Ninni

  Hej! Jag är en tjej med höga ambitioner, men som ändå inte riktigt vet vad jag vill plugga vidare till. Jag går 1an på gymnasiet och började på ekonomi men bytte till naturbruk-hästhållning då jag gillar hästar men inte har tid eller råd till att hålla på med dom på fritiden. Jag ska läsa till grundläggande behörighet och matte 3 och samhällskunskap 1a2. Jag vill antingen plugga vidare till hippolog, vilket inte kräver alldeles för hög merit. eller civilekonom eller psykolog. Eller nåt annat som förmodligen har ganska högt antagningspoäng. Men jag är rädd att jag inte ska få så högt betyg i de praktiska kurserna på naturbruket, går det ens att göra prövning på dom? Eller om jag får t.ex D/C i alla dom praktiska kurserna, är det då omöjligt för mig att höja min merit? Jag har inte svårt för de teoretiska kurserna. Och jag ska förmodligen läsa till engelska 7 och moderna språk efter gymnasiet. Är det alltså omöjligt för mig att söka till tex psykologprogrammet om jag får C/D i de praktiska kurserna?

  1 Svar

  Julia SYV på FrågaSYV

  Hej Ninni!
  Det första jag vill skriva om i mitt svar till dig är Högskoleprovet. Får man högt resultat på HP, kommer man in i HP-urvalet. Och man kan då ha låga betyg (i princip E i alla kurser som ingår i examensbevis), för att meritvärde spelar i så fall ingen roll alls.
  ***
  Det andra jag vill skriva om är att prövningar bör erbjudas i alla kurser i vilka finns pågående undervisning, - så säger skolverket i alla fall. Så, det borde inte vara omöjligt att göra prövningar i de praktiska kurserna efter gymnasiet.

  Så, mitt råd till dig blir att du gör ditt bästa i varje kurs du läser och att du försöker göra högskoleprovet så många ggr du kan. Har man flera resultat på HP, är det högsta av dem som gäller.

  Och du får också gärna titta på fler yrken. T.ex skriver du om att du kanske vill utbilda dig till en Hippolog. Titta i så fall även på yrket Husdjursagronom. Du kan också "kasta ett öga" på ännu fler yrken, t.ex

  Beridare

  Djurfysioterapeut

  Djurmassör

  Djursjukskötare

  Djurskyddsinspektör

  Djurskötare inom lantbruk

  Djurtränare

  Djurvårdare / djurskötare

  Djurvårdare vid djurpark

  Equiterapeut

  Hovslagare

  Hästodontolog

  Hästskötare

  Hästtandvårdare

  Hästtränare

  Hästunderstödd terapeut

  Hästuppfödare

  Jockey

  Kusk

  Ridande polis

  Ridlärare, ridinstruktör

  Sadelmakare

  Stallarbetare

  Travtränare

  Veterinär

  Veterinärassistent

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga