Rasmus 17 år
  Hej! Just nu går jag på berga naturbruksgymnasium men jag känner att den skolan inte var den rätta för mig. Jag skulle vilja gå om ettan i en ny skola men problemet är att jag saknar 20 merit. Jag läste på skolverket att det gick att göra prövningar även om man har gått ut 9an. "Rätten att få utföra en prövning gäller även den som tidigare har fått betyg i ett avslutat ämne eller slutbetyg från grundskolan." eller misstolkar jag det?
  • Anna Skicka gärna dina Grundskolebetyg till johanna.svensson@procivitas.se - Johanna jobbar på Procivitas och när hon har tittat på dina grundskolebetygen kan hon svara dig om möjlighet att byta till deras skola.

  2 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Rasmus,
  det är rätt krångligt.
  Gymnasieelever får göra prövningar endast på sin egen gymnasieskola. Då måste du hoppa av gymnasiet men sedan är det inte garanterat att du hittar var du kan göra prövningar; det är lärarbrist och alla som kan sätta upp hinder för möjlighet att anmäla sig till prövningar - gör tyvärr det.
  Prövningsavgift får ej tas med mer än 500kr per prövningsförsök, men det kostar de facto mycket mer att anordna en prövning; och då sätts det upp diverse hinder - svårt att hitta info; frågar man - får man ofta inget svar; alla hänvisar till "någon annan", vem det nu skulle vara - "Någon annan" ... ?
  Sedan är det också så att i fall du lyckas hitta var du kan göra prövningar och du kanske till och med höjer dina betygspoäng från grundskolan med 20 eller kanske t  o m med 30 betygspoäng, men när du söker till den utbildning du vill komma in på - så kan antagningsgräns hamna på + 35 betygspoäng till exempel... ingen vet på förhand hur höga betyg som kommer ge plats på en viss utbildning.
  Börja med att kika runt och sök info om var du skulle kunna anmäla dig till prövningar i grundskolekurser...
  Du får också gärna kontakta Skolverket. Tel.nr till upplysningstjänsten är 08-527 332 00

  Vänligen
  Julia
  P.S: till vilken gymnasial utbildning vill komma in och varför just till den? Är det samma program men på en annan skola? Eller är det ett annat program? Vilket program och inriktning och i vilken del av landet vill du komma in på?
  Varför trivs du inte på din nuvarande utbildning?

  • Rasmus Går Naturkunskap häst just nu men vill byta Naturkunskap på procivitas karlberg. Trodde inte häst delen skulle var som den var.
  • Anna Du vill alltså komma in på Naturvet.programmet på den här skolan: https://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/procivitas-stockholm-karlberg ?
  • Anna Som jag förstår så går du på Naturbruksprogrammet med tillval av naturvetenskapliga kurser, men läser du matematik 1a eller matematik 1c nu? läser du fysik, kemi och biologi kurserna nu?
  • Rasmus Läser Kemi kursen just nu samt matte 1a och 2a sammtidigt och sedan 3c
  • Anna Läser du fysik och biologi också? Detta frågar jag för att bedöma om det i princip skulle vara möjligt att byta till Naturvetenskapsprogrammet, utan att behöva gå om från år 1 nästa höst. På Naturvet.programmet läser eleverna under årskurs ett: avancerat spår i matte - c-spår i snabb takt + kemi1, fysik1a, biologi 1.
  • Rasmus Vi läser fysik och biologi också men vi har inte påbörjat dom kurserna än.
  • Anna Om du inte har läst fysik, kemi och biologi 1 från början av höstterminen, kommer du inte kunna "hoppa över" till naturvetenskapsprogrammet, därför att eleverna på NA har läst de kurserna från början av höstterminen. Då behöver du söka till Naturvet.programmet till nästa år - om du vill gå natur.vet.programmet; eller till ngt. annat program. Men du kan kanske se om det skulle gå att byta till en annan skola - till Naturbruksprogrammet som kanske också erbjuder "naturvetenskaplig komplettering". Chansen att byta mitt i läsåret är dock rätt liten, tyvärr.
  Läs alla kommentarer
  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Rasmus,
  NB erbjuds i Sverige på fler än 100 gymnasieskolor - se listan på gymnasieguiden.se/gymnasium?NB
  Om det är ngt annat program du vill söka till - får du gärna uppge Vilket program. Om du idag går på rätt program men vill byta skola, vinner du på att försöka få så många och så höga betyg som möjligt + ha så god närvaro som möjligt för att kunna under sommaren, innan år2 få plats på en annan skola: om ledig plats finns kan rektor ta in dig förbi gymnasieantagningen in i årskurs 2, men för det behöver du ha godkända betyg från årskurs 1 från samma program.
  ****
  Direkt svar på din fråga om Prövningar för att höja antal betygspoäng för att konkurrera om plats på gymnasiet - det är inte förbjudet att göra prövningar i grundskolekurserna men rätt så svårt att hitta var och hur man kan göra det.
  För att höja med 20 st. betygspoäng behöver du höja två ämnen från E till F eller från E till A alternativt i fyra ämnen från D till B eller 8 ämnen ett steg uppåt, alltså från E till D eller från B till A. Du behöver alltså göra minst två prövningar och höja i så fall betygen från E till A (eller från F till E).
  Att du gör en prövning betyder inte per automatik att du kommer få högre betyg; men det är också "ofarlig" på det sättet att i fall man har flera betyg i samma ämne, så är det i så fall det Högre betyget som gäller (du kan alltså inte sänka dina betyg genom prövningar).
  Om det vore så väl att du kunde svara att "här kan du anmäla dig"... var så god! men vi kan inte. Det är mycket svårt och blir allt svårare att hitta var man kan anmäla sig till prövningar och speciellt i Grundskolekurser. Enligt den info vi har, är hen som inte är gymnasieelev, med prövningar ej bunden till en viss kommun, utan får göra prövningar i alla de olika svenska städer, men det gör det också svårare på det sättet att utbildingsförvaltningen i din kommun kan svara dig att "du behöver inte göra prövningar här hos oss utan titta på andra städer..." och kan alla andra svara också - på samma sätt; det blir alltså inte någons ansvar att faktiskt se till att du kan anmäla dig någonstans.
  Det är väldigt tråkigt att ge ett sådant svar... men vi på Fråga SYV kan faktiskt inte hjälpa dig med din fråga.
  Du kan be dina vårdnadshavare prata med utbildningsförvaltningen i den kommunen där du är folkbokförd. Du eller dina vårdnadshavare får också gärna kontakta Skolverket.
  Önskar dig lycka till!
  ANNA

  Frågor och svar

  • William 26 år

   Kan jag ”tillgodoräkna” biologi A med nk B, ki A, Fy A, Ma C?

   Hej, jag har läst Teknikprogrammet med det gamla betygssystemet. Jag har läst matte C, kemi A, fysik A och naturkunskap B. På den utbildningen jag vill läsa på högskola står det att Biologi A , Fysik A, Kemi A och matte C är behörighetskraven. Måste jag läsa biologi A även ifall jag läst det andra?

   Anna SYV: Om din högskoleutbildning kräver specifikt "Biologi A" och du ej har godkänt betyg i den kursen, behöver du nu läsa Biologi 1 som är en Motsvarande ny kurs. Och ngt... Läs hela svaret
  • William 24 år

   Räkna ut snittpoäng?

   Jag gick Bygg & Anläggning inriktning husbyggnad. När jag skrivit in alla ämnen samt betygen och sedan klickar för att se vad jag har så står det 0. Är det något jag gör fel? Har dubbelkollat så jag skrivit rätt flera gånger...

   Anna SYV: Hej,kommer du söka till högskola-universitet? För att annars så spelar det inte så stor roll vad snittet av dina betyg är.. Om du t.ex söker till yrkeshögskola, så görs det en... Läs hela svaret
  • Lyla 20 år

   Naturkunskap 2/kemi och biologi?

   Hej, Eftersom Naturkunskap 2 motsvarar kemi1/biologi 1 och fysik 1, kan man börja med biologi2 och kemi 2 kurserna direkt om man har naturkunskap 2 kurs?

   Anna SYV: Nej, det kan man - som regel - inte göra.Det är så att Naturkunskap 2 innehåller DELAR AV kurserna Fysik1, kemi1 och biologi1.Nk2 är mycket mindre omfattande än kurserna i de 3 ämnen,... Läs hela svaret
  • Lotta 17 år

   NIU till årskurs 2?

   Jag går åk 1 på gymnasiet nu och undrar om det är möjligt att börja NIU år 2? då jag valde att inte ansöka när jag väl hade chansen.

   Anna SYV: Hej,Det är ditt Idrottsförbund som väljer vilka elever som kan antas till NIU i respektive idrott; fråga därför personal på ditt idrottsförbund.Vänligen och Lycka till!ANNA
  • Onpriya 33 år

   Behöver jag naturkunskap 1a2 och 2 ?

   Hej Jag har gått vård och omsorg programmet och har examen från vård och omsorg programmet. jag vill plugga vidare till tandhygienist och Just nu läser jag bara Svenska 3 och Engelska 6. Men är det så att jag behöver läsa naturkunskap 1a2 och...

   Anna SYV: Hej,om du har examen från vård- och omsorgsprogrammet med vissa Godkända betyg ( i vissa specifika kurser) då borde du bedömas som Behörig vad gäller naturkunskap 2 (genom de så... Läs hela svaret
  • Jennie 50 år

   Elev behörig till YP men Kan man söka programinriktat mot ex Estet då?

   Hej. Jag har en elev som är behörig - precis - till yrkesprogram. Av olika anledningar vill jag gärna veta om eleven har rätt att gå programinriktat val som riktar sig till exemplel mot Estet. Har läst på skolverket men blir inte klokare av det.

   Anna SYV: Hej Jennie; vi har skrivit en kort och ganska tydlig sammanfattning om den nya (från hösten 2019) utbildningen PROGRAMINRIKTAT VAL på... Läs hela svaret
  • Jenny 20 år

   Kan man läsa upp sina betyg genom basår?

   Hej! Jag undrar över om man kan ansöka till basår och läsa upp de betygen. Det fattas betyg i från gymnasiet? Om man kan till exemepel läsa svenska 2-3 på ett basår och om man kan läsa matte 1b? Eller om man redan behöver ha 2250 poäng från gymnasiet när man påbörjar ett basår?

   Anna SYV: Hej Jenny!Med "basår" menar du basår på högskolenivå eller på KomVux? Komvux kan sätte ihop kurserna och kalla de kurspaket för "basår". På komvux läser... Läs hela svaret
  • Jenny 46 år

   Är vi som syv skyldiga att informera vårdnadshavare?

   Om vårdnadshavare vill veta vilka val deras barn gjort till gymnasiet, får vi berätta det då? Att söka till gymnasiet är frivilligt och vårdnadshavarna får inga egna inloggningar.

   Anna SYV: Hej Jenny;jag tänker så här: om eleven inte är myndig (under 18 år) då är det mycket som är vårdnadshavarnas ansvar. det stämmer annars att det är... Läs hela svaret
  • Annie 18 år

   200 poäng språk?

   Hej! Jag går samhällsprogrammet och mina lärare säger att jag måste ha 200 poäng i Moderna språk för att få en gymnasieexamen. Problemet är att jag inte fick godkänt i språk i ettan och numera läser ett nytt...

   Julia SYV: HejDet stämmer att påå SA ingår 200 p. moderna språk inom Programgemensamma ämnen, och med det är Obligatoriska. Kika gärna på Programplan för SA. Längst ner i programplanen ser du... Läs hela svaret
  • Ebba 17 år

   Matte 1 b på konvux, hur lång tid?

   Hej! Jag går just nu andra terminen på gymnasiet och har rödmarkering i matte 1b och vet inte om jag kommer klara kursen. Om jag då ej klarar den vill jag gärna plugga upp kursen i framtiden och undrar då hur lång tid det bör ta att gå Matte 1b (100 poängs kurs) på konvux ?

   Julia SYV: På Komvux (kommunal vuxenutbildningen) kan man på heltid läsa matte 1b på fem veckor eller på halvtid - på 10 veckor.På heltid läser man 20 gymnasiepoäng på en vecka;... Läs hela svaret
  • Oskar 17 år

   Vad kan jag göra om jag får F i matte?

   Hej, jag har jätte ångest över att få F i matte då jag ligger på F varning. Vad kan jag göra om jag får F i matte på första året i gymnasiet?

   Julia SYV: Hej Oskar;om eleven får F i en kurs hen läste på gymnasiet, har eleven rätt att göra Prövning i den kursen innan hen slutar år3 på gymnasiet.Har en fråga till dig:... Läs hela svaret
  • Agota 41 år

   Enskilda gymnasiekurser på distans?

   Vår familj kommer att vistas utomlands under nästkommande läsår. (Utan kontinuerlig internetuppkoppling) Sonen som kommer att ha slutat grundskolan kommer att ta ett sabbatsår men önskar studera ändå och läsa in matte 1c och 2c alternativt fysik på distans. Går det? Och hur går man...

   Julia SYV: Hej Agota; för självstudier och repetition i matematik finns en bra gratis sida www.matteboken.seFör studierna i fysik känner vi inte ngn lika bra gratis sida.Undrar  - hur studerar man på... Läs hela svaret
  • Ali 23 år

   Hur mkt höjs snittet i fysik 1a?

   Hej. Jag hade betyget E i fysik 1a i gymnasiet (2017) och gjorde prövning i det och fick betyget C. Hur mkt ändras snittet?(0.1, 0,2, osv...) Har 13,85 som meritvärde om jag bortser från 2,5 meritpoäng.

   Julia SYV: Hej Ali,Fysik 1a är en stor kurs - på 150 poäng och därför höjs ditt jämförelsetal mer än om du höjde betyget i en annan, mindre kurs. I detta fallet höjs ditt... Läs hela svaret
  • Rebecca 19 år

   Hur lång är introduktionen till distanskurser?

   Hej! Jag planerar att läsa en distanskurs, halvfart, läsåret 20/21 som ”sabbatsår”. Hur lång är introduktionen i starten? Träffas man flera dagar eller är det endast en med upprop och sådant?

   Julia SYV: Det kan vara väldigt Olika på olika utbildningar; du måste därför söka svar hos dem som jobbar på just den utbildningen som din fråga gäller; många ggr... Läs hela svaret
  • S 16 år

   Modersmål på gymnasiet?

   Hej! Jag undrar om betyget i modersmål 1 spelar någon roll (för exempelvis ansökan till universitet) om man läser utökat och byter ut modersmåls-betyget mot betyget i en annan kurs? Är det möjligt att hoppas av / sluta på kursen modersmål 1?

   Julia SYV: Hej,hur ditt examensbevis kommer se ut är ytterst upp till Rektor på din gymnasieskola.Skolverket rekommenderar att Inte i efterhand ändra i elevernas studieplaner, utan att om en kurs påbörjades som en... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga