/universitet där man läser sitt Tekniska basår. Sådan platsgaranti efter studier på Komvux eller prövningar - finns inte.  

    4. Studietakt
    Naturvetenskapligt och Tekniskt basår (alt termin) - är heltidsutbildningar (kurser som är ihopsatta till heltid). På Komvux kan man ganska fritt bestämma om man vill läsa på heltid eller på deltid och kan även välja andra studieformer än dagtid (kvällstid, flex och distans).

    En bra idé kan vara att söka till Komvux och till ett Naturvetenskapligt eller Tekniskt basår samtidigt (för att det inte finns någon garanti på att man 100 % kommer in varken sig på Komvux eller till högskola). I fall man får plats på båda utbildningar, kan man i så fall välja vilken plats man tackar Ja och vilken man tackar Nej till.

    5. Studieekonomi
    Om man läser på Komvux och har rätt till Studiemedel, får man i så fall Studiemedel från "gymnasieveckor" och om man läser på högskola/universitet och ansöker om Studiemedel, börjar man, normalt sett, använda sina "studiemedels högskoleveckor" (eller som man ofta säger "tar av högskolepotten") men för studier på ett basår gör CSN ett undantag och Studiemedel tas från "gymnasiepotten", dvs inte från de 240 veckor som man har på högskolenivå. Som max kan man få 12 terminer heltidsstudier Studiemedel på högskolenivå och i fall man planerar söka en lång högskoleutbildning (t.ex. Läkarprogrammet som är på 5,5 år på heltid) skulle inte Studiemedels 240 veckor på högskolenivå räcka för hela den studietiden (om man hade tagit Studiemedel på högskolenivå även för basåret).
    Kontaktuppgifter till CSN:

    skicka E-post kan man via kontaktformulär på https://www.csn.se/epostaoss/indexFraga.jsp?amne=SM_UH

    tel.nr 0771-276 000 (tel.tid kl.8.00-16.30 på vardagar).

    Under tiden man förbereder sig för prövningar, har man inte rätt till någon form av studiestöd från CSN. Man studerar inför prövningar på egen hand (på sin "fritid").

    *Kurser på högskola/universitet betygsätts oftast med enbart G (godkänt betyg) eller IG (icke-godkänt). Vissa högskolekurser går upp till VG (väl godkänt). Men oavsett om man får G eller VG på en kurs läst på högskola, kan inte det betyget påverka ditt jämförelsetal (som räknas ut på gymnasiala betyg). Godkända betyg i kurser lästa på basåret på högskola ger behörighet till vissa andra högskoleutbildningar men ej kan påverka ditt jämförelsetal.

    ** Så här svarade en handläggare på Antagning.se: "Kurser från basår eller bastermin på universitet ger endast behörighet motsvarande till exempel naturvetenskapliga ämnen på gymnasiet. De påverkar inte betygssnittet och ger inte heller meritpoäng".

    Frågor och svar taggade med 'sommarkurs' (16 st.)

    • svartaconverse

      Finns det någon nybörjarkurs i franska i sommar?

      Jag har ingen tidigare erfarenhet av att plugga franska. Jag vill läsa på antingen universitet eller folkhögskola, eventuellt även på distans men hellre på plats. Jag vill plugga under sommaren. Jag hade kunnat tänka mig att bo på ex...

      Milla : : Hej,sommarkurserna (sommaren 2024) på universitetetsnivå kommer bli sökbara från 19 febr 2024; Webbanmälan öppnar. Kl. 10.15 och alla utbildningar på de svenska... Läs hela svaret
    • Ebba_99

      Vad gäller vid CSN om man vill hoppa av en sommarkurs?

      Hej! Jag studerar vanligtvis till förskollärare (förskollärarutbildningen) men tog under sommaren en sommarkurs på 7,5 hp (50%) och tog så mycket CSN jag kunde få för att klara mig med pengar under sommaren. Nu har det uppstått personliga...

      Milla : : Hej!Frågor om studiemedel besvaras bäst av de som jobbar vid CSN, eftersom det är där beslut fattas. Utifrån den informationen som finns på CSN´s webbplats/hemsida... Läs hela svaret
    • Elev

      Läsa sommarkurs?

      Hej! Jag läser grundlärarprogrammet med inriktning mot fritidshem vid linneuniversitetet I Kalmar. Jag har funderat på att läsa en sommarkurs och undrar om jag kan läsa en sommarkurs vid ett annat universitet eller om jag måste läsa den vid det universitet...

      Julia: : Hej Sara,så vitt jag vet, så kan du läsa sommarkurser och andra kurser vid sidan att ditt högskole-universitetsprogram på vilka lärosäten som helst. 
    • Elev

      CSN vid avhoppad kurs på universitet?

      Hej, Jag studerar en kurs under sommaren, utöver mitt ”vanliga” program, för att få CSN. Jag behöver inte uppnå ett godkänt resultat på den 7,5 poängskursen för att få behålla mitt CSN så länge jag klarar mina...

      Mikael: : Hej Isabella,beslut om Studiemedel ligger hos CSN, inte hos oss på FRåGA SYV. Om du får pengarna (studiemedel) för studierna då ska du studera och försöka få så högt... Läs hela svaret
    • Nohmi

      Läsa 2c under sommaren?

      Hej! Jag går just nu i 9an och har merit över 330. Jag planerar att läsa natur på katedralskolan. Under detta läsår har jag tentat av matte 1c. Jag tycker matte är roligt och skulle gärna läsa 2c på egen hand under sommaren. Jag har läst om prövningar men så som jag tolkar det är det...

      Julia: : Hej Nohmi!Så fort du blir inskriven på gymnasiet, är det endast på just den gymnasieskola som du ska kunna göra prövningar. De som inte är gymnasieelever får lov att göra... Läs hela svaret
    • Alma Lo

      CSN under sommaren med blandad nivå på kurser?

      Jag ska liksom många andra plugga under sommaren nu när det är svårt att få tag på sommarjobb. Jag har dock bara kommit in på 1 universitetskurs på 7,5 hp så min plan är att utnyttja mina kvarvarande 5 veckor av studiemedel på gymnasial nivå och läsa en 100p kurs på Komvux också. Problemet...

      Milla : : Hej Alma Lo!Frågor om studiemedel besvaras bäst av CSN, då är det där beslut fattas (oavsett vad någon annan säger om studiemedel).Att söka kurser på komvux kan... Läs hela svaret
    • Mattias

      Läsa en kurs i sommar inför program på hösten?

      Hej jag funderar på om det är smart att läsa en fristående kurs under sommaren som sedan dyker upp i ett program jag tänkt söka till hösten, jag är behörig för att läsa kursen i sommar. Men jag undrar om det kanske rör om...

      Daniel: :  Hej Mattias!om den kursen som du kan läsa på sommaren ligger precis i början av programmet, som första kursen, och du får godkänt betyg i den, så kan du troligtvis... Läs hela svaret
    • J

      Hur många sommarkurser får man söka?

      Hej! Jag har aldrig sökt CSN-berättigade sommarkurser innan och undrar hur många man kan söka? Jag hörde någonstans att det var 6 stycken utbildningar man kan söka men jag tycker det låter lite förvirrande då jag tänkt blanda att söka 15 hp och 7,5 hp. Jag planerar att antingen gå en 15 hp...

      Milla : : Hej Jonna,börja gärna med att läsa tråden på https://www.fragasyv.se/fragor/sommarterminen-hur-manga-hp-far-man-laesa där det framgår att enligt Antagning.se får man läsa... Läs hela svaret
    • SYV-besökare

      Var finns sommarkurser på eftergymnasial nivå inom it film media?

      Hej! Som rubriken lyder så undrar jag var hittar man alla de olika sommarkurser inom IT-"avdelning"webbproduktion (alltså inte programmering) inom film, foto och liknande? Hen som vill gå en sådan sommarkurs har fullständig gymnasiekompetens inom mediaprogrammet, Slutbetyg från gymnasiet som är...

      Anna: : Hej,en intressant fråga men som också är svår att svara på, detta pga det finns utbildningar inom många olika skolformer: högskola-universitet,... Läs hela svaret
    • Jack

      Kan jag få studiebidrag om jag läser en sommarkurs?

      Jag ska läsa en kurs på 7,5 poäng kurstiden är 2018-06-04 till 2018-08-24. Jag hört att man måste läsa minst 50% 0,75 poäng per vecka för att bidrag. Min kurs är längre än 10 veckor. Kan jag ansöka studiebidrag för endast 10 veckor (0,75*10=7,5) och inte hela kurstiden?

      Anna: : Hej Jack,du kan inte själv bestämma när din kurs slutar; för att din kurs ska vara halvtidsstudier måste skola registrera Kursstart - Kursslut och du måste få ditt... Läs hela svaret
    • Julia

      Hur fungerar sommarkurs på komvux efter studenten?

      Hej! Jag tar studenten i år 15 Juni från teknik design och produktutveckling och är 19 år. Jag har anmält mig till en intensivkursen i Fysik 2 nu i sommar på komvux, som börjar 3 juli. Komvux vill att jag ska lada upp mitt slutbetyg från mina tre år på gymnasiet, men problematiken är ju att jag...

      Anna: : Hejsan, det är klart du inte kan ladda upp ett betyg som du ännu inte har fått! :) Och det måste även personal på komvux förstå, tänker jag... :) Mina... Läs hela svaret
    • Adela

      Fråga gällande sommarkurs i programmering?

      hej jag har sökt till högskolan nu till hösten och där är de 2 program som man läser programmering. Jag har ingen tidigare erfarenet om programmering och är lite orolig för att jag inte ska förstå något om jag blir antagen på en av de programmen. Igår fick jag en förfrågan om att börja på...

      Anna: : Hej Adela, det är alltid bra att lära sig mer. Programmering är det mycket bra att lära sig och speciellt om du sökte ett program som handlar om programmering. Om kursen är bra eller... Läs hela svaret
    • Moa

      Sommarkurs i franska?

      Hej! Jag är sugen på att läsa franska i sommar, problemet är bara att jag bor i Skåne där det ej finns några kurser och jag hittar inte någon distanskurs. Jag bör väl tillägga att jag inte är intresserad av en kurs utomlands. Är det någon som skulle kunna hjälpa mig? Jag ligger på nivå A2....

      Julia: : Hej Moa!Folkuniversitetet kommer med stor sannolikhet att erbjuda sommarkurs i franska i Malmö eller Lund. Hela utbudet av sommarkurser kommer att publiceras på Folkuniversitetets webbsida>> senast 15/5. Vi håller... Läs hela svaret
    • mansoora

      läser upp betyg med distans?

      hej! jag har en fråga! är det möjligt att läsa upp betyg på distans när man fortfarande går på gymnasiet alltså jag menar om man går andra året och är inte nöjd med sina betyg under första året, kan man då läsa upp betygen på sommaren (distans) eller samtidigt som man väl går "tvåan"? om inte,...

      Julia: : Hej Mansoora! I dagens läge finns det i princip inga möjligheter att läsa upp betyg medans man går på gymnasiet. Man kan givetvis bedriva självstudier och inhämta kunskaper, men man... Läs hela svaret
    • patrik

      När kan man kompletera i komvux?

      Jag undrar om kan man gå till komvux under sommarlovet efter studenten?

      Milla : : hej Patrik! Om du får Examensbevis eller Studiebevis (dvs har genomgått en 3-årig gymnasial utbildning) kan du efter det läsa på Komvux i den kommunen där du är folkbokförd. Se om... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga