Frida 22 år

  Hej, jag går första året av vård och omsorgsprogrammet. Jag tycker verkligen om programmet, alla ämnena gillar jag jätte mycket. Jag får bra betyg i dom. Men det är en sak som jag hatar och det är praktiken. Jag klarar verkligen inte av praktiken på ett äldreboende, och jag tror jag kommer få underkänt i det. Jag valde inte vårdochsomsorg för att jag ville jobba på äldreboende. Men om man inte gör bra på praktiken, kommer det påverka allting? Alltså kommer jag fortfarande kunna ta min student och bli utbildad undersköterska?

  3 Svar

  Daniel Larsson SYV

  Hej Frida,

  om du läser på den här sidan<< får du veta att det egentligen inte finns någon fastställd "kursplan" eller omfattning på utbildningen - för att kunna kalla sig för "undersköterska". Det är arbetsgivaren som bestämmer vem som har tillräckliga kvalifikationer. Blir det konkurrens om jobb - "vinner" den som har mer utbildning eller "rätt utbildning".

  Om du vill jobba som undersköterska på ett sjukhus eller vidareutbilda dig till t.ex Specialistundersköterska<< ex. inom operation... eller någon annan specialitet för en undersköterska - behöver du examensbevis från Vård- och omsorgsprogrammet, nästan garanterat. En liten chans finns att med många godkända kurser, och utan examensbevis, kanske kan du komma in på någon yrkeshögskoleutbildning, påbyggnad för undersköterskor, men chansen är liten.. då det är eftertraktade utbildningar och utan examen från gymnasiet, är i alla fall min bedömning, att det blir svårt att komma vidare... Inom hemtjänst eller ålderdomshem ska du nästan garanterat få jobb, men där vill du ju inte arbeta, om jag förstår dig rätt.

  Jag råder dig försöka "stå ut" med praktiken. Praktiken är obligatorisk och du riskerar att få underkänt i en eller flera kurser - och riskerar därmed också missa chanser att få examensbevis i slutet av åk3.

  Om du inte kan stå ut med praktiken, kanske du valde i så fall fel program. Hur ska du kunna arbeta efter gymnasiet? Direkt efter VO är det i princip jobben på ålderdomshem och inom hemtjänst som finns... för att jobba på ett sjukhus eller vårdcentral är mycket eftertraktat och dit kommer man efter några års arbete på de mindre attraktiva arbetsplatserna - är i alla fall så som det brukar vara.

  Jag råder dig prata med din klasslärare, med kurator och med SYV på din skola.

  Det kan, som sagt, vara så att du valde fel program, om du ej kan stå ut med praktiken.

  Jag ska samråda med mina kollegor och vi återkommer om vi hittar på någon lösning, tips eller råd att ge dig.

  Hälsningar

  D. SYV

  • Julia Du får gärna höra av dig sen och berätta hur det går!
  • Frida Hej igen. Som sagt så praktiserar jag första gången, men tyvärr fick jag göra det på äldreboende. Hade helst velat praktisera på hemtjänsten, då jag hört att man jobbat mer självständigt och det gillar jag. Efter studenten tackar jag absolut inte nej till att jobba på hemtjänsten, men jag skulle absolut inte vilja jobba på äldreboendet. Eftersom att jag bara går årskurs 1, så har jag 12 veckor kvar av praktiken under min gymnasieutbildning. Då kommer jag säkert få hemtjänsten då jag bett min lärare om det,(fanns inga platser nu). Men om jag gör dåligt på äldreboendet nu i 1:an men jobbar bättre på hemtjänsten sen, kommer jag fortfarande få examensbevis?
  • Mikael Det finns ett antal krav som alla måste vara uppfyllda för att få examensbevis.
  • Mikael Jag har nu givit ett nytt svar till dig. Läs det och hör av dig om ngt är oklart eller om en ny fråga dyker upp! :)
  Läs alla kommentarer
  Mikael SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Frida, om du gör ditt bästa, både på praktiken och i de teoretiska kurserna, då gör du allt du kan. Man kan bara göra så gott man kan, inte mer och vi hoppas det leder till att du får examensbevis i slutet av åk 3.

  Examensbeviset "hänger" inte bara på praktiker, t.ex måste man också tvunget ha godkända betyg i minst 90 procent av kurserna, bl.a i svenska 1, engelska 5 och matte 1 och de kurserna har inte med praktiken att göra. 

  Jag råder dig att göra ditt bästa i både teoretiska kurser och på praktiken och vi på fråga SYV kommer att hålla tummarna för dig!

  hälsningar 

  Mikael SYV 

  • Frida Hej. Okej, men jag tänkte nu bara att om jag skippar praktiken på äldreboendet dom veckorna jag har kvar alltså 3 veckor för jag mår verkligen inte bra när jag går dit. Och varje dag tänkte jag på det och får ångest. Alltså kommer jag skippa äldreboendet nu, och senare kommer vi ju få ha praktik igen fast då kommer jag ha på hemtjänsten. Då är min fråga om jag fortfarande kan få ha examensbevis om jag gör bra ifrån mig på nästa praktikperiod, inte denna då jag verkligen inte vill tillbaka till min praktikplats för jag mår psykiskt dåligt varje gång jag är där eller tänker på det.
  • Milla Det är Lärarens kompetens att sätta betyg. Som SYV kan man inte svara på frågan om du kommer få godkända betyg i tillräckligt många kurser, så att du uppnår mot slutet av åk 3 kraven för examensbevis. Jag kommer att skriva ett nytt svar.
  Milla SYV SYV på FrågaSYV

  Jättetråkig situation du befinner dig i. Vad tror du är skillnad på äldreboendet och hemtjänst? Det är i princip samma arbetsuppgifter men på ett äldreboende slipper man stressa över att inte hinna följa schemat... Man ska inom Hemtjänst hinna till många olika adresser på en dag; problem kan uppstå med att komma in i huset eller lägenheten, då kod till trappuppgång inte funkar t.ex... Och du vet att det är en person som Väntar på dig och så är det Nästa person som också väntar... Det är stor stress varje dag... Svårt också att tvingas springa vidare till nästa adress när du vet att den här personen behöver egentligen mer hjälp men schemat är så tajt att du omöjligen kan hinna göra allt som behövs. Inom hemtjänst är pacienter lite friskare men också mer krävande / de talar om vad de vill du ska göra och hur du ska göra det och de kan också klaga till chefen om de tycker att hemtjänstpersonal gjort ngt fel /. På många sätt är det, enligt de verksamma inom de verksamheter, lättare att jobba som undersköterska på ett äldreboende än inom hemtjänst. 

  Kan du berätta exakt vad du inte trivs med på ett äldreboende? 

  Jag kan givetvis inte veta, men det kan vara så att du kommer att trivas ännu mindre inom hemtjänsten. 

  Råder dig be din lärare att låta dig Under En Dag (som prova-på) vara på hemtjänsten ... Jag tror det kan tyvärr bli så att du inser att det inte är någon skillnad eller t o m kommer fram till att det är fel yrke för dig.

  Vi på fråga SYV kan inte råda en elev att skolka från praktiken. 

  Sjukskrivning -du mår ju dåligt- kanske är ett alternativ? Är man sjuk, då är man sjuk och kan inte gå i skola då... Sen tar man "allt det andra" sen, när man återigen är frisk och kommer till skolan.

  • Frida Hej. Jag har redan bett min lärare om att få byta till hemtjänsten men det fick jag inte. Jag gillar inte att samarbeta med personalen på äldreboendet, tycker dom är stränga och elaka. Jobbar hellre själv eller med någon, sen så tycker jag att äldreboendet är det för tråkigt, det finns vissa tider då det verkligen inte finns något att göra. Och då är det enda man gör att vänta på tills man slutar vilket kan ta flera timmar. Så jag skulle hellre vilja jobba mer stressigt så att tiden går snabbare.
  • Peter Förklara för din lärare så som du förklarar för oss här på Fråga SYV. Vi kan tyvärr inte fixa så att du kan byta. Vi önskar att vi kunde det, men det kan vi inte. Du får gärna visa våra svar på din skola. vi lovar att hålla tummarna för dig! Vi råder dig att stå ut med praktiken. Tips: om det inte finns ngt. att göra - ta en lärobok i något ämne som du läser i skolan och läs högt ur den för boende på ålderdomshemmet. Det tror inte jag någon i personalen kan ha ngt. emot - och det är "dubbelt-nyttigt" - du lär dig eller repeterar skol-saker och det är trevligt för boende att få mer mänsklig kontakt (många av dem känner sig ganska ensamma).
  • Frida Tror inte min lärare kan göra något alls. Kan inte stå ut med praktiken, mår så pass dåligt över det att jag funderar på att hoppa av gymnasiet. Tack iallafall för att ni försökte hjälpa mig.
  • Ludmila Prata med Kurator på din skola. Innan du hoppar av gymnasiet - prata med rektor också. Skola vill säkert behålla dig som elev och ska försöka göra allt de kan för att hjälpa dig. Rektor på skolan är den som är ytterst ansvarig. jag skulle börja med kurator och sedan pratat med rektor. Om du mår dåligt be skolsköterska förmedla kontakt till en skolpsykolog. Lycka till!
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar taggade med 'studieuppehåll' (38 st.)

  • Julia 22 år

   Kan jag få stöd för att komma tillbaka efter ett studieuppehåll?

   Hej! Jag har varit tvungen att ta studieuppehåll då jag inte klarade av en spärrtenta. Under uppehållet fick jag en ADHD diagnos. Jag har försökt komma tillbaka genom att skriva omtenta men har inte lyckats.

   Jag undrar om det finns något stöd...

   Anna SYV: Hej Julia,du har rätt: under sommaren brukar det ta lång tid att få svar från lärosätena pga semestrar. Se om du kan komma i kontakt med kuratorn på ditt... Läs hela svaret
  • Bianca 23 år

   Studieuppehåll innan kursstart?

   Hej, Jag har äntligen kommit in på en utbildning jag sökt nu för tredje året i rad. Redovisning på en yrkeshögskola. Men problemet nu är att jag är föräldraledig och planen va att sambon skulle vara föräldraledig när min utbildning startar men nu när vi räknat på det inser vi att jag inte har...

   Milla SYV: Hej Bianca!Det finns inte några centrala/generella bestämmelser om beviljande av studieuppehåll inför yrkeshögskoleutbildningar. Jag tänker börja med att se om "din utbildning" har... Läs hela svaret
  • Embla 21 år

   Fortsätta plugga även om jag tagit studieupehåll på ett program?

   Hej, jag pluggar ekonomi kandidat program i Lund och behöver göra studieupehåll för att jag behöver vara närmre min hemort i ett år. Därför är min plan att plugga några andra kurser på en annan ort närmre min hemstad i ett...

   Mikael SYV: Hej Embla!jag tycker du ska Söka de kurser du vill läsa. Om du blir Antagen, påbörja inte utbildningen innan du får svar från en jurist angående dina... Läs hela svaret
  • Je 21 år

   Kan man söka till samma program igen?

   Hej! Jag går första året i ett kandidat program vid Göteborgs universitet, och till hösten kommer jag börja andra året. Jag känner mig dock inte jätte säker på det vi studerar just nu eller de föregående kurserna från höstterminen, då livet har kommit emellan studierna. Jag känner inte att jag...

   Mikael SYV: Hej Je,du beskriver en ganska ovanlig situation. Jag tror inte det finns några regler skrivna för just den situationen. Jag känner inte något förbud mot att söka till samma... Läs hela svaret
  • Johanna 21 år

   Fristående kurser eller program?

   Hej! Jag läser termin 3 på sjuksköterskeprogramet i Umeå och funderar på att ta studieuppehåll och min fråga då är om jag väljer att ta upp mina studier i framtiden i en annan ort, måste jag läsa programet eller kan jag...

   Anna SYV: Hej Johanna,sjuksköterskeexamen kan i Sverige uppnås endast inom sjuksköterskeprogrammet. Sjuksköterskeprogrammet leder till Yrkesexamen som sjuksköterska. Man kan inte genom fristående kurser... Läs hela svaret
  • Johanna 21 år

   Byta studieort?

   Hej! jag pluggar sjuksköterska på umeå universitet och funderar på att ta studieuppehåll antingen nu under våren eller efter sommaren. Jag har haft kontakt med andra universitet om att eventuellt byta stuideort då min pojkvän överväger att studera någon annanstans än Umeå och de säger att om...

   Anna SYV: Hej Johanna,det är inte säkert att studieuppehåll med bibehållen plats blir beviljad för din del. Man måste ha "en bra anledning" t.ex att man ska göra värnplikt, eller har medicinska... Läs hela svaret
  • J 23 år

   Förlorar ens yrkesexamen sitt värde om man inte arbetar direkt?

   Hej! Jag har nu läst lite mer än halva min yrkesutbildning (studie- och yrkesvägledarprogrammet) och funderar mycket på framtiden. Jag känner att jag vill studera mera (jag är endast 22 år), och är inte sugen på att arbeta direkt när jag får min examen. Däremot så vill jag ju arbeta som syv i...

   Anna SYV: Hej J!om du vet att du i framtiden vill arbeta som SYV, tycker jag att det är bättre att fullfölja programmet nu, inte ansöka om studieuppehåll. "Risker" med... Läs hela svaret
  • Anna 22 år

   Kurs under studieuppehåll?

   Hej! Jag har just nu studieuppehåll ifrån ett program på en högskola. Kan jag under mitt studieuppehåll söka och gå en fristående kurs (på annat universitet)? Kan man även få CSN?

   Daniel Larsson: Hej Anna,om man studerar i tillräcklig omfattning (på minst halvtid) på en utbildning som är studiemedelsberättigad, och har veckorna kvar att ta av i studiemedels-"potten", då ser jag... Läs hela svaret
  • lina 18 år

   kan man ta paus i högskolan?

   Hej, jag undrar om hur betygen fungerar på högskolan, jag planerar att gå läkar programmet och förstår inte riktigt om man får betyg i universitetet eller bara godkänt och underkänt, och om man då får betyg vad använder man sig...

   Julia SYV: Hej Lina;Betygsskalorna vid högre utbildning i Sverige, alltså på högskolorna och universiteten, varierar, eftersom högskolor och universitet bestämmer själva vilket betygssystem som de... Läs hela svaret
  • Julia 22 år

   Studieuppehåll?

   Hej, jag skulle egentligen åkt iväg för att jobba som au pair i 1-2 år nu till sommaren men pga corona lär det nog inte gå. Därför funderar jag på att börja plugga på universitet istället till hösten men jag undrar hur möjligheterna ser ut ifall jag skulle vilja åka iväg som au pair kanske nästa...

   Anna SYV: Hej Julia,om du påbörjar dina studier på ett program på en svensk högskola eller universitet men behöver ta uppehåll i dina studier kan du ansöka om uppehåll med Platsgaranti, se information... Läs hela svaret
  • Isabelle 23 år

   Hoppa av utbildning och söka ny?

   Hej! Jag läser termin 2 på HR-programmet i Linköping. Jag har på senare tid känt att utbildningen i sig inte riktigt är något för mig, och skulle därmed vilja söka ssk-programmet till hösten i Norrköping. Min plan är att...

   Julia SYV: hej Isabelle, du frågar: "Min plan är att gå klart vårterminen på HR, för att då också slutföra ett år på detta program för att sedan söka in till... Läs hela svaret
  • Gabriella 23 år

   6 årigt läkarprogram?

   Hej. Jag började läsa på läkarprogrammet på VT21 men jag är osäker på att fortsätta med det gamla programmet. Om jag fortsätter enligt de gamla regler kommer jag att ta examen VT26. Om jag räknar med 10 månader väntetid...

   Milla SYV: Hej Gabriella,du kan ansöka om studieuppehåll och se vad du får för svar. Jag är inte alls säker på att du skulle få ett positivt beslut. Den anledning du uppger är inte en sådan... Läs hela svaret
  • Gabriella 23 år

   Studieuppehåll med platsgaranti?

   Hej. Jag läser på högskolan min första termin. Jag funderar på att ta studieuppehåll. Som jag förstår, måste man ha särskilda skäl för att kunna bli garanterad en plats då man kommer tillbaka på utbildning. Som jag läst kan dessa särskilda skäl vara: "sociala, medicinska eller andra särskilda...

   Anna SYV: Hej Gabriella,FRåGA SYV kan tyvärr inte ge exempel på det sättet som du önskar. Vi beviljar inte studieuppehåll och vi vill inte/får inte/kan inte ge tips på vad man ska uppe... Läs hela svaret
  • Henrik 31 år

   Slutföra utbildning 7 år senare?

   Hej SYV, Jag läste internationella samhällsvetarprogrammet vid Linnéuniversitetet mellan 2010-2013 men lyckades inte få klart den sista kursen - examensarbetet. Efter att ha kämpat med uppsatsen under många månader gav jag till slut upp och sitter sedan...

   Julia SYV: Hejsan,om du lyckas slutföra utbildningen och får examen - så blir examens datum i "nutid", alltså året 2020 eller kanske 2021... då är det inte "gammalt" utan... Läs hela svaret
  • Minea

   Sabbatsår mellan första och andra året?

   Jag har gått klart första året på gymnasiet med godkända betyg. så ifall att höstterminen också är på distans, om man då kan vara ett år utan skola och sedan hoppa tillbaka in på 2an ett år sent och sedan...

   Julia SYV: Hej Minea!Så vitt jag vet, så finns det inte något generellt beslut om en sådan möjlighet, men du kan fråga på din gymnasieskola om de kan bevilja ett undantag och... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga