Lina 25 år
  Hej!
  Jag tar studenten nu till sommaren och kommer söka in till olika psykologiprogram både i Sverige och utomlands för att börja nästa höst. På gymnasiet har jag bara läst matte 1b och jag hade tänkt läsa några fler kurser på Komvux efter gymnasiet, men nu säger min SYV att det skulle göra att jag hamnar i en annan grupp av sökande när jag väl söker till gymnasiet. Innebär det att om jag läser fler mattekurser på Komvux så kommer mina chanser att komma in på universitetet? Gäller det även utomlands?
  Min SYV sa att jag skulle kunna läsa matte som ett utökat ämne nu på gymnasiet men vad innebär det?
  Dessutom, jag har redan bra betyg och om det är så att jag inte behöver mattekursen för att komma in i Sverige, kan jag då söka till ett universitet i Sverige men bortse från betyget jag fått i matte från Komvux? Alltså att jag läser på Komvux för att det krävs mer matte utomlands, men inte visar upp det betyget i Sverige så att jag hamnar i den vanliga gruppen?
  Min SYV på skolan är inte alls engagerad och ger inga bra svar så det är därför jag tänkte skriva här istället!
  Tacksam för svar!

  1 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Lina!

  Om vad som gäller "utomlands" är det omöjligt att svara på: det finns olika regler i olika länder och även på olika skolor i samma land. Det måste du kolla upp med de skolorna dit du vill söka utomlands.

  Angående ansökan till högskola/universitet i Sverige så stämmer det att i fall man har kompletterat sina betyg, "hamnar" man i BII gruppen (kompletteringsgruppen) som ofta har högre antagningsgräns men i fall du är behörig även utan kompletteringar, prövas du både i BIex och i BII i så fall - så du har en extra chans att komma in. Dessutom ger högre kurser i Matematik - Meritpoäng, vilket höjer ditt Meritvärde ganska mycket, även i fall du skulle "bara" få E betyg. Högre betyg i kurser som ger Meritpoäng är givetvis ännu bättre: för att de räknas även in i Jämförelsetal.
  Läs om Meritpoäng på http://www.gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng-meritkurser-omradeskurser

  Som sagt, om du är behörig även utan kompletteringar och så "kompletterar" du också: då är det så att i fall dina kompletteringar ger dig lägre Meritvärde än utan kompletteringar, då räknas inte kompletteringarna in alls. Om dina kompletteringar ger dig högre Meritvärde, då konkurrerar du i flera urvalsgrupper, vilket höjer dina chanser att komma in på en högskoleutbildning.

  Du kan även göra Högskoleprovet och då konkurrerar du även i HP gruppen (får ännu en extra chans att komma in).

  Ang. läsa utökade kurser: en "utökad kurs" är en vanlig kurs som läses utanför de obligatoriska 2500 poäng och det innebär att du läser på mer än heltid. Om du läser fler kurser, har du mindre tid och ork för varje kurs - därför rekommenderar vi att läsa utökade kurser bara om man verkligen MÅSTE läsa dem: t.ex. om man inte får in de behörighetsgivande kurser utan att läsa dem som "utökade" och med det kommer att missa ett helt år: t.ex. om utbildning på högskola startar bara på hösten, och då måste man kanske för en "liten kurs" vänta ett helt år innan man kan söka till högskola - i ett sådant fall är det bättre att läsa en utökad kurs.

  Om du känner att du orkar läsa på mer än heltid och din skola låter dig läsa Matte 2b som utökad kurs, kommer du att - i fall du får minst E i kursen, få extra 0.5 poäng till Meritvärde - vilket ger dig en bättre chans att komma in på en högskoleutbildning.

  Återkom gärna om ngt. är oklart.
  Önskar dig stort lycka till i dina studier!
  Milla
  • Lina Hej Milla!
  • Lina Tack så mycket för snabbt och utförligt svar! Jag har redan alla meritpoäng som jag kan få så jag antar att det inte kommer påverkar nåt om jag läser mer matte. Men bara så att jag har förstått det rätt - det skulle alltså vara fördelaktigt för mig att läsa matte på Komvux efter att jag har tagit studenten, istället för att läsa en utökad kurs nu?
  • Anna Det finns för- och nackdelar i båda varianterna: 1. "utökad kurs" - du läser på mer än heltid och har i så fall mindre tid för varje kurs du läser. Du "sprider" dina krafter och riskerar att ev. överanstränga dig & få lägre betyg än du annars skulle kunnat om du "bara" läste på heltid; 2. om du läser kom Komvux efter gymnasiet och vill att betyg (som du egentligen inte behöver) skall räknas in i ditt jämförelsetal (pga det höjer Jämförelsetalet) - då har du "kompletterat" och prövas även i ännu en urvalsgrupp BII; eftersom du är behörig även utan det där "kompletterande betyget", så deltar du även i "icke-kompletterande" grupp och på så sätt har ännu en extra chans att komma in på en högskoleutbildning. Därför är det i just din situation när du inte behöver flera kurser varken sig för behörighet eller för Meritpoäng, så vinner du inget på att läsa en "utökad kurs". Du vinner snarare på att läsa den på Komvux.
  • Lina Ok, tack så mycket. Men om det skulle vara så att jag måste ha läst mer matte för att kunna bli behörig, vore det då bättre om jag läste det som en utökad kurs? Sen så har jag ytterligare en fråga. Jag har nämligen tänkt läsa psykologi och har tänkt söka till bl.a. Göteborgs universitet, då jag bor i Göteborg. Dock så märkte jag idag att dom enbart har ett psykologprogram, så vitt jag kan se, och det är inte det jag vill läsa. Vet du om det finns något psykologiprogram på GU som jag bara inte har hittat, eller kan man lösa det på nåt annat sätt och få en kandidatexamen i psykologi från GU, genom att kanske bara läsa enskilda kurser istället för ett helt program?
  • Anna Alla högskoleutbildningar i Sverige bör finnas på www.studera.nu och du kan även kontakta vägledning på GU, som definitivt vet allt om sina egna utbildningar. Kandidatprogram är det minst 180 högskolepoäng och av dem minst 90 i huvudämnet, som i ditt fall är Psykologi. Sedan kan man ta reda på exakt inom vilka "ramar" som det är tillåtet att plocka de där resterande 90 poäng. Reglerna är komplicerade och ändras också ibland. Jag skulle göra så: läs tre terminer psykologi på heltid (90 hp) och när du är klar med de första 60 hp (ett år) prata med fakultetsvägledare på den högskola där du vill ta kandidatexamen för att få reda på exakt hur reglerna ser ut just då och av vilka kurser du kan välja dina "resterande" 90 hp. Ev. skall det gå att läsa kurser som inte ens finna på just den aktuella skolan - på distans i så fall. Svar på din andra fråga: om mattekurs som du ev. behöver för behörighet. Om en kurs krävs för behörighet och du har den på ett separat "papper" som du fick efter gymnasieexamen, då kan du inte konkurrera JUST TILL DEN UTBILDNINGEN i alla fall i någon annan grupp än BII (för dem, som kompletterade). I den situationen är det OFTAST mer fördelaktigt att ha alla kurser i samma dokument, (gymnasieexamen) - för att poängen brukar vara lägre för dem som inte har kompletterat, men IBLAND är det tvärtom. Olika urvalsgrupper är just OLIKA. Det finns inte bättre eller sämre grupper. Allt beror på hur många sökande finns det i varje grupp till just "din utbildning" och vilka betyg (hur höga betyg) dina konkurrenter har. Där är bl a därför jag har tidigare skrivit om att det finns för- & nackdelar ... och vi vet ej alltid på förhand vad som blir fördelaktigare. Ett "annat sätt" är att bara se till att man är BEHÖRIG - och satsa på Högskoleprovet.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • My 23 år

   Kan jag byta universitet vid valet av mitt andra ämne?

   Hej! Jag läser för nuvarande ämneslärarprogrammet 7-9 med geografi som ingångsämne. Jag vill gärna läsa historia som andra ämne men finns tyvärr inte att välja vid universitetet jag läser på. Är det möjligt att byta lärosäte vid ämne 2?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • saga 28 år

   Studera kriminologi under våren?

   Kan jag studera kriminologi med inriktning psykologi eller tvärt om, nu under våren 2021? Hittar endast enstaka kurser Att välja till vårterminen och jag vill gå hela 3års utbildningen med en kandidat examen.

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sophia 27 år

   Ang svenska 3 som behörigt ämne?

   Hej! Jag har ett slutbetyg från 2012 och har inte svenska 3, jag undrar om jag måste läsa Svenska 3 för att ha behörighet till att söka in på högskolan.. ingår svenska 3 i grundläggande behörighet?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Lisa 20 år

   F Idrott och hälsa 1!?

   Hej! Jag går mitt sista år på gymnasiet. I juni kommer jag inte att få gymnasiexamen eftersom jag har F i engleksa 5,6 och idrott och hälsa 1. För att få examen tänker jag läsa upp engleksa kurser 5,6 på komvux efter gymnasiet. Räknas idrott då bort om jag läser upp dessa betyg på komvux? Eller...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Malin 22 år

   Söka nytt program?

   Hej! Jag läser just nu första terminen på ämneslärarprogrammet, men skulle vilja söka till socionomprogrammet vt 2021 eftersom jag hellre skulle vilja läsa det. Hur går jag tillväga om jag skulle komma in på socionomprogrammet? Ska...

   Anna SYV: Hej Malin, du för söka andra utbildningar och om du kommer in på en ny utbildning, kan du då bestämma dig om vad du vill göra. Jag råder dig söka till socionomprogrammet som ditt... Läs hela svaret
  • Ella 19 år

   Bastermin inkluderande matte 3c i vår?

   Hej! Jag har funderat på att bli arkitekt men eftersom jag har 20,48 i meritpoäng har jag bara en chans att komma in på Umeås arkitektlinje. Där behöver man dock matte 3c vilket jag inte har läst. Jag vill inte läsa det på konvux då jag...

   Julia SYV: Hej Ella,se listan på studera.nu/jamfor-utbildning/?q=&f=9%5Bf*7%5BV21 - det är basterminer med start VT-21. Innehåll i varje bastermin måste du se själv; det kan vara olika. Kan vara... Läs hela svaret
  • Lea 14 år

   Vilken skola ska jag välja?

   Hej! Jag är en tjej som är intresserad av teater och vill jobba med texter för teater i framtiden. Jag vet att det finns humanistiska inriktning språk och estetiska inriktning teater. Båda passar mig för jag är intresserad både av teater och...

   Julia SYV: Hejsan!Fundera på att i första hand söka till inriktning Teater på estetiska programmet och i andra hand till inriktning Språk på HU.Inriktning Teater erbjuds i Sverige på cirka 50 gymnasieskolor. Se listan på gymnasieguiden.se/gymnasium?ES-teater
  • Ella 19 år

   Behörighet matte 3c utan påverkan på betyge?

   Hej! Jag har funderat på att bli arkitekt men eftersom jag har 20,48 i meritpoäng har jag bara en chans att komma in på Umeås arkitektlinje. Där behöver man dock matte 3c vilket jag inte har läst. Jag vill inte läsa det på konvux då jag är rädd att det kan sänka mitt meritvärde. Finns det...

   Anna SYV: Var god läs tråden på https://www.fragasyv.se/fragor/bastermin-inkluderande-matte-3c-i-var
  • X 18 år

   Kan man byta ut betyget i Idrott 1 mot ett annat betyg?

   Hej! Jag undrar om det är möjligt att byta ut betyget i idrott mot något annat. Går mitt tredje ring och har inte ett bra betyg i idrott (E), kan jag läsa en utökad kurs och sätta ett A för att sedan ersätta den med idrotts betyget? Tack på...

   Julia SYV: Hej X!I gymnasieexamen från gymnasiet (dokumentet heter Examensbevis) är betyget i kursen Idrott-och-hälsa 1 obligatoriskt att ha. Och den kursen pga den är obligatorisk kan inte ha... Läs hela svaret
  • Moamel 19 år

   Vad finns det för utbildningar som kräver minst matte kunskap ?

   Hej Jag studerar inom ekonomi och undrar vad som finns för utbdilningar både för de som vill läsa vidare efter gymnasie och för de som vill börja jobba istället efter gymnasiet ,och jag siktar för utbdilningar som kräver minst matte kunskap...

   Julia SYV: Hejsan,det finns uppskattningsvis cirka 8.ooo yrken - så det finns mycket att kika och välja mellan inom utbildningsväsendet.Läser du på ekonomiprogrammet på... Läs hela svaret
  • Melinda 19 år

   kan man byta från biomedecinprogrammet till läkarprogrammet?

   hej jag har funderat på biomedicin programmet men funderar på om man kan byta till läkarprogrammet, och måste man då läsa om hela läkarlinjen eller kan man komplettera några år från biomedicin kandidaten? och hur ansöker man?...

   Julia SYV: Hej Melinda,jag tror inte ngn sådan möjlighet finns som du frågar om. Men fråga gärna studievägledare som jobbar på läkarprogrammen. Jag tror tyvärr... Läs hela svaret
  • Estelle 16 år

   Kan jag byta till estet musik utan att kunna musik?

   Hej, Jag började i gymnasiet för några veckor sedan. I en annan stad, och allting känns helt okej men jag vill på något sätt få ut mycket mer av gymnasietiden då jag känner att jag inte får det här. Alla mina andra vänner...

   Anna SYV: Hej, lära sig spela instrument eller sjunga eller komponera musik kan man även på andra sätt än genom att gå ES/musik på gymnasiet. T.ex kan man gå på... Läs hela svaret
  • Mira 19 år

   Höja mitt meritpoäng?

   Hej, jag har precis gått ut gymnasiet ur vård & omsorg och fått ett examenbevis då jag inte fått F i något ämne. Jag har ganska bra meritpoäng men vill höja det för större chanser att komma in på den utbildningen jag vill,...

   Anna SYV: Hej,om du inte har (i ditt examensbevis från gymnasiet) godkända betyg i eng 7, moderna språk 3 och 4 eller i "högre kurser inom matematik", då har du idag inga merit-/extrapoäng. Vilka som... Läs hela svaret
  • Lily 21 år

   Läsa franska steg 3?

   Hej! Det är så att jag hade valt att läsa spanska som moderna språk på grundskolan, från årskus 6-9. Då skolan jag gick på hade inte franska. Så jag fick välja mellan tyska eller spanska. Men jag ville så gärna...

   Anna SYV: Hej Lily!du kan söka läsa franska på komvux (i den kommunen där du är folkbokförd). Men studier i franska kan även finnas på andra ställen - t.ex inom... Läs hela svaret
  • Victoria 20 år

   Prövningar på komvux?

   Hej! Jag hade pluggat inför högskoleprovet, men nu i och med att det blivit inställt två gånger i rad har jag börjat att kolla upp info om prövningar. Jag skulle vilja komma in på juristprogrammet, jag har 18,39 i poäng från gymnasiet. Min...

   Anna SYV: Hejsan,du skriver inte ngt om Meritpoängen/extrapoängen. du har kanske redan godkända betyg i eng 7 och mod.språk 3,4. Meritp. för matte: eftersom juristprogrammet inte kräver matte för... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga