Alexandra

    Min fysik och matte lärare säger att jag måste ha klarat matte 4 för att kunna få göra prövning på fysik 1. Har han rätt att inte ge mig chans att göra prövning på fysik 1 bara för att jag har F i matte 4? Jag kommer få matte 4 reducerat.

    • Anna : Läser du på gymnasiet eller på komvux?
    • Alexandra : gymnasiet
    • Anna :

      Jag har redan skrivit Svar till dig, läs gärna det. För att kunna säga ngt som svar på din fråga måste man veta mer. Men det är också lite "grå zon" (rektors beslut gäller i många fall).

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Alexandra!
    Eleven har rätt att göra prövning i en kurs i vilken hen fick F på gymnasiet innan hen slutar på gymnasiet, men det är skolan som bestämmer tidpunkt för prövningen. Ytterst ansvarig är REKTORN. du kan vända dig till rektor på din skola.
    Du kan också fråga om hur dina lärare menar - Menar de att du har bättre chans att klara prövning i fysik om du först lär dig mer matte? Det kan säkert stämma att du har bättre chans i så fall...
    Har du fått F i fysik? Har du redan fått göra prövning minst en gång i den kursen som du vill göra prövning nu? - om du fick F och ännu inte fått en enda chans att göra prövning i den kursen, så har du rätt att göra prövning, men det är din skola som bestämmer Tidpunkt för prövningen - dock måste den ligga innan du avslutar årskurs 3 på gymnasiet.
    Vänligen
    ANNA

    • Alexandra : Läraren menar att man behöver matte 4 kunskaper för att kunna göra prövning i fysik 1, vilket jag inte håller med om. Ska jag prata med rektorn och SYV på skolan? Jag har inte gjort prövning i fysik 1 alls.
    • Anna :

      De flesta elever på gymnasieskolornas NA och TE programmen läser fysik 1a (hela kursen) långt innan de påbörjar läsa matte 4, och det är inte alls ovanligt att många elever klarar av hela fysik2 kursen innan de påbörjar läsa matte 4; de flesta elever läser och avslutar fysik1a samtidigt som de läser matte 2c. Och fysik2 samtidigt som de avslutar matte 3c; sedan läser eleverna matte 4 när de påbörjar fysik 3 (fysik 3 är inte en obligatorisk kurs men det finns elever som läser den som en valbar kurs). Du kan visa mitt svar till läraren. Du kan också prata både med SYV och rektor på din skola.
      Det kan dock finnas fördelar i att vänta och bättre förbereda sig inför prövningen; du vinner på att få högre betyg än E. Om du gör prövning nu, snart, och får godkänt betyg, får du inte höja det betyget mer (under din gymnasietid, i alla fall). Om du läser mer matte och pluggar mer fysik, har du bättre förutsättningar att inte bara "klara" prövningen (och få kanske E i betyg), utan att du djupare kunskaper och få högre betyg. Högre betyg i varje kurs som kommer ingå i ditt exam.bevis bidrar till högre "snittbetyget" och ger därför bättre förutsättningar att komma in på eftergymnasiala utbildningar.

    Frågor och svar taggade med 'program på universitetet' (3 st.)

    • Elev

      Läsa sommarkurs?

      Hej! Jag läser grundlärarprogrammet med inriktning mot fritidshem vid linneuniversitetet I Kalmar. Jag har funderat på att läsa en sommarkurs och undrar om jag kan läsa en sommarkurs vid ett annat universitet eller om jag måste läsa den vid det universitet...

      Julia: : Hej Sara,så vitt jag vet, så kan du läsa sommarkurser och andra kurser vid sidan att ditt högskole-universitetsprogram på vilka lärosäten som helst. 
    • Elev

      Prioritering vid univeristetsansökan?

      Hej! Har man större chans att komma in på en universitetsutbildning om man är första hands sökande? Har förstahandssökare (till skillnad från andrahandssökare) förtur att komma in på en utbildning för att de är...

      Anna: : Hej Matilda,som regel (alltså nästan alltid) funkar det så att i fall dina meriter inte räckte för plats på utbildningen på högskolenivå, så ses ditt andrahands val... Läs hela svaret
    • Akram

      Hur gör man när man ska läsa parallel examen?

      Hej! Jag går fortfarande i grundskolan, men vill gärna få fem examen när jag blir stor och vill därför plugga parallel examen så att jag kan komma in i arbetslivet lite mindre än femton år i universitet.

      Julia: : Hej Akram, på högskoIenivå kan man bIi Antagen tiII 150% av studietakt - t.ex kan man komma in på ett högskoIeprogram på heItid + samtidigt Iäsa fristående kurser EIIer Iäsa ett program tiII - på 50% (haIvtid) av studietakt. 

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga