Oscar 24 år
  Hej! Jag går just nu tredje (och sista) året på naturvetenskapliga programmet och är alltså ganska nära studenten. Strax innan jullovet skrev vi slutprov i matte 4c och i efterhand fick jag veta att jag fick F på provet. Jag fick då också veta av min mattelärare att omprov skulle skrivas senare ganska nära slutet på vårterminen och att han skulle meddela när provet börja närma sig.

  Det är från och med idag (måndag) är det bara en och en halv vecka kvar tills alla betyg ska vara satta, och han har fortfarande inte hört av sig. Jag har sökt honom och mailade för några dagar sedan, men jag har inte fått något svar.

  Jag vill just nu söka in som Civilingenjör på Luleås Tekniska Universitet. Överlag har jag bra betyg, men såvitt jag vet kan man inte söka in på Civilingenjör med F i matte 4c. Jag har funderat på att jobba ett år före jag söker in och jag tänkte då under tiden skriva högskoleprovet (har inte gjort det under gymnasietiden).

  Det jag undrar är om vilka möjligheter (eller rättigheter) man ska ha för att skriva omprov och om man får skriva omprov efter den ''normala'' betygssättningsperioden. Går det att skriva omprov under sommaren? Jag undrar också om man kan komma in som civilingenjör ifall man skriver bra på höskoleprovet, även om man inte klarade matte 4c-kursen.

  Min mattelärare har alltid varit svår att kontakta - och han ska dessutom gå i pension i och med skolslutet, så det har blivit väldigt kaotiskt när han fortfarande inte informerat om något omprov och jag inte kan få tag i honom eller någon annan med information.

  MVH

  en stressad elev

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Oscar!

  Du kan alltid vända dig till Rektor på ditt program. Läraren kan vara sjukskriven eller det kan vara ngt. fel på hans epostadress - därför kanske det är så att han inte läst ditt mail. Det är rektor som är ytterst ansvarig och den uppkomna situationen så tycker jag att det är i allra högsta grad befogad att du kontaktar rektor och frågar om omprov. Gör det snarast, typ nu på en gång - detta pga som du själv skriver att det är 10 dagar kvar av läsåret.

  Du förlorar inget på att skriva omprov om några dagar (om du får möjlighet till det). Får du ett godkänt betyg i Matte 4, så blir du behörig till alla de utbildningar på högskola/universitet som kräver den kursen. Får du inte ett godkänt betyg, kan du söka läsa den kursen på Komvux eller göra prövning senare - under det kommande läsåret.

  Om jag förstår dig rätt, så har du inte sökt någon högskoleutbildning med start hösten 2015. Om jag har fel och du sökte till högskola och till en utbildning som kräver Matte 4 för särskild behörighet, blir du inte behörig utan lägst E i den kursen.

  Högskoleprovet befriar inte från behörighetskraven. HP ger möjlighet att prövas i ännu en urvalsgrupp men är man obehörig, så får man besked OBEHÖRIG från Antagning.se och prövas ej i någon urvalsgrupp över huvudet taget. Du är alltså tvungen att ha lägst E i Matte 4 till alla de utbildningar som kräver den kursen (särskild behörighet).

  Du frågar om rättigheter/skyldigheter i att skriva omprov i en kurs, i vilken man sedan innan fick F i. Det är så här att: formellt sett, så har din skola uppfyllt sina skyldigheter gentemot dig genom att du fick läsa kursen, göra prov i kursen och fick betyg i den (F är också ett betyg). Så du kan inte kräva ngt., du kan bara fråga och be snällt och komma med förslag om att du vill få möjlighet att få ännu en chans att uppnå ett godkänt betyg.

  En vanlig policy som gymnasieskolor har är att erbjuda (under ett år efter avslut) göra prövningar i kurser i vilka elever fick F under sin gymnasietid. Vanligtvis får man då komma till skolan när en klass som har slutprov i kursen skriver provet (man ansluter sig, alltså, till det pågående provet nästa år). Det sker inte per automatik (dvs du kommer inte att få kallelse till provet). Du måste själv aktivt söka möjlighet att delta i provet: kontakta skolan (expedition, rektor eller din f d klasslärare/mentor) och anmäla ditt intresse av att göra tenta i Matte 4.

  Du vinner på att läsa den kurs på Komvux under hösten (du får då undervisning och med det har större möjlighet att få bättre betyg). Du kan då både få betyg från Komvux och tenta av samma kurs - och i fall du har två betyg i samma kurs, är det det högre betyget som gäller.

  Sammanfattning (mina råd till dig):
  1. kontakta rektor på ditt program med fråga om du kan göra prov i Matte 4 snarast, innan läsåret är slut;
  och i fall det inte blir möjligt (nu är det ju väldigt ont om tid)...
  2. ansök om att få läsa Matte 4 på Komvux i din kommun;
  3. anmäl intresse av att göra omprov (tenta) nästa år på din gymnasieskola;
  4. undersök möjlighet att göra prövning via Komvux: om du är folkbokförd i Boden, läs på http://www.boden.se/bodens-kommun/naringslivsforvaltningen_larcentrum_attstuderapalarcentrum_studieformerlarcentrum (lite längre ner på sidan).

  Önskar dig lycka till!
  ANNA

  Frågor och svar

  • Alva 15 år

   Får man bedöma läxor?

   0 Poäng Alva 15 år 4 minuter sedan Hej! Jag går sista året (9:an) och har spanska. Min lärare ger ofta mycket läxor och ganska svåra. Han använder flera gånger uppgifter på gymnasienivå vilket många såklart tycker är väldigt svårt. Läxorna gör oss väldigt stressade därför att han...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Anderas 18 år

   Merit och Jönköping university?

   Hej, jag har kollat mycket på denna linjen: https://ju.se/studera/valj-utbildning/program/program-pa-grundniva/international-economics.html Om ni kollar på behörigheten står det "Grundläggande behörighet samt Matematik 3b eller 3c, Samhällskunskap 1b eller 1a1 och 1a2. Eller: Engelska 6/B"...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Hilda 20 år

   Vad händer om jag läser till engelska 7?

   Hej! Jag har tagit studenten från det naturvetenskapliga programmet med inriktning samhälle. Jag planerar nästa år att söka till receptarieprogrammet och har därför läst till biologi 2 på komvux förra hösten pga behörigheten. Nu funderar jag på att läsa till engelska 7, som jag inte läste på...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Jesper 34 år

   Meriteranbe kurser för att ge Behörighet i ämnet slöjd?

   Jag har lärar legitimation med behörighet att undervisa i bild o form från gymnasiet och neråt. Jag vill komplicera detta genom att läsa in slöjd. Frågan är kan tex läsa ett halvår på Konstfack eller liknande vad räknas som slöjd utbildningar? Jag vet att umeå och Linköpings uni erbjuder...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Vilma 18 år

   Utbildning till undersköterska?

   Hej! Går i trean på gymnasiet samhälle beteende. I somras jobbade jag på äldreboende och har verkligen fastnat för det. Älskade verkligen mitt jobb och det ända jag kan tänka mig jobba som just nu är undersköterska. Önskar så att jag inte valde vård och omsorg till gymnasiet men då var det inte...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Anna 18 år

   Söka till högskola med matematik- och fysikprovet?

   Hej! Jag är intresserad av en civilingenjörsutbildning på KTH och ska söka nästa år. Om mina betyg inte räcker till att komma in (BI urvalsgruop) och inte högskoleprovet (HP urvalsgrupp) kan jag då söka med matematik- och fysikprovet och konkurrera om platserna där? Det är totalt 75 p och...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Caroline 32 år

   Lönespecialist eller lönekonsult? Vad är skillnaden?

   Hej. Jag har börjar se mig om efter utbildningar. Har kännt en tid att jag skulle vilja jobba med något ekonomiskt, administrativt. En bekant föreslog "lönespecialist". Tydligen skulle det vara stor efterfrågan och lätt att få jobb senare. Jag har...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • My 23 år

   Kan jag byta universitet vid valet av mitt andra ämne?

   Hej! Jag läser för nuvarande ämneslärarprogrammet 7-9 med geografi som ingångsämne. Jag vill gärna läsa historia som andra ämne men finns tyvärr inte att välja vid universitetet jag läser på. Är det möjligt att byta lärosäte vid ämne 2?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • saga 28 år

   Studera kriminologi under våren?

   Kan jag studera kriminologi med inriktning psykologi eller tvärt om, nu under våren 2021? Hittar endast enstaka kurser Att välja till vårterminen och jag vill gå hela 3års utbildningen med en kandidat examen.

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sophia 27 år

   Ang svenska 3 som behörigt ämne?

   Hej! Jag har ett slutbetyg från 2012 och har inte svenska 3, jag undrar om jag måste läsa Svenska 3 för att ha behörighet till att söka in på högskolan.. ingår svenska 3 i grundläggande behörighet?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Lisa 20 år

   F Idrott och hälsa 1!?

   Hej! Jag går mitt sista år på gymnasiet. I juni kommer jag inte att få gymnasiexamen eftersom jag har F i engleksa 5,6 och idrott och hälsa 1. För att få examen tänker jag läsa upp engleksa kurser 5,6 på komvux efter gymnasiet. Räknas idrott då bort om jag läser upp dessa betyg på komvux? Eller...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Malin 22 år

   Söka nytt program?

   Hej! Jag läser just nu första terminen på ämneslärarprogrammet, men skulle vilja söka till socionomprogrammet vt 2021 eftersom jag hellre skulle vilja läsa det. Hur går jag tillväga om jag skulle komma in på socionomprogrammet? Ska...

   Anna SYV: Hej Malin, du för söka andra utbildningar och om du kommer in på en ny utbildning, kan du då bestämma dig om vad du vill göra. Jag råder dig söka till socionomprogrammet som ditt... Läs hela svaret
  • Ella 19 år

   Bastermin inkluderande matte 3c i vår?

   Hej! Jag har funderat på att bli arkitekt men eftersom jag har 20,48 i meritpoäng har jag bara en chans att komma in på Umeås arkitektlinje. Där behöver man dock matte 3c vilket jag inte har läst. Jag vill inte läsa det på konvux då jag...

   Julia SYV: Hej Ella,se listan på studera.nu/jamfor-utbildning/?q=&f=9%5Bf*7%5BV21 - det är basterminer med start VT-21. Innehåll i varje bastermin måste du se själv; det kan vara olika. Kan vara... Läs hela svaret
  • Lea 14 år

   Vilken skola ska jag välja?

   Hej! Jag är en tjej som är intresserad av teater och vill jobba med texter för teater i framtiden. Jag vet att det finns humanistiska inriktning språk och estetiska inriktning teater. Båda passar mig för jag är intresserad både av teater och...

   Julia SYV: Hejsan!Fundera på att i första hand söka till inriktning Teater på estetiska programmet och i andra hand till inriktning Språk på HU.Inriktning Teater erbjuds i Sverige på cirka 50 gymnasieskolor. Se listan på gymnasieguiden.se/gymnasium?ES-teater
  • Ella 19 år

   Behörighet matte 3c utan påverkan på betyge?

   Hej! Jag har funderat på att bli arkitekt men eftersom jag har 20,48 i meritpoäng har jag bara en chans att komma in på Umeås arkitektlinje. Där behöver man dock matte 3c vilket jag inte har läst. Jag vill inte läsa det på konvux då jag är rädd att det kan sänka mitt meritvärde. Finns det...

   Anna SYV: Var god läs tråden på https://www.fragasyv.se/fragor/bastermin-inkluderande-matte-3c-i-var

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga