Solène

  Hej! Jag undrar vilka behörigheter som krävs för att plugga till läkare i Norge? Jag har läst Ekonomi inr ekonomi i gymnasiet men la till Naturkunskap 2 som utökad kurs. Kan den till exempel väga upp Ke1, Bio1, Fy1? Och är det möjligtvis lite enklare att komma in i Norge?

  • Vägledare :

   Hittade läkarstudent.se/antagning/norge - info där verkar vara några år gammal (från 2016 alltså 4 år gammal info, men kanske ändå aktuell?). och enligt vad som står på sajten (länk ovan) så är behörighet lite lägre, än den som krävs i Sverige; om det stämmer - det som uppges där, så behöver man för norsk läkarutbildning ej ha fysik2 och matematik 4, utan räcker med fysik1a och matematik 3. och studier på gymnasienivå i biologi verkar inte krävas alls. Antagningssystemet skiljer sig i Norge och bl.a spelar stor roll hur gammal man är när man söker (om man är under 21år eller över 21år) - man söker pga sin ålder i olika kvoter (verkar det som...).

  1 Svar

  Anna SYV på FrågaSYV

  Hej, i Sverige består kursen naturkunskap 2 av delar av kurserna fysik1a, kemi1 och biologi1, och för behörighet till läkarprogrammet (i Sverige) krävs godkända betyg i fysik2, kemi2, biologi 2 och matematik 4 (så naturkunskap 2 räcker inte alls).
  Jag tvivlar på att de i Norge kräver mycket lägre behörighet - vad gäller naturkunskaps-kurserna, än vi i Sverige gör, men ta gärna kontakt med den utbildningen i Norge som du vill läsa och fråga om behörighet och du kan också passa på och fråga hur lätt eller svårt är det att komma in på deras utbildning.
   

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga