Rasmus 18 år
  Hej! Just nu går jag på berga naturbruksgymnasium men jag känner att den skolan inte var den rätta för mig. Jag skulle vilja gå om ettan i en ny skola men problemet är att jag saknar 20 merit. Jag läste på skolverket att det gick att göra prövningar även om man har gått ut 9an. "Rätten att få utföra en prövning gäller även den som tidigare har fått betyg i ett avslutat ämne eller slutbetyg från grundskolan." eller misstolkar jag det?
  • Anna Skicka gärna dina Grundskolebetyg till [email protected] - Johanna jobbar på Procivitas och när hon har tittat på dina grundskolebetygen kan hon svara dig om möjlighet att byta till deras skola.

  2 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Rasmus,
  det är rätt krångligt.
  Gymnasieelever får göra prövningar endast på sin egen gymnasieskola. Då måste du hoppa av gymnasiet men sedan är det inte garanterat att du hittar var du kan göra prövningar; det är lärarbrist och alla som kan sätta upp hinder för möjlighet att anmäla sig till prövningar - gör tyvärr det.
  Prövningsavgift får ej tas med mer än 500kr per prövningsförsök, men det kostar de facto mycket mer att anordna en prövning; och då sätts det upp diverse hinder - svårt att hitta info; frågar man - får man ofta inget svar; alla hänvisar till "någon annan", vem det nu skulle vara - "Någon annan" ... ?
  Sedan är det också så att i fall du lyckas hitta var du kan göra prövningar och du kanske till och med höjer dina betygspoäng från grundskolan med 20 eller kanske t  o m med 30 betygspoäng, men när du söker till den utbildning du vill komma in på - så kan antagningsgräns hamna på + 35 betygspoäng till exempel... ingen vet på förhand hur höga betyg som kommer ge plats på en viss utbildning.
  Börja med att kika runt och sök info om var du skulle kunna anmäla dig till prövningar i grundskolekurser...
  Du får också gärna kontakta Skolverket. Tel.nr till upplysningstjänsten är 08-527 332 00

  Vänligen
  Julia
  P.S: till vilken gymnasial utbildning vill komma in och varför just till den? Är det samma program men på en annan skola? Eller är det ett annat program? Vilket program och inriktning och i vilken del av landet vill du komma in på?
  Varför trivs du inte på din nuvarande utbildning?

  • Rasmus Går Naturkunskap häst just nu men vill byta Naturkunskap på procivitas karlberg. Trodde inte häst delen skulle var som den var.
  • Anna Du vill alltså komma in på Naturvet.programmet på den här skolan: https://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/procivitas-stockholm-karlberg ?
  • Anna Som jag förstår så går du på Naturbruksprogrammet med tillval av naturvetenskapliga kurser, men läser du matematik 1a eller matematik 1c nu? läser du fysik, kemi och biologi kurserna nu?
  • Rasmus Läser Kemi kursen just nu samt matte 1a och 2a sammtidigt och sedan 3c
  • Anna Läser du fysik och biologi också? Detta frågar jag för att bedöma om det i princip skulle vara möjligt att byta till Naturvetenskapsprogrammet, utan att behöva gå om från år 1 nästa höst. På Naturvet.programmet läser eleverna under årskurs ett: avancerat spår i matte - c-spår i snabb takt + kemi1, fysik1a, biologi 1.
  • Rasmus Vi läser fysik och biologi också men vi har inte påbörjat dom kurserna än.
  • Anna Om du inte har läst fysik, kemi och biologi 1 från början av höstterminen, kommer du inte kunna "hoppa över" till naturvetenskapsprogrammet, därför att eleverna på NA har läst de kurserna från början av höstterminen. Då behöver du söka till Naturvet.programmet till nästa år - om du vill gå natur.vet.programmet; eller till ngt. annat program. Men du kan kanske se om det skulle gå att byta till en annan skola - till Naturbruksprogrammet som kanske också erbjuder "naturvetenskaplig komplettering". Chansen att byta mitt i läsåret är dock rätt liten, tyvärr.
  Läs alla kommentarer
  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Rasmus,
  NB erbjuds i Sverige på fler än 100 gymnasieskolor - se listan på gymnasieguiden.se/gymnasium?NB
  Om det är ngt annat program du vill söka till - får du gärna uppge Vilket program. Om du idag går på rätt program men vill byta skola, vinner du på att försöka få så många och så höga betyg som möjligt + ha så god närvaro som möjligt för att kunna under sommaren, innan år2 få plats på en annan skola: om ledig plats finns kan rektor ta in dig förbi gymnasieantagningen in i årskurs 2, men för det behöver du ha godkända betyg från årskurs 1 från samma program.
  ****
  Direkt svar på din fråga om Prövningar för att höja antal betygspoäng för att konkurrera om plats på gymnasiet - det är inte förbjudet att göra prövningar i grundskolekurserna men rätt så svårt att hitta var och hur man kan göra det.
  För att höja med 20 st. betygspoäng behöver du höja två ämnen från E till F eller från E till A alternativt i fyra ämnen från D till B eller 8 ämnen ett steg uppåt, alltså från E till D eller från B till A. Du behöver alltså göra minst två prövningar och höja i så fall betygen från E till A (eller från F till E).
  Att du gör en prövning betyder inte per automatik att du kommer få högre betyg; men det är också "ofarlig" på det sättet att i fall man har flera betyg i samma ämne, så är det i så fall det Högre betyget som gäller (du kan alltså inte sänka dina betyg genom prövningar).
  Om det vore så väl att du kunde svara att "här kan du anmäla dig"... var så god! men vi kan inte. Det är mycket svårt och blir allt svårare att hitta var man kan anmäla sig till prövningar och speciellt i Grundskolekurser. Enligt den info vi har, är hen som inte är gymnasieelev, med prövningar ej bunden till en viss kommun, utan får göra prövningar i alla de olika svenska städer, men det gör det också svårare på det sättet att utbildingsförvaltningen i din kommun kan svara dig att "du behöver inte göra prövningar här hos oss utan titta på andra städer..." och kan alla andra svara också - på samma sätt; det blir alltså inte någons ansvar att faktiskt se till att du kan anmäla dig någonstans.
  Det är väldigt tråkigt att ge ett sådant svar... men vi på Fråga SYV kan faktiskt inte hjälpa dig med din fråga.
  Du kan be dina vårdnadshavare prata med utbildningsförvaltningen i den kommunen där du är folkbokförd. Du eller dina vårdnadshavare får också gärna kontakta Skolverket.
  Önskar dig lycka till!
  ANNA

  Frågor och svar

  • Kasra 24 år

   Måste jag ta bort idrott 2 från mitt betyg?

   Hej! Jag tog nyss godkänt I matte 1b i komvux eftersom jag hade F I kursen när jag gick ut gymnasiet så jag fick enbart ett studiebevis men nu är jag behörig för ett gymnasieexam eftersom jag är behörig. Min gymnasiekurs som var samhällsvetenskap gick på 2500 poäng och nu med en examen från...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Johanna 34 år

   Vad leder en ämneslärarexamen till mer än lärarjobb?

   Jag läser min tredje termin på ämneslärarprogrammet, inriktning årskurs 7-9. Mitt huvudämne är svenska och som andraämne kommer jag att läsa svenska som andraspråk. Jag trivs bra med min utbildning, men är inte säker på att jag kommer att vilja jobba i skolans värld hela livet. Exempelvis har...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • matilda 23 år

   Jobba som syv utomlands?

   Hej! Jag är inne på att plugga till studie- och yrkesvägledare då jag tycker det verkar vara ett väldigt roligt yrke. Min fråga är om det går att jobba som syv utomlands, exempelvis på svenska skolor? När jag söker på det...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sarah 21 år

   Flytta över studier från en stad till en annan?

   Hej, Jag är väldigt nyfiken på en sak. Jag läser till lärare i Göteborg och tänker på att flytta till Stockholm pågrund av olika personliga orsaker. Kan jag flytta över mina studier dit och isåfall hur gör man då? Vill gärna fortsätta det jag läser här men i Stockholm och vill inte läsa om...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Uno 28 år

   Ansöka kurser inom program samt ett annat program?

   Hej! Om man läser ett program på 100% som man måste söka kurser inom (Anmälan till kurs inom program) inför höstterminen, men samtidigt är intresserad av att söka in till ett annat program på 100%, men inte vill hoppa av det nuvarande programmet förrän man vet att man kommit in på det man...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Patrik 55 år

   Komplettera IB-betyg med tekniskt basår vid utlandsstudier?

   Hej! Min dotter har gått IB, men saknar kemi och fysik i IB-betyget samt har för låg nivå på matematiken (studies level), för att kunna sök naturvetenskapliga högskoleutbildningar. Hon går därför tekniskt/naturvetenskapligt basår nu. Vilket gör att hon nu blir behörig i Sverige. Men vad gäller...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Stella 27 år

   Kandidatprogram, kriminologi fortsättning?

   Hej jag har en fråga angående kandidatprogram, dubbelkandidat osv. Jag läser just nu min sista kurs för att få en filosofie kandidatexamen med socialpsykologi som huvudämne. Jag tänkte fortsätta med kriminologi då det är något jag är väldigt intresserad av. Har hittat ett kandidatprogram i...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Oskar 30 år

   Kan jag få högre jämförelsetal och meritpoäng om jag läser upp IG?

   Hej! Gick ut gymnasiet 2012. Jag hade då IG i Matte B. Om jag läser upp Matte B, kan jag då både utbyteskomplettera mitt betyg för högre meritvärde, och dessutom få meritpoäng i kursen? MVH

   Mikael SYV: Hej Oskar,Matte B är en "gammal kurs". Möjlighet att få betygen i de gamla kurserna upphörde helt under året 2016. Nu kan du skaffa dig betyget i... Läs hela svaret
  • Hampus 19 år

   Får jag göra prövning under gymnasiet?

   Hejsan! När jag gick i ettan på gymnasiet(jag går nu 3an) så var jag inte särskilt driven till att få bra betyg som resulterade i att jag har fått E i några ämnen. Min frågor är: Får jag lov att göra en prövning i...

   Mikael SYV: Nej, tyvärr inte. gymnasieelever har rätt att göra prövningar i 2 fall: om de fick F eller om undervisning i en obligatorisk kurs ej kunde erbjudas. Du får söka var du kan göra... Läs hela svaret
  • Oskar 30 år

   Läsa valfria kurser på Komvux då jag har IG i 150 poäng från gymnasie?

   Hejsan! Jag gick ut gymnasiet år 2012, med slutbetyg och 2350 poäng godkända. Ska söka högskola i höst till en utbildning med grundläggande behörighet. Jag har IG i Matte B och Miljökunskap. Miljökunskap finns ju ingen motsvarighet nu, och...

   Mikael SYV: Hej Oskar, det går tyvärr inte byta ut kurser från ett Slutbetyg.Det stämmer att du kan få meritpoängen för högre mattekurser, än de som... Läs hela svaret
  • Moa 17 år

   Hur ska jag lösa kurserna i naturkunskap?

   Hej. Jag går just nu min andra termin på vård och omsorgsprogrammet. I åk 3 kommer jag läsa naturkunskap 1a1, som ingår i studieplanen. Men för att kunna studera till sjuksköterska efter gymnasiet, krävs naturkunskap 2. Och när jag läst på skolverkets hemsida om naturkunskapskurserna bygger...

   Mikael SYV: Det finns ersättningsmöjligheter för kurser och bl.a för nk2. Om du får examensbevis från VO med alla betyg godkända behöver du inte vara orolig för... Läs hela svaret
  • Moa 17 år

   Vad gäller med utökat prgram?

   Hej! Jag går min andra termin på vård och omsorgsprogrammet och har börjat fundera på högskola/universitet. Som det ser ut nu så kommer jag kunna söka in till sjuksköterskeutbildningen direkt efter gymnasiet, om jag läser till naturkunskap 2, vilket jag kommer göra. Men VO-programmet är ju ej...

   Mikael SYV: Hej Moa, Det stämmer att VO är yrkes- och inte högskoleförberedande gymnasieprogrammet, men alla elever har ändå rätt att läsa kurser för Grundläggande behörighet... Läs hela svaret
  • Linnea 16 år

   Om man vill bli riskanalytiker vilket gymnasieprogram ska man gå då?

   Hej jag har funderat på att kanske jobba som riskanalytiker men hittar inte vilket gymnasieprogram man ska gå för att vara kvalificerad för att sedan utbilda sig vidare på universitetet.

   Mikael SYV: Hej Linnea,om du vill jobba med att bedöma och hantera "samhälls"-risker, då rekommenderar jag att du kikar på... Läs hela svaret
  • Elias 24 år

   Söka utan att tillfälligt uppfylla förkunskapskrav?

   Hej! Jag vill söka en utbildning som börjar på hösten men har sista ansökningsdag i april men saknar ett förkunskapskrav som jag kommer komplettera under sommaren. Kan jag fortfarande söka utbildningen nu i april?

   Mikael SYV: Du kommer behöva komplettera senast 21 juni 2021. Om du inte gör det, kommer du få svar OBEHÖRIG till www.antagning.se - men om "din" högskoleutbildning kommer ha... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga