Ida
  Hejsan! Jag undrar om jag kan göra prövning i matte 1a och höja min merit fastän jag har läst 1b på gymnasiet? Jag behöver egentligen inte höja min merit, utan endast dubbelgardera mig så att jag även hamnar i BII gruppen eftersom att det program jag har tänkt att söka ofta har lägre antagningspoäng i BII gruppen än BI. Tack på förhand.

  1 Svar

  Julia SYV på FrågaSYV

  Hej ida,

  Ja, om du i examensbeviset har en kurs matematik 1b, kan du genom prövning (eller genom studier på komvux) få betyg i matematik 1a och i fall du får högre betyg i matematik 1a, än du hade i 1b, kommer du på så sätt höja ditt jämförelsetal (och med det också meritvärde). Och med det högre meritvärde kommer du prövas i BII, kompletteringsgruppen men samtidigt i BI (med det lägre meritvärde).
  Mvh
  Julia

  • :

   Gäller det även om mitt program jag söker har som krav att jag har läst matte 2b? Spelar en prövning i exempelvis matte 2a någon roll då?

  • Anna :

   Vilket program som du söker till har som krav att du har betyget i just matte 2b? Det som är vanligt är att svenska högskoleutbildningar kräver för särskild behörighet matematik 2a/2b/2c vilket betyder att vilken som helst av de tre kurser går bra att ha godkänt betyg i.
   Om du siktar på en Yrkeshögskoleutbildning (www.yhguiden.se) där behörighet kan beskrivas (inom matematiken) - matematik 2b eller 2c, då gäller följande: yrkeshögskola kan ta in även obehöriga. Och hur höga betyg man har spelar mindre roll (så länge man har godkända betyg) när man söker till yrkeshögskola; detta pga yh tar mycket hänsyn till "annat" som t.ex arbetslivserfarenhet, motivation, inträdestester och annat som inte är betyg.

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga