Frida 22 år

  Hej, jag går första året av vård och omsorgsprogrammet. Jag tycker verkligen om programmet, alla ämnena gillar jag jätte mycket. Jag får bra betyg i dom. Men det är en sak som jag hatar och det är praktiken. Jag klarar verkligen inte av praktiken på ett äldreboende, och jag tror jag kommer få underkänt i det. Jag valde inte vårdochsomsorg för att jag ville jobba på äldreboende. Men om man inte gör bra på praktiken, kommer det påverka allting? Alltså kommer jag fortfarande kunna ta min student och bli utbildad undersköterska?

  3 Svar

  Daniel Larsson SYV

  Hej Frida,

  om du läser på den här sidan<< får du veta att det egentligen inte finns någon fastställd "kursplan" eller omfattning på utbildningen - för att kunna kalla sig för "undersköterska". Det är arbetsgivaren som bestämmer vem som har tillräckliga kvalifikationer. Blir det konkurrens om jobb - "vinner" den som har mer utbildning eller "rätt utbildning".

  Om du vill jobba som undersköterska på ett sjukhus eller vidareutbilda dig till t.ex Specialistundersköterska<< ex. inom operation... eller någon annan specialitet för en undersköterska - behöver du examensbevis från Vård- och omsorgsprogrammet, nästan garanterat. En liten chans finns att med många godkända kurser, och utan examensbevis, kanske kan du komma in på någon yrkeshögskoleutbildning, påbyggnad för undersköterskor, men chansen är liten.. då det är eftertraktade utbildningar och utan examen från gymnasiet, är i alla fall min bedömning, att det blir svårt att komma vidare... Inom hemtjänst eller ålderdomshem ska du nästan garanterat få jobb, men där vill du ju inte arbeta, om jag förstår dig rätt.

  Jag råder dig försöka "stå ut" med praktiken. Praktiken är obligatorisk och du riskerar att få underkänt i en eller flera kurser - och riskerar därmed också missa chanser att få examensbevis i slutet av åk3.

  Om du inte kan stå ut med praktiken, kanske du valde i så fall fel program. Hur ska du kunna arbeta efter gymnasiet? Direkt efter VO är det i princip jobben på ålderdomshem och inom hemtjänst som finns... för att jobba på ett sjukhus eller vårdcentral är mycket eftertraktat och dit kommer man efter några års arbete på de mindre attraktiva arbetsplatserna - är i alla fall så som det brukar vara.

  Jag råder dig prata med din klasslärare, med kurator och med SYV på din skola.

  Det kan, som sagt, vara så att du valde fel program, om du ej kan stå ut med praktiken.

  Jag ska samråda med mina kollegor och vi återkommer om vi hittar på någon lösning, tips eller råd att ge dig.

  Hälsningar

  D. SYV

  • Julia Du får gärna höra av dig sen och berätta hur det går!
  • Frida Hej igen. Som sagt så praktiserar jag första gången, men tyvärr fick jag göra det på äldreboende. Hade helst velat praktisera på hemtjänsten, då jag hört att man jobbat mer självständigt och det gillar jag. Efter studenten tackar jag absolut inte nej till att jobba på hemtjänsten, men jag skulle absolut inte vilja jobba på äldreboendet. Eftersom att jag bara går årskurs 1, så har jag 12 veckor kvar av praktiken under min gymnasieutbildning. Då kommer jag säkert få hemtjänsten då jag bett min lärare om det,(fanns inga platser nu). Men om jag gör dåligt på äldreboendet nu i 1:an men jobbar bättre på hemtjänsten sen, kommer jag fortfarande få examensbevis?
  • Mikael Det finns ett antal krav som alla måste vara uppfyllda för att få examensbevis.
  • Mikael Jag har nu givit ett nytt svar till dig. Läs det och hör av dig om ngt är oklart eller om en ny fråga dyker upp! :)
  Läs alla kommentarer
  Mikael SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Frida, om du gör ditt bästa, både på praktiken och i de teoretiska kurserna, då gör du allt du kan. Man kan bara göra så gott man kan, inte mer och vi hoppas det leder till att du får examensbevis i slutet av åk 3.

  Examensbeviset "hänger" inte bara på praktiker, t.ex måste man också tvunget ha godkända betyg i minst 90 procent av kurserna, bl.a i svenska 1, engelska 5 och matte 1 och de kurserna har inte med praktiken att göra. 

  Jag råder dig att göra ditt bästa i både teoretiska kurser och på praktiken och vi på fråga SYV kommer att hålla tummarna för dig!

  hälsningar 

  Mikael SYV 

  • Frida Hej. Okej, men jag tänkte nu bara att om jag skippar praktiken på äldreboendet dom veckorna jag har kvar alltså 3 veckor för jag mår verkligen inte bra när jag går dit. Och varje dag tänkte jag på det och får ångest. Alltså kommer jag skippa äldreboendet nu, och senare kommer vi ju få ha praktik igen fast då kommer jag ha på hemtjänsten. Då är min fråga om jag fortfarande kan få ha examensbevis om jag gör bra ifrån mig på nästa praktikperiod, inte denna då jag verkligen inte vill tillbaka till min praktikplats för jag mår psykiskt dåligt varje gång jag är där eller tänker på det.
  • Milla Det är Lärarens kompetens att sätta betyg. Som SYV kan man inte svara på frågan om du kommer få godkända betyg i tillräckligt många kurser, så att du uppnår mot slutet av åk 3 kraven för examensbevis. Jag kommer att skriva ett nytt svar.
  Milla SYV SYV på FrågaSYV

  Jättetråkig situation du befinner dig i. Vad tror du är skillnad på äldreboendet och hemtjänst? Det är i princip samma arbetsuppgifter men på ett äldreboende slipper man stressa över att inte hinna följa schemat... Man ska inom Hemtjänst hinna till många olika adresser på en dag; problem kan uppstå med att komma in i huset eller lägenheten, då kod till trappuppgång inte funkar t.ex... Och du vet att det är en person som Väntar på dig och så är det Nästa person som också väntar... Det är stor stress varje dag... Svårt också att tvingas springa vidare till nästa adress när du vet att den här personen behöver egentligen mer hjälp men schemat är så tajt att du omöjligen kan hinna göra allt som behövs. Inom hemtjänst är pacienter lite friskare men också mer krävande / de talar om vad de vill du ska göra och hur du ska göra det och de kan också klaga till chefen om de tycker att hemtjänstpersonal gjort ngt fel /. På många sätt är det, enligt de verksamma inom de verksamheter, lättare att jobba som undersköterska på ett äldreboende än inom hemtjänst. 

  Kan du berätta exakt vad du inte trivs med på ett äldreboende? 

  Jag kan givetvis inte veta, men det kan vara så att du kommer att trivas ännu mindre inom hemtjänsten. 

  Råder dig be din lärare att låta dig Under En Dag (som prova-på) vara på hemtjänsten ... Jag tror det kan tyvärr bli så att du inser att det inte är någon skillnad eller t o m kommer fram till att det är fel yrke för dig.

  Vi på fråga SYV kan inte råda en elev att skolka från praktiken. 

  Sjukskrivning -du mår ju dåligt- kanske är ett alternativ? Är man sjuk, då är man sjuk och kan inte gå i skola då... Sen tar man "allt det andra" sen, när man återigen är frisk och kommer till skolan.

  • Frida Hej. Jag har redan bett min lärare om att få byta till hemtjänsten men det fick jag inte. Jag gillar inte att samarbeta med personalen på äldreboendet, tycker dom är stränga och elaka. Jobbar hellre själv eller med någon, sen så tycker jag att äldreboendet är det för tråkigt, det finns vissa tider då det verkligen inte finns något att göra. Och då är det enda man gör att vänta på tills man slutar vilket kan ta flera timmar. Så jag skulle hellre vilja jobba mer stressigt så att tiden går snabbare.
  • Peter Förklara för din lärare så som du förklarar för oss här på Fråga SYV. Vi kan tyvärr inte fixa så att du kan byta. Vi önskar att vi kunde det, men det kan vi inte. Du får gärna visa våra svar på din skola. vi lovar att hålla tummarna för dig! Vi råder dig att stå ut med praktiken. Tips: om det inte finns ngt. att göra - ta en lärobok i något ämne som du läser i skolan och läs högt ur den för boende på ålderdomshemmet. Det tror inte jag någon i personalen kan ha ngt. emot - och det är "dubbelt-nyttigt" - du lär dig eller repeterar skol-saker och det är trevligt för boende att få mer mänsklig kontakt (många av dem känner sig ganska ensamma).
  • Frida Tror inte min lärare kan göra något alls. Kan inte stå ut med praktiken, mår så pass dåligt över det att jag funderar på att hoppa av gymnasiet. Tack iallafall för att ni försökte hjälpa mig.
  • Ludmila Prata med Kurator på din skola. Innan du hoppar av gymnasiet - prata med rektor också. Skola vill säkert behålla dig som elev och ska försöka göra allt de kan för att hjälpa dig. Rektor på skolan är den som är ytterst ansvarig. jag skulle börja med kurator och sedan pratat med rektor. Om du mår dåligt be skolsköterska förmedla kontakt till en skolpsykolog. Lycka till!
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar taggade med 'högskola' (1896 st.)

  • Jennifer 22 år

   Distans högskola inom journalism?

   Hej! Jag avslutar mina studier på allmän kurs distans (folkhögskola) under våren 2023. Därmed vill jag börja högskola hösten 2023. Problemet är att det inte verkar finnas de jag är intresserad av på distans. Distans är ett måste för mig, annars kommer jag inte klara utbildningen. Jag är...

   Milla SYV: Hej Jennifer!utbildningsutbud av högskole-universitetsutbildningar i Sverige med start hösten 2023 kommer att fastställas till mitten av mars 2023, så ännu kan man inte se alla utbildningar som... Läs hela svaret
  • Hajir 20 år

   Byta utbildning?

   Hej! Jag ska byta högskola samt utbildning till hösten. Vad måste jag göra?

   Anna SYV: Hej Hajir!Din fråga är kort och innehåller alldeles för lite information. Den lyder: " Jag ska byta högskola samt utbildning till hösten. Vad måste jag göra?". Eftersom du skriver... Läs hela svaret
  • Minna 19 år

   Plugga upp matte efter gymnasiet?

   Hej! Just nu går jag estet bild och form på gymnasiet. Jag tänkte plugga till förskolelärare på högskolan, men för det måste jag ha godkänt i matte 2, vilket jag antar att jag kan plugga upp på komvux eller Vuxenutbildningen (eller visst är det samma sak?) Min första fråga är, jag tog matte...

   Anna SYV: Hej Minna!Behörighet till förskollärarprogrammet brukar beskrivas så här: "Grundläggande behörighet + Naturkunskap 1b och Samhällskunskap 1b". Jag kan inte hitta någon... Läs hela svaret
  • Grab 19 år

   Ska sluta trean och vet inte vad jag ska göra?

   Tjena jag ska gå ut tredje året på el programmet och jag vet inte vad jag ska göra nu efter. Det jag har planerat är att studera vidare och då tänkte jag gå ett tekniskt basår i jönköping på distans där ja pluggar fysik...

   Anna SYV: Hej Grab!Det tekniska basåret i Jönköping är ganska unikt - bl.a på grund av att högre mattekurser ej krävs för särskild behörighet; annats kräver man... Läs hela svaret
  • Maria 20 år

   Hur många utbildningar kan jag söka till hösten?

   Jag vill söka till programmet Systemvetenskap (180p) nu till hösten fast till två olika universitet. Men min rädsla är att inte bli antagen till något utav dom även fast jag har meriterna och poängen för det. Eftersom; Tidigare...

   Anna SYV: Hej Maria!Du får gärna kontakta Antagning.se - tel.nr 0771-550720 och telefontid kl.9-16 på vardagar. Det du beskriver låter otroligt och fel. Man ska kunna söka 12 st. olika... Läs hela svaret
  • Leona 20 år

   Om man vill bli gymnasielärare i tre ämnen hur går man bäst tillväga?

   Hej! Jag vill gärna söka in för att bli ämnes lärare på gymnasie nivå, men hade velat utbilda mig som svensk, historia och religons lärare. Jag hittar inget bra sätt att göra det då alla utbildningar jag kollat på bara erbjuder...

   Anna SYV: Hej Leona,ämneslärarprogrammen för gymnasielärare inkluderar oftast 2 ämnen (precis som du beskriver i din fråga). De flesta gymnasielärare i Sverige... Läs hela svaret
  • Anna 20 år

   När är det värt att söka?

   Hej, Jag är intresserad av att söka handelshögskolan i Stockholm men vet med mig att mitt snitt ligger ungefär 1,2 under vad som var lägsta antagningsvärdet förra året. Det jag funderar på är att om det fortfarande är värt att...

   Peter SYV: Hej Anna!Jag råder dig att titta på möjlighet att söka i AU på HHS i Stockholm, se information på hhs.se/en/education/bsc/be/admission/swedish-proficiency/alternativt-urval Om du till HHS i Sthlm... Läs hela svaret
  • m 21 år

   Vilka utbildningar kan jag komma in på med 13-14 meritpoäng?

   Jag har räknat mitt meritpoäng på olika hemsidor men de flesta visar olika, finns det en mer trovärdig sida för att räkna meritvärdet? Jag har inget speciellt favo ämne så det spelar ingen roll så länge utbildningen är enkelt. annan fråga också, om man går i natur-natur inriktning räknas då...

   Anna SYV: Hej M!Meritvärde är en siffra som du konkurrerar med vid ansökan till svenska högskole/universitetsutbildningar. För att räkna ut sitt meritvärde rekommenderar vi... Läs hela svaret
  • Alfred 19 år

   Hur fungerar det med Matematik & Fysikprovet?

   Går nu mitt tredje år på teknikprogrammet och har tänkt läsa vidare matematikstudier och har då fastnat på teknisk matematik på KTH. Enda problemet är att jag inte hat överdrivet hög merit jämfört med tidigare års lista. Kan nog förvänta snitta 21,88 ungefär. Men såg sedan att det fanns ett...

   Peter SYV: Hej Alfred,Antagningsstatistik för Civilingenjörsutbildning i teknisk matematik (Kungl. Tekniska högskolan) säger att till hösten 2021 kom minst en person in som hade 35 på MAFY,... Läs hela svaret
  • Maria 20 år

   Hur är reglerna för tekniskt basår?

   Hej! I gymnasiet hade jag godkänt i matte 2b och 3b. Nu läser jag tekniskt basår på högskola. Jag behövde enligt min lärare, inte läsa matte 2c eftersom jag redan läst den. Men jag gjorde det ändå för att förbereda mig...

   Julia SYV: Hej Maria,jag är inte säker att vi här på FRåGA SYV kan svara på din fråga. Det kan jag definitivt kan svara på är att om ditt program (som du vill komma in på)... Läs hela svaret
  • Alvin 20 år

   Hur många delkurser behöver man klara för att få godkänt på kursen?

   Hejsan, jag går första terminen på universitet och läser en 30 poängs kurs i engelska. Den består av 5 delkurser varav 3 är 7,5 poäng var, en är 5,5, och en är 2 poäng. Min fråga är hur många av dessa poäng man...

   Mikael SYV: Det är tyvärr ingen fråga vi kan svara på. Syv sätter inte betygen. Fråga din lärare i kursen. Hen kommer sätta betyg och kan säkert svara på din fråga. Gör annars ditt bästa i varje delikts och lycka till!
  • Anna 22 år

   Hur funkar komvuxbetyg?

   Hej! Jag har läst gymnasiet med inriktning sambeteende och fått gymnasieexamen. Sedan har jag läst till frisör i ett år via Komvux vilket har gjort att jag läst fler gymnasiekurser bla. Frisör 1-6. Så jag är lite nyfiken på vad som händer om jag skulle vilja söka högskola/universitet i...

   Peter SYV: Hej Anna!undersök möjlighet att ta ut Yrkesexamen från komvux. Det är 2 helt olika situationer - som det är nu (examensbevis från SA från gymnasiet + kurser du läste på komvux)ellersom... Läs hela svaret
  • Emanuel 41 år

   Uppsats A-C på högskolan?

   Hej, Jag har en generell fråga om uppsatserna på högskolan. Vad är en A uppsats, B uppsats och C uppsats samt vad är skillnaden mellan dom vad gäller antal sidor, innehåll/struktur och fördjupningsnivå? Med vänlig hälsning Emanuel...

   Julia SYV: Hej!jag råder dig ställa din fråga till studievägledare på institutionerna på lärosätena - alltså på högskolor och universitet, men de kan hänvisa till lärare i... Läs hela svaret
  • Elias 18 år

   Ingenjörsutbildning där man inte behöver fysik 2?

   Hej, jag undrar om det finns någon ingenjörsutbildning där man inte behöver behörighet för fysik 2. Någon som frågade detta innan sa att det finns ett fåtal såna utbildningar men jag har inte hittat någon alls. Om det finns någon specifik skulle jag gärna vilja veta.

   Anna SYV: Hej Elias,"ingenjör" är ett samlingsbegrepp för ett stort antal olika yrken. Vill man bli civilingenjör eller högskoleingenjör, då brukar fysik2 ingå i... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga