johnJ
  Jag går just nu andra året på byggprogrammet och det är inte min grej trivs inte där jag undrar om jag efter gymnasiet kan omskola mig till något annat eftersom att mina meritpoäng från 9an inte räcker till för att gå den linjen jag vill. Har inga som helst intressen av att hoppa av eftersom att jag inte vill göra om kurserna jag redan gjort på Komvux efteråt så jag undrar hur kan jag göra?
  • Mikael : Till vilket yrke vill du omskola dig?
  • : Skulle gärna vilja läsa vidare på universitet känner jag men vad vet jag inte riktigt.
  • Mikael : Det finns tusentals olika utbildningar på universiteten. Särskild behörighet är beroende av vilken utbildning man siktar på. Grundläggande behörighet uppnår du genom examensbevis från gymnasiet + godkända betyg i svenska2,3 och engelska 6. titta gärna på yrken på www.framtid.se och läs mitt svar, nedan.

  1 Svar

  Mikael SYV på FrågaSYV

  Hejsan,
  det finns otroligt många olika möjligheter!

  Det finns cirka 8.ooo olika yrken och massvis med olika vägar att gå efter gymnasiet.
  Du berättar väldigt lite i din fråga. Det enda jag fick veta är att du går BA på gymnasiet, men vill jobba med "någonting annat". Du skriver inte vilket program du skulle velat läsa i stället och inte heller vilket yrke du du vill sträva efter eller i alla fall inom vilka områden... Så, det är väldigt svårt att ge några tips här. Men titta gärna på yrke/bygglovshandlaggare - din gymnasieutbildning är passande inför utbildningen som finns inom yrkeshögskola: se exempel på yh-utb.till bygglovshandläggare (det är en eftergymasial utbildning på 1,5 år, så slipper du läsa på komvux; jag förstår utifrån din fråga att du inte vill läsa på komvux).

  Om du tar examen från  BA på gymnasiet, och har godkända betyg i matematik 2 och i svenska 2, blir du behörig även till den här yh-utbildningen: pahlmans-handelsinstitut/projekteringsingenjor-bim-anlaggning

  Yrkesprogrammen på gymnasiet (allmänt sett) förbereder inför att få jobb direkt efter gymnasiet men också till eftergymnasiala utbildningar, bl.a till Yrkeshögskoleutbildningar men ibland måste man komplettera för behörighet, t.ex kan man behöva läsa matematik 2 på komvux eller på en folkhögskola eller skaffa sig kunskaper genom självstudier och betyg - genom en prövning.
  Du får gärna titta på många olika yrken. På www.framtid.se finns över 2.ooo yrkesbeskrivningar. På www.yhguiden.se finner du utbud av Yrkeshögskoleutbildningar. Några exempel på yh-utbildningar finner du på länkarna nedan:
  utbildning/teknikhogskolan/processoperator-livsmedel
  utbildning/vardyrkeshogskolan/instrument-och-steriltekniker
  utbildning/tuc-yrkeshogskola/redovisningsekonom
  utbildning/akademi-bastad-yrkeshogskola/kvalificerad-traedgardsanlaeggare
  utbildning/sky-stiftelsen-yrkeshogskolan-sverige/roernaetstekniker-ledningsnaet-vatten-och-avlopp
  utbildning/sky-stiftelsen-yrkeshogskolan-sverige/vatten-och-miljoteknik
  utbildning/sky-stiftelsen-yrkeshogskolan-sverige/jarnvagsprojektör

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga