Frida 22 år

  Hej, jag går första året av vård och omsorgsprogrammet. Jag tycker verkligen om programmet, alla ämnena gillar jag jätte mycket. Jag får bra betyg i dom. Men det är en sak som jag hatar och det är praktiken. Jag klarar verkligen inte av praktiken på ett äldreboende, och jag tror jag kommer få underkänt i det. Jag valde inte vårdochsomsorg för att jag ville jobba på äldreboende. Men om man inte gör bra på praktiken, kommer det påverka allting? Alltså kommer jag fortfarande kunna ta min student och bli utbildad undersköterska?

  3 Svar

  Daniel Larsson SYV

  Hej Frida,

  om du läser på den här sidan<< får du veta att det egentligen inte finns någon fastställd "kursplan" eller omfattning på utbildningen - för att kunna kalla sig för "undersköterska". Det är arbetsgivaren som bestämmer vem som har tillräckliga kvalifikationer. Blir det konkurrens om jobb - "vinner" den som har mer utbildning eller "rätt utbildning".

  Om du vill jobba som undersköterska på ett sjukhus eller vidareutbilda dig till t.ex Specialistundersköterska<< ex. inom operation... eller någon annan specialitet för en undersköterska - behöver du examensbevis från Vård- och omsorgsprogrammet, nästan garanterat. En liten chans finns att med många godkända kurser, och utan examensbevis, kanske kan du komma in på någon yrkeshögskoleutbildning, påbyggnad för undersköterskor, men chansen är liten.. då det är eftertraktade utbildningar och utan examen från gymnasiet, är i alla fall min bedömning, att det blir svårt att komma vidare... Inom hemtjänst eller ålderdomshem ska du nästan garanterat få jobb, men där vill du ju inte arbeta, om jag förstår dig rätt.

  Jag råder dig försöka "stå ut" med praktiken. Praktiken är obligatorisk och du riskerar att få underkänt i en eller flera kurser - och riskerar därmed också missa chanser att få examensbevis i slutet av åk3.

  Om du inte kan stå ut med praktiken, kanske du valde i så fall fel program. Hur ska du kunna arbeta efter gymnasiet? Direkt efter VO är det i princip jobben på ålderdomshem och inom hemtjänst som finns... för att jobba på ett sjukhus eller vårdcentral är mycket eftertraktat och dit kommer man efter några års arbete på de mindre attraktiva arbetsplatserna - är i alla fall så som det brukar vara.

  Jag råder dig prata med din klasslärare, med kurator och med SYV på din skola.

  Det kan, som sagt, vara så att du valde fel program, om du ej kan stå ut med praktiken.

  Jag ska samråda med mina kollegor och vi återkommer om vi hittar på någon lösning, tips eller råd att ge dig.

  Hälsningar

  D. SYV

  • Julia Du får gärna höra av dig sen och berätta hur det går!
  • Frida Hej igen. Som sagt så praktiserar jag första gången, men tyvärr fick jag göra det på äldreboende. Hade helst velat praktisera på hemtjänsten, då jag hört att man jobbat mer självständigt och det gillar jag. Efter studenten tackar jag absolut inte nej till att jobba på hemtjänsten, men jag skulle absolut inte vilja jobba på äldreboendet. Eftersom att jag bara går årskurs 1, så har jag 12 veckor kvar av praktiken under min gymnasieutbildning. Då kommer jag säkert få hemtjänsten då jag bett min lärare om det,(fanns inga platser nu). Men om jag gör dåligt på äldreboendet nu i 1:an men jobbar bättre på hemtjänsten sen, kommer jag fortfarande få examensbevis?
  • Mikael Det finns ett antal krav som alla måste vara uppfyllda för att få examensbevis.
  • Mikael Jag har nu givit ett nytt svar till dig. Läs det och hör av dig om ngt är oklart eller om en ny fråga dyker upp! :)
  Läs alla kommentarer
  Mikael SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Frida, om du gör ditt bästa, både på praktiken och i de teoretiska kurserna, då gör du allt du kan. Man kan bara göra så gott man kan, inte mer och vi hoppas det leder till att du får examensbevis i slutet av åk 3.

  Examensbeviset "hänger" inte bara på praktiker, t.ex måste man också tvunget ha godkända betyg i minst 90 procent av kurserna, bl.a i svenska 1, engelska 5 och matte 1 och de kurserna har inte med praktiken att göra. 

  Jag råder dig att göra ditt bästa i både teoretiska kurser och på praktiken och vi på fråga SYV kommer att hålla tummarna för dig!

  hälsningar 

  Mikael SYV 

  • Frida Hej. Okej, men jag tänkte nu bara att om jag skippar praktiken på äldreboendet dom veckorna jag har kvar alltså 3 veckor för jag mår verkligen inte bra när jag går dit. Och varje dag tänkte jag på det och får ångest. Alltså kommer jag skippa äldreboendet nu, och senare kommer vi ju få ha praktik igen fast då kommer jag ha på hemtjänsten. Då är min fråga om jag fortfarande kan få ha examensbevis om jag gör bra ifrån mig på nästa praktikperiod, inte denna då jag verkligen inte vill tillbaka till min praktikplats för jag mår psykiskt dåligt varje gång jag är där eller tänker på det.
  • Milla Det är Lärarens kompetens att sätta betyg. Som SYV kan man inte svara på frågan om du kommer få godkända betyg i tillräckligt många kurser, så att du uppnår mot slutet av åk 3 kraven för examensbevis. Jag kommer att skriva ett nytt svar.
  Milla SYV SYV på FrågaSYV

  Jättetråkig situation du befinner dig i. Vad tror du är skillnad på äldreboendet och hemtjänst? Det är i princip samma arbetsuppgifter men på ett äldreboende slipper man stressa över att inte hinna följa schemat... Man ska inom Hemtjänst hinna till många olika adresser på en dag; problem kan uppstå med att komma in i huset eller lägenheten, då kod till trappuppgång inte funkar t.ex... Och du vet att det är en person som Väntar på dig och så är det Nästa person som också väntar... Det är stor stress varje dag... Svårt också att tvingas springa vidare till nästa adress när du vet att den här personen behöver egentligen mer hjälp men schemat är så tajt att du omöjligen kan hinna göra allt som behövs. Inom hemtjänst är pacienter lite friskare men också mer krävande / de talar om vad de vill du ska göra och hur du ska göra det och de kan också klaga till chefen om de tycker att hemtjänstpersonal gjort ngt fel /. På många sätt är det, enligt de verksamma inom de verksamheter, lättare att jobba som undersköterska på ett äldreboende än inom hemtjänst. 

  Kan du berätta exakt vad du inte trivs med på ett äldreboende? 

  Jag kan givetvis inte veta, men det kan vara så att du kommer att trivas ännu mindre inom hemtjänsten. 

  Råder dig be din lärare att låta dig Under En Dag (som prova-på) vara på hemtjänsten ... Jag tror det kan tyvärr bli så att du inser att det inte är någon skillnad eller t o m kommer fram till att det är fel yrke för dig.

  Vi på fråga SYV kan inte råda en elev att skolka från praktiken. 

  Sjukskrivning -du mår ju dåligt- kanske är ett alternativ? Är man sjuk, då är man sjuk och kan inte gå i skola då... Sen tar man "allt det andra" sen, när man återigen är frisk och kommer till skolan.

  • Frida Hej. Jag har redan bett min lärare om att få byta till hemtjänsten men det fick jag inte. Jag gillar inte att samarbeta med personalen på äldreboendet, tycker dom är stränga och elaka. Jobbar hellre själv eller med någon, sen så tycker jag att äldreboendet är det för tråkigt, det finns vissa tider då det verkligen inte finns något att göra. Och då är det enda man gör att vänta på tills man slutar vilket kan ta flera timmar. Så jag skulle hellre vilja jobba mer stressigt så att tiden går snabbare.
  • Peter Förklara för din lärare så som du förklarar för oss här på Fråga SYV. Vi kan tyvärr inte fixa så att du kan byta. Vi önskar att vi kunde det, men det kan vi inte. Du får gärna visa våra svar på din skola. vi lovar att hålla tummarna för dig! Vi råder dig att stå ut med praktiken. Tips: om det inte finns ngt. att göra - ta en lärobok i något ämne som du läser i skolan och läs högt ur den för boende på ålderdomshemmet. Det tror inte jag någon i personalen kan ha ngt. emot - och det är "dubbelt-nyttigt" - du lär dig eller repeterar skol-saker och det är trevligt för boende att få mer mänsklig kontakt (många av dem känner sig ganska ensamma).
  • Frida Tror inte min lärare kan göra något alls. Kan inte stå ut med praktiken, mår så pass dåligt över det att jag funderar på att hoppa av gymnasiet. Tack iallafall för att ni försökte hjälpa mig.
  • Ludmila Prata med Kurator på din skola. Innan du hoppar av gymnasiet - prata med rektor också. Skola vill säkert behålla dig som elev och ska försöka göra allt de kan för att hjälpa dig. Rektor på skolan är den som är ytterst ansvarig. jag skulle börja med kurator och sedan pratat med rektor. Om du mår dåligt be skolsköterska förmedla kontakt till en skolpsykolog. Lycka till!
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Mohammad Mamoon 16 år

   Hur kommer jag in i gymnasiet ?

   Hej ! Jag heter Mamoon Omar. Jag vill komma in på gymnaiset men jag vet inte riktigt hur jag ska göra. Jag blev tipsat av en vän att kolla er sida. Jag är född 2006 och är 16 år gammal. Jag gick på Sofielundsskolan i Malmö, Jag läste mitt sista läsår i nian i cirka 3 månader och var glad...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Stoffe 20 år

   Läkarprogrammet efter samhäll?

   Hej Jag har tog studenten redan förra året och har bestämt mig att ta en paus från plugg några år. Jag gick samhällsvetenskap programmet inriktning beteende. Jag läste bara matte 1b och 2b för jag var rätt säker på vad jag ville...

   Julia SYV: Hej Stoffe,naturvetenskapliga basår på olika lärosäten i Sverige kan kräva lite olika förkunskaper, t.ex räcker det med matte 2 för särskild behörighet till... Läs hela svaret
  • A 24 år

   Måste man komplettera sin utländska utbildning för erhållande av jobb?

   En vän till mig har bort i Sverige i tre år och studerar grundskolesvenska. Hon kommer från Belarus och studerade på yrkesgymnasiet i tre år samt universitetet i 4 år. Hennes specialitet är kemiskt ingenjörskap. Hon har jobbat som...

   Julia SYV: Hej A!jag undrar om din vän fick sin utländska utbildningen bedömd av UHR, universitets- och högskolerådet? om inte - se information på... Läs hela svaret
  • Alva 20 år

   hur utbildar man sig till polisfotograf?

   Jag undrar hur man bär sig åt för att bli en utbildad polisfotograf. Har läst på flertalet hemsidor att det sker internt men inte hur man skall gå tillväga. Dvs. Var man söker, vad man behöver för att ta sig in, vad man får lära sig under utbildningen m.m.

   Julia SYV: Hej Alva,det vi vet om yrket Polisfotograf berättar vi om i presentationen av yrket: Framtid.se/yrke/polisfotograf och vad gäller bli utbildad, då gäller det först att bli anställd... Läs hela svaret
  • Jennifer 19 år

   Hur blir jag djursskötare?

   Hej! jag gick linjen vård och omsorg i 3 år och är nu färdig utbildad undersköterska, jag är och har alltid varit intresserad av djur men kände att natur linjen va för svår för mig, men nu är jag mer än redo och vill plugga till djurskötare, men jag har absolut ingen aning om hur jag gör, vad...

   Anna SYV: Hej Jennifer!för att kunna svara vilken utbildning du behöver skaffa dig, behöver jag veta exakt vilket yrke du vill utbilda dig till - är det Djurvårdare/djurskötare och i så fall inom... Läs hela svaret
  • Hajir 20 år

   Byta utbildning?

   Hej! Jag ska byta högskola samt utbildning till hösten. Vad måste jag göra?

   Anna SYV: Hej Hajir!Din fråga är kort och innehåller alldeles för lite information. Den lyder: " Jag ska byta högskola samt utbildning till hösten. Vad måste jag göra?". Eftersom du skriver... Läs hela svaret
  • Julia 22 år

   Kan jag få stöd för att komma tillbaka efter ett studieuppehåll?

   Hej! Jag har varit tvungen att ta studieuppehåll då jag inte klarade av en spärrtenta. Under uppehållet fick jag en ADHD diagnos. Jag har försökt komma tillbaka genom att skriva omtenta men har inte lyckats.

   Jag undrar om det finns något stöd...

   Anna SYV: Hej Julia,du har rätt: under sommaren brukar det ta lång tid att få svar från lärosätena pga semestrar. Se om du kan komma i kontakt med kuratorn på ditt... Läs hela svaret
  • Maja 16 år

   Hur stor sannolikhet är det att jag kommer in som reserv?

   Hej! Jag hamnade på reservlistan till mitt förstahandsval i gymnasieantagningen. Jag hade 277.5 i merit och lägsta var 287.5 och jag hamnade på reservplats nummer 6. Linjen har 160 platser, men är stans "trendigaste skola" om man kan säga så. Det är även natur på den mest prestigefyllda skolan...

   Mikael SYV: Hej Maja! Håll hoppet uppe men ställ dig samtidigt in på att du kanske kommer att börja på den skolan där du nu är antagen. Att komma in från reserv kan man... Läs hela svaret
  • Alex 16 år

   Hur ställer jag mig på reservplats?

   Hej! Jag kom inte in på mitt förstahandsval, men jag är helt behörig till det. Hur gör jag för att komma på reservplats innan det är försent? Behöver jag även säga "ja" till den plats som jag inte vill ha?

   Anna SYV: Hej Alex,olika gymnasieantagningskanslier (i olika delar av Sverige) kan göra på lite olika sätt. Oftast ställs behöriga elever automatiskt i reservkön till sina högre prioriterade... Läs hela svaret
  • Leo 16 år

   Kom inte in på förstahandsval och vill inte gå på dem under?

   Så jag var rätt säker på att jag skulle komma in på första valt som var teknikprogrammet, men det gjorde jag inte det blev 272.5 i gräns och jag har 270, så nu kommer jag inte gå på teknikprogrammet men vill ju göra det så undrar om detta går och lösa hade ju kommit in på de flesta andra teknik...

   Anna SYV: Hej Leo,om du är behörig sökande, så borde du få en RESERVplats (köplats på reservlistan), fick du den? Det var ju synd att du inte sökte Teknikprogrammet... Läs hela svaret
  • V 16 år

   Hur stor chans är det att jag kommer in på det programmet jag vill gå?

   Vill så gärna komma in på mitt första hands val, och jag ångrar mig helt och hållet om vilken ordning jag valt dem andra valen då jag egentligen inte ville gå på dem, utan jag la bara till dem ifall. Men är reserv nr 6 till teater...

   SYV-besökare Syv: Hej V!Jag vill "spinna vidare" på Annas förslag (se svar från SYV Anna) om att utöva (syssla med) teater på fritiden. Det kan du göra även... Läs hela svaret
  • I 23 år

   Vilken skola ska jag välja?

   Hej! Jag har nyligen blivit antagen till utbildningen Redovisningsekonom på två olika skolor och vet nu inte vilken av skolorna jag ska välja. Skolorna jag har blivit antagna till är TUC och Stockholm School of Business. Utbildningen via TUC är på 430 yh -...

   Julia SYV: Hej I!Vad jag kan se erbjuder Stockholm School of Business yrkeshögskoleutbildningar till Redovisningskonsult.TUC erbjuder yh-utbildningar till Redovisningsekonom. En yrkeshögskoleutbildning som är 20yh... Läs hela svaret
  • Linn 21 år

   Lärare åk 4-6 eller f-3?

   Hej! Till hösten så har jag sökt till universitet. Efter mycket om och men så valde jag att ha grundlärare åk 4-6 som förstahandsval och grundlärare f-3 som andrahandsval. Jag har princip alltid vetat att jag vill jobba med barn på något...

   Anna SYV: Hej Linn!det finns många olika läraryrken. F-3 lärare jobbar med barn från förskoleklass och t o m år3 i grundskolan (men ibland kan man även få behörighet att undervisa i något... Läs hela svaret
  • Hanna 18 år

   Gymnasiearbete om person?

   Hej! Kan man skriva sitt gymnaisearbete om en känd person och utifrån egna reflektioner skriva om hur den t.ex. förändrade världen?

   Julia SYV: Hej Hanna,ställ den frågan till din handledare för gymnasiearbete. Eleven väljer temat och frågeställningar inom kursen GA, gymnasiearbete, 100poäng, i samråd med sin handledare. Eleven... Läs hela svaret
  • Marie 61 år

   särskild behörighet matematik?

   Hej! Jag tänker söka till en högskoleutbildning som kräver ma3 i den särskilda behörigheten. Just nu är jag elev på TE vid ungdomsgymnasiet. Vad händer om jag får ett godkänt betyg i ma3 men betyget F i ma1 och ma2?

   Julia SYV: Hej Marie,utan godkänt betyg i matematik 1 (1a eller 1b eller 1c) går inte att få ut examensbevis från gymnasiet eller från komvux och då kommer du sakna grundläggande behörighet... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga