Daniel 18 år

  Hej, Jag går i gymnasiet och har precis fått reda på att jag inte behöver den utbildningen för att bli personlig tränare. Stämmer det och är det bra om jag går ut min gymnasium? Jag vill alltså bli personlig tränare på heltid. Eller lag tränare som tränar exempelvis fotbollsspelare. Jag var här för något år sedan och skrev att jag ville bli något inom idrott och det enda jag fick var personlig tränare och idrottslärare. Finns det andra yrken inom idrotten? M.v.h. Daniel

  • Ludmila

   Hos de flesta utbildare (som har ngn sort utbildning till PT), gäller följande: ska du ha gymnasiekompetens eller motsvarande. Detta för att kunna genomföra utbildningen på ett bra sätt. Du bör alltid gå klart gymnasiet, oavsett vad din framtida yrkesplan är. Råder dig gå klart gymnasiet! :)

  • Daniel Tack, men om jag går klart gymnasiet vart ska jag efter det?
  • Julia

   Vad man kan göra efter gymnasiet kan du läsa på bl.a den här webbsida: gymnasieguiden.se/informeras/efter-gymnasiet
   Om du menar: vad du kan göra efter gymnasiet för att bli just Personlig tränare, så skulle jag råda dig fundera på att söka utbildning till Fysioterapeut och om du samtidigt även kan gå kurser (där du betalar själv) hos ngn privat skola som utbildar till PT, så är det en bra kombination, som ger god grund att kunna ha en rimlig chans att få jobba som PT.

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Daniel, det finns många yrken inom idrott, t.ex Idrottsmassör, Idrottsmedicinare, Idrottsvetare, Idrottsnutritionist. På sajten www.framtid.se finns över 2.ooo yrkesbeskrivningar. Och många av yrken är på något sätt "kopplade" eller kan bli relaterade till "idrott", på något sätt.
  Att ha gymnasiekompetens är en bra grund, men oftast inte tillräckligt. Eftergymnasial utbildning ger bättre förutsättningar att få jobb - och det gäller även yrken inom "idrott". Vissa yrken kräver högskoleutbildning som t.ex Idrottslärare. Inom andra yrken finns yrkeshögskoleutbildningar, t.ex kan man inom yrkeshögskola utbilda sig till massör.
  Om man ej har gymnasiekompetens, har man oftast mycket små möjligheter till långvarig stabil försörjning, som t.ex få heltidsanställning. Vi avråder från att hoppa av gymnasiet.

  När jag tittar på annonser (lediga jobb) ser jag att det finns rätt många exempel på att arbetsgivare förväntar sig att man kombinerar "rena PT arbetsuppgifter" med att vara säljare, alltså skaffa nya kunder. En annan "variant" är att PT söker inom en smal, specifik "sport- eller träninggren", t.ex Thai boxing eller Yoga.

  • Daniel Tack för svaret. Men när jag menade något inom idrott menade jag något fysiskt där jag får vara aktiv. Brinner för idrotten men en massör är inte något jag vill alls. Nutritionist är mer vetenskap kring idrott och kanske där behövs en utbildning inom natur. Såhär, vi säger att jag vill utbilda mig till heltids PT behöver jag någon gymnasialutbildning?
  • Anna

   PT är i Sverige ett av de många icke-reglerade yrken, alltså de som anställer får fritt bestämma vem som får jobbet/anställning eller uppdrag. Det kanske går att hitta några få exempel på att man kunde få jobba som PT även utan gymnasial utbildning (är inte säker på att de finns men kanske...). Du får söka jobb som PT och se vad som händer. Du kan söka jobb samtidigt som du går på gymnasiet. Jag tror inte du får jobbet som PT i ngt annat fall än om du är utbildad fysioterapeut + stort intresse av träning; eller att du varit proffsidrottare som avslutade proffskarriären, eller om du ej genomgått ett stort antal privata utbildningar hos gym-kedjan där du själv betala för varje steg i utbildningen: finns nämligen den vägen också att bli "stammis" hos ngn gym-kedja, ett företag som har ett stort antal gym och träna där i många år + gå deras egna, lokala kurser (de kostar pengar och man får ej studiemedel under utbildningstiden - i alla fall ofta blir det tyvärr så), på så sätt behöver man under flera år ha en annan inkomst för att försörja sig + ha råd att betala för gymmets kurser. Sedan tror jag inte det går att på förhand få garanti på att efter alla kurser bli anställd. Du får gärna kontakta arbetsgivare som anställer PT och fråga vilken utbildning de föredrar att man har för att ha en chans att bli anställd eller få uppdrag (timmar vid behov).

  • Daniel Tack för det mycket välutvecklade svaret. Det är bara att jag gick ut grund skolan med 310+ merit och just nu i gymnasiet ligger på runt 20BI/merivärde. Jag tycker att det är roligt att studera och är mycket intresserad i idrott. När jag frågar personer som verkligen bryr sig och säger vad de tycker säger de att jag borde ta ett jobb som tjänar "okej" med pengar. Jag svarar alltid att pengar inte spelar någon roll men då säger de att jag fortfarande saknar erfarenhet för att pengar köper inte glädje men det hjälper o.s.v. Därför vill jag ha ett jobb som jag kan jobba mot vilket betalar bra lön.
  • Anna När du skriver "bra lön", vad menar du? Man kan ha stora inkomster men om man samtidigt har ännu större utgifter, så ligger man ändå på "minus". Däremot om man lever sparsamt (har låg hyra eller bor hemma hos föräldrarna; ej inte intresserad av dyra märkeskläder och lagar mat hemma i stället för att gå ut på restaurangen flera ggr i veckan, så kan man klara sig mycket bra även på låg inkomst; det är skillnaden mellan vad man tjänar och vad man spenderar som blir "pengar i fickan" varje månad som man kan spara eller lägga på sin hobby eller på nöjen.... . jag förstår att många ungdomar vill tjäna "bra med pengar". Men om man spenderar allt man tjänar eller ännu mer (sätter sig i skuld), då är man ändå "bankrut", pengalös. :( Det är balansen: inkomster och utgifter, som man får tänka på och lära sig "leva med" att ej spendera mer än man tjänar. Hur mycket just PT kan tjäna, är svårt att säga: beror om om det går att få fastanställning med månadslön, eller om det blir enskilda uppdrag då och då.
  • Daniel

   Okej, när jag menar bra lön menar jag yrken som tjänar ungefär 40 000 kr. Det är inte bara barn utan några vuxna säger att med den meriten jag har borde jag kanske tänka lite utanför boxen. För 320 merit och tänker utbilda mig till något som inte krävde någon merit "alls" tycker de flesta att det inte är bra. Jag vet att jag ska fokusera på mig själv men har svårt att välja finns så mycket information.

   Om jag lägger till exempelvis biologi, kemi o.s.v. efter min gymnasial utbildning därför att jag ångrar mig och ville gå natur istället. Hur länge kommer det att ta?

  • Anna Biologi 1 och 2 kan man läsa på heltid på sammanlagt 10 veckor; detsamma gäller Kemi 1 och 2. Fysik 1a är en lite större kurs, så fysik 1a och 2 läser man på sammanlagt 12,5 veckor. I matte beror på hur mycket matte man klarade av sedan innan. Varje kurs i matte läser man på heltid på fem veckor. Så, om man tagit examen från ett annat högskoleförberedande gymnasieprogram än Naturvet.programmet (eller Teknikprogrammet) brukar det ta cirka 1 år att komplettera med kurser för "NO-behörighet", om man t.ex vill bli behörig till läkarprogrammet.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Anna 20 år

   Skriven på 2 utbildningar samtidigt?

   Hej! Jag går på en 300 hp civilingenjörsprogram på KTH och har omtenta i en kurs nu i oktober. Jag har dock sökt mig till ett nytt 300 hp civilingenjörsprogram på KTH och ska byta. Om jag hoppar av FÖRSRA utbildningen kommer jag väl inte kunna skriva omtenta i kursen? Kan jag vara inskriven på...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Mana 25 år

   Vad är lägsta meritvärdet jag kan ha?

   Hej, planen är att söka till lärare f-2 våren 2023. Jag undrar vad meritvärdet brukar ligga på (eller minst bör ligga på) för att bli antagen? Jag har ca 13.58 just nu.

   Anna SYV: Hej Mana!Antagningsgränserna förändras (går upp och ner) och utbildningsutbud förändras också. Om du vill söka till högskole-universitetsprogram i Sverige som startar... Läs hela svaret
  • Oleh 29 år

   Krävs matematik 3b och 4 för komvuxarbete naturvtenskap och teknik?

   Hej! Jag studerar på komvux. Planerar välja komvuxarbete naturvetenskap och teknik men först undrar jag om man måste ha med matte 3b och matte 4.?

   Anna SYV: Hej Oleh!I naturvetenskapsprogrammets båda inriktningar på gymnasieskolan ingår matematik 1c, 2c och 3c som obligatoriska kurser. i inriktningen Naturvetenskap ingår... Läs hela svaret
  • T 22 år

   Nästa komvux kurs?

   Hej, Jag ska läsa Anatomi och fysiologi 1 i september och ska också söka till nästa Kurs som bygger på den inför nästa kursstart eftersom sista ansökningsdag är 14 augusti, dock så vet jag att man inte blir godkänd för att läsa kursen om man inte har liksom läst kursen innan, vad behöver jag göra?

   Liselotte Johansson: Hej T, du behöver kontakta SYV-en på komvux och göra studieplanering. Du kan göra ansökan till alla kurser som du vill läsa och det är bra om du gör det "i tid" (inom... Läs hela svaret
  • Sanna 17 år

   Prövning matte1b?

   Hej, Jag ska börja 2an på gymnasiet efter sommarlovets slut. Men innan det ska jag göra matte prövning i matte1b eftersom jag inte klarade nationella provet tidigare. Min fråga är om krav gränsen för godkänt har desamma som det tidigare provet...

   Liselotte Johansson: Hej Sanna!Prövningar brukar bestå av 2 delar - skriftliga och sedan muntliga. Till den muntliga delen skriver läraren och medbedömaren ihop frågorna utifrån elevens svar på den skriftliga delen av... Läs hela svaret
  • Leny 28 år

   Vad ska man studera efter SVA3?

   Hej! Jag började med SFI utav mitt rent intresse och har nästan klarat mina hela Svenska studier (SVA3). Nu undrar jag vad kan jag läsa efter SVA3 för att ytterligare förbättra mitt språk. Det skulle bli kul om det är lite praktiskt. Jag vill inte...

   Liselotte Johansson: Hej Leny,Högre kurser i svenska som andraspråk än SAS 3 finns Inte, inom gymnasial utbildning i Sverige, och det gäller både gymnasiet och komvux, men det finns andra kurser som mer eller mindre... Läs hela svaret
  • Ellen 24 år

   Kan man ersätta ämnen?

   Hej! Jag gick på naturvetenskapliga programmet i gymnasiet och har pluggat upp alla samhällsämnena och fler än som behövs för att ta ut en samhällsvetenskaplig gymnasieexamen. Komvux ger också en examen med endast 2400 poäng. Kan jag då önska att ersätta de naturvetenskapliga ämnena...

   Liselotte Johansson: Hej Ellen,jag vill först svara på den frågan som du ställer sist - om särskild behörighet och hur meritvärde räknas ut i det fallet. Antagning.se räknar fram meritvärde till varje... Läs hela svaret
  • Felicity 22 år

   Vad krävs för obduktionstekniker?

   Hej! jag ska börja plugga nu och har nästan en full undersköterska utbildning. Jag undrar vad det är jag behöver plugga för ämnen för att kunna ansöka till obduktionstekniker?

   Milla SYV: Hej Felicity!Det jag idag ser i en platsannons om jobbet som Obduktionstekniker (idag hittade jag endast 3 st. lediga jobb som Obduktionstekniker i platsbanken på Arbetsförmedlingens webbplats) är... Läs hela svaret
  • Adam 19 år

   Vill bli polis i USA, är det möjligt?

   Hej! Är en kille bosatt samt medborgare i Sverige för tillfället, jag jobbar i nuläget som Väktare och vill utvecklas inom detta område med lagar osv. Men jag har länge kollat på Youtube där man kan se hur poliserna jobbar i USA via bodycams....

   Milla SYV: Hej Adam,att få medborgarskap i USA är svårt och brukar ta lång tid. Det är inte ovanligt att man först efter 10års lagligt vistelse i USA kan få sitt amerikanska... Läs hela svaret
  • Natanael 24 år

   BF-urvalsgruppen?

   Hej! Jag har läst samhällsvetenskapsprogrammet på gymnasiet, och kom ut med fullständiga betyg. Jag kom in på folkhögskola för att läsa naturvetenskapliga ämnena, för att kunna sedan bli behöriga till tandläkarprogrammet. Min...

   Milla SYV: Hej Natanael,du kommer inte kunna konkurrera i BF-urvalet och jag ska förklara varför: för att kunna konkurrera i BF-urvalet ska man ha Omdöme om Grundläggande behörighet från Allmänna kurser... Läs hela svaret
  • Linnéa 20 år

   Får jag meritpoängen?

   Hej! Vill läsa till ingenjör och läste ekonomiprogrammet i gymnasiet. Direkt efter läste jag ett tekniskt basår via högskola för att få behörighet, men jag saknar ännu betygen för att komma in på den linjen som jag önskar. Jag undrar om jag kommer få meritpoängen om jag väljer att läsa upp...

   Milla SYV: Hej Linneá! Reglerna säger att om den högskole-universitetsutbildning som du söker till kräver matte4, då ger godkänt betyg i Kursen "matte5" en (1.0) meritpoäng. För dig med... Läs hela svaret
  • Line 22 år

   Ändras mitt snittbetyg om jag läser andra kurser än de jag failat?

   Hej! Jag tog studenten från gymnasiet år 2019 med ett studiebevis. Jag fick underkänt i 4st kurser: Filosofi 1 (50 poäng) Psykologi 2 (50 poäng) Etnicitet och kulturmöten (100poäng) Sociologi (100poäng) Jag har varit hos olika studie- och...

   Milla SYV: Hej Line,Vi rekommenderar att du gör planering mot examensbevis tillsammans med SYV på komvux, men jag kan redan nu svara att de SYV-ar du pratade med förut har rätt:... Läs hela svaret
  • Jennifer 22 år

   Distans högskola inom journalism?

   Hej! Jag avslutar mina studier på allmän kurs distans (folkhögskola) under våren 2023. Därmed vill jag börja högskola hösten 2023. Problemet är att det inte verkar finnas de jag är intresserad av på distans. Distans är ett måste för mig, annars kommer jag inte klara utbildningen. Jag är...

   Milla SYV: Hej Jennifer!utbildningsutbud av högskole-universitetsutbildningar i Sverige med start hösten 2023 kommer att fastställas till mitten av mars 2023, så ännu kan man inte se alla utbildningar som... Läs hela svaret
  • Josefin 31 år

   Vilken behörighet krävs?

   Hej! Jag har slutbetyg utfärdat 2010 från ett yrkesförberedande program. Jag vill söka in till socionomprogrammet, beteckningen på kurserna har ändrats sedan jag tog examen så därav lite förvirring hos mig. Jag har bland annat läst svenska...

   Milla SYV: Hej Josefin!I särskild behörighet till socionomprogrammet ingår bland annat att ha godkänt betyg i Matematik B, som i dagens kursutbud motsvarar Matematik 2a, eller 2b eller 2c. Vilka gamla kurser motsvarar de... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga